Prosím, podělte se se zkušenostmi s prvním háráním vašich fenek.
Naše první fena se hárala poprvé v 6 měs. Z toho jsem také vycházela, když teď máme novou fenku a s tou chceme jet na výstavu. V době výstavy jí bude 7,5 měsíce a tak jsem myslela, že by už mělo být po hárání. Teď se postupně dozvídám, že se některé fenky začínají hárat třeba až v 8. měsíci. Jsou rozdíly i v plemeni? Ta naše první byla jezevčice a teď máme čuvačku.
stieberova
napsal(a):
Naše první fena se hárala poprvé v 6 měs. Z toho jsem také vycházela, když teď máme novou fenku a s tou chceme jet na výstavu. V době výstavy jí bude 7,5 měsíce a tak jsem myslela, že by už mělo být po hárání. Teď se postupně dozvídám, že se některé fenky začínají hárat třeba až v 8. měsíci. Jsou rozdíly i v plemeni? Ta naše první byla jezevčice a teď máme čuvačku.
tak jsou rozdily ve velikosti plemen-velci psi dospivaji pozdeji takze i fenky pozdeji haraji...takze cuvacka jelikoz je pes velky tak bude nejspis harat pozdeji vzhledem k jezevcici
ale je to jen moje domnenka a co mam nactene tady na faune nebo v knizkach,a ani fenku nemam nekdo vam urcite poradi lip a konkretne,toto je jen teorie
misa
napsal(a):
tak jsou rozdily ve velikosti plemen-velci psi dospivaji pozdeji takze i fenky pozdeji haraji...takze cuvacka jelikoz je pes velky tak bude nejspis harat pozdeji vzhledem k jezevcici
ale je to jen moje domnenka a co mam nactene tady na faune nebo v knizkach,a ani fenku nemam nekdo vam urcite poradi lip a konkretne,toto je jen teorie
Prvni harani je nevyzpitatelne. Feny vetsiho vzrustu zacinaji pozdeji nez male, jak napsala Misa.
Moje fena velkeho plemene se rozharala az ve 12 mesicich a dalsi stejneho plemene az ve 13.
Orientacni muzou pro vas byt informace o sestrach vasi feny. Pokud se rozharaji, muzete pocitat s tim, ze vase fenka zacne take. Nektere feny vsak haraji poprve hodne kratce nebo dokonce skryte, ze si toho majitel ani nevsimne.
Take si hlidejte termin dalsiho harani vasi starsi feny, protoze se muze stat ze rozhara i mladsi bude-li ve veku 7-12mesicu.
To samozrejme nejsou pravidla. U kazde feny je to (stejne jako urceni plodnych dnu) dost individualni.
stieberova
napsal(a):
V zacatku prvniho harani je obvykle velky rozdil jak ohledne plemenne prislusnosti tak i u konkretniho jedince. Vseobecne plati, ze velka a obri plemena haraji pozdeji a to cca mezi 8 a 15mesici. Mala potom klidne uz v 6mesicich. Svou roli zde hraje i dedivost, takze se da usuzovat i podle prvni harani matky a jejich sester. Tato vec je jeste neustale ve vyzkumu a pokud by to nekoho zajimalo podrobneji, tak se mi muze ozvat na mail ci se podivat zde na foru na prispevek: pomozte nam, my pomuzeme vam.
stieberova
napsal(a):
Ahoj, u našich fenek je rozdíl v plemeni. Malá (4 kg) nám hárala už v 6 měsících a ostatní velké (cca 20-30kg) poprvé hárala první v 12 měsících a druhá hárala v 11 měs a poslední 12 měsíční ještě nehárala ani její sestra (jejich poslední sestra hárala už v 10 měsíchích). Známé německá ovčačka se hárala poprvé až v 16 měsících a pak pravidelně po 6 měsících. Prý je normální když začne hárat fenka do 18 měsíců poprvé.
Zkuste se zeptat v klubu svého plemene jak je na tom.
U našeho plemene je normální když fenky hárají poprvé pozdějí cca kolem roku.M
stieberova
napsal(a):
Ahoj Renčo. S háráním ti neporadím, ale v novým makru nabízejí ty křesílka co jsme viděli na výstavě. Uvažujem že domů dvě koupíme tak nechceš koupit i pro vás? když teď budete sjíždět ty výstavy
. Dají se pěkně složit do takového oválného futrálu jako stan. Jo a stojí 300kč za jedno. čau
laila
napsal(a):
Prvni harani je nevyzpitatelne. Feny vetsiho vzrustu zacinaji pozdeji nez male, jak napsala Misa.
Moje fena velkeho plemene se rozharala az ve 12 mesicich a dalsi stejneho plemene az ve 13.
Orientacni muzou pro vas byt informace o sestrach vasi feny. Pokud se rozharaji, muzete pocitat s tim, ze vase fenka zacne take. Nektere feny vsak haraji poprve hodne kratce nebo dokonce skryte, ze si toho majitel ani nevsimne.
Take si hlidejte termin dalsiho harani vasi starsi feny, protoze se muze stat ze rozhara i mladsi bude-li ve veku 7-12mesicu.
To samozrejme nejsou pravidla. U kazde feny je to (stejne jako urceni plodnych dnu) dost individualni.
A jde teda poznat že už to má za sebou? Mam GR 9 měs. a vubec nevim :( Je pravda, že se o ni cca před měsícem zajímalo pár psů víc než obvykle...
stieberova
napsal(a):
Jsou rozdíly v plemeni, přičemž velkou roli hraje velikost a tím pádem i délka dospívání. U velkých plemen není žádnou zvláštností, když hárají dokonce až někdy mezi 10 a 12 měsícem věku. Samozřejmě, jsou výjimky, ale dá se předpokládat, tedy ne tvrdit...