Dobry den,
chtela bych poprosit ty, kteri maji s temito rasami zkusenosti, zda by mi poradili. Zvazujeme porizeni dalsiho psa. Mame sedmiletou krizenku foxteriera, s kterou jsme absolvovali cvicak, jezdime na coursing a dalsi aktivity, takze mi je samozrejme jasne, ze se psovi musi clovek venovat :-) Prestehovali jsme se do domku na kraji vesnice, takze bychom si radi poridili vetsiho psa, ktery by byl ochrance, ale zaroven potrebujeme, aby to byl i rodinny pes, protoze mame male miminko a v budoucnu planujeme dalsi :-) Cvicak je samozrejmosti, prochazky take :-) Libi se mi vyse uvedene rasy, procitala jsem webove stranky, ale treba nekdo bude mit nejaky zajimavy postreh ohledne vyberu z techto ras. Predem dekuji.
Já jsem vyrostla s dobrmany a jsem jim věrná dodnes, proto je má volba jasná
Všichni milovali děti, jsou skvělými parťáky na jakýkoli sport. Hlídají spolehlivě.
Takže pokud chcete mít psa v domě, šla bych do něj.
Jsou jako štěňata/mlaďoši divočejší, ale to bych řekla, že jsou asi všichni prckové.
Pokud budete mít cestu kolem a budete chtít vidět 2 dobmany v akci, stavte se
já mám třetího Dobrmana a třetího a čtvrtého Beaucerona. Kamarádka má Holanďáky (taky jsem ho chtěla). Holanďák je štíhlejší (jemější) a nejmenší z těchto plemen. Dobrman mi přijde moc temperamentní a bývá i uštěkaný. Já osobně jsem spokojená s Bosíkem (klidnější než Dobrman a přijde mi poslušnější - mě se jednodušeji cvičí. Dobrman mi přijde víc nezávislý). Při správné výchově se do rodiny hodí všechna jmenovaná plemena. Záleží jaké máte zkušenosti. Do bytu je to jedno, jen od Dobrmana budete mít všude zapíchané ostré chlupy (my měli prakticky celý rok). Bosíka a Holanďáka vyčešete v době línání a pak ty co vypadají zametete. Všichni tři mohou být i venku, jen Dobrman je hladkosrstý takže potřebuje na zimu pořádnou boudu, možná i obléct a podestýlku. Na stáří to pro něj ale nebude to pravé.
No zkusenosti....muj prvni pes je prave jen ta krizenka foxterier x JRT...je hodne dominantni. Mam pocit, ze je porad v puberte :-) myslim, ze posloucha dobre, i kdyz clovek nesmi moc polevit, jinak toho hned zneuziva :-) Mam na krizence slabost, takze jsem hned zacala prohlizet utulky, ale vzhledem k tomu, ze mame male miminko, tak na me rodina tlaci, at si poridime radeji cistokrevneho psa, abychom odhadli povahu.....
Beauceronku ma kamarad, je to nadherny, temperamentni pes. Vyrustala s detmi, takze od tech si necha libit cokoliv, ale po dospelacich uz nekolikrat vyjela.... co jsem videla, tak mi to prislo, jako kdyz "prehnane" hlidala, ale nasledkem bylo, ze se ji nekteri boji, ona to citi a zkratka obcas po nich chnapne..... Dobrmana osobne neznam zadneho a holandana taky jen z vystav :-( Chapu, ze stejne bude kazde stene individualni, jen chci vyber poradne zvazit. Pejska bychom chteli mit pres zimu doma a v lete, aby byl hodne casu na zahrade, kde bychom mu chteli udelat kotec...... Moc dekuju za vase podnety
misha
napsal(a):
No zkusenosti....muj prvni pes je prave jen ta krizenka foxterier x JRT...je hodne dominantni. Mam pocit, ze je porad v puberte :-) myslim, ze posloucha dobre, i kdyz clovek nesmi moc polevit, jinak toho hned zneuziva :-) Mam na krizence slabost, takze jsem hned zacala prohlizet utulky, ale vzhledem k tomu, ze mame male miminko, tak na me rodina tlaci, at si poridime radeji cistokrevneho psa, abychom odhadli povahu.....
Beauceronku ma kamarad, je to nadherny, temperamentni pes. Vyrustala s detmi, takze od tech si necha libit cokoliv, ale po dospelacich uz nekolikrat vyjela.... co jsem videla, tak mi to prislo, jako kdyz "prehnane" hlidala, ale nasledkem bylo, ze se ji nekteri boji, ona to citi a zkratka obcas po nich chnapne..... Dobrmana osobne neznam zadneho a holandana taky jen z vystav :-( Chapu, ze stejne bude kazde stene individualni, jen chci vyber poradne zvazit. Pejska bychom chteli mit pres zimu doma a v lete, aby byl hodne casu na zahrade, kde bychom mu chteli udelat kotec...... Moc dekuju za vase podnety
Jestli máte zkušenosti s teriérem tohoto ražení tak pro vás služební plemena budou brnkačka.. až se možná budete i nudit :D
misha
napsal(a):
já měla prvního psa také křížence (ale na vaší kombinaci bych si tedy netroufla) a pak hned Dobrmana. Byla jsem spokojená. S fenou jsem najezdila denně několik kilometrů na kole. Pak jsem si pořídila smečku Dobrmana a dvou Bosíků a už u mě bylo rozhodnuto o tom, že prostě zůstanu věrná Bosíkům. Přiznávám, že jsem na druhou Dobrmanku neměla tak pevnou ruku a tak to s ní bylo o nervy celý život. Byla děsně hodná, ale neposlušná a lovec. Takže vycházky s nimi do lesa a na pole vypadali tak, že já musela být neustále ve střehu aby mi nevzala kramle (ona se ale vždy vrátila tak do 10ti minut). Na Bosíky jsem jen "houkla" a byli hned u mě. Všude se dočtete, že tato plemena nejsou pro úplného začátečníka. I když znám pár lidí kteří právě s nimi začínali a zvládli to v pohodě.
Záleží jak moc se psu budete věnovat. Dobrman potřebuje denně vybít energii (a pak rád lenoší na kanapi). Bosík je také temperamentní, ale pokud zrovna nemáte čas na dlouhou procházku nevadí mu to. Možná bych spíš sáhla po tom Holanďákovi. Ale jak na tom jsou s temperamentem a zaměstnáním oproti Dobrmanovi a Bosíkovi fakt netuším.
Máme psa dobrmana a fenu beaucerona. Kámoška chová holanďáky. Co do temperamentu je to jedinec od jedince Naše bosina je daleko aktivnější než dobrman, který den dva na gauči rád akceptuje, hlavně je-li venku ošklivo. kamarádky holanďanky jsou jedna aktivka a druhá lenora a pes něco mezi. Chcete-li se psem dělat sport.kyn. tak u holanďáka je to hodně o šťastné ruce při výběru. Dobrmani na tom jsou odproti bosikům hůř se zdravím a u dobrmana bych se přimlouvala za pobyt v bytě, přece jen pro psa bez podsady být nonstop venku není to nejlepší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

awake
napsal(a):
Obdivuhodná smečka !!!
Já mám beauceronku a tohle plemeno je pro mě to pravé... ale záleží, jak si s tou kterou povahou sednete vy... Pár postřehů k bosíkům: 1) potřebují opravdu dobrou socializaci, aby zvládal veškeré nové situace s přehledem
2) mohou lovit, ale pokud máte jednoho s dostatečnou vazbou na vás, lze to s trochou trpělivosti velmi dobře zvládnout
3) vztah k cizím je hlavně o výchově - o otm, co chcete. Já ji beru mezi lidi pořád a od mala a je vyloženě mazel, i k cizím. To samé děti.
4) tvrdá ruka, netrpělivost nebo nespravdlnost nadělá hodně škody. Bosíci si pamatují - to dobré, i špatné. Nesmíte zradit jejich důvěru.
5) jsu schopni do velké míry samostetně řešit situace, ale většinou spíš ku prospěchu věci
6) jsou skvělými parťáky pro jakýkoliv sport, pokud jim to umíte vysvětlit, baví je všechno a dělají to s nasazením hraničícím s workoholismem
7) jsou velmi empatičtí
8) je to poměrně zdravé a odolné plemeno, z hlediska otužilosti může být celoročně venku, spíš pozor, aby mu tam nebylo smutno
9) mají velkou snahu se zavděčit, takže pokud cvičíte s citem a rozumem, s pozitivní motivací, dosáhnete výborné ovladatelnosti
10) Při výcviku obran je potřeba dávat pozor na zákusy a vybrat si dobrého figuranta
Všechyn ty věci samozřejmě platí pro kdejaké jiné plemeno taky, ale u bosíka považuji za dobré na to upozornit.
Tak hodně štěstí při výběru!
jeden hodný Bosík v nouzi (Ozzy). Momentálně je už v útulku - http://www.beauceron.cz/stranky/nouze.php
Mám holanďanku. Je to tedy teprve 16měsíční mládě, nicméně - teritoriální je, výrazně hlídá, už v tomhle věku pouští hrůzu za plotem docela důkladně... Holanďani obecně jsou jemnější v kostře, menší než bosík nebo dobrman, akže skladnější, pokud byste si psa chtěla brát domů.
Nicméně- moje HH i většina těch, co znám, jsou poměrně hyperaktivci, vyžadují činnost, zaměstnání mozku i fyzičky. S malým mrnětem bych se bála spíš neopatrnosti, jinak na vlastní úbližní nejsou, doma se celkem rychle naučí nic nelikvidovat a být za mazla. O to víc ale řádí venku.
Nemůžu posoudit srovnáním s bosíkem a dobrmanem, ale spíš s malinoisem. Holanďani jsou malinám dost podobní, jen mají o něco pevnější nervy (ustálenější temperament), i když trochu hrajou na hysterku. Maliňák udělá, co pánečkovi na očích vidí, holanďan ho předtím 5x vyfuckuje - dokud požadavek není jasně srozmitelný a přesný. Mozeček začně holandí nožičky dohánět někdy zhruba v roce, tak ve dvou letech hádám to bude postupně vypadat, že to k něčemu i bude, a tak ve třech se s tím bude dát vylézt někam na světlo
Nicméně - mám jinak další 4 psy, ale žádný z nich není tak ukecaný (HH mručí, vrní, vzdychá, hmká, přede... neskutečný hlasový projev), ani tak kontaktní a umazlený...
Snad jen - v ČR to chce chovku vybírat opravdu opatrně... Hodně z chovatelů podceňuje u HH včasnou socializaci a může se pak z toho vykubat problém na dlouhé roky...
mrsniky
napsal(a):
Awake, odkud máte dobrmana? Má nádhernou hlavu
ten je bez PP. Oproti naší "ušatý" feňuly co byla s PP má hezkou hlavu a hlavně pěkný uši
Wami a Marcho, moc Vam dekuju za skvele charakteristiky Vasich psu, to mi hodne pomohlo. Marcho, Vasi fenuli obdivuji uz dlouho :-) Manzel chce z moji trojky Beaucerona, takze uz je asi rozhodnuto:-) Ja to porad resim ze vsech stran, jestli takovyho pejska zvladnem, ale manzel rika, ze kdyz jsme zvladli tu nasi tryskomys, tak Beaucerona zvladnem taky :-) Jeste bych se chtela zeptat k Beauceronum....je velky rozdil v dominantnosti mezi psem a fenkou? Mluvila jsem s majitelem Beauceronky a k detem mi doporucil urcite fenku..... Jinak Beaucerony v nouzi jsem zkoukla, ale mame to petimesicni mimco, takze chci pejska od stenatka, aby si na sebe hezky zvykli a taky si myslim, ze nase fenule taky skousne lip stene...
misha
napsal(a):
Wami a Marcho, moc Vam dekuju za skvele charakteristiky Vasich psu, to mi hodne pomohlo. Marcho, Vasi fenuli obdivuji uz dlouho :-) Manzel chce z moji trojky Beaucerona, takze uz je asi rozhodnuto:-) Ja to porad resim ze vsech stran, jestli takovyho pejska zvladnem, ale manzel rika, ze kdyz jsme zvladli tu nasi tryskomys, tak Beaucerona zvladnem taky :-) Jeste bych se chtela zeptat k Beauceronum....je velky rozdil v dominantnosti mezi psem a fenkou? Mluvila jsem s majitelem Beauceronky a k detem mi doporucil urcite fenku..... Jinak Beaucerony v nouzi jsem zkoukla, ale mame to petimesicni mimco, takze chci pejska od stenatka, aby si na sebe hezky zvykli a taky si myslim, ze nase fenule taky skousne lip stene...
mám v pořadí třetí fenu a prvního psa. První fena se k nám dostala jako odrostlé štěně bez socializace. Na to u Bosíka VELKÝ POZOR. Trvalo neskutečně dlouho její povahu srovnat. Byla velice hodná, kamarádská a tolerantní. Když jí bylo 10 let narodilo se nám první dítě. Ona se od něj nahnula ani na krok. Druhá fena byla její dcera. Rozdíl mezi nimi byl 3 roky. Tato fena byla závislačka na mě a žárlivka (obě viz. foto). K dětem se chovala až do její smrti kamarádsky a velice opatrně. Třetí fena byla zase odrostlé štěně (nyní 4 letá), blázen temperamentní, ale okolo dětí se pohybuje také opatrně. Po pořízení psa se fena sklidnila a jako by dospěla (byli jí necelé 3 roky). Pes je naprostý blázen ulítaný (necelé dva roky). Děti věčně oblizuje, očmuchává (čuba taky, ale pes je na to expert). Oba je pak pořád pronásledují a po očku hlídají. Náhodou se naskytla možnost soutěžit jako dítě a pes a já pro to zvolila temeramentnějšího psa, protože je pro naše dítě (4 roky) ovladatelnější. Navíc fena je i větší hlídačka, takže jí dát dítěti neriskuji. Uvidím jak nám pes za rok za dva dospěje.
Psi bývají dominantnější (hlavně mívají kolem 70 cm a třeba až 50kg), feny jsou jemnější a přijde mi že i ovladatelnější (cca 35kg). Opravdu je potřeba dávat pozor na socializaci a při výcviku mít pevnou ruku. Pro Bosíka je největší trest to, že se na něj majitel "zlobí". Stačí na něj zvýšit hlas a on už ví že se něco děje. Naučené si pamatuje (a to i to špatné). Říká se o něm, že je to pes se sloní pamětí. Není nutné s ním neustále opakovat to co má naučené. Naše fena si udělala jednou poslušnosti a když jsem jí chtěla opakovat koukla na mě jestli to jako myslím vážně a když jsem trvala na svém cvik udělala, ale už ne na 100%.
misha
napsal(a):
Já měla velké obavy, jestli beaucerona zvládnu - a nakonec pro mě byla Bára na výchovu mnohem jednodušší než předchozí labrador. O následující vořešici (mix nejrůznějších lovečáků včetně teriérů) nemluvě... (částečně mě i jí omlouvá, že ji nemám od štěněte).
U bosíka opravdu stačí "houknout", pokud mu dokážete vysvětlit, co chcete, rád to splní. Stačí důslednost (což platí pro všechny psy, že ano). Hrubým zacházením nezmůžete vůbec nic - pes se "blokne" a nekomunikuje. Je potřeba si dávat pozor na nervy - bosík chyby a nespravedlnost odpouší těžko! Pokud jste zvyklí na psího "tvrďáka" typu teriér, připravte se, že jediné, co budete muset udělat, je ubrat
Taky bych doporučila fenku, připadají mi citlivější, rozumnější, mazlivější. S dominancí vůči jiným fenám u nich nebývá problém, což u psa nastat může. Moje Bára je vyloženě nekonfliktní, radši ustoupí, než aby se rafla - ale když je třeba, umí zasáhnout rychle a účinně, Nemá ráda ani šarvátky mezi jinými psy a snaží se je "řešit" - rozehnat je.
Dominance v rodině je podle mne záležitost zejména výchovná - pokud veškerým svým chováním dáváte na jevo, kdo je doma šéf, nenapadne to bosíka zkoušet změnit. Nemyslím tím nějaký teror, ale klidné, sebevědomé vystupování, vědět, co chcete... Co se dětí týče, zase je to věc výchovy. Já děti zatím nemám, ale Báru mezi ně odmala beru a ona je má ráda a umí se mezi nimi chovat. Zejména starší děti, které jsou ochotné jí házet míček, má v oblibě
Já mám spíš temperamentnějšího zástupce plemene, je blázen do míčku, což jsem ale chtěla a posilovala. Je opravdu neúnavný běžec, dělám různé sporty typu canicross, skijoring, dogtrekking a ona tahá opravdu zodpovědně, rovnoměrně, radostně, chápe povely, dobře volí trasu i sama... Pokud ale nemá velké vyžití (třeba nemoc), taky to vydrží, nic nedemoluje, vydrží se několik dní povalovat, jen je pak trochu "splašenější", když konečně dojde na nějakou akci. Jen pohybem ji ale v podstatě neunavím - je nutné zapojit i hlavu. Výcvik, hry, blbosti, stopy má ráda, obrany taky...
Obvykle bosíci milují vodu, takjže je třeba počítat s tím, že se s chutí vyráchají kde to jen půjde, bez ohledu na roční dobu.
Vzhledem k potřebě dobré socializace je důležité vybrat si chovnou stanici, kde se štěňatům věnují od mala. Ve vašem případě bych taky upřednostnila, kdyby měli děti - štěňata "vymazlená" dětmi k nim mají rovnou velmi kladný vztah... Myslím, že výběr by mohl být velký, v současnosti nabídka lehce převyšuje poptávku, štěňata dost zůstávají doma déle...
Jsme ze Stredoceskeho kraje....v jedne chovatelske stanici jsme byli, ale maji prave po stenatech. Navic manzelovi se libi harlekyni a tady meli tmave s palenim.... (ty se zas libi mne) Jsem zvedava, kdy to psisko poridime. Tak vam vsem moc dekuju, myslim, ze uz mame jasno Dam vedet, az se nase smecka rozroste :-)
stačí sledovat krytí na stránkách klubu a určitě se pro vás něco najde . Nebo zajeďte na nějakou klubovou akci. Nejblíž 16.4. v Nové Živohošti a posuzuje zahraniční rozhodčí, takže by mohlo být vidět docela dost Bosíků. Jen rada - harlekýni stářím tmavnou (šedá barva) a někteří tak mohou být na stará kolena i černí s pálením
.
mrsniky
napsal(a):
My máme taky čubinu ušatou
ta vaše má ušiska pěkný. Naše byla jak torpédo
více informací o Bosíkách v češtině na - http://www.stream.cz/video/166009-beauceron-dokument
Jen si udělejte ke sledování kafčo. Má to skoro půl hoďky
misha
napsal(a):
Jojo, Žihovošť uz je napsana v kalendari :-) Takze si koupim harlekyna a nakonec mi ztmavne? Hehe, tak to je dobry, to jsem nevedela
No to zas tak úplně pravda není. Samozřejmě barva nebude nezůstane stejná jako u malého štěňátka, ale stále bývá poznat že se jedná o harlekýna - viz video 9ti leté harlekýnky http://www.youtube.com/watch?v=1-nZQk5wGmY
awake
napsal(a):
ad.uši u dobmanů - u PP psů se uši většinou lepí, což většinou majitelé bez PP psů netuší a tak mají "ucho sem ucho tam" A nebo to prostě neřeší, hlavně pokud nejezdí na výstavy, tak je to nakonec jedno. Taky jsem u prvního psa nelepila neb jsem něco takového vůbec nevěděla, ale měla jsem štěstí a uši měl přilehlé k hlavě od přírody.
Zato u bosiků se to, jak se mi zdá, vůbec neřeší a tak každý pes má uši jinak
nadja
napsal(a):
ad.uši u dobmanů - u PP psů se uši většinou lepí, což většinou majitelé bez PP psů netuší a tak mají "ucho sem ucho tam" A nebo to prostě neřeší, hlavně pokud nejezdí na výstavy, tak je to nakonec jedno. Taky jsem u prvního psa nelepila neb jsem něco takového vůbec nevěděla, ale měla jsem štěstí a uši měl přilehlé k hlavě od přírody.
Zato u bosiků se to, jak se mi zdá, vůbec neřeší a tak každý pes má uši jinak
tak naše byla s PP. Vylepovali jsme, ale ušisko nám stejnak stálo krásně. Za to ucho dostávala VD. Až ve veteránech to rozhodčí přestali řešit a nakonec měla i veterán šampiona.
Taky si myslím že u Bosíků se to tolik neřeší. Ve standardu u Dobroušů bylo, že musí být ucho přilehlé k hlavě a tak se u nich na to víc dbalo.
nadja
napsal(a):
No to zas tak úplně pravda není. Samozřejmě barva nebude nezůstane stejná jako u malého štěňátka, ale stále bývá poznat že se jedná o harlekýna - viz video 9ti leté harlekýnky http://www.youtube.com/watch?v=1-nZQk5wGmY
to určitě. Ale záleží jak má pes v poměru šedou k černé. Někteří jsou již od štěněte více černí a šedou mají jen místy. Viděla jsem i takové, co byli na stará kolena opravdu jen černí s pálením. Takže se to stává (že tmavnou), ale netvrdím že všem
awake
napsal(a):
Tak tohle umíme taky, měníme to podle nálady - cca jednou za rok je dokonce i přilepíme k hlavě, jak to má být, ale víc nás baví účes á la vlčačice (jedno zvednuté jako má vaše fenka) nebo jako na fotce - s efektní patkou
To nadja - máme PP oba psy, pes má uši , fence se trošku vymkly, ale lepit jsme nechtěli, prostě taková je, šampionka z ní nebude, ale hlavně že je spokojená a naše. My ji milujeme i s těma plachťákama
mrsniky
napsal(a):
Tak tohle umíme taky, měníme to podle nálady - cca jednou za rok je dokonce i přilepíme k hlavě, jak to má být, ale víc nás baví účes á la vlčačice (jedno zvednuté jako má vaše fenka) nebo jako na fotce - s efektní patkou
To nadja - máme PP oba psy, pes má uši , fence se trošku vymkly, ale lepit jsme nechtěli, prostě taková je, šampionka z ní nebude, ale hlavně že je spokojená a naše. My ji milujeme i s těma plachťákama
ty jsou krásný. Já mám pro Dobrmany slabost, ale teď už jen pokud je nemam doma
. Já chtěla vždycky hnědýho a mám doma třetího černocha
. Jen poslední dobou koukám, že po menších výstavách už skoro nejsou Dobrouši vidět.
. Pamatuji si před mnoha a mnoha lety klubovku v Praze kde jich bylo snad 130 najednou. To bylo pokoukáníčko pro mě a prolítáníčko pro naší čubinu
a jedna rozesmátá - Dobrouš a Bosík