Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tímto problémem. Byli jsme dnes s čubinou na RTG a prý má něco s křížovým vazem v kolenním klobu. Bylo mi vysvětleno, že je to něco jako meniskus a že je nutná operace. Zajímalo by mě jestli někdo máte s něčím takový zkušenost. Přijde my to jako velký zásah a nejsem úplně rozhodnutá jestli jí nechat operovat. Je fakt, že mě tak vyděsil, že jsem jí málem nechala odoperovat hned, ale pak jsem si řekla, že si nechám pár dní na rozmyšlenou. Prý to není tak akutní, že by musela být operovaná hned zítra, ale tak do 14 dnů by to prý chtěla. Čubině budou v červnu 2 roky. Děkuji všem za názory a zkušenosti.
Moje fenka CC absolvovala operaci předních křížových vazů bohužel 2x na stejném koleni, a ačkoliv od úrazu k první operaci uběhla doba delší víc jako rok a fenka už měla hodně rozjetou artrozu, nyní, rok po druhé operaci (Dárlý bude za 5 týdnů šest let) běhá jako čamrda a už čtyři měsíce navíc vychovává další caničku Takže čím dříve odoperujete tím líp!!! Nevím u kterého jsi byla veterináře, zda-li to byl přímo ortoped, ale rozhodně bych šla do operace metodou TTA ( více informací: http://www.arvet.cz/clanky/kdyz-onemocni-vas-pes/TTA.pdf ),která je sice o něco dražší než klasická a dělá ji v republice zatím jen pár doktorů. Takže se ještě určitě poinformuj
Jinak na mých stránkách je celkem podrobný popis rekonvalescence
Zdravím, mám ted po operaci narušeného vazu a přetočeného menisku svého 9 letého labradora. Rozhodně do toho jděte,
oddalovala jsem to a pes se mi jen zhoršil a silně kulhal. Minulý pátek jsme byli na vyndání implantátů. Je rozhodně lepší metoda s implantáty než pouze náhrada vazu. Po operaci to vypadalo strašně, ale už 2 nebo třetí den nohu zatěžoval a ted na posledy se mě ptali která to vůbec byla. Běhá skáče, prostě malinkatý zázrak. před operací silně kulhal a ted lítá jak blázen.
Všechno se krásně zahojilo, místo vazu se vytvořil svalek. Operaci nám dělal pan doktor Zatloukal z Nymburka.
bubo
napsal(a):
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tímto problémem. Byli jsme dnes s čubinou na RTG a prý má něco s křížovým vazem v kolenním klobu. Bylo mi vysvětleno, že je to něco jako meniskus a že je nutná operace. Zajímalo by mě jestli někdo máte s něčím takový zkušenost. Přijde my to jako velký zásah a nejsem úplně rozhodnutá jestli jí nechat operovat. Je fakt, že mě tak vyděsil, že jsem jí málem nechala odoperovat hned, ale pak jsem si řekla, že si nechám pár dní na rozmyšlenou. Prý to není tak akutní, že by musela být operovaná hned zítra, ale tak do 14 dnů by to prý chtěla. Čubině budou v červnu 2 roky. Děkuji všem za názory a zkušenosti.
Tak otázka co přesně máte - jestli prasklý či poškozený přední zkřížený kolenní vaz a nebo ten meniskus. Někdy to bývá poškozené oboje najednou ale nemusí být.
Po svých bohužel značných zkušenostech stejně jako Vanda doporučuji u těžších psů určitě metodu TTA (při problému prasklého předního zkříženého vazu) - sice dražší a "náročnější" ale pes je rychle v pohodě a problém se nevrátí. No a při operaci by měl doktor automaticky i zkontrolovat menisky a pokud jsou poškozené tak problém hned vyřešit.
Moje fenka měla prasklý vaz nejprve na levé noze. Řešili jsme to, jak se bohužel později ukázalo, u špatného veterináře, který prováděl klasickou extrakapsulární fixaci - náhradu vazu (a ještě k tomu špatně). Operoval jí tuto nohu 3x - zlepšení bylo znát maximálně 14 dní po operací a pak to ruplo znovu. Do toho jí praskl samozřejmě vaz na druhé noze. To už jsme konečně změnili veterináře a ten jí na té čerstvě prasklé provedl právě TTA. Jelikož měla druhou nohu v mizerném stavu tak na tuto operovanou s TTA chodila dá se říct že okamžitě po operaci. Druhá noha následovala pak a to ještě trochu jinou metodou než TTA (vypadávala jí čéška a při TTA by se problém asi ještě zvýraznil).
Jediná komplikace byla u nohy operované TTA, že jí právě následně praskl meniskus. Ale po operaci menisku je až na počet operací a plechů co má v nohách dá se říct že naprosto zdravá Běhá, lítá, děláme obrany. Jediný problém, který už nevyřešíme je rozjetá artroza v loktech - celý život přední nohy kvůli kolenům hodně přetěžovala.
Určitě to problém chce řešit, pokud se řešit nebude, pes sice nějakou dobu chodit bude ale rozvoj artrozy bude hodně rychlý a tu už odtamtud nikdo nevydloube a pesan bude mít dřív nebo později nevratné bolesti
Vaz na jedné noze bohužel praskl v 5ti letech i mému druhému pesanovi, řešili jsme to okamžitě TTAčkem a vše proběhlo bez jakýchkoli komplikací. Oba pesani si užívají normálního života i když o ně samozřejmě mám větší strach. U fenky je občas akorát znát, že zadní nohy neustojí tolik jako zdravé, ale v řádění jí to opravdu nebrání a co neustojí nohama zbrzdí zadnicí
Jo a ještě jedna výhoda metody TTA je, že jde jizva z vnitřní strany nohy, takže to ani není tak patrné Sice jen kosmetická záležitost, ale ...
Určitě můžete zkonzultovat i jinde, ale myslím, že názror pana doktora Duchka bude v pořádku My jsme tu mojí feňuli řešili u MVDr Ošmery v Praze Krči (který byl jedním z prvních doktorů, který tu TTA začal dělat) a pesana u MVDr Bonka v Praze na Černém Mostě.
Jo a k poslednímu příspěvku, pokud vím a i z mých zkušeností se implantáty běžně nevyndavají. Sice už tam jsou po zhojení "k ničemu" ale asi je zbytečné do nohy znovu lézt.
Taky jsme byli loni v lednu na operaci s 8,5 letou GR,vše proběhlo v naprostém pořádku až na obrovský absces po injekcích.Dodnes chodí bez jakýchkoli problémů.
No bylo mi řečeno, že utržené to není. Prý je tam vidět nějaké poškození, ale až se to otevře bude se přesně vědět co to je. Udělá se prý revize kloubu a pak se kost nařízne dají dva šrouby a po nějaké době se šrouby vyndají. Docela mě to děsí, když jsem viděla jak velký je to zásah (včera jsem prohledávala net). A i jaké mohou nastat komplikace. Díky moc za zkušenosti. Taky se dost bojím toho jak jí udržím v klidu ona je dost hyperaktivní Jo a jsou jí 2 roky. Určitě to ještě pro klid duše s někým zkonzultuji, ale pokud to bude nutné půjde hold na operaci a nějak to snad dopadne.
Moc děkuji za vaše zkušenosti. Po celodenním obvolávání a zjišťování jsem rozhodnutá pro metodu TTA tím pádem ne u Duchka Zítra jdu jen pro klid duše ještě k jednomu vetovi a pokud potvrdí diagnózu tak jen zbývá vybrat kliniku kde to nechat udělat. Zatím jsem koukala na kliniku na Černém mostě, Zbraslav a někde u botanické zahrady by ještě něco mělo být to musím ještě zjistit.
Za každý další názor, zkušenost a nebo zkušenost z nějakou z klinik budu moc ráda!
Tak jen pro zajímavost koho zajímá jak jsme zatím dopadli.
Nakonec jsem s čubinou jela ještě do toho Českého Brodu k Musilovi. A po hodinovém vyšetření nám doporučil měsíc počkat, protože utržené to není a nevypadá to ani na natržení. Říkal, že uvidíme, že je možné, že nakonec budeme muset operovat, ale že by jí tu šanci dal Zatím se to výrazně zlepšilo. Nekulhá vůbec a dokonce si už na tu noho ani nehoví a už jsem jí několikrát viděla stát větší váhou na té bolavé noze. Dáváme homeopatika a Aptoflex
maťa

XXX.XXX.80.144
Bubíku jen tak dál, hezky dodržujte takový krásný klidový režim A gratuluju Anči ( dobře nooo, tak aj tobě, když si teda fotila
) k prvnímu místu za fotku ve Světě psů ( tu fotku si dávala aj na Radu ne? ), a myslím že máte výherní fotku aj někde mezi 4.-10. místem ne?
Jsi šikulka.....a máš krásný fotomodely
Tak obě holky pozdravuj a držíme palečky, aby klidový režim pomohl
Ahojte, náš pesan je po druhé operaci křížového vazu, bohužel po pěti týdnech se vaz opět přetrhl. Nyní je prý jedinou možností TTA s vnějším fixátorem. Mohla bych poprosit o Vaši stránku s popisem rekonvalescence. Zatím nám není zcela jasné, co přesně nás čeká a zda lze našeho hyperaktivního psíka uhlídat. Díky moc za jakoukoli radu. eLTéčko
To jste měli asi udělanou tedy náhradu vazu ne? Nám doktor řekl, že při TTA metodě pes může nohu zatěžovat hned po operaci a prý u většiny psů tak po týdnu se lepší i kulhání. U některých to jde rychleji u některých pomaleji. Samo by se v klidu měl držet, ale chodit může. Což u toho jak nám chtěl dělat Duchek (v postatě hodně podobné TTA, ale levnější varianta) by byla 14 dní v sádře pak vyndat šrouby což je znovu narkóza atd. Což u TTA tohle všechno odpadá a hlavně prý po tom jak je to v sádře tak se dlouho noha zpátky osvaluje a je dlouhá rekonvalescence. Pokud jste to měli dělané náhradou vazu tak to je právě to proč nám tuto metodu nikdo nedoporučoval, že to stejně utrhne a hlavně, když je to mladý pes No u nás to tedy vypadá, že se operaci vyhneme. Byli jsme na kontrole a vypadá to dobře, takže pokud se něco nestane máme už jen za měsíc zavolat a nahlásit jestli je to v pohodě
Musím to tedy zaťuka ťuk, ťuk. ťuk
Tady http://veterinazbraslav.cz/ , když kliknete na to modré TTA je to tam moc pěkně vysvětlené
Držím palce ať je pesan v pořádku
Jo jinak v Brodě, když jsme byli na kontrole byl tam rotvík chvíli po operaci a protože byl celkem ostrý tak tam bruslil po dlažbě a v pohodě Bylo vidět, že teda ještě kulhá, ale v klidu teda rozhodně nebyl vláčel páníčka chodbou a noha dobrý. U téhle metody právě odpadá ta strašně dlouhá rekonvalescence
Samo to chce spíš hlídat, aby nějak vyloženě neskákal a tak, podle toho co nám bylo řečeno
Ahoj, tak to je dobře, že je vše v poho a nemusíte na operaci. Náš byl nejdříve na plastice a pak na náhradě vazu. Táhlo se to dva měsíce :(. Přiznám se, že jsme nejdříve vůbec netušili, že nějaká TTA operace existuje. Myslím, že pan doktor, kterého jsme si našli, je fajn. Dneska jdeme na operaci. Pevně věřím, že bude poslední.....
Ahoj,
mám Amstaffku,4 roky, v lednu tohoto roku ji bylo diagnostikováno přetržení předního křížového vazu na pravé nožce. Operoval ji v HK velice šikovný ortoped metodou TTA. Rekonvalescence proběhla v pořádku, zhruba po 3,5 měsících nám byla znovu povolena běžná zátěž. Nyní asi 5 měsíců od operace nám přestala na nohu chodit, mírně našlapuje, ale s velkou námahou :/ nemáte někdo s tímto stavem zkušenost?
LucBla
napsal(a):
Ahoj,
mám Amstaffku,4 roky, v lednu tohoto roku ji bylo diagnostikováno přetržení předního křížového vazu na pravé nožce. Operoval ji v HK velice šikovný ortoped metodou TTA. Rekonvalescence proběhla v pořádku, zhruba po 3,5 měsících nám byla znovu povolena běžná zátěž. Nyní asi 5 měsíců od operace nám přestala na nohu chodit, mírně našlapuje, ale s velkou námahou :/ nemáte někdo s tímto stavem zkušenost?
V HK někdo operuje metodou TTA? Kdo Vám operaci dělal? Myslela jsem, že v HK dělají pouze extrakapsulární výměnu vazu...
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Zdravím úplně stejné problemy tta a po 3,5 měsících máme něco z čéžkou prej další operace 8 tisíc fakt hrůza doufám už to bude konečná.