Ahoj, s mojí fenou NO chceme zkusit nějaké zkoušky. Ale mám v tom strašný guláš... Můžete mi vypsat zkoušky podle obtížnosti? Koukala jsem se do Zkušebních řádů, ale vůbec nevim, o co jde To si jako mam nějaký vybrat? A jít na zkoušky v tom daném ZŘ? Asi jsem úplně blbá, ale já sem to nepochopila
tezy
napsal(a):
Ahoj, s mojí fenou NO chceme zkusit nějaké zkoušky. Ale mám v tom strašný guláš... Můžete mi vypsat zkoušky podle obtížnosti? Koukala jsem se do Zkušebních řádů, ale vůbec nevim, o co jde To si jako mam nějaký vybrat? A jít na zkoušky v tom daném ZŘ? Asi jsem úplně blbá, ale já sem to nepochopila
Je více zkušebních řádů a v každém jsou zkoušky různé obtížnosti - od nejjednoduších, po obtížné všestranné nebo speciální. Některé cviky jsou v řádech v podstatě stejné, jiné se liší. Vyberete si např. jeden řád (nejčastěji ten, podle kterého se cvičí u vás na cvičáku) a zkusíte nejjednodušší zkoušku. V podobné obtížnosti můžete udělat i další zkoušky podle jiných zkušebních řádů, nebo "jet dál" podle toho jednoho - zvyšovat obtížnost. Nebo zvyšovat obtížnost podle různých, ale vždycky musíte postupně - pro složení zkoušky těžší je potřeba mít tu lehčí podle stejného řádu (až na výjimky).
Např. Národní zkušební řád (NZŘ) - začít můžete ZZO (zkouška základní ovladatelnosti) - tam je poslušnost a speciální cviky (něco jako poslušnost v ruchu). Pak můžete jít na ZM (základní minimum), kde už je stopa, poslušnost i obrana, ale všechno lehké. Pak je ZVV 1 (zkouška všestranného výcviku prvního stupně - můžete na ni jít i rovnou, jako na první, to je ta výjimka), zase, je tam stopa, poslušnost, obrana, ale težší. No a pak je ZVV 2 a ZVV 3. Nebo, pokud se psem neděláte obrany, můžete jít na speciální stopařské zkoušky, nebo naopak zase na obranářské... Zároveň, pokud jste šikovní, můžete jet např. i podle Mezinárodního zkušebního řádu IPO...
Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně...