Kolie - štěnata 7 let - uchovnění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2009 19:22
microfon

XXX.XXX.182.201

Ahoj, asi budu za blázna, ale mám doma fenku dlkouhosrsté kolie tricolor sedmiletou. Nedávno jsem se dívala na internet jak se pohybují ceny kolíí, a málem jsme spadla ze židle když jsem viděla že 10 tis je uplně normální. My jsme tu naši tenkrát kupovali za ani ne třetinovou cenu. A jelikož jiné plemeno nechci a nerada bych zbytečně platila tolik peněz za štěně začala jsme přemýšlet jak na to.. Fenka je samozřejmě s PP, kdysi jsem jí vzala na jednu dorosteneckou výstavu a pak dvě normální, vše měla za výbornou. Ale není uchovněná. Takže bych se chtěla zeptat, zdali je možné jí ještě třeba uchovnit a zdali to vůbec má cenu v tomhle věku?
A vlastně co všechno bych zkrátka musela udělat abych si mohla odchovat vlastní štěně s PP. Všechny rady vítám, protože s chovem psů nemám žádné zkušenosti.
Děkuji

25.11.2009 19:43
sí

XXX.XXX.148.2

microfon napsal(a):
Ahoj, asi budu za blázna, ale mám doma fenku dlkouhosrsté kolie tricolor sedmiletou. Nedávno jsem se dívala na internet jak se pohybují ceny kolíí, a málem jsme spadla ze židle když jsem viděla že 10 tis je uplně normální. My jsme tu naši tenkrát kupovali za ani ne třetinovou cenu. A jelikož jiné plemeno nechci a nerada bych zbytečně platila tolik peněz za štěně začala jsme přemýšlet jak na to.. Fenka je samozřejmě s PP, kdysi jsem jí vzala na jednu dorosteneckou výstavu a pak dvě normální, vše měla za výbornou. Ale není uchovněná. Takže bych se chtěla zeptat, zdali je možné jí ještě třeba uchovnit a zdali to vůbec má cenu v tomhle věku?
A vlastně co všechno bych zkrátka musela udělat abych si mohla odchovat vlastní štěně s PP. Všechny rady vítám, protože s chovem psů nemám žádné zkušenosti.
Děkuji

Já teda moc neporadím, ale jen dodám, jestli to dobře chápu: fenečka ještě štěnda neměla? Protože 7let je na 1. štenda opravdu hodně. Feny mají špatné porody, rodí se dost mrtvých štěňátek a také mimča s vadami. No ale taky může být všechno v pohodě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2009 20:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

microfon napsal(a):
Děkuji

uchovnit jí samozřejmě můžete, jestli splňuje podmínky chovnosti, ale štěňata bych vám neradila. Kdyby vám známá ve 50 letech řekla, že nakonec to miminko teda chce a že jde do toho, taky byste na ní koukali jak na blázna a gynekolog by se modlil, aby už neotěhotněla. Sedm let na na prvorodičku příliš velký věk. Taky byste mohli o fenku přijít, nebo o štěňata, taky pravděpodobnost zabřeznutí už je za zenitem, takže nečekejte, že byste nakryli a hned by z toho něco bylo...nehledě na to, že spíš to vidím tak, že než byste splnili všechny podmínky, nechali si udělat razítko do papírů, zápis do plemenné knihy a všechno papírování, fence už by bylo osm a máte po chovnosti.

25.11.2009 20:55
jingless

XXX.XXX.60.127

microfon napsal(a):
Děkuji

A hlavně krytí povětšinou stejně stojí to co dáte za štěně s pp, takže je to asi jedno, sedmiletou fenu bych taky prvně rozhodně nekryla :-)

25.11.2009 21:02
brixie

XXX.XXX.43.2

jingless napsal(a):
A hlavně krytí povětšinou stejně stojí to co dáte za štěně s pp, takže je to asi jedno, sedmiletou fenu bych taky prvně rozhodně nekryla :-)

...plus k tomu založení chovky a uchovnění pár tisíc, rozhodně k tomu i to riziko, náklady na odchov štěňat...nevyjde Vám to určo levněji, než když investujete 10 tisíc do štěnda...nehledě k tomu, co to je práce, kolem prcků...a ty nervy a péče! A desítka ještě není taková palba...jsou mnohem dražší plemena!

25.11.2009 21:24
jingless

XXX.XXX.60.127

brixie napsal(a):
...plus k tomu založení chovky a uchovnění pár tisíc, rozhodně k tomu i to riziko, náklady na odchov štěňat...nevyjde Vám to určo levněji, než když investujete 10 tisíc do štěnda...nehledě k tomu, co to je práce, kolem prcků...a ty nervy a péče! A desítka ještě není taková palba...jsou mnohem dražší plemena!

Taky si myslím :o))) Takonec takové nakrytí fenky a odchov štěnátek výjde o mnoho dráž než pořízení jednoho mimča :)

25.11.2009 21:48
microfon

XXX.XXX.182.201

microfon napsal(a):
Děkuji

Děkuju za rady, zkušenosti s chovem mám s hodspodářkými zvířaty, takže péče a starostí bych se nebála. Spíš mi šlo právě o informace ohledně papírování a co to vše stojí. Takže to asi nemá cenu, což.
Díky všem za rady, tak budu doufat že pak najdu štěně stejných schopností a vlastností jako má naše fenka

25.11.2009 22:02
hlozi

XXX.XXX.62.44

microfon napsal(a):
Děkuju za rady, zkušenosti s chovem mám s hodspodářkými zvířaty, takže péče a starostí bych se nebála. Spíš mi šlo právě o informace ohledně papírování a co to vše stojí. Takže to asi nemá cenu, což.
Díky všem za rady, tak budu doufat že pak najdu štěně stejných schopností a vlastností jako má naše fenka

I kdyby jste měli štěníky, tak stejně by pravděpodobně nebyli povahou celá maminka...Až jednou přijde nové štěňátko, určitě vyberete správně a budete ho milovat a oceňovat jeho vlastnosti stejně, jako je dneska oceňujete na své fence
Jinak odchovat štěnda stojí hodně času a energie a myslím, že ve věku vaší fenky by to byl velký hazard..Navíc by jste to nejspíš ani nestihli do jejích 8mých narozenim..

25.11.2009 22:10
wiganeo

XXX.XXX.166.38

microfon napsal(a):

Opravdu bude lepší pořídit štěňátko. Pak nečekejte pokud se povede a uchovněte. Štěňata nám přinesla moc krásných chvil, je to dar. I když se věnujeme chovu jiného plemene, máme také dlouhosrstou kolii - kluka. Asi bez PP, což nám je jedno, protože jsme si ho pořídili z úplně jiných důvodů... Je to zlatíčko a milá povaha. Dneska už je to dědeček, to je reportáž o něm: http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/trinohy- aron-daroval-krev-a- zachranil-psi-kamarady.html (2 mezery)

26.11.2009 10:07
jezevcice

XXX.XXX.171.239

wiganeo napsal(a):
Opravdu bude lepší pořídit štěňátko. Pak nečekejte pokud se povede a uchovněte. Štěňata nám přinesla moc krásných chvil, je to dar. I když se věnujeme chovu jiného plemene, máme také dlouhosrstou kolii - kluka. Asi bez PP, což nám je jedno, protože jsme si ho pořídili z úplně jiných důvodů... Je to zlatíčko a milá povaha. Dneska už je to dědeček, to je reportáž o něm: http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/trinohy- aron-daroval-krev-a- zachranil-psi-kamarady.html (2 mezery)

Když nebudete požadovat štěně s výstavními ambicemi, určitě seženete levnější.
Třeba tricolorní pejsci myslím moc na odbyt nejdou. Chce to jen hledat.

26.11.2009 10:23
v v

XXX.XXX.164.184

jezevcice napsal(a):
Když nebudete požadovat štěně s výstavními ambicemi, určitě seženete levnější.
Třeba tricolorní pejsci myslím moc na odbyt nejdou. Chce to jen hledat.

Mončo, máme známe z Klouk u Písku co chovají Kolie,tak kdybys chtěla kontakt, tak pošlu mejlem.

26.11.2009 13:14
gaya

XXX.XXX.40.77

microfon napsal(a):
Děkuji

ano, podle chovatelského řádu je možné chovat štěňátka do 8 let věku feny. Fenečku vám určitě uchovní, pokud absolvovala aspoň jednu CAC výstavu v dospělosti. Musíte založit chovatelskou stanici, což není zadarmo a pár měsíců to trvá. Nebo můžete po dohodě odchovat štěňata na chovatelskou stanici někoho jiného. Tady je odkaz na stránky Českého klubu chovatelů kolií a šeltií : http://www.collie-sheltie-club.wz.cz/ Bohužel, klub nemá na svém webu chovatelský řád.

Dle mého názoru je vaše fenka na první štěňata příliš stará. Myslím, že by bylo daleko jednodušší a hlavně bezpečnější pro fenku štěně koupit. Ne všechna štěňata s PP stojí 10000.

26.11.2009 19:40
microfon

XXX.XXX.182.201

v v napsal(a):
Mončo, máme známe z Klouk u Písku co chovají Kolie,tak kdybys chtěla kontakt, tak pošlu mejlem.

Díky Veru, já je ale znám, měli jsme od nich zlatého pejska, úžasného Pokud tedy budu kupovat štěnátko a jako že tedy určitě ano tak to zase počkám až na tom Kobližka bude špatně, zatím je výborné kondici, tak to nemá cenu řešit. Šlo mi jen o případná štěnátka, která by musela být do toho 8.roku
Ale i tak díky

27.11.2009 10:08
v v

XXX.XXX.164.184

microfon napsal(a):
Díky Veru, já je ale znám, měli jsme od nich zlatého pejska, úžasného Pokud tedy budu kupovat štěnátko a jako že tedy určitě ano tak to zase počkám až na tom Kobližka bude špatně, zatím je výborné kondici, tak to nemá cenu řešit. Šlo mi jen o případná štěnátka, která by musela být do toho 8.roku
Ale i tak díky

JÉ fakt jo. To je náhoda. Je to mamky kolegyně z práce To jsou moc fajn lidi a pejsky mají vymazlený a zdraví. Tam bych se určitě koupit nebála. Teď si pořídili další fenečku že už mají fenky starší takže chovat budou určitě i do budoucna.
Mě by se taky líbilo chovat, jenže u ohařů musí mít zkoušky a nejsem si jistá jestli by jsem byla schopná jí do toho připravit. ALe asi se o to aspoň pokusíme.

27.11.2009 10:28
anabetynka

XXX.XXX.167.70

v v napsal(a):
JÉ fakt jo. To je náhoda. Je to mamky kolegyně z práce To jsou moc fajn lidi a pejsky mají vymazlený a zdraví. Tam bych se určitě koupit nebála. Teď si pořídili další fenečku že už mají fenky starší takže chovat budou určitě i do budoucna.
Mě by se taky líbilo chovat, jenže u ohařů musí mít zkoušky a nejsem si jistá jestli by jsem byla schopná jí do toho připravit. ALe asi se o to aspoň pokusíme.

Verčo, nevím jaké zkoušky musí mít pro chovnost NKO, ale myslím, že zkoušky vloh se zvládnout dají a s trochou pomoci od někoho zkušenějšího snad i ty podzimky se dají. Já taky nemám zkušenost a do budoucna to prostě zkusím a hodlám ty zkoušky udělat:))) Je celkem i dost výcvikových akcí, kde se můžeš zúčastnit (třeba na víkend, ale i na týden) a tam Ti ukážou co a jak cvičit a čeho se vyvarovat a doma to pak můžeš s fenkou zlepšovat. Co teda, z vlastní zkušenosti(sledovala jsem bratrance, dkyž cvičil svou fenku ČF), je důležité nezanedbat je zvykat na výstřel. Není to tak, že to zkusíš v 6 měsících , fenka je v poho a tak to bude už pořád. Bratranec právě tohle podcenil, zkusil to dvakrát, fena byla v klidu, pak zkusil reakci na střelu 4 měsíce po tom a fena byla totálně hotová strachem...

27.11.2009 10:37
v v

XXX.XXX.164.184

anabetynka napsal(a):
Verčo, nevím jaké zkoušky musí mít pro chovnost NKO, ale myslím, že zkoušky vloh se zvládnout dají a s trochou pomoci od někoho zkušenějšího snad i ty podzimky se dají. Já taky nemám zkušenost a do budoucna to prostě zkusím a hodlám ty zkoušky udělat:))) Je celkem i dost výcvikových akcí, kde se můžeš zúčastnit (třeba na víkend, ale i na týden) a tam Ti ukážou co a jak cvičit a čeho se vyvarovat a doma to pak můžeš s fenkou zlepšovat. Co teda, z vlastní zkušenosti(sledovala jsem bratrance, dkyž cvičil svou fenku ČF), je důležité nezanedbat je zvykat na výstřel. Není to tak, že to zkusíš v 6 měsících , fenka je v poho a tak to bude už pořád. Bratranec právě tohle podcenil, zkusil to dvakrát, fena byla v klidu, pak zkusil reakci na střelu 4 měsíce po tom a fena byla totálně hotová strachem...

No mají mít zkoušky vloh, to by se asi i dalo a pak ty podzimky a to si nejsem jistá zda zvládnem. Se střelnou zatím problémy nená. Máme za barákem střelnici a denně chodíme kolem po louce a nic to sní nedělá. Jen párkát to s ní škublo když to byla rána z ničeho nic, ale jinak v pohodě. Ale na Silvestra jí raději odvezem na chalupu kde se nestřílí petardy aby se nezradila. Fakt bych jí ráda uchovnila i když nevím jestli bych ty štěňata někdy uskutečnila protože jsme v bytě a to si dost dobře nedovedu představit ten druhej měsíc štěňat je tam takle mít. Nebo jedině pak varianta je odchovat v létě na zhradě kde máme kotec. Ale Surina tam byla jen párkát, ale v létě tam už chodit bude, než aby byla zavřená doma když jsme v práci.
Na nějakej ten víkend budem muset určitě zajet aby jsem se aspoň dověděla co s ní mám dělat. Zatím je vychovaná jen jako rodinnej pes. Nic s ní necvičíme krom poslušnosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík