Prosím o radu s rasou.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2011 14:43
maxis

XXX.XXX.4.162

Zdravím chovatele.
S rodinou přemýšlíme jakého psa by jsme si vybrali, ale zatím jsme psa neměli, tak nevíme jak vybírat.
Máme rodinný domek se zahradou, možnost pobytu psa ve sklepě nebo v garáži v případu větších mrazů, ale máme poněkud menší plot(80cm)
Osobně se nám líbí jezevčík a labradorský jezevčík.U jezevčíka se bojíme, že nám zničí zahradu a proto by jsme se chtěli zeptat jestli ho jde odnaučit hrabat a poté ještě jestli by mohl být přes celý rok venku v boudě(spát), v případě větších mrazů ve sklepě...
U labradora nevíme, jestli by nám nepřeskočil plot, spíše takhle je jasné že ho přeskočí, jen jestli ho tito psi přeskakují? a pak taky to s tím spaním v boudě.
Bouda by byla zateplená, s předsíňkou.
Díky za každou odpověd a také i za tip na psa, který by tohle splňoval.:-)

14.2.2011 15:28
hankaapes

XXX.XXX.101.77

Jste si jistí, že opravdu chcete živého psa? To není jenom o ničení zahrady, nízkém plotě a zateplené boudě...to je o výchově, event. výcviku a vztahu. Každý pes, který se nudí, nežije se svou smečkou, ale bydlí venku jaksi sám, občas pohlazen, má tendenci štěkat, utíkat a škodit.

14.2.2011 15:53
maxis

XXX.XXX.4.162

Ano psa chceme, máme i děti, které jsou schopny se o něho postarat a pořád s ním někdo bude, kromě doby kdy jsme v práci a děti ve škole, ale myslím že delší procházky, častá péče a skoro neustály kontakt s rodinou je dostačující nebo snad ne?
A prosím obraťme se k tématu splňují tyto rasu dané kritéria?

14.2.2011 15:53
rachel

XXX.XXX.60.145

maxis napsal(a):
Zdravím chovatele.
S rodinou přemýšlíme jakého psa by jsme si vybrali, ale zatím jsme psa neměli, tak nevíme jak vybírat.
Máme rodinný domek se zahradou, možnost pobytu psa ve sklepě nebo v garáži v případu větších mrazů, ale máme poněkud menší plot(80cm)
Osobně se nám líbí jezevčík a labradorský jezevčík.U jezevčíka se bojíme, že nám zničí zahradu a proto by jsme se chtěli zeptat jestli ho jde odnaučit hrabat a poté ještě jestli by mohl být přes celý rok venku v boudě(spát), v případě větších mrazů ve sklepě...
U labradora nevíme, jestli by nám nepřeskočil plot, spíše takhle je jasné že ho přeskočí, jen jestli ho tito psi přeskakují? a pak taky to s tím spaním v boudě.

Zdravím. Nemůžu si pomoct, ale váš dotaz mi přijde zmatený a chaotický... Zřejmě jste místo Labradorského jezevčíka mysleli Labradorského retrívra. Retrívři jsou miláčci, pokud jsou správně vedeni. Pokud ho budete mít na zahradě a nebude mít s vámi blízký vztah, tak věřte, že utíkat bude. Bude vyhledávat kontak jak s lidmi, tak se psy. Já mám retrívra doma, na zahradě je jen když nejsem doma. Nikdy plot nepřeskočil a ani se o to nesnažil ( a to máme určitě nižší než 80 cm) - nikdy totiž neměl důvod proč to dělat..
Pokud si nervomocí chcete pořídit jednoho z těchto psů, tak se přikláním k tomu jezevčíkovi. Ale uvědomte si, že i malý pes se musí vycvičit a hlavně vychovat. Hrabání se dá výchovou tlumit, ale věřte, že občas si někde prostě radost udělá a hrábne si. Ale myslím, že pokud to v něm nebudete od malička podporovat, tak by zase takový hraboš být nemusel.

14.2.2011 15:58
niaris

XXX.XXX.44.82

Jezevčíky znám jen z dohledu, takže k labradorovi.
Proč zrovna labrador?
Píšete, že se vám líbí jezevčík a labrador. Rozhodovali jste se jen podle vzhledu nebo také hodláte se psem něco dělat? Jak jste se určitě dočetli, tak labrador je velice inteligení pes. Bohužel jsem se setkala i s názorem, že je tak chytrý, že se nemusí cvičit. Opak je pravdou. Labrador potřebuje vlídný, ale důsledný výcvik, spoustu jak fyzické, tak psychické práce.
Zahrada, byť sebevětší, mu nestačí. musí se socializovat, chodit mezi lidi, psy, musí se cvičit. Pokud jej nezvládnete, budete mít pětatřicetikilového zvířáka, který si bude dělat, co bude chtít. Je to lovecké plemeno, pokud jej zanedbáte, bude si hledat, kudy ven, sám si najde zábavu a vyžití bez ohledu na to, jestli s tím souhlasíte.

14.2.2011 15:59
niaris

XXX.XXX.44.82

maxis napsal(a):
Ano psa chceme, máme i děti, které jsou schopny se o něho postarat a pořád s ním někdo bude, kromě doby kdy jsme v práci a děti ve škole, ale myslím že delší procházky, častá péče a skoro neustály kontakt s rodinou je dostačující nebo snad ne?

Jak staré děti máte?

14.2.2011 16:03
hankaapes

XXX.XXX.101.77

niaris napsal(a):
Jezevčíky znám jen z dohledu, takže k labradorovi.
Proč zrovna labrador?
Píšete, že se vám líbí jezevčík a labrador. Rozhodovali jste se jen podle vzhledu nebo také hodláte se psem něco dělat? Jak jste se určitě dočetli, tak labrador je velice inteligení pes. Bohužel jsem se setkala i s názorem, že je tak chytrý, že se nemusí cvičit. Opak je pravdou. Labrador potřebuje vlídný, ale důsledný výcvik, spoustu jak fyzické, tak psychické práce.
Zahrada, byť sebevětší, mu nestačí. musí se socializovat, chodit mezi lidi, psy, musí se cvičit. Pokud jej nezvládnete, budete mít pětatřicetikilového zvířáka, který si bude dělat, co bude chtít. Je to lovecké plemeno, pokud jej zanedbáte, bude si hledat, kudy ven, sám si najde zábavu a vyžití bez ohledu na to, jestli s tím souhlasíte.

Jezevčík je taky lovečák, rád noruje, takže je tady reálný předpoklad, že hrabat bude. Sice jste nezmiňoval špice, ale byl by to vhodný pes.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2011 16:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.79

Prohlédněte si atlasy, přečtěte si něco o jednotlivých plemenech, jděte na psí výstavu. Plemena se liší nejen velikostí vzhledem, ale i charakterem. Vím, že jezevčíka a retrievera asi znáte, ale je jich spousty jiných.

Velký pes - tedy včetně labradorského retrievera - je pro vás nevhodný. Silně jste mi připomněla místního tuláka retrievera. Ploty mají mizerné pokud se pes dostane z řetězu, toulá se po ulicích.
Plot 80cm nepřeskočí jen ti nejmenší psi. Ale pozor, oni ho mohou podlézt a podhrabat, plot by měl být s podezdívkou.

Chcete-li psa jen na ven, ujistěte se, že se mu skutečně budete věnovat i v zimě a že na něj máte dostatečný plot.

Co takhle malé společenské plemeno do bytu? Samozřejmě že nadělá v domě i trochu nepořádku, ale vyvenčíte ho na zahrádce, bude s dětmi... plánujete-li, že si pejska skutečně pořizujete jako kamaráda, bylo by to tak lepší.

14.2.2011 16:54
rapotacka11

XXX.XXX.140.123

Připadalo mi , že dotaz položilo dítě.
Nějakou brožurku - nebo snad knihu - to asi nemáte . . . .
Pokud chce někdo tak obyčejnou věc jako je pes , měl by si o tom - i s dětmi něco přečíst.
Přes plot Vám dokáže zdrhnout i jork . . . .
Pokud se u Vás pes cítí dobře , nemá potřebu od Vás odcházet.
Pořád se to tady píše , unavit tělo i hlavu.
Z Vámi dvou vybraných plemen bych asi volila jezevčíka.
Asi si myslíte , že na čokla si knížku kupovat nemusíte , ale věřte - není to marnost.
Aby jste byli se psem spokojeni , musí být spokojen i on s vámi. Jen plná miska a teplá bouda nestačí.
Pes , který nedostane ještě něco víc , může působit problémy . . . . .

14.2.2011 23:51
dagmar

XXX.XXX.67.82

maxis napsal(a):
Zdravím chovatele.

Mám jezevčíky a zahradu nám neničí, ne každý jezevčík je hraboš, z těch našich hrabe jen jeden. Rozhodně to není pes na přespávání venku, potřebuje mít úzký kontakt s rodinou.
Přece jen obě plemena jsou velmi odlišná, jak vzhledově, tak povahově - docela by mne zajímalo proč tato volba.

15.2.2011 09:50
zuzina

XXX.XXX.169.86

maxis napsal(a):

Mě právě přijde, že jste moc kritérií neuvedl. Co vlastně od psa očekváte? Mimo toho, aby mohl být v boudě a neničil zahradu. Co mu můžete nabídnout - tzn. co s ním máte v plánu (lovecký výcvik, nějakou jinou aktivitu)? Opravdu s ním budete na té zahradě i na podzim, když fouká a prší a v zimě, když sněží? Ono se to takhle lehko píše, ale realita pak bývá jiná. Netvrdím že zrovna u vás tomu tak bude.
Ale uvědomte si, že si vybíráte se dvou loveckých plemen, která budou chtít nějak zaměstnat.

15.2.2011 10:04
lovecperel

XXX.XXX.125.197

maxis napsal(a):
Zdravím chovatele.

Mám pro vás tip: Co takhle psa plyšovýho na klíček ?smajlík

15.2.2011 10:13
debri

XXX.XXX.16.138

lovecperel napsal(a):
Mám pro vás tip: Co takhle psa plyšovýho na klíček ?smajlík

Každý někdy začíná.Dotaz možná špatně položený,každý pes potřebuje co nejvíc kontaktu.Pokud má být venkovní pořidte i kotec tím odpadne ničení zahrady.Rozhodně ale brát domů,alespon na hodku denně.Kor labís je vysoce kontaktní plemeno,navíc přemýšlejte nad délkou srsti:-):-)

15.2.2011 10:23
hankaapes

XXX.XXX.101.77

Mě ten dotaz připadá, jako dotaz na funkci lednice, auta. Sdělte parametry a my dodáme do tří dnů. Snad se mýlím, ale toho budoucího psa je mi trochu líto. Snad nezkončí na řetězu když si párkrát hrábne na zahradě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík