Ahoj Saino!
Teď jsem mluvila s paní chovatelkou a asi se zblázním. Pro mímo si jedem až v pátek . Paní poradkyně toho měla asi hodně, takže teď o víkendu nepřijela. Ty neskutečné 3 dny se tu snad ukoušu nedočkavostí
.
Whiter je asi zaneprázděná mimísovou, taky už netrpělivě čekám na její další ohlasy :).
Aspoň si ještě chivlku užiješ to realistický čekání. :) U mě je to ještě tak vzdálený, že je to skoro na pomezí reality a neslněnýho snu.... ikdyž chápu, jak tě to musí štvát! :) To já se těším i za tebe na fotky a zážitky a tak..
maminka Elynka byla o víkendu na klubové výstavě a docela tam uspívala, doufám, že mi chovatelka nenapálí cenu, když fenečka zraje jako víno :)
no holky povím vám, že ji brzo přetrhou jak hada žere sice přímo úžasně, za to stále rozkouše na co může. Začínám uvažovat o tom horkem spreji, ale možná s tím počkám ještě na propet co tam najdu. No jinak včera jsme byli u koní poprvé a ze začátku teda hrůza a panika. Pak ale dobrý a když jsem šla dát koně do výběhu tak mi poctivě ťapala u nohy, bez vodítka a to jsem ji to učila všeho všudy jednou asi dvě minuty. No měla jsem z ní radost. No jinak co se týče toho štěkání a kňučení tak ji to po chvilce přestalo bavit a lehne si a dát pokoj. Včera jsem ji nechala chvíli čekat a ani necekla.
Tak šťastné čekání
17 bych za něj taky nedala, když se dají sehnat pro mě super štěnda za levnější peníz :). Taky se na ty výstavy moc nehrnu, postačí, když je z výchovně a zdravotně dobrého spojení a z dobrých lidských rukou :). Už tak jsem škudlila dost dlouho a škudlím furt, kdyby byly potřeba nečekané výdaje. Jinak dneska mi došla výbavička, tak se pořád kochám zatím nevyužitýma věcičkama. Chlap z PPL se na mě uculoval, jestli prý mám doma ZOO, že pro zvířectvo furt objednávám balíky velké jak kráva :).
Jinak přidám teda ještě svoji zkušenost se socializací u chovatelů. Jak už jsem psala, pesanům od raného věku pouštěli CD s bouřkou, petardama, atd.. Mají mrtě domácích zvířat, ze kterých jsem nejvíc byla vyplašená já (když na mě zahudroval megavelký krocan, málem jsem si nadělala do gatí ). Pesani je vůbec neřešili. Tleskotu si taky nevšimli. Pán k nim vstává i v noci, mazlívají se s nima. Přes den jsou v ruchu zvířat na zahradě. Takže počkám, co pesan, až do dovezu do víru velkoměsta. Držte mi pěsti, aby nebyl poseroutka :). No, však už brzo zde napíšu výsledky :). Jen mě zajímají praktiky i jiných chovatelů.
Z toho mám trochu strach, přeci jen moje chovatelka bude ,,prvorodička a prvochovatelka".... ale ma doma dalsiho psa, kocku, kralicka, morce, zahradu se spoustou veci, tka doufam, ze stenata budou ok...minimalne verim tomu, dle toho jak je z toho nadsena clea jeji rodina, ze bnudou umazlena a nebudou se bat lidi ani malilinkato...
zdravím holky, tak se po dlouhé době hlásím, akorát jsem od pondělka lehla na nějakou střevní chřipku, tak se o malou staral kompletně přítel. Včera mě malá přivedla na pokraji šílenství, musela jsem ji nechat zavřenou v pokoji a sama jsem zůstala v obýváku, po deseti minutách jejího řevu, vití a štěkání jsem vpadla do pokoje ... No výbuch atomovky hadra ... rozkousala knížku, roztahala ji po celém pokoji, všude bylo mokro ať už od vody nebo od loužiček ... no a další věci ... opravdu v daný okamžik jsem měla dojem, že ji zabiju
Chtěla jsem se zeptat ... pojedete na ProPet??
A co jinak u vás všechno v pohodě??
Jinak mám dojem, že malá mi roste před očima ...
Večer zkusím přidat nějaké fotky
Já se na propet nechystám, akorát by mi to trhalo srdce že jsme tam zatím zbytečně :D Jinak Whiter, přeju pevné nervy, zkus ji nezabít, třeba z toho vyroste :) Dělá ti vůbec i nějakou radost? .) Většinou tu píšeš, jak jsi z ní nešťastná...a promiˇmn, asi už jsi to psala, ale odkud jsi? .)
Veru, ty si dnes jedeš pro prtě, viď? :) Tak hodně štěstí při přebírání!
O jejda :). Takže malá je dobrý ničitel, jak tak čtu. Z toho mám docela strach. Kromě toho je už v pohodě? Nebojí se běžných věcí, zvuků?
Jinak před chvílí mi pípla zpráva, že Baltík je připraven vyletět z hnízda. Mě to normálně rozbrečelo. Už jsem labilní. Takže popoháním přítele, ať skončí v práci dřív a vyráááážíííme!!!! Přijde mi to jako ve snu. Misky už se konečně naplní, obojek se dá na krk, na který patří, hračky budou pískat o 106. Tolik měsíců čekání a dneska to přijde .
Na ProPet asi nepojedeme, časově nám to nevyjde a ani nám nemá kdo pohlídat pesany. Ale určo si ráda počtu, co tam měli hezkého, jestli tam pojedeš :)
Mě to ničení děsí celkem dost. Ze začátku bude Baltík ve "starém domově", doděláváme totiž rekonstrukci bytu. Tady zatím může ničit bez toho, abych se sesypala, ovšem, jestli nám sežere nový byt, nevím, nevím :). Radši jsem se vyzbrojila kongem a podobnýma "dlouzezabavujícíma" hračkama, taky věřím v to, že naše stařičká už má rozum a usměrní ho. Ta mě zamlada taky málem dovedla na psychinu. Kolik bot nám sežrala! Botník rozebraný na třísky, dveře rozdrápané, z polštářů lítalo peří, hovínka rozvláčené po všech kobercích... Snad už budu víc imunní
Jinak mám pocit, že jsme ze 3 největších měst - Praha, Brno, Ostrava. Že jo?
Zdravím holky ... jo jo já jsem z Brna.¨
Jinak jistě, že mi dělá i radost. Ta vyváží úplně všechny trable. Už je zvyklá stoprocentně na jméno, na přivolání přiběhne, když dojdu z práce tak mě nadšeně vítá a může se úplně zbláznit. Umíme už sedni a na lehni poctivě pracujeme. Vodítko taky zvládáme, jen ještě vypilovat občasné tahání, ale už se těším, až ho nebudu potřebovat a budu ho nosit na okrasu přes rameno. Je to moje malá chlupatá kulička, kterou bych nevyměnila za nic.
Veru a co tvoje prvotní dojmy z Baltíka??
Ahoj holky, konečně jsem se urvala z toho maratonu :). Baltík je úplně skvělý, cestou domů ani nezaplakal, neblinkal, spíš to prospal :). Doma jsme zkusili dát nažrat, mysleli jsme si, že se v tom stresu jídla ani netkne, ale omyl! Spořádal porci rychlostí světla a pořád žere, jakoby měsíc nedostal. Průjem ze stresu taky neměl, prostě tu zapad a je náš. Za ty 3 dny už se celkem otrkal, zkouší okusovat, co se dá, ale rychle pochopil povel "fuj" a někdy si i dá říct :). Hned po seznámení se s novým domovem jsme začali s výcvikem "ke mně" - doma (když je v klidu) umí úplně super a venku v klidnějším prostředí mu to jde taky dobře. Za pamlsek cokoliv :). Dneska ráno jsem s granulema zkoušela "sedni", taky velice rychle pochopil a teď večer už před granulí sedne hned. Chápe i povel "čurej", vždycky venku hned něco z toho udělá. Samozřejmě mu to doma ještě párkrát ujede, ale snad brzo přestanu běhat s kýblem:). Mě to jeho chápání celkem překvapuje, protože ta naše trubka, co ji máme, se "sedni" učila snad týden. . Asi fakt na té vysoké inteligenci běloušů budě něco pravdy :).
Jinak venku byl ze začátku hodně vykulený, bál se naprosto všeho městského, takže zvykáme postupně - do lesa (tam úplně ožije), z lesa mezi baráky, odtama k cestě. Auta a větší rámus ho ještě děsí. Občas se zastaví a chce utéct, takže rychle beru pamlsek a jako že se nic neděje, pokračujem v chůzi. Jen od domu ho musím donést dál, protože jinak se krčí u vchodu a nepůjde. Když je dál, začnem pamlskovat a procházka mu přestává vadit. Obojek a vodítko snad ani nevnímá.
Asi to bude vodomil. Začal si dělat z misek s vodou koupák, přední packy do jedné, zadní do druhé, vyskakuje, cáká po celém bytě, štěká u toho jak najatý a největší sranda je, když panička za ním běhá s hadrem a nestíhá utírat . Venku vymete taky každou kaluž a bahno, takže až se ještě víc otrká, jde se k řece.
Veru četla jsem taky tvůj příspěvek na nemoderce. Měla jsem s El stejný problém, ale už je to lepší, někdy jsem na to šla trochu přes sílu (což znamenalo, že když nechtěla nastupovat do šaliny, tak už nebyl čas ji vzít do náruče, tak jsem ji prostě vytáhla za vodítko.) Ale když je čas tak na to jdem pomalu, zkus místo granulí pamlskovat uvařenýma žaludkama a srdíčkama, nebo nakrájej buřtíky. Psi na to reagují daleko víc, než na granule a kupované věci. Jinak rozhodně nebrat do náruče, naučí se, že jakmile je nějaký problém, tak poběží za tebou a bude na tebe skákat a bude chtít do náruče. Řeším to teď s malou, všude jsme ji s přítelem nosili a teď, když se něčeho bojí(větší pes, divný zvuky, ...) letí za mnou a chce mi skákat do náruče. Prostě pomalu a s klidem, neřešto a volej ho k sobě, on dojde jen mu to chvíli bude trvat a až to překoná, uvidíš tu radost jakou z něj budeš mít.
No já včera v noci řešila zdravotní stav malé, volala jsem i na veterinární pohotovost, protože malá mi v deset odmítla žrat a v jedenáct vyzvracela všechno co snědla okolo dvanácté poledne. Prostě hrůza, nakonec se napila vody, která za chvíli letěla taky ven ... pak ještě asi dvakrát a to už byli jen žaludeční šťávy, fakt jsem z ní byla naprášky. Nespala jsem celou noc, ale teď už je to dobrý. Žere v pohodě, sice pomalu, ale žere a i pije. Snad to bude dobré, asi jen snad někde něco sežrala, přítel mi hlásil, že v pondělí sežrala trochu tysu ... tak nevím nevím no ...
Ahoj holky. No ze začátku mi to tak nepřišlo, byl vykulený ze všeho a měla jsem to za prvotní stres ze změny, ale jakmile zjistil, kde bydlí, nehne se od baráku na krok, takže nosíme na vzdálenější palouk. Na nemoderce lidi radili, abych ho prostě drapla a vlekla. No, mám na paměti, že bělouši jsou takoví cíťové a větu "NIC NÁSILÍM", takže jsem raděj zavolala chovatelce. Ta poradila postupné zvykání - ze začátku chodit pouze na klidná místa a když bude cukat, zabavit ho vším možným, nebrat na ruce, ale prostě ho drbat a když nebude chtít jít, chvilku zůstat. Dneska při jedné takové škubací situaci jsem se toho držela, Baltík odmítal jít dál, chvilku se vzpíral, ale nedovolila jsem, aby utekl zpátky k domu, pamlsek nepomoh, tak jsem před ním začla skotačit, že jako bude hra :). Musela jsem vypadat jak totální blázen, že kolem psa šaškuju rituální tanečky, ale po chvilce si dal říct a zklidnil se :). Při návratu domů jsme viděli projíždět popeláře. NEUTÍKAL. Jen si sedl a díval se. Tak jsem si dřepla k němu, nic neříkala, pak si začal hrát s trávou, využila jsem situace a zbantovala ho na granule.. Pozitivní změnu vidím. Jen mi dělá starosti to, že se odmítá hnout od vchodu a cestu domů si pamatuje čím dál víc a dál. Ale chovatelka mě nakonec uklidnila :).
Přikládám foto vodníka obecného
Než jsem odepsala, vidím tu další příspěvek. Whiter, díky za uklidnění :)! Fakt mi to pomáhá, když to slyším i od chovatelů i od tebe, že je to normální. Já jsem jen nechtěla udělat chybu. Na ty granule se zlákat dá, když není v extrémním bojícím transu, žaludky jsem ještě nezkoušela, ale asi teda koupím :). Zkazit tím nic nemůžu. K tomu nošení: já ho musím odnést dál od toho baráku, aby se vůbec vyčůral. Navíc mám na vodítku naši stařenku a ta se před domem prostě nevyčůrá. Jakmile malého položím, už ho zpátky na ruce neberu. Teda jen, když se řítí nějaký obrovský nevychovaný pes bez vodítka. Na ty mám fakt smůlu. Než by mi ho dolámali a dokousali, to ať mi radši skáče do náruče sám. Zrovna včera jsme potkali jednoho takového nevychovaného GR, skákal i po mě a měla jsem co dělat, abych se udržela na nohách. Ten byl tak dodivočený, že by Balta fakt přizabil. Kreténi, někteří ti páníčci .
Jejda, a co malé vet zjistil? Snad to není nic vážného, ale jenom nějaká dietní chyba.
Teda Veru, Baltík je slaďoch :) A jak to má s ouškama, pořád plandací, nebo se začínají zvedat? Přítel se bojí, že si přivezu pejska a bude mít ještě půl roku plandací ušiska, tak ho vždycky uklidŇuju, že domů pojede s napůl stojícíma...Jinak Veru držím palce, snad se to časem samo zlomí a Baltík bude pohodář, uklidňuje mě, že chovatelka je v klidu a že ej to u všech běloušků tak podobně, takže to asi nebude až tak nepřekonatelný problém, ikdyž chápu, že asi dost nepříjemný a otravný... škoda, že jste na durhém konci republiky, bych si s váma šla hrát hned...:(
Veru ono se někdy nedá dělat nic jiného než jí přes násilí. Občas se v takové situaci naskytneš, jinak rozhodně ho ber postupně do rušných míst, určitě jezdit šalinou, autobusy a vlaky, za chvíli pochopí, že to nic není. Malá už zjistila, že je nejlepší si na to lehnout a spát.
Jo snad jen něco snědla, uvidím, no teď se to tváří být v pohodě, normálně žere, všechno v klidu a v pohodě, tak jen doufám ... No vetka na telefonu řekla, že ji mám nechat do rána ladovku, jen nechat trochu zvykat na vodu, takže dostávala co hodinu trochu napít. Horor noc ... a ráno dostala probiotického pribiňáčka pro děti od jednoho roku a granule taky žrala v pohodě.
Hele hraje si, nejraději má pískací zelený míček co má, pak taky nepohrdne kusem látky, o který se hrozně ráda přetahuje a na žužlání uzel, nebo něco z buvolí kůže ... to úplně miluje
Ahoj,
já bych se přiklonila na radu chovatelky a pejska zabavila, aby si přestal situace, které se bojí, všímat. I když těžko radit, já to nikdy nezažila (když pominu, že se fence nechtělo nastupovat do tramvaje). Nepomáhá se rozběhnout, že by vás prcek následoval? Určitě bych ho nikam netáhla. Nám chovatelé radili, když se mimi opravdu hodně bojí, tak i zvednout, aby získal pocit bezpečí a se situací seznámit pomalu. Nebo před tím, než se jde na nové místo, hodně unavit. My když se šli podívat po pár dnech na metro, feňuli jsme tak utahali, že už tam jen ležela a pozorovala. Nevadil jí rámus, nic.
Fotka z prvního dne doma. Ouška se už stavěla.
A na začátku 3 měsíců :). Neměli jsme problém s tím, že by nějaké "spadlo" v souvislosti s přezubováním.
Lusto, malá byla s těma překlopenýma ušiskama překrásná ! My je teda zatím máme ještě víc dole než vy předtím, takže na procházkách nás většinou pejskaři tipují na čuvače :). To je občas sranda, když potkáme někoho méně znalého. Už nás tipovali i na GR albína, kříženečka a známí, když jsme ukázali fotku, jak bude vypadat v dospělosti, usoudili, že je to polární vlk
. Zatím nikdo neurčil plemeno správně. Jak to máte vy?
K tomu přiběhnutí k nám: to se nám ještě nepodařilo, když je fakt ve stresu, buď se škube nebo ustrne, v první chvíli nevidí, neslyší. Ale v lese už poctivě trénujem schovku, aby se nás držel.
Jinak díky Lustě i za tipy, ty jsou od nejpovolanějších. Takže opravdu nebudu vláčet Baltíka násilím (ani jsem neměla v plánu) a půjdu na něho "něžněji".. Dokázali se spravit jiní, dokážem to i my
Ještě přihodím včerejší zkušenost s vodou. Bylo horko a Baltík měl zase svoje cákací manýry, takže jsme k večeru vzali psiska k vodě. Měla jsem v zásobě tunu pochoutek, abych ho nalákala si aspoň smočit tlapky.. Ovšem nestačila jsem zírat. Viděl, že Míša (naše důchodkyně) vlezla do vody okamžitě, popadl ho rapl, začal hned po vodě skákat a nebýt dlouhého vodítka, už mi plave do Polska . Plavání jsem zatím kvůli uším raději nedovolila. To byl fakt jiný pes, vypadal, že se ve vodě narodil. Co ten se navyváděl! Ze břehu skákal do vody, štěkal u toho jak pominutý, válel se v písku, pak ho šel smýt a tak pořád dokola. Až jsme měli problém ho zklidnit, aby neměl jazyk na vestě. Neměl. Doma ještě hodinu řádil, než usnul :).
A co vaše psiska? Jsou vodomilové nebo se jim zatím do vody nechce?
Fotka z našeho prvního dne doma, aneb "čuvačí mládě". Tu plínku nemá na čůrání, ale na tu svoji úchylku, když cáká vodu z misek
Nám právě často říkali polární lištička (myšleno ze srandy). Ona ten čumísek měla opravdu užší než ostatní, takže to bylo takové lišče. Jinak taky padl čuvač, samojed, kříženec NO a "špicl" - to nekecám :). Kolik vaše mimi váží? Chira měla po příchodu k nám necelá 4 kila. Byla docela prťavá (kolikrát slyším, že jiní si domů berou skoro sedmikilová štěnda) a zůstalo jí to :). Ona je na na vodu opatrnější. Že by si šla sama zaplavat, nehrozí. Ráda se brodí, ale tak po "prsa". Plave jen za míčkem.
Ale jo, podoba polární lištičky tam je, čumís měla fakt uzounký :). Nás se vet na očkování ptal, jestli je to švýcarský horský pes . Do očkováku jsem napsala ofiko název plemene, tak to "suisse" asi zaměnil za "pyrenejského", ale podobou se trochu trefil :). Jinak nám ho předevčírem i zvážil a má 6,8kg.
A včera si Baltíka hladila jedna malá holčička. Ptala se, jak se jmenuje, řekla jsem jí, že Balthazar.. Za chvíli přišla její kamarádka a holčička jí říká: "dívej, pejsek. A jmenuje se Bazar!"
Už o něm tak mezi sebou mluvíme, Bazoš je to .
On se lidí jako takových nebojí, když někdo prochází a třeba se k němu sehne, hned by se nechal drbat. Pokud to ovšem není skupina lidí nebo pár, který hlasitě mluví, tam je ještě nejistý. Děti má ještě raději, pokud se chovají klidně (nemají kola, hrkací brusle, nekřičí a není jich moc...). Ty holčičky byly jen dvě a obě klidné, takže se s nima vymazlil dosyta. Od chovatelů byl zvyklý na jejich vnoučka, takže proto asi.
Ahoj holky, pravda, zapadáme, takže to napravuji :).
Baltík se učí býti Ostravákem a jde mu to dobře. Hodně ho motivuje Míša, když je s ní, bojí se o dost míň. Dneska jsme venčili na palouku, kde přijel náklaďák na sběr trávy. Balta to ani nevzrušilo. Jo a nemáme psa, ale sovu. Ožije vždycky večer, takže toho jaksepatří využívám a venčím a venčím. Po vyblbnutí chodím sedat na vylidněnou zastávku, ho na klíně, aby pozoroval tramvaje a busy. Když je utahaný, je to fakt lepší, jen pozoruje, co to přijíždí za obří zdroj kraválu, ale zůstává klidný. Na další level (jízdu MHD) ho tak pomalu připravuju, aby nebyl vyplašený.
Jsem teď tak trochu terčem řečí. Někteří mě mají za vyvrhela, že jsem si pořídila dalšího psa a někteří jsou na infarkt z toho, když řeknu, jak bude vypadat v dospělosti. Jiní zase nechápou, proč místo kočárku za sebou vláčím další vodítko :)Takových si raději nevšímáme a jdeme dál.
A ještě perlička: když jsem se setkala s místním bláznem, který se považuje za mistra kynologie (sám má neurvalého čokla, který cení zuby na vše, co se hýbe a před kterým radši prcháme), ptal se mě, co je to za rasu. Když jsem odpověděla, řekl mi na to, že to není žádné platné plemeno. Je to prý zmutovaný NO, který je albín a měla bych ho dát odstřelit, než on a jemu podobní zkazí chov NO.. Na odstřel je spíš on, ale pobavil . Nemělo smysl vysvětlovat něco tmavém pigmentu a o plemeni, magor to stejně nepochopí.
A co vaši "mutantíci"?
Náš skoro roční mutantík v pohybu z uplynulého víkendu . Jsem ráda, že pomohla rada s unavením.
lusta
napsal(a):
Náš skoro roční mutantík v pohybu z uplynulého víkendu . Jsem ráda, že pomohla rada s unavením.
Tééda, to je tělíčko :). Ani se mi nechce věřit, že ta naše chlupatá nemotorná koule bude jednou vypadat taky tak ladně :). Viděla jsem i video, jak Chirka frisbeekuje, tuším už jako hodně malá (4 měs.?). Učili jste dlouho nebo jí to šlo samo?
saina
napsal(a):
Moc ráda čtu zprávy a o Baltíkových pokrocích, paráda. A v tý vodě vypadá, že se snad narodil :) Jinak Lusto, feňule vypadá, že skáče docela vysoko. Baví ji to, blbnout s talířema a podobně? Nepovažuje to za trdlování pod svou úroveň?
Ona má dost silný lovecký pud (myslím, že většina BŠO má). Míčky miluje. Je vidět, že když za nimi běhá a přináší je, dává do toho všechno. Za disky taky běhá pěkně, ale není to ono. Každopádně kdybych jí ukázala míčky a pak začala házet disky, ani by se nerozběhla a dívala by se na mě jako, co blázním. Kdyby nebylo toho jejího silného pudu, tak nevím, nevím, jak bych z ní vybyla energii, co v ní je. Je to divoška :).
Na tom videu jí byly necelé 4 měsíce. Byly jsme na procházce s kámoškou, která dělá dogfrisbee profi. My jí už v té době začali házet míček, ale od chovatele jsme dostali "sprďáka", že máme počkat. U takového prcka totiž hrozilo, jestli jsem to pochopila správně, že nadbytek vzrušení při této činnosti by mohl způsobit, že ztratí zájem. Takže jsme pak dali pauzu. Míčkovat (už s pravidly) jsme začali v 8 měsících - musela se naučit, že se nahrazuje jeden míček druhým na povel "pusť" (v podstatě odměna za přinesení míčku je to, že se jí hodí míček druhý) a disky jsme začali házet asi před měsícem.
veruha
napsal(a):
Tééda, to je tělíčko :). Ani se mi nechce věřit, že ta naše chlupatá nemotorná koule bude jednou vypadat taky tak ladně :). Viděla jsem i video, jak Chirka frisbeekuje, tuším už jako hodně malá (4 měs.?). Učili jste dlouho nebo jí to šlo samo?
V těch 4 měsících to šlo samo. Ten den poprvé viděla disk. Ale musí se vědět, jak na to. Správné míčkování jsme museli naučit a pak už záměna míčků za disky byl detail.
Teda, to zní úplně jako hrozná věda s těma míčkama, to jsem netušila, že jsou na to nějaká pevná pravidla. Ale je fakt, že sjem se o to ani nikdy nezajímala, spíš jsme se ptala zda se tím dá pejsek unavit, zda ho to baví, což zdá se ano, to je fajn. :) Jinak jak psala už Veru, Chirka vypadá super atleticky :)
Veru, Whiter, co novýho u vás s mimčama? :)
Není to věda. Nemusí se to takhle dělat :), ale docílí se tak nejlíp toho, že ten pes se k tobě s míčkem řítí jak pominutý. Nejde totiž odevzdat míček , ale běží si pro nový. V tom je ten vtip. Tak kde máme nějaká štěňátka?
Já štěňátko nemám, ale holky, když se tu tak nci neděje, povím Vám, jak sjme se měla o víkendu. :D Jako obvykle jsme s kámoškama od koní vyrazily projít kousek české krajiny po svých, samozřejmě, že celý víkend pršelo a byla zima, takže jsme třebva sobotí noc strávily v Chrásti u P/lzně na tribuně u fotbalistů :D Ale potkaly jsme tam nějaké dvě maldé paní nebo slečny na jedné zelené a měly s sebou úplnou smečku psů. To byl mazec, nevím, kolik jich bylo, určitě dvě bordery a něco maličkýho a možná i další, hale hlavně krátkosrstého švýcara (mohla jsem na něm oči nechat, tak nevím přesně ten zbytek;)). Zas se mi potvrdilo že i takhle ve srovnání s jinými plemeny je všechny převyšuje asi tak o milion bodů, prostě ztělesněná krása! :)
C o vy a váš víkend, první letní?
S.
My tedy nic moc zajímavého. V pátek jsem byla sestře svědčit na svatbě , tak jsme v sobotu spíš nabírali síly. Dneska jsme měli jít na místní cvičák, ale pro nedostatek zájmu (jen tři psi) se hodina zrušila :(. Ale v pátek 22.7. až do neděle jsme přihlášení k našim chovatelům na víkendový kurz. Dostaneme tam pořádně do těla a konečně pokročíme s výcvikem. Snad už bude hezky.
Ahoj holky. Koukám, že jste si víkendík suprově užily, jedna lepší aktivita než druhá. To já celý víkend tvrdla v práci, takže nic moc. Chůvu dělal přítel :). Navíc to počasí mě ubíjí. Přijdu z práce, natěšená, že se s bílým a černým projdu a oba jsou v tomhle nečase postiženi Baltovým syndromem - krčí se u vchodu a do deště se jim nechce . Po večerech vymýšlím hry, jak ho zabavit, když má zrovna energie na rozdávání. Zatím vede hledání granulí na všechny způsoby, ale chtělo by to změnu a už mi dochází inspirace. Jinak teda děláme pokroky, už se bojí míň a míň, zvlášť, když jdeme ven všichni - 2 lidi, 2 psi, to je Baltík hotový Nebojsa :). Ovšem včera mě trochu překvapil. Vběhnul mi do křoví, něco tam chtěl sežrat, po povelu "fuj" (několikrát), jsem ho chtěla vytáhnout a on vycenil zubiska a chtěl kousat. Doopravdy, ne hravě. Pamatovala jsem na BŠO=cíťové, takže jsem jen zvedla varovně prst (ví, co to znamená), řekla důrazné "fuj"a druhou rukou ho jemně držela za kůži. Samozřejmě násilí od nás nikdy neviděl a od Míši taky ne. Ta se ožene, když do ní rýpe, ale nekousla a ani nikdy sama nezaútočila. Rozmazlený podle mě není, má jasně stanovené mantinely, co mu je a není dovoleno. No, začíná vystrkovat růžky, takže se na to pořádně zaměříme, ať není průser. Musím mu z té jeho bílé hlavičky vymazat dojem, že bude pánem smečky on.
Zatím jsem obhlídla dva cvičáky (už dopředu zjišťuju stav, ikdyž máme ještě čas), zatím mě ani jeden nezaujal, na cíťky tam moc nejsou a mají pro mě nevhodné metody. Uvažuju o psí škol(c)e, ale byla jsem varována, že si z něho ostatní psíci můžou udělat otloukánka. Psů se fakt hrozně bojí, ze strachu i vrčí - hlavně, když je venku sám bez Míši. Takže se snažím ho venčit i samotného. Jojo, máme před sebou velký kus práce, ale těším se. Vždycky mě strašně těší jeho jakýkoliv pokrok - naposled, když odmítal jít z procházky domů a chtěl být ještě venku.
Lusto, kromě Chlístovic, docházeli jste (nebo docházíte) i do nějaké psí školy nebo na cvičák? Zajímalo by mě, jak si případně vedou bělouši mezi ostatními psy ve výcvikovém prostředí.
No na cvičák chodíme jen tak sporadicky. Byli jsme tam tak max. pětkrát. Máme právě toho otloukánka, takže cvičíme každý den sami, podle toho, co se naučíme v Chlístovicích. "Náš" cvičák navštěvují převážně ridgebackové a russlíci a i když mají mnohem hojnější účast, tak bych řekla, že nám to jde líp.
Dost mě překvapuje, že na vás prcek vyjel. Chirce je rok a jediný, kdy cenila zuby, bylo právě na tom cvičáku, když jí ostatní psi honili. Ale to bylo ze strachu. Ani teď, když už jí je téměř rok, jedinkrát nezavrčela ani na ty malý jack russly, kteří si na ní otvírají "pusy". Zatím si k žádnému psu nic netroufla. (Na člověka by jí to ani nenapadlo).
Teda Veru, koukám, ře vy se nenudíte ani na chviličku. Taky mě docela zaráží, že ,,bojácné BŠO" by si chtělo vyskakovat, kor když jsi zatím asi tak osmkrát větší než on a on to přece musí cítit, že by proti tobě neměl šanci... tak snad to byl jen nějakej dětinskej přešlap :) Jinak je super, že děláte pokroky na procházkách!!! :)
Taky jsem zírala, co ho to popadlo. Půl noci jsem pak o tom dlouze přemýšlela, jestli jsem někde udělala chybu, ale nejsem si ničeho vědoma. Pravidla jsme stanovili - nesmí do postele, každou výhodu si musí zasloužit (chceš krmení? tak sedni), hravé kousání do rukou netolerujem ("fuj" -> a rychle nacpat něco dovoleného do pusy -> "hodný"), s Míšou si to uspořádali tak, že prostě ona je nad ním výš, já ukončuju hry, neustupuju... Myslím teda, že prostě zkusil, co si může dovolit. Divné je, že to ale nezkusil předtím. Na procházce našel ohlodanou kost, vrhal se na ni, ale odebrání a odvedení se obešlo bez vzteku. Taky nevím, jestli jsem se zachovala úplně správně, četla jsem hodně rad, jak se v takové situaci zachovat, použila jsem tu nejmírnější, účel splnila, svého nedosáhl a myslím, že si byl vědom toho, že tím vztekem si moc nepomoh. Možná najdu jiný a lepší postup, ušitý mu na míru. Teď budu bedlivě sledovat, jestli se to bude opakovat. Má snahy žrát všechno, co najde, takže příležitostí budu mít ažaž. Ještě jsem si vzpomněla na citaci ze standardu plemene "..nikdy není bojácný nebo dokonce agresivní...". Asi máme jiné plemeno .
Co Whiter? Dlouho tady nebyla. Zajímalo by mě, jaké pokroky dělá její feňule :).
Lusto, prosím tě, pořádají v Chlístovicích i nějaké víkendovky pro "cizáky"? Sice máme napůl jejich geny, ale přímo jejich odchovanci nejsme. A pokud jo, od jakého věku zhruba?
A Saino, chovku už máte vybranou najisto nebo ještě nějaké objedete?
Tak hlavně, ať máte šťastnou ruku při výběru! Ne aby to vyznělo tak, že my ji neměli. To naše zlobivé děcko je stejně to nejlepší na celém světě (pro nás samozřejmě) . Nevím, jestli si vedu dobře, možná dělám chyby, které si neuvědomuju, ještě se poradím s chovateli. Ale pořád věřím, že je to tvárné mládě a vhodně mu ukážu, co se sluší a co ne.
Přidávám foto, které jasně dokazuje, že ovčák se do bytu opravdu vejde! ... Aneb splynutí s prostředím :)
Veruha:
Do Chlístovic může jet cvičit úplně každý, ať už chce dělat sportovní kynologii nebo má se psem jakýkoliv problém. Webovky mají tyhle: http://www.figurant.estranky.cz. Když pojedete v týdnu, tak dostane soukromou lekci, když o víkendu, budou tam další. Ale počet psů je vždy omezen. Výhoda víkendu je, že se tam toho víc stihne a když cvičí jiný psi, jde ledacos odkoukat a odposlouchat. Aspoň jedno štěněcí cvičení doporučuji. Oni ho i všem svým odchovům nabízejí. My tam byli druhý měsíc po odběru. Člověk se naučí základní přístup ke štěněti, odpoutávání pozornosti a hlavně fixaci na pána. V podstatě všechno učí "přes ruce" s pamlskem. U štěnda u nich neexistuje cvičení rovnou na povely, jako se to dělá na cvičácích. Vlastně se správnými pohyby rukou pes přirozeně sedá, lehá a dělá, co se po něm chce.
Ahoj holky!
Dneska jsme byla na výletě v Brně, tak jsem u přehrady měla oči značně na stopkách, zda někde nezahlídnu Whiter s malou a bohužel nic, vůbec začínám mít švýcaráckej deficit. :( Chtělo by to fotečky!!!
Jinak psala mi paní chovatelka, že poradkyně chovu teď kryla stejným pesanem, jakého plánuje ona na ,,naše" štěnda, takže ještě než nakryje, uvidí, jak štěnda po něm vypadají a snad se potvrdí kvalita :)
Co nového u vás?
Je fakt, že my už taky nějaký čas jiného bílého nepotkali. A to tu v okolí bydlí zhruba půlroční krátkosrstý pejsek.
Jinak my dnes slavíme 1 narozeniny!
Všechno nejlepší oslavenkyni! Už je to velká slečna, tak do dalších let hlavně hodně zdravíčka.
Saino, tak to je super, že si krycího psa vybrala i sama poradkyně pro svoje krytí. To by mě celkem uklidnilo, i když to samozřejmě není všechno :).
Vy jinak potkáváte sem tam nějaké bělouše? Já co chodím po světě, potkala jsem spontánně jen jednoho. Tady na sídlišti ani takové plemeno lidi neznají, je tu přejorkováno a přečivováno, takže už jenom to, že za sebou vláčíme 2měsíční bílou kouli větší než 3 čivavy, působí nezvykle :)
Přikládám foto ze svátečních dnů strávených na chatě, kde byl Baltík z nových pachů a té přírody v sedmém nebi.
Já znám jednoho pesana kámošky a pak se tu občas mihne okolo řeky jeden ještě, ale jinak taky dost vzácnost. :( Na jednu stranu škoda, člověk by se rád podíval, ale zas mi asi vůbec nevadí, že bdueme jedineční ;) Krásná fotka! :) Jen houšť a víc, máš-li! Jinak jasně, uklidnilo mě to velice příjemně, tak snad se potvrdí, že to ej dobrá volba...
saina
napsal(a):
Holky, fotky prosííím :)
Musím nějaký nový taky udělat :). Kdy vy se už dočkáte svého bělouška? Já si tohle plemeno vybrala už na VŠ (asi ve druhém ročníku) a s čistým svědomím jsem si ho pořídila až po škole, po roce samostatného bydlení. Bylo to nekonečné čekání. Takhle na nás ta naše holka pořád čeká, když jde na volno.
Ahoj holky. Tak jsem zase trávila víkend pracovně. A co mě nečekalo - včera přijdu z práce domů a jedno ucho nahoře. Přijdu dnes a druhé ucho taky nahoře. Huráá, máme doopravdického ovčáka! Teď už si nás s čuvačem plést nebudou.
Já už odmala tíhnu ke stojatým ušiskám. Když jsem se rozhodovala, že Míši pořídím kamaráda, váhala jsem prvně mezi BO groenendaelem a NO. Pak jsem jednou pogooglila a viděla fotku BŠO. Okamžitě jsem se začla zajímat víc, oblezla pár výstav a otravovala pár chovek, abych zjistila, co je tohle plemeno vlastně zač. A když jsem zjistila, že mi sedne i povahou, bylo vyhráno. Přítel je na "stojáky" taky zatížený, sám měl NOčka a huskyho a když sám přišel s tím, že viděl bělouše, byl nadšený. Takže po důkladném zvážení nám tu teď běhá náš malý vysněnec.
Lusto, to bych do Chirky neřekla, že je taková muší váha. Na fotkách vypadá statně. Jak je na tom výškově?
A koukám, že máme dalšího člena, copak je to za krasavce?
Foto z naší procházky na ukázku toho, že Baltík na nás taky pěkně čeká . (Nebojte, uklidili jsme to :) )