http://www.manwe.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=137&Itemid=49
Samozřejmě tohle je "tabulkový" výpočet, množství se následně upraví podle kondice psa - znám štěňata, která zbaští až 10% své váhy a jsou jak lunt, jiná zase potřebují ubrat, aby netloustla.
jarouj
napsal(a):
tak takovouhle odpoved jsem si mohl napsat sám a nebo jeste tabulky suchého krmiva najdete na zadní straně balení to taky
Tak co chcete slyšet? Každý pes je prostě jiný. Známá má dvě labradorky, jedna dostává 300g masa na den a je trošku při těle, druhá přes kilo a stejně jí lezou žebra. Tak se omlouvám, že vám neřeknu dávku přesně pro vaše štěndo, ale křišťálovou kouli mám zrovna v servisu.
jarouj
napsal(a):
dobrý den mám 9.měsíční štěně NO a potřeboval bych vědět jaká je denní dávka (gramů) pro toto štěně ,krmím převážně vařenou stravou. Nechci vědět rozpis vitamínú atd,ale kolik potravy? děkuji
Snad , aby byl sytej , ne ?
Je to mladý , živý , staví to figuru .
Měla jsem NO , dostal 2x denně misku . (fakt mě nenapadlo to vážit)
Nebyl pažravej jako např. labrador.
Nelíbí se Vám některá odpověd'.
Jakou byste poradil krmnou dávku pro 18iletýho studenta ?!
tak např. na pytlích s granulema je tabulka a já mám potravu vařenou to nevím přesně ale bylo to něco 500g na jednu dávku a denní dávka štěnětew je 2x za den ale nebyl jsem si jistý nebot moudrou knihu jsem půjčil a psa nemám prvního tak jsem myslel ze chytré forum bude mnoře odpovedí jako u jiných temat a já si vyberu prijatelne Jinde jsou přihloupější témata např které granule jsou nejlepší?? a kupodivu lidé tohoto fora odpovídají (svoje názory) čest
jarouj
napsal(a):
tak např. na pytlích s granulema je tabulka a já mám potravu vařenou to nevím přesně ale bylo to něco 500g na jednu dávku a denní dávka štěnětew je 2x za den ale nebyl jsem si jistý nebot moudrou knihu jsem půjčil a psa nemám prvního tak jsem myslel ze chytré forum bude mnoře odpovedí jako u jiných temat a já si vyberu prijatelne Jinde jsou přihloupější témata např které granule jsou nejlepší?? a kupodivu lidé tohoto fora odpovídají (svoje názory) čest
Nikdo vaše štěně doma nemá. Odpovíte, když se zeptám, kolik toho má denně sníst dvouleté dítě? Dáte mi přesné míry, váhy, poměry živin? Asi ne. Prostě krmte tak, aby bylo štěně syté. Pokud mu dáte dávku a vylizuje ještě chvíli potom prázdnou misku, tak bude mít nejspíš hlad. Pokud zbude, tak mu stačí to, co si vzalo. Musíte to vypozorovat. Kdyžtak si zkuste najít nějaké články o BARFu (jak se tomu v dnešní době říká:), určitě něco najdete. Téma které granule jsou nej mi hloupé nepřijde, tam odpoví každý, kdo se trochu zajímá a umí číst. Stačí přečíst složení
jarouj
napsal(a):
Vždyť jsem vám sem hned v první odpovědi dávala odkaz s podrobným výpočtem dávky krmení. Co vám na tom vadí? Že to nebyla "ta vaše" tabulka?
Aniž bych se chtěla nějak hádat nebo znevažovat Váš názor, pobavila jste mě tím ,,vylizováním a hladem". Mám jedenástitýdenní ovčáče, krmím cca 2x větší objem, než mi vyšel z počítačky pro štěňata ze stránek Manwe, a i tak po každém krmení vylíže misku do čista a tváří se jako ,,předkrm dobrej, co tam máš dál". :) Přitom odčervován je pravidelně a váhový přírůstek má v normě...
Klára
Dva pecny chleba, kolo špekáčků, půllitr desítky, kremžskou hořčici, tři jabka. Stačí Vám to, tazateli, takto? Nechci být vulgární, ale hloupá otázka, hloupá odpověď. Nezlobte se na mě. Co bude jíst? Přece při určování množství potravy musíte vycházet z jejího složení. Jak jinak byste to chtěl spočíst?
Hloupá je jen vaše odpověď.
Orientačně je odpověď nad vámi v pořádku, takhle je zhruba dávka pro velkého psa velikosti NO, co se složení a množství týká. Zbytek si už člověk upraví podle kondice a zátěže zvířete.
Teď se z toho dělá zbytečně věda, píší se sáhodlouhé vědecké knížky o BARFu, přitom masem a příkrmy se chovalo staletí a psi se dožívali slušného věku.
Já nepočítám poměry živin podle tabulek, krmím podle zdravého rozumu a psy mám zdravé a vitální.
Ano, naprosto s Vámi souhlasím. Jenže stejně, jako člověk, tak i pes potřebuje určité prvky. Psovi můžete, podáváním potravy tímto způsobem, vyloženě uškodit. To, že jsou Vaši psi v pořádku dnes, neznamená, že budou v pořádku v "předdůchodovém" věku. Ono se to nasbírá, víte? Já nejsem žádný pimprlich, abych odvažoval psovi vitamíny a bůhví co všechno. Ale taky vím, že kvalita a délka psího života je na složení stravy přímo závislá. On ten pes, který jí takhle podávanou stravu, může, a s největší pravděpodobností taky bude, po většinu života, v pořádku. Jenže, zatímco pes, kterému dáte, co by dostat měl, vydrží, řekněme, 100% předpokládané délky života, když mu to nedáte, pak Vás opustí třeba v 80% této doby. Je jen na Vás, co mu dáte. Mi osobně se strašně líbí způsob stravy, když psovi dávám http://www.topkrmiva.cz/magnusson-blanda-12kg/d-70670/ tohle, jako základ, a k tomu maso, ryby a podobně. Pak mám stoprocentní jistotu, že pes dostane, co by dostat měl. V konečném důsledku to vypadá tak, že to stojí stejně, jakobych mu dával opravdu výtečné granule, ale pes jí maso. Syrové maso. Já ale nikomu nic nevnucuji. Má hloupá odpověď byla reakcí na hloupou otázku tazatele, protože ani neuvedl, co svému psu, vlastně hodlá dávat. Jsou stovky možností. Očekával snad tazatel, že mu tady někdo uvede váhy různých typů mas a podobně? To byla taková obecná otázka bez upřesnění. A to by upřesnit chtělo. Chápu, že tazatel má svého pejska rád a nerad by mu dával něco, co by nebylo úplně ono, ale osobně si nejsem vůbec jist, zda tyhlety internetové diskuse, většinou laiků, jsou tím správným místem, kde brát informace k tak podstatnému tématu.
Já pořád nechápu, co je na tom základním popisu stravy špatného. Pes potřebuje maso, vitamíny dostane ze zeleniny a ovoce, další minerální látky se dodají z kostí (nebo třeba z toho Roboranu), k tomu něco na dosycení. Podle sezóny se střídají druhy zeleniny, ovoce a podle dostupnosti druhy masa.
Můj děda choval velké psy od r. 1932 do r. 1990. Celou dobu se mu dožívali průměrně 12 - 14 let, což je na NO, dobrmany a kólie (u těch byl věk ještě vyšší), myslím pěkný věk. Psi nemívali problém s kostrou, se svalstvem ani s kůží.
Můj bratranec kdysi působil jak psovod u armády. Na krmení měli tabulky, ale opět se to příliš nelišilo od popisu nahoře. Psi mívali extrémní zátěž, kdyby bývali nemocní nebo nějak neduživí, nevydrželi by to.
Granule změnily vnímání lidí na krmivo, je to pro ně mnohem jednodušší, nemusí přemýšlet a úspora času je obrovská.
Je dobře, že se poslední dobou opět vracíme k přirozené potravě - k BARFu. Tento cizí název ale neznamená v podstatě nic jiného, než že budeme krmit tak, jak se krmilo před 100 lety .
Celý BARF je ale bezvadný kšeft - těch drahých knih, co se prodá ...
Já jsem nikde nepsal, že je na tom rozpisu něco špatně. Nepodsouvejte mi něco, co jsem nikdy nenapsal. Nesmíte být, lidi, tak vztahovační. Já jsem jenom měl na mysli něco v tom smyslu, že je rozdíl, jestli pes sežere kilo hovězího nebo kilo ryby. To by měl tazatel upřesnit. O nic jiného mi nešlo. Kilo ryby ho zasytit nemusí, ale kilo hovězího nesežere. Taky složení je úplně jiné. Nechctěl jsem nic jiného, než aby tazatel upřesnil preferovanou stravu. Jinak oukej, nechme toho, je to zbytečné. Každý přece ví sám, co jeho psovi vyhovuje. Můžete mít dvojčata berňáků, a každý bude vyžadovat něco jiného. Mějte se.
sankari
napsal(a):
Když jsem měla svého prvního NO (v 80. letech), a to se granulemi nekrmilo, dávka pro psa (cca od 6 měsíců) byla: 500g masa, 400g tvrdého příkrmu (rýže, těstoviny apod.), 200g brambor, 100g zeleniny a trochu Roboranu (nebo podobného přípravku).
Mě fascinuje, jak dnes správný BARF je zhruba v poměru 80% masa a kostí a 20% příloh, přitom dřív se léta krmilo na maso daleko chudší stravou a psi byli ok. Co já si pamatuju z vyprávění, tak se dřív dávalo maso:zelenina:obilí cca v poměru 1:1:1, pouze štěňata měla poměr 3:2:1. V zimě dostal každý pes denně kousek loje. Když budu brát brambory jako zeleninu, i u Vašeho příspěvku mi to víceméně vychází. Nabízí se otázka, zda je masový Barf opravdu to nejlepší... Jeho znovuzrozená podoba je zde pár let, pořádně nevíme, co to vlastně se psy dělá. Jistě, že někdo může namítnout, že dřív bylo mléko mlékovitější, obilí obilnější a tráva zelenější, ale zcela jistě ne o tolik. No, kdo se se mnou pustí do polemiky?
Já polemizovat nebudu, protože to je přesně to, co já říkám. Spousta lidí si omylem myslí, a nutno dodat, že je, k tomuto podivnému názoru, vedou i servery tohoto typu a papouškující pejskaři, že pes je masožravec. To není, samozřejmě, vůbec pravda, neb je to všežravec. V obilí, ale hlavně v zelenině a ovoci je spousta prvků, které masem nejdou nahradit. Stačí si udělat pokus, kdy dáte do jedné misky maso a do druhé ovoce a zeleninu. Pokud je pes normální a není na maso uměle zaměřen, pak zkonzumuje část masa a část ovove a zeleniny. NAše Jodi, například, fenka BSP, 40 kilo, zeleninu a ovoce vyloženě vyhledává. Když předložíte psovi trojnásobek žrádla, složeného z těch tří ingrediencí, které jste napsala, tak si dá z každého něco. Dělají to tak i vlci a lišky. Nejsem sice myslivec, ale spoustu jich znám a vedli jsem o tom diskusi a potvrdili mi tento názor. A to nehledě na to, že maso spíš střevní stěnu zanáší, a zelenina a ovoce ale především obilí, je čistí a podporuje dobrou peristaltiku střev.
rapotacka11
napsal(a):
Snad , aby byl sytej , ne ?
Je to mladý , živý , staví to figuru .
Měla jsem NO , dostal 2x denně misku . (fakt mě nenapadlo to vážit)
Nebyl pažravej jako např. labrador.
Nelíbí se Vám některá odpověd'.
Jakou byste poradil krmnou dávku pro 18iletýho studenta ?!
no moje 16 letá studenzka sežere za 2 bernardýny tak nevíma nepřibere anideko
To je přesně to, co jsem už psala.
Lidi v této době musí mít všechno vědecky potvrzené, spočítané. Sice se i v knížkách o BARFu píše, že dávka nemusí být vyrovnaná každý den, ale stejně se pořád řeší poměry vápníku, fosforu, vitamíny a kdoví co. Neříkám, že je to špatné, ale stejně nikdo neví, co zrovna přesně ten kus masa, co psovi dává, obsahuje. Záleží i na tom, co zrovna ta kráva žrala apod.
Takže podle mého názoru je starý způsob krmení (jak psala sankari) v pořádku, jako základní množství a základní složení. Pak už každý chovatel si to vyladí podle sebe a svého psa.
Copak lidi se stravují podle tabulek? O psy se staráme, o sebe nedbáme. Do sebe nacpeme všechny možný sajrajty,taky máme každý den něco jiného, strava není zrovna vyvážená a řeší se to méně než žrádlo pro psa .
to jsem tady teda rozpoutal diskuzi (což jsem nechtěl) měl jsem na mysli to abych psovi nedal málo nebo zase moc (aby nebyl obézní jako třeba že toto štěně sežere 1kilo stravy za den -je normální,zse naopak abych mu nedával třeba 2kg -to je moc ale můj pes by si s tím poradil. Byl to spor u nás doma-já mu uvařil 1kg rýže.1kg masa a zeleninu+vývar a měl to na 4 dávky (2 dny) a moje žena mu toto vše dalal za jediný den tak jsem sem napsal aby jsme věděli kdo krmí lépe. Díky :-D