Fenka SBT sa boji zostat sama

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2011 20:08
marekm

XXX.XXX.43.228

Zdravim psickari.

Mame doma staffbulku, trojrocnu fenku. V oktobri mala steniatka z nechceneho nakrytia (o tom sa nechcem bavit, bola to nasa chyba). Porod a odchov mladych prebehol v poriadku. Fenka sa po celu dobu vzorne starala. Odchadzali od nas na prelome novembra/decembra. Po dobu odchovu bola aj so steniatkami umiestnena v garazi. Po odchode posledneho steniatka sa opet pripojila k ,,smecke,, v dome. A vtedy nastal problem.

Este uvediem ze pocas vacsiny mesiaca sa v dome vyskytuju rodicia, obaja pracujuci, ja studujem VS a domov chodievam nepravidelne.

Pred nakrytim bola zvyknuta na to, ze pocas nasej nepritomnosti (cca 8 hod denne pocas tyzdna), prackala v kuchyni, ktora je uzatvorena posuvnymi dverami. Avsak po odchode posledneho stenata zacala mat problem ostat sama. Zacala sa prebijat von z kuchyne. Z pociatku sa naucila otvarat posuvne dvere a mat tak pristup do celeho domu (z pochopitelnych dovodov nechceme aby behala po celom dome). Proti tomu sme urobili opatrenia (lepsie zabezpecenie dveri). Ale to ju neodradilo a stale pokracovala, zubami-nechtami, co sposobilo skodu a zaroven si aj sama ublizovala (krv na podlahe). Ked sa tak stalo opakovane, rodicia ju nechali volne pustenu. Takto to slo asi mesiac az do vianoc, kedy som prisiel domov. Pocas sviatkov, teda az do vcera, bl vzdy niekto doma, takze tento problem netrebalo riesit. Boli sme vo falosnej nadeji, ze to prejde. Avsak vcera sme museli niekam odist, vsetci, a pre istotu sme spominane posuvne dvere nechali otvorene. Avsak fenka prekrocila dalsiu hranicu, sla na poschodie a vyskrabala/rozhryzla dvere do mojej izby.

Mozno som to priliz podrobne rozpisal, ale chcel som detailne popisat nas problem.

Ebina je nas prvy pes, preto je pochopitelne, ze sme pri jej vychove urobili mnoho chyb. Z tohto jej spravania mi logicky vyplyva, ze je neposlusnost je vysledkom toho, ze po narocnych tyzdnoch odchovu ostala zrazu sama. Avsak neviem co urobit. Velku rolu hraje skoda co napachala, ale taktiez jej psychika. Preto by som vas poprosil o radu ako postupovat, aby som tomuto spravaniu zamedzil. Dakujem vopred za vsetky postrewhy a znovu sa ospravedlnujem za takyto dlhy clanok.

31.12.2011 22:20
tancoska

XXX.XXX.64.4

Usuzuju že máte barák asi se zahradou a fena byla se štěňatama v garáži?Proč?Před porodem byla nejspíš fena členem vaší rodiny a pak jste jí šoupli do garáže.Nechápala proč byla z rodiny odšoupnutá.Pak jste jí zavírali do kuchyně.Proč?To i dřív byla jen v kuchyni?Mám taky stafíky,přes den mají k dispozici obývák,kuchyň,předsíň a menší pokoj.Jsou spokojený a nemaj žádný depky že jsou někde uzavřený.Neznám vaší fenu,její povahu a chování ale myslím si že asi trpí úzkostí z odloučení což jste nejspíš zavinili vy když jste jí vyšoupli do garáže :-(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2012 01:28

tancoska napsal(a):
Usuzuju že máte barák asi se zahradou a fena byla se štěňatama v garáži?Proč?Před porodem byla nejspíš fena členem vaší rodiny a pak jste jí šoupli do garáže.Nechápala proč byla z rodiny odšoupnutá.Pak jste jí zavírali do kuchyně.Proč?To i dřív byla jen v kuchyni?Mám taky stafíky,přes den mají k dispozici obývák,kuchyň,předsíň a menší pokoj.Jsou spokojený a nemaj žádný depky že jsou někde uzavřený.Neznám vaší fenu,její povahu a chování ale myslím si že asi trpí úzkostí z odloučení což jste nejspíš zavinili vy když jste jí vyšoupli do garáže :-(.

Rozbor dobrý. Ale kde je rada ?

1.1.2012 01:35

Podobná situace se tu řešila víckrát. Stává se třeba, když uhyne starší ze psů a pes, který zůstane "jedináček", začne vyvádět, nebo se stává po přestěhování.
Většina rad zní : začít zvykat na samotu jako se štěňátkem. Odcházet do vedlejší místnosti, do dveří zpočátku umístit jen zábranu, přes kterou vás pes uvidí a jen na chvilku, pak na chvilku z domu pryč atd. Zkuste vyhledat podobné vlákno tady nebo na nemoderce.

1.1.2012 09:46
impact

XXX.XXX.195.92

tancoska napsal(a):

By mne zajímalo, čeho si myslíš, že dosáhneš, když po zadavateli budeš takhle štěkat? smajlík

1.1.2012 12:31
kolemjdouci2

XXX.XXX.189.88

Souhlas, navykat zase od začátku jako malé štěndo, nejdřív nechávat po chvilkách v jiné místnosti nebo na chvilku odejít z bytu a postupně intervaly prodlužovat. Škoda, že jste k tomu nevyužili svátků, to by byla ideální příležitost na postupný trénink. Samo to rozhodně nepřejde... Chtělo by to teď tak aspoň týden, aby byl někdo téměř stále doma, abyste mohli postupně fenku na samotu navyknout - nemáte možnost nějak se prostřídat?smajlík

Nám taky k usnadnění navykání na samotu u fenky s hodně rozjetou separační úzkostí hodně pomohly přípravky Relaxis a Zylkene. Nejsou to sedativa - psa neuspí ani neoblbnou, je normálně vzhůru a akční. Ale hodně sníží hladinu úzkosti a stresu.

1.1.2012 12:34
albertkh

XXX.XXX.27.146

impact napsal(a):
By mne zajímalo, čeho si myslíš, že dosáhneš, když po zadavateli budeš takhle štěkat? smajlík

Nemyslím, že by tancoška štěkala, ale nevadí - takhle totiž zareaguje asi každý, kdo má co dočinění se stafíky, protože u té feny bylo vše uděláno naprosto opačně, než jak se to dělá. Sice není moc chovatelů, co má sbt v kotcích, ale i když je tam mají, tak v době březosti nebo blížícího se porodu je přesouvají domů a feny jim rodí doma a tam i probíhá odchov mimin. A tady byla "domácí" fena vystěhována pryč, docela by mě zajímal důvod toho přesunu (bez ironie).
A co s fenou, nevím, jestli bych postupovala jak u štěněte, spíš se jí začít víc věnovat - dlouhé procházky (dle kondice feny), cvičit s ní, aby prostě doma odpadla a byla ráda, že má od lidí klid a může se vyspat a doufat, že se to časem uklidní a vrátí do starých kolejí.

1.1.2012 13:27
tancoska

XXX.XXX.64.4

impact napsal(a):

Neštěkám,všimla sis těch otázek "proč?".To asi proto že mě zajímá proč s fenou naložili tak jak udělali.Jak můžu něco poradit když nechápu proč je např. fena zavřená v kuchyni?Co když měla před štěňatama prostor po celým baráku?Moji psi maj jak už jsem psala více místností a asi by taky nechápali proč jsou najednou zavřený v kuchyni.Jestli ti přišel můj příspěvěk jako štěkání je mi jedno,nepíšu nic sprostě a jen jsem se ptala.

1.1.2012 13:45
krysak

XXX.XXX.119.126

tancoska napsal(a):
Neštěkám,všimla sis těch otázek "proč?".To asi proto že mě zajímá proč s fenou naložili tak jak udělali.Jak můžu něco poradit když nechápu proč je např. fena zavřená v kuchyni?Co když měla před štěňatama prostor po celým baráku?Moji psi maj jak už jsem psala více místností a asi by taky nechápali proč jsou najednou zavřený v kuchyni.Jestli ti přišel můj příspěvěk jako štěkání je mi jedno,nepíšu nic sprostě a jen jsem se ptala.

Pred nakrytim bola zvyknuta na to, ze pocas nasej nepritomnosti (cca 8 hod denne pocas tyzdna), prackala v kuchyni, ktora je uzatvorena posuvnymi dverami.

V dotazu je to uvedené, že tam byla zvyklá. Jinak já nevím, jak poradit.

1.1.2012 14:48
marekm

XXX.XXX.43.228

Dakujem za vsetky odpovede.

Tancoska, fenka bola zvyknuta travit cas v kuchyni od malicka. V pohode preckala dobu pocas nasej nepritomnosti, nikdy s tym nebol problem.

Co sa tyka druheho dotazu, preco bola presunuta do garaze. Nechcem sa nikoho dotknut, ale kto ste mali steniatka, kde ste ich drzali? V obyvacke pri sedacke? Co ten bordel a smrad? Zabreznutie fenky nas celkom prekvapilo. Nebolo kam ju umiestnit. Samozrejme ze tam nebola zavreta ako na samotke. Pristup k nam do domu mala (len tak na okraj garaz je sucast domu), ale samozrejme ze ju to po chvilke tahalo spet k mladym.

Ako som uz pisal, uvedomujem si ze problem je v tom, ze sa citi zrazu sama, ale ocakaval som radu ako jej/nam pomoct a vratit situaciu do stavu, aka bola pred okotenim. Takze radite postupovat ako s vychovou stenata, po krokoch ucit odluceniu. Ok, dakujem pekne za radu, budem sa snazit nauciit ju znova samote.

1.1.2012 15:41
zuzina

XXX.XXX.53.53

marekm napsal(a):

Tancoska, fenka bola zvyknuta travit cas v kuchyni od malicka. V pohode preckala dobu pocas nasej nepritomnosti, nikdy s tym nebol problem.

Co sa tyka druheho dotazu, preco bola presunuta do garaze. Nechcem sa nikoho dotknut, ale kto ste mali steniatka, kde ste ich drzali? V obyvacke pri sedacke? Co ten bordel a smrad? Zabreznutie fenky nas celkom prekvapilo. Nebolo kam ju umiestnit. Samozrejme ze tam nebola zavreta ako na samotke. Pristup k nam do domu mala (len tak na okraj garaz je sucast domu), ale samozrejme ze ju to po chvilke tahalo spet k mladym.

Ako som uz pisal, uvedomujem si ze problem je v tom, ze sa citi zrazu sama, ale ocakaval som radu ako jej/nam pomoct a vratit situaciu do stavu, aka bola pred okotenim. Takze radite postupovat ako s vychovou stenata, po krokoch ucit odluceniu. Ok, dakujem pekne za radu, budem sa snazit nauciit ju znova samote.

Připojuji se k ostatním a taky bych začala fenku učit samostatnosit jako od štěněte. Samozřejmostí je i fenku unavit, jak tu někdo psal.
A nechci se dotknout zase Vás, ale hodně chovatelů odchovává štěňátka v bytě. A vůbec u fenky, která s vámi normálně žije v bytě, je to snad samozřejmost. To vystrčení do garáže mi přijde hnusné vůči fence a souhlasím s Tancoškou. Navíc Tancoška je taková, že co na srdci, to na jazyku. Proto napsala, co si myslí a rozhodně na nikoho neštěkala.

1.1.2012 17:11
tancoska

XXX.XXX.64.4

marekm napsal(a):

V tom případě jak psala albertkh bych fenu zaměstnala aby byla unavená a spokojená.Porodem se jí nejspíš i rozhodily hormony.Třeba by bylo dobrý jestli by mohl někdo z rodiny za fenou přijít během dne,pustit na zahradu vyčůrat a hodit jí třeba párkrát míček.Při odchodu jí dát kost nebo trochu žrádla.Po práci jít na dlouhou procházku,házet disky nebo míček nebo schovávat pamlsky který musí hledat.Vyšťaví jí to a mohla by být zase ok.
Jinak chovatelé co znám mají převážně štěňata doma,mají místnost (porodnu) kde je fena s prckama minimálně do 4týdnů a až potom dávaj štěňata ven když maj na to podmínky a je teplo.V zimě je mívaj až do odběru doma.Jestli je fena s prckama 8h sama tak samozřejmě smrad je,to už pak má asi každej nějakou vychytávku jak to dělaj.

1.1.2012 17:49
tondaschumacher

XXX.XXX.100.203

Myslím že zapracovala psychika... Mám stafíka rok a teprve nyní chápu význam slova "kontaktní pes"... Moc se jí nelíbilo že ji někdo šoupl mimo centrum dění kde byla zvyklá...
Jinak co vím tak lidé mají SBT i se štěnaty doma... náš chovatel jak jsme si přijeli pro prcka to měl hezky zařízené... Mohli lítat po celém bytě (krom ložnice kde byly dveře) a pokud nikdo nebyl doma tak dal do kuchyně velikou desku která kuchyn rozdělila a pejsci si tam mohli dělat co chtěli..super socializace atd...

2.1.2012 14:27
staffkomas

XXX.XXX.139.126

marekm napsal(a):
Zdravim psickari.

Mame doma staffbulku, trojrocnu fenku. V oktobri mala steniatka z nechceneho nakrytia (o tom sa nechcem bavit, bola to nasa chyba). Porod a odchov mladych prebehol v poriadku. Fenka sa po celu dobu vzorne starala. Odchadzali od nas na prelome novembra/decembra. Po dobu odchovu bola aj so steniatkami umiestnena v garazi. Po odchode posledneho steniatka sa opet pripojila k ,,smecke,, v dome. A vtedy nastal problem.

Este uvediem ze pocas vacsiny mesiaca sa v dome vyskytuju rodicia, obaja pracujuci, ja studujem VS a domov chodievam nepravidelne.

Pred nakrytim bola zvyknuta na to, ze pocas nasej nepritomnosti (cca 8 hod denne pocas tyzdna), prackala v kuchyni, ktora je uzatvorena posuvnymi dverami. Avsak po odchode posledneho stenata zacala mat problem ostat sama. Zacala sa prebijat von z kuchyne. Z pociatku sa naucila otvarat posuvne dvere a mat tak pristup do celeho domu (z pochopitelnych dovodov nechceme aby behala po celom dome). Proti tomu sme urobili opatrenia (lepsie zabezpecenie dveri). Ale to ju neodradilo a stale pokracovala, zubami-nechtami, co sposobilo skodu a zaroven si aj sama ublizovala (krv na podlahe). Ked sa tak stalo opakovane, rodicia ju nechali volne pustenu. Takto to slo asi mesiac az do vianoc, kedy som prisiel domov. Pocas sviatkov, teda az do vcera, bl vzdy niekto doma, takze tento problem netrebalo riesit. Boli sme vo falosnej nadeji, ze to prejde. Avsak vcera sme museli niekam odist, vsetci, a pre istotu sme spominane posuvne dvere nechali otvorene. Avsak fenka prekrocila dalsiu hranicu, sla na poschodie a vyskrabala/rozhryzla dvere do mojej izby.

Mozno som to priliz podrobne rozpisal, ale chcel som detailne popisat nas problem.

Ebina je nas prvy pes, preto je pochopitelne, ze sme pri jej vychove urobili mnoho chyb. Z tohto jej spravania mi logicky vyplyva, ze je neposlusnost je vysledkom toho, ze po narocnych tyzdnoch odchovu ostala zrazu sama. Avsak neviem co urobit. Velku rolu hraje skoda co napachala, ale taktiez jej psychika. Preto by som vas poprosil o radu ako postupovat, aby som tomuto spravaniu zamedzil. Dakujem vopred za vsetky postrewhy a znovu sa ospravedlnujem za takyto dlhy clanok.

Nedočetla jsem se jestli jste vše dělali ráz na ráz.. tzn. měla mít porod šup s ní do garáže a poslední štěndo odešlo a šup s ní do kuchyně.. pokud ano tak to je ten problém. Nebudu zde rozebírat co a jak jste dělali to je vaše věc (já odchovávám jinak). Ale vidím zde problém ten, že ste fenu vzali zpátky domů najednou až když odešlo poslední štěně, fena si odvykla být sama měla svoje dětičky a najednou jsou pryč a ona je zase v kuchyni sama.

23.12.2012 20:41
marekm

XXX.XXX.44.122

Takmer po roku som tu zas. Problem s fenkou odoznel po nejakom tom tyzdni a fenka si znova zvykla na pobyt v kuchyni. Bohuzial po nejakom case sa to znova vratilo a fenka zacala znova vyvadzat. Niesom si vedomy, ze by v tej dobe nastala nejaka stresova situacia ktora by v nej nastartovala taketo spravanie. Jej spravanie po tej drastickej zmene pred rokom bolo pochopitelne, ale jej spravanie po takej dlhej dobe nedokazem pochopit a vhodne reagovat.
Neviem uz ako dalej, preto vas znova ziadam o radu.

23.12.2012 23:24
tancoska

XXX.XXX.64.4

marekm napsal(a):
Takmer po roku som tu zas. Problem s fenkou odoznel po nejakom tom tyzdni a fenka si znova zvykla na pobyt v kuchyni. Bohuzial po nejakom case sa to znova vratilo a fenka zacala znova vyvadzat. Niesom si vedomy, ze by v tej dobe nastala nejaka stresova situacia ktora by v nej nastartovala taketo spravanie. Jej spravanie po tej drastickej zmene pred rokom bolo pochopitelne, ale jej spravanie po takej dlhej dobe nedokazem pochopit a vhodne reagovat.
Neviem uz ako dalej, preto vas znova ziadam o radu.

Všimla jsem si že tvůj už druhý příspěvek je v prosinci.Není to třeba stres z dělobuchů?Třeba chce utéct někam protože se bojí.Ale je to jenom moje doměnka.

24.12.2012 00:01
marekm

XXX.XXX.44.122

Tento problem uz prebieha nejaky ten mesiac, delobuchmi to urcite nebude. Aj ked ani tie neznasa velmi dobre. Premyslal som ci to nesposobuje nejaky vonkajsi prejav, napr zazvonenie u dveri, pripadne iny vonkajsi ruch.

24.12.2012 20:48
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

(z pochopitelnych dovodov nechceme aby behala po celom dome . . .

???

Přidejte reakci

Přidat smajlík