Doma poslechne, venku už se rozmýšlí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2011 15:57
heny

XXX.XXX.156.26

Ahoj,

chtěla bych znát vaše názory a postřehy, kde dělám chybu. Mám psa australského ovčáka, neuvěřitelný paličák /je to nejspíš výjimka potvrzující pravidlo, jak jsou tito psi ochotní a vychovatelní.../.
Doma - chápejte na dvoře, velký prostor statku, hala kam chodím s ním skákat přes překážky, tady s ním nemám problém, poslechne na slovo. Nastává problém, jakmile vyjdeme "ven" na procházku... Jsou dny, kdy nemá problém běhat kolem mne, na každé zavolání přijde. Z toho jsou dny, kdy po prvním puštění z vodítka letí na pole a nejspíš po stopě nějaké srnky tradá do lesa... můžete volat, pískat ani se neotočí... a pak jen hledáte a čekáte, odkud se vynoří... Jak odnaučit zběsilému úprku pryč?

21.3.2011 16:10
davidka

XXX.XXX.235.194

Musíte být zkrátka pro něj zajímavější než ten výlet do polí :-)
Australáci jsou přirozeně poslušní, ale když najdou lepší zábavu, než se vám motat za zadkem, tak proč by to nedělali, že...
A když ještě k tomu nepřijde žádný trest... Nemyslím tím, že byste ho měla trestat, až se vrátí. Spíš doporučuji používat dlouhou stopovačku, nechat mu ji stále na krku a když se rozběhne, rychle ho za ni přitáhnout. A hlavně důsledně a všude cvičit přivolání. Vybírat si různá prostředí, třeba se i domluvit s nějakým známým kynologem, že vám s tím pomůže. Např. jít někde na dohled od vás s jiným psem a když vám AUO uteče k nim, rázně ho zahnat. Vy pak musíte za příchod hooodně chválit A pamlsky - australáci jsou dost nenažraní. Nebo balónek, pokud ho má rád.

21.3.2011 18:38
czizecka

XXX.XXX.106.200

Teda já byla dneska na stopě a po prvním předmětu se mi stopka vyškubla z ruky a já měla dost problém jí znovu chytit a to pes šel jen klusem, si nedokážu přestavit že jí chytám když pes vystřelí za srnkou třeba.. :)))) Ale s delší je to možná jiný já mám klasickou 10m

21.3.2011 19:24
davidka

XXX.XXX.235.194

No člověk musí být vždy připraven :-) Hlavně rychlejší než pes, naučit se stopovačku přidupnout.
On je australák tak chytrý, že když se dobře spojí více podnětů - pamlsek, hračka, pochvala a donucovací stopovačka jako pojistka, měl by rychle pochopit, že je lepší nezdrhat. Že se mu zkrátka víc vyplatí přijít. Když ho dobře zabavíte sama, nebude si hledat zábavu jinde. Oni josu hrozný hračičky a nudu nestrpí.:-))

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2011 12:50

davidka napsal(a):
Musíte být zkrátka pro něj zajímavější než ten výlet do polí :-)
Australáci jsou přirozeně poslušní, ale když najdou lepší zábavu, než se vám motat za zadkem, tak proč by to nedělali, že...
A když ještě k tomu nepřijde žádný trest... Nemyslím tím, že byste ho měla trestat, až se vrátí. Spíš doporučuji používat dlouhou stopovačku, nechat mu ji stále na krku a když se rozběhne, rychle ho za ni přitáhnout. A hlavně důsledně a všude cvičit přivolání. Vybírat si různá prostředí, třeba se i domluvit s nějakým známým kynologem, že vám s tím pomůže. Např. jít někde na dohled od vás s jiným psem a když vám AUO uteče k nim, rázně ho zahnat. Vy pak musíte za příchod hooodně chválit A pamlsky - australáci jsou dost nenažraní. Nebo balónek, pokud ho má rád.

Nemám ráda hlášky : přirozeně poslušné - myšleno o plemeni. Na podobná prohlášení dojeli GR. Australský ovčák je ovčák. Z toho vyplývá, že je snad snáze vychovatelný a cvičitelný než třeba lovečáci. Ale stejně je to pes od psa. Navic si myslím ( nekamenujte mě), že je to dost neustálené plemeno, jak co do exteriéru, tak do povahy.
Někde jsem slyšela, že vloha k pasení je jenom převlečený lovecký pud a tak myslím nemají k lovení daleko. Ono když štve srnu, tak bude myslivci úplně jedno, jestli ji loví a nebo jen hledá stádo, kam by ji zahnal.:-))

22.3.2011 17:54
davidka

XXX.XXX.235.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemám ráda hlášky : přirozeně poslušné - myšleno o plemeni. Na podobná prohlášení dojeli GR. Australský ovčák je ovčák. Z toho vyplývá, že je snad snáze vychovatelný a cvičitelný než třeba lovečáci. Ale stejně je to pes od psa. Navic si myslím ( nekamenujte mě), že je to dost neustálené plemeno, jak co do exteriéru, tak do povahy.
Někde jsem slyšela, že vloha k pasení je jenom převlečený lovecký pud a tak myslím nemají k lovení daleko. Ono když štve srnu, tak bude myslivci úplně jedno, jestli ji loví a nebo jen hledá stádo, kam by ji zahnal.:-))

Právě to, že jsem psala, že je AUO přirozeně poslušný, jsem myslela samozřejmě lehce cvičitelný. A proč myslíte, ze je povahově neustálený? Právě psi tohoto typu jsou po generace šlechtěni ke spolupráci s člověkem, jako pomocníci při pasení. Potřebují práci, když jim nemůžeme dopřát obíhání oveček, je celkem jasné, že se rozběhnou za srnou. Ale když bude mít pejsek jinou zábavu, proč by honil zvěř, když za to bude potrestán, kdežto když poslechne, bude pochválen a může si hrát s pánečkem třeba s balonkem. Jde jen o dobrou motivaci. AUO je velmi inteligentní, a právě je lehčí ho namotivovat, na rozdíl třeba zrovna od klasických loveckých plemen. Tím nemyslím, že by lovečáci byli hloupí, ale lovecký pud mají přece jen o hodně silnější než pastevci.
A nechápu vaši poznámku o neustálenosti exteriéru. Nezdá se mi, že by se na výstavách objevovali typově výrazně odlišní jedinci.

22.3.2011 19:31

U toho exterieru jsem měla na mysli např. ocasy, výšku, mohutnost oproti subtilnějším typům. I nasrstěnnost ( jestli to tak můžu pojmenovat). Někteří, zvlášť merláci, jsou chlupatí medvědi, jiní , zvlášť tricolor někdy k nerozeznání od borderek.
Ale zas takový odborník přes AUO nejsem, však jsem psala "myslím".
Ale mám docela obavu, aby na svou momentální popularitu tohle plemeno nedoplatilo. Nedávno málopočetné plemeno, teď chce tenhle zázrak každý mít. Ale možná je to jen můj dojem.

22.3.2011 21:55
davidka

XXX.XXX.235.194

U toho exterieru jsem měla na mysli např. ocasy, výšku, mohutnost oproti subtilnějším typům. I nasrstěnnost ( jestli to tak můžu pojmenovat). Někteří, zvlášť merláci, jsou chlupatí medvědi, jiní , zvlášť tricolor někdy k nerozeznání od borderek.
Ale zas takový odborník přes AUO nejsem, však jsem psala "myslím".
Ale mám docela obavu, aby na svou momentální popularitu tohle plemeno nedoplatilo. Nedávno málopočetné plemeno, teď chce tenhle zázrak každý mít. Ale možná je to jen můj dojem.

Ocasy prostě někteří mají a někteří ne. Mně se tedy moc nelíbí umělé zkracování, nechala bych to na přírodě. Je pravda, že bezocasí se zdají kratší a mohutnější. Ta nasrstěnost je jak u jiných dlouhosrstých plemen, když má někdo AUO venku, má srst lepší, navíc samci mají větší "hřívu".
Popularitu si plně zaslouží, je to takový pes - univerzál. Hodí se téměř na každý psí sport. Samozřejmě z něj asi nebude jednička na IPO, ale klidně zvládne i obranářské a stopařské zkoušky. O moderních sportech jako tanec se psem, agility apod. se asi už není třeba zmiňovat, tam se docela prosadili, hned po borderách.
Pro mě je ideální i v tom, že dokáže být aktivní celý den, ale naopak když jsem nemocná nebo se mi nikam nechce, dokáže spokojeně lenošit celý den se mnou a neotravuje, že chce běhat.
A při dobré výchově (nemyslím tím žádný dril, ale stačí klasické základy), je velmi příjemný společník, poslušný, nenáročný, neagresivní.
Neznám moc AUO, co by utíkalo za zvěří nebo neposlouchalo, jak píše zadavatelka. Z mé zkušenosti spíš dělají, co vám vidí na očích :-)

22.3.2011 23:11

"Z mé zkušenosti spíš dělají, co vám vidí na očích :-)"
Tak pak asi šilhám.:-)) Nebo šilhá fena?:-))Jinak si neumím vysvětlit, jak mi vidí na očích, aby mi skákala až na hlavu!
Aby ukradla ze stolu všechno co je k jídlu, aby ukradla ze sušáku cokoliv od ponožek po čepice. Aby mě táhla za každým psem, kterého potkáme a abych za ní vlála kolem každého plotu, za kterým řve pes. O srnkách už byla řeč a až půjdeme kolem stáda ovcí, tak mi určitě uvidí na očích, aby mezi ne vlítla a rozehnala je.
A abych nezapomněla, taky mi vidí na očích, aby zalezla pod stůl, pod postel....vždycky když vezmu do ruky kartáč.:-)

23.3.2011 07:43
davidka

XXX.XXX.213.188

"Z mé zkušenosti spíš dělají, co vám vidí na očích :-)"
Tak pak asi šilhám.:-)) Nebo šilhá fena?:-))Jinak si neumím vysvětlit, jak mi vidí na očích, aby mi skákala až na hlavu!
Aby ukradla ze stolu všechno co je k jídlu, aby ukradla ze sušáku cokoliv od ponožek po čepice. Aby mě táhla za každým psem, kterého potkáme a abych za ní vlála kolem každého plotu, za kterým řve pes. O srnkách už byla řeč a až půjdeme kolem stáda ovcí, tak mi určitě uvidí na očích, aby mezi ne vlítla a rozehnala je.
A abych nezapomněla, taky mi vidí na očích, aby zalezla pod stůl, pod postel....vždycky když vezmu do ruky kartáč.:-)

Nechci být šťouravá, alá já bych řekla, že si dělá to, co vy jí dovolíte a co jí baví :-)
AUO je opravdu velmi inteligentní, stačí opravdu důslednost.
Když psa nenechám skákat si na hlavu, strhnu ho dolů se zákazovým povelem, brzy pochopí, že to dělat nemá. Když něco ukradne, rázně jí to vezmu, odkážu na místo a nebavím se s ní!
A vůbec nechápu to tahání za jiným psem. To opravdu vlajete za australákem na vodítku??? Pokud nemáte dost síly mu tuto činnost zakázat, co takto pořídit si ohlávku?? Na mne to pes taky zkoušel, ale za chvíli jsem už věděla, za kterým plotem pes je a byla připravena. Psa jsem strhla zpět, dala k noze a NEDOVOLILA MU, aby na psa ječel a táhl mě k němu. Když byl v klidu, dostal pamlsek. Nyní projde bez povšimnutí kolem, klidně ho i odložím bez vodítka metr od řvoucího psa.
A kdyby mě zalezl pes pod postel, prostě bych ho vytáhla a hotovo.
Zřejmě nemáte absolutně autoritu!! VY musíte být alfa ve smečce, VY jste pán, VÁS musí poslouchat a dělat co VY mu laskavě dovolíte. Za to vás pak bude milovat a opravdu udělá, co vám na očích uvidí. Bude mít nesmírnou radost, že vůdci smečky vyhověl.
Odkud jste? Chtělo by to asi nějaký dobrý cvičák nebo aspoň zkušeného kynologa, který by vám s výchovou pomohl. Ale hlavní jste pořád VY, vy si vše musíte v hlavě srovnat. Když budete fenečku jem mazlinkat, nikdy vás nebude respektovat a ani vám asi takový "neposlušný" pes nebude dělat radost.

23.3.2011 09:03

Jejda, dík za odpověď. Ne, to ona mi nedělá, to jsem jen zkoušela popsat, jak by to vypadalo, kdybych jí to dovolila a co všechno zkoušela a zkouší. Já jen mám ten názor, že australák je jako každý jiný pes a musí se vychovat a následně i, aspoň trochu, vycvičit. Vaše zmínka o cvičáku to jen potvrzuje:-)).
Zdá se mi, že takové hlášky typu : bude vám dělat, co vám na očích uvidí, jsou silně zavádějící pro toho, kdo si pořizuje třeba 1. psa a moc o tom neví.
Pak se stane, že narazí na trochu dominantního jedince a čtyřměsíční štěně na něj vrčí.
Jsou chytří, jsou fajn, ale vychovat z něj slušného psa, který bude radostí, tak to je stejná práce, jako s každým jiným plemenem ( no možná trochu menší ).

23.3.2011 09:18

Ještě dodám : koukněte na austaláky na Lidech. Tam je taky potřeba rada jak sůl. Jestli 4 měsíční štěně cvičí na granulky ( podle mě je granulka potrava a ne pamlsek ), tak může být trvale hladové a můžou si ho pěkně podtrhnout.

23.3.2011 09:47
davidka

XXX.XXX.213.188

On KAŽDÝ pes potřebuje výchovu, ať jde o rotvajlera nebo čivavu, pokud chce mít člověk psa spokojeného a sám chce být spokojený se svým psem. Některá plemena ještě k základní výchově potřebují aspoň základní výcvik.
Já nejsem zastáncem názoru, že každý NO musí mít alespoň IPO2, s každou borderou se musí dělat agility, s každým výmarákem se musí složit lovecké zkoušky :-) Ale určitě potřebují všichni důsledného pána. Nejde totiž jen o majitele psa, ale málokdo žije na samotě, není nic protivnějšího než nevychovaný pes, kterého třeba JEN potkáte na procházce. Pro majitele je to vysilující, pro okolí stresující.
Dokud ČLOVĚK nepochopí zákon smečky... Vždy je jeden vůdce a ostatní se MUSÍ podřídit a poslouchat, jinak smečka nemůže fungovat. Zároveň ale vůdce musí poskytovat členům smečky ochranu. Je to taková jejich jistota. Pes má toto zakódováno v genech, ale dokud nemá naprosto jasno, samozřejmě zkouší, jestli by na žebříčku hierarchie nemohl být nahoře on ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík