Kojení - fenka jorkširka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bohunka

27.6.2011 12:39
Bohunka

XXX.XXX.156.1

Dobrý den, minulou středu se naší fence jorkšírka narodilo 5 krásných štěňátek - 2 holky, 3 kluci. 4 z nich krásně pijí mlíčko od fenky , parádně přibírají a prospívají, ale jeden kluk prostě neumí vůbec sát. Několikrát denně ho zkoušíme přistavit k fence, vůbec se nechytá, tak se ho snažíme každé dvě hodinky krmit (Deapha - Puppy Milk). Nehubne, ale ani nepřibírá, podaří se nám vždycky do něj dostat jen trošku a to mu v podstatě stříkáme do pusinky, sát to neumí.
Máte někdo podobné zkušenosti ? Co bychom měli vyzkoušet, aby se to trošku zlepšilo nebo aby se to naučil ? Děkuju, Z.

27.6.2011 12:50
sona janska

XXX.XXX.224.75

Nejsem zkušený chovatel, ale první bych po tolika dnech bez úspěchu dojela k veterináři. Mohl by být problém s rozštěpem patra nebo něco podobné, co vy nijak "nezlepšíte" a pro život to nebude, takže bych rychle chtěla znát názor veta, aby se vám nestalo, že udržujete při životě štěně, které stejně nemá šanci na kvalitní život, krom toho může vlastně pomalu "umírat hlady"...

27.6.2011 13:42
rachel

XXX.XXX.60.145

Bohunka napsal(a):
Dobrý den, minulou středu se naší fence jorkšírka narodilo 5 krásných štěňátek - 2 holky, 3 kluci. 4 z nich krásně pijí mlíčko od fenky , parádně přibírají a prospívají, ale jeden kluk prostě neumí vůbec sát. Několikrát denně ho zkoušíme přistavit k fence, vůbec se nechytá, tak se ho snažíme každé dvě hodinky krmit (Deapha - Puppy Milk). Nehubne, ale ani nepřibírá, podaří se nám vždycky do něj dostat jen trošku a to mu v podstatě stříkáme do pusinky, sát to neumí.
Máte někdo podobné zkušenosti ? Co bychom měli vyzkoušet, aby se to trošku zlepšilo nebo aby se to naučil ? Děkuju, Z.

Také si myslím, že příčinou bude rozštěp.
Já osobně zastávám názor, že pokud štěně neumí sát, tak bohužel... Neudržuji při životě takovéto prcky...

27.6.2011 13:43
rachel

XXX.XXX.60.145

Každopádně se divím, že jste ještě nekontaktovali veterináře... To by bylo první, co by mne napadlo - ještě dřív, než psát na internetovou diskusi.

27.6.2011 15:03
bohunka

XXX.XXX.159.1

Veterinářka štěňátka prohlížela hned večer po porodu, to jsme ovšem ještě nevěděli, že to s tím klukem bude takové. Mysleli jsme si, že se to třeba ještě naučí. Kdyby potravu úplně odmítal a nepřijímal, tak bychom s ním jeli znovu, ale vždycky do něj něco dostanem, jinak se chová úplně stejně jak ostatní. Nevěděla jsem, že by to mohl být rozštěp patra, prodiskutovávala jsem to i s jedním chovatelem, nic takového neříkal, spíš radil přikládat a krmit. Tak s ním dnes pojedeme na veterinu a necháme ho pořádně prohlédnout. Děkuji, Z.

27.6.2011 15:17
debri

XXX.XXX.16.138

bohunka napsal(a):
Veterinářka štěňátka prohlížela hned večer po porodu, to jsme ovšem ještě nevěděli, že to s tím klukem bude takové. Mysleli jsme si, že se to třeba ještě naučí. Kdyby potravu úplně odmítal a nepřijímal, tak bychom s ním jeli znovu, ale vždycky do něj něco dostanem, jinak se chová úplně stejně jak ostatní. Nevěděla jsem, že by to mohl být rozštěp patra, prodiskutovávala jsem to i s jedním chovatelem, nic takového neříkal, spíš radil přikládat a krmit. Tak s ním dnes pojedeme na veterinu a necháme ho pořádně prohlédnout. Děkuji, Z.

Napište jak jste dopadli.Ajak se k němu chová fena?Já měla taky takovýho prcka snažila jsem se ho piplat,fena rezolutně odmítala o ostatní se starala vzorově za pár dní umřelsmajlíkale příroda ví co dělá

28.6.2011 20:23
bohunka

XXX.XXX.176.72

Tak veterinářka potvrdila rozštěp patra, musela štěňátko utratit. Říkala, že je to vrozená vada a že je to fakt k nepřežití. Bylo nám to moc líto, snad budeme mít radost z těch zbývajících čtyřech. Ti jsou krásní , velcí a mají se k světu.

28.6.2011 20:44
burunduk

XXX.XXX.209.124

bohunka napsal(a):
Tak veterinářka potvrdila rozštěp patra, musela štěňátko utratit. Říkala, že je to vrozená vada a že je to fakt k nepřežití. Bylo nám to moc líto, snad budeme mít radost z těch zbývajících čtyřech. Ti jsou krásní , velcí a mají se k světu.

Je to smutné, ale stejně byste jej nejspíš nezachránili. A pokud ano, mělo by problémy v dospělosti.
Když už chováte, zjistěte si DOPŘEDU potřebné informace, prosím. Toto je ZÁKLAD ...prohlédnout po narození štěněti tlamičku, jestli nemá rozštěp.
Takhle chudáček umíralo x dnů hlady :-(
Kdybyste měli pořádně nastudované informace o chovu psů, jistě byste věděli, že nejčastějí příčina, proč štěně nedokáže sát, je právě rozštěp, a zjistili byste to sami za pár sekund doma, nemuseli byste ani k veterináři.
Fakt je mi z toho smutno, jak někteří lidé laxně přistupují k chovu.
No příště budete snad chytřejší, doporučuji knihu Chov psů od pana Procházky.

Na fence už bych nechovala, nebo bych příště použila jiného krycího psa.
Je dobré si zjistit, kdo z nich předává rozštěpy (zapátrat v jejich odchovech a předcích).

29.6.2011 06:58
sona janska

XXX.XXX.224.75

bohunka napsal(a):

Jestli opravdu vet viděl štěňata po porodu, tak je to ještě smutnější, že na rozštěp nepřišel. Asi bych se zamyslela nad změnou veterináře. Jak jsem napsala, o chovu nevím nic, mám krycího psa a fenu jsem nikdy neměla. Krom toho mám obra, ale i tak jsem o tomto problému u prcků už slyšela, proto mě napadl hned po přečtení vašeho dotazu. Tak mi přijde hodně špatné, že by vet viděl štěňata těchto mini psů a nenapadlo by ho zkontrolovat takovou věc :-( a samozřejmě jste to asi též trochu podcenili, když jste o tom neměli tušení ani vy, co by to mohlo být...

Přidejte reakci

Přidat smajlík