dobrý deň,
minulý rok v novembri mi zdochol môj 13-ročný NO , odvtedy som si ešte nezadovážil psa. Avšak, mám možnosť kúpiť buď čistokrvné 2mesačné šteňa BO alebo 5-mesačného kríženého BO s NO (otec BO, matka NO). Vedel by mi niekto poradiť, ako si vybrať? Psa mi netreba na služobné účely, len jednoducho psa k domu na stráženie, chcem, aby vedel základné príkazy (sadni, ľahni, fuj). Niekde som čítal, že BO x NO je lepší ako čistý BO, lebo je vraj ľahšie cvičiteľný a BO sú sami osebe temperamentní. Aké máte skúsenosti s kríženými BO a NO? Ďakujem za každú radu
Volila bych psa, o jehož rodičích budu mít nějaké informace - zdraví, povaha. Pokud by tyto údaje byly shodné, na hlídání bych šla spíš do BOxNO než do čistého B0, ale mnohem spíš bych prostě hledala i jinde než si vybírat ze dvou dostupných zvířat. Přece jen, je to na dalších 13 let..
Mám možnosť aj čistokrvného NO, avšak tohto nechcem, lebo videl som rodičov, a je to veľký pes.Môj bývalý NO bol veľmi veľký, vážil 50 kg, a nechcem už až takého veľkého psa. BO x NO by vraj mal mať do 30-35 kg a urobí mi tú istú službu ako NO ... Každopádne, mám možnosť vidieť matku aj otca tých BO x NO.
astor
napsal(a):
Mám možnosť aj čistokrvného NO, avšak tohto nechcem, lebo videl som rodičov, a je to veľký pes.Môj bývalý NO bol veľmi veľký, vážil 50 kg, a nechcem už až takého veľkého psa. BO x NO by vraj mal mať do 30-35 kg a urobí mi tú istú službu ako NO ... Každopádne, mám možnosť vidieť matku aj otca tých BO x NO.
Kromě samotných rodičů bych rozhodně chtěla vidět rentgeny kyčlí a loktů.
astor
napsal(a):
No mám aj veľa hydiny, tak toho sa bojím, či by si na nich čistkokrvný BO zvykol, keďže mu nestačí strážiť ... ale podľa mňa si zvykne, keď bude s hydinou odmala
Dobře vedený BO domácí zvířata nenapadá, naopak, chrání všechny členy smečky, dvounohé, čtyřnohé i opeřené. Ale nějakou aktivitu přece jen potřebuje, jen hlídat mu asi stačit nebude. Ale to ani tomu kříženci. NO i BO jsou velmi temperamentní plemena, která potřebují nějak zaměstnat, jinak si práci najdou sami. Poohlídla bych se po jiných, klidnějších plemenech. Sousedi mají např. berňáka. Nijak zvlášť se mu nevěnují, na procházku se dostane tak jednou za měsíc, jinak hlídá velký pozemek se spoustou hospodářských zvířat a nemají s ním žádný problém.
BO je velmi akční plemeno s rychlým vzruchem ,pokud se bude nudit tak bude likvidovat i tu drubež na kterou bude zvyklej.Kříženci BO*No se celkem běžně dělají pro potřebu služby a pro vykup Jsou celkově vyrovnanější než BO a o něco akčnější než No většínou jsou středně velkého vzrustu a celkem jsou mín zatížení DKK .
Pokud chcete psa k běžnému hlídání tak bych ani moc neřešila DKK (spousta psu s těžkou DKK skončí jako rodiná a hlídací psi a nemají s tím problém ) spéš bych se zaměřila na povahu matky štěnat měla by býk klidna ,vyrovnaná,dobře socialní ,stejně tak štěnata by měla mít normální chování ,nemusí vas výtat ale neměla by utíkat a schovávat se.
astor
napsal(a):
mám na výber zo 4-och 5-mesačných feniek BO x NO, a práve 2 sú temperamentnejšie, tak teda treba si vybrať takú pokojnejšiu? Predtým som mal psa, avšak tentoraz som sa rozhodol pre fenku - vraj fenky sú vernejšie pánovi a ešte majú 1 výhodu - ,,neobčúrajú" stromy
Vybrala bych si klidnější fenku..... ono chování štěnat ve smečce je trošku něco jiného většinou štěnata která jsou velmi akční jsou pak trošku víc nervnější nebo spíš bych to napsala tak že povaha se muže ještě stočit ,klidnější štěnata která se moc neprojevují ale nebojí se jsou pak pohodová a vyrovnanější.
Ale je to kříženec NO a BO proto je dobré se štěnětem zpočátku hodně pracovat ,byt v kontaktu a na všechno zvykat ,ukazovat,,brát ven mezi lidi,doma mezi zvířata, prostě fakt dobrou a duslednou socializaci která se vám vyplatí a získáte příjemneho inteligentního psa
astor
napsal(a):
mám na výber zo 4-och 5-mesačných feniek BO x NO, a práve 2 sú temperamentnejšie, tak teda treba si vybrať takú pokojnejšiu? Predtým som mal psa, avšak tentoraz som sa rozhodol pre fenku - vraj fenky sú vernejšie pánovi a ešte majú 1 výhodu - ,,neobčúrajú" stromy
Neobčůrají stromy, ale zase vám močí vypálí kolečka v trávníku. To si nevyberete. Ale jinak souhlasím, že fenka je dobrá volba - samozřejmě za předpokladu, že máte možnost ji opravdu dobře zabezpečit v době hárání (jen plot nestačí, psi za ní přelezou nebo nakryjí skrz pletivo!), pokud ne, tak určitě vykastrovat.
V pěti měsících se už povaha pozná dobře, to je výhoda. Určitě bych vybrala klidnější štěně. Ale strašně záleží na tom, jak se jim chovatelé doteď věnovali - pokud byly štěnda doteď prakticky jen v kotci a nedostaly se mezi lidi, psy, auta, zvířata... tak rozhodně nebrat! Zanedbanou socializaci v tomhle věku už moc nedohoníte!
Na vojně jsme měli více BO X NO než čistých BO a to proto, že se jednalo o zdravější, rychlejší a lehčí psy typu NO - obvykle krémové nebo zlatě vlkošedé barvy. Vždy šlo o úmyslné a účelové křížence po BO malinois. Byli opravdu od přírody rozumní a krom 1-2 hodin cvičení denně, trávili celý den v kotci. Po vypuštění ven hned normálně fungovali. Mám dva známé, co mají feny tohoto původu a jsou to dobračky, perfektní společnice a strážkyně dvora i domácích zvířat včetně koček. Jinou práci nemají a ani nevypadají, že by potřebovaly. Kdybych si měl vybírat já, tak bez velkého přemýšlení bych bral tohoto křížence (nestojím o odchov dalších štěňat), potkal jsem jich desítky a ani jeden nebyl nějak špatný a nepadal na nohy, ten belgičák je prostě odlehčil. Já už mám ale psy loveckých plemen.
jed noznacne brat toho krizenca, malinak je dost posuk a treba snim nieco robyt, krizencov noxbo som odchoval hodne a su veeelmi vyrovnani dokonca aj po exterieracke suke no a psovi malinakovi ktori povahou velmi neovplival, netreba to velmi prehanat stymi prechadzkami lebo predsa neni to no co sa z dvora nepohne a raz utece a potom sa to uz odnaucit neda, jedna suka odomna je v areali kde je navolno pustena hydina a vobec si ich nevsima majitel tvrdi ze ani predhodenu zarezanu sliepku nezozere, druhaje v rodine z malimi detmi od 6 mesiacoch nebola mimo dvor a je velmi priatelska k domacim ale ked sa niekto pohne na ulici hned hlasi mozu nechat aj branu otvorenu ona nikde neodide, ale zdoraznujem ode su kaastrovane
on marek
napsal(a):
jed noznacne brat toho krizenca, malinak je dost posuk a treba snim nieco robyt, krizencov noxbo som odchoval hodne a su veeelmi vyrovnani dokonca aj po exterieracke suke no a psovi malinakovi ktori povahou velmi neovplival, netreba to velmi prehanat stymi prechadzkami lebo predsa neni to no co sa z dvora nepohne a raz utece a potom sa to uz odnaucit neda, jedna suka odomna je v areali kde je navolno pustena hydina a vobec si ich nevsima majitel tvrdi ze ani predhodenu zarezanu sliepku nezozere, druhaje v rodine z malimi detmi od 6 mesiacoch nebola mimo dvor a je velmi priatelska k domacim ale ked sa niekto pohne na ulici hned hlasi mozu nechat aj branu otvorenu ona nikde neodide, ale zdoraznujem ode su kaastrovane
No tak ale k základnímu výcviku by rozhodně mělo patřit přivolání, takže pes by na procházky chodit měl i když je primárně pořizovaný jako hlídač k baráku. Už i kvůli socializaci. Přece na dvoře psa přivolání (spolehlivému) těžko naučím, těžko bych si pak byla jistá, že mi na zavolání přiběhne i v situaci, kdy se dostane mimo dvůr a to se stát může i nechtěně. Nebezpečí útěku si myslím hrozí víc tam, kde se pes mimo zahradu nikdy nepodívá a pak najednou je venku - a všechno je pro něj nové a lákavější než to co zná. Prochajdy by prostě k životu psa měly patřit. Jinak taky bych sáhla po klidnější fence křížence a nechala vykastrovat.
on marek
napsal(a):
tiez som vas chcel citovat ale robyt to nebudem, moznoze piusem nezrozumitelne a tiez si uvedomujem moj strasny pravopis, ale pes nieje clovek nelaka ho nic nove je to teritorialne zviera ktore nema potrebu preskumavat cudzie teritorium pokial ma svoje
Původně jsem nechtěla reagovat na váš předešlý příspěvěk, že se pes nikdy nesmí dostat ze svého dvora, protože mi bylo jasné, že se proti tomu ohradí někdo jiný. Sice bych čekala nesouhlasných reakcí víc, vzhledem k tomu jak je u nás nahlíženo na psa, tedy jako na společníka a průvodce, ale aspoň jedna.
Že pes není člověk, to je každému jasné, ale ten kdo psa má jako společníka, a ne jen jako živý alarm ví, jak jsou pro psa důležité nejen procházky, ale také výlety na neznámá místa, a jak si každý pes užívá, když se dostane do jemu neznámého prostředí. Každý pes najednou ožije, je úplně jiný, o všechno se zajímá, radost z něj přímo čiší.
A také je jasné, že k tomu, aby se pes rozvíjel, aby byl dobrým společníkem na kterého je spolehnutí za jakékoliv situace, nutně potřebuje neustále poznávat nové věci, nové lidi a nová místa, jinak zakrní, a to nejen psychicky. Nějak si nedokážu představit, jak může pes dostat potřebnou dávku pohybu na dvoře? Chápu, že když odmala nic jiného nezná, nechybí mu to, ale zkuste takového psa vzít párkrát na procházku a příště při pouhém náznaku že se jde ven, bude radostí skákat dva metry vysoko.
Nebo snad myslíte že psi chovaní v bytě při spatření vodítka začnou nadšeně vyvádět jen proto, že se potřebují vyvenčit?
I volně žijící šelmy migrují, zabírají stále větší teritoria a žijí na tak velkém prostoru, že jim nestačí ani několik dní, aby teritorium oběhli a zkontrolovali. Teritoria se prolínají a zkoumání a zabírání cizího teritoria je naprosto běžné.
Nechodit se psem na procházky je jen lenost a neschopnost majitele, ale líp to zní, když prohlásí že je to přirozený způsob života.
aritim
napsal(a):
Původně jsem nechtěla reagovat na váš předešlý příspěvěk, že se pes nikdy nesmí dostat ze svého dvora, protože mi bylo jasné, že se proti tomu ohradí někdo jiný. Sice bych čekala nesouhlasných reakcí víc, vzhledem k tomu jak je u nás nahlíženo na psa, tedy jako na společníka a průvodce, ale aspoň jedna.
Že pes není člověk, to je každému jasné, ale ten kdo psa má jako společníka, a ne jen jako živý alarm ví, jak jsou pro psa důležité nejen procházky, ale také výlety na neznámá místa, a jak si každý pes užívá, když se dostane do jemu neznámého prostředí. Každý pes najednou ožije, je úplně jiný, o všechno se zajímá, radost z něj přímo čiší.
A také je jasné, že k tomu, aby se pes rozvíjel, aby byl dobrým společníkem na kterého je spolehnutí za jakékoliv situace, nutně potřebuje neustále poznávat nové věci, nové lidi a nová místa, jinak zakrní, a to nejen psychicky. Nějak si nedokážu představit, jak může pes dostat potřebnou dávku pohybu na dvoře? Chápu, že když odmala nic jiného nezná, nechybí mu to, ale zkuste takového psa vzít párkrát na procházku a příště při pouhém náznaku že se jde ven, bude radostí skákat dva metry vysoko.
Nebo snad myslíte že psi chovaní v bytě při spatření vodítka začnou nadšeně vyvádět jen proto, že se potřebují vyvenčit?
I volně žijící šelmy migrují, zabírají stále větší teritoria a žijí na tak velkém prostoru, že jim nestačí ani několik dní, aby teritorium oběhli a zkontrolovali. Teritoria se prolínají a zkoumání a zabírání cizího teritoria je naprosto běžné.
Nechodit se psem na procházky je jen lenost a neschopnost majitele, ale líp to zní, když prohlásí že je to přirozený způsob života.
taky mi te příspěvek hnul žlučí, ale reagovat asi nemá smysl - komu není z hůry dáno ...
I když pomineme radost psa z pohybu a poznávání nového na společných procházkách (což pro vás zřejmě není důležité), řekla bych že prochajdy (a výcvik - nebo výchova venku mimo dvůr) jsou důležité i proto, abyste se na něj mohl spolehnout a věděl, jak se bude chovat když by se stalo, že vám ze dvora zdrhne, někdo ho pustí atd. Jak to zjistíte když nikdy dvůr neopustí?
Psa mi netreba na služobné účely, len jednoducho psa k domu na stráženie, chcem, aby vedel základné príkazy (sadni, ľahni, fuj).
tak sa teda ospravedlnujem nerozumel som otazke, ako vy co chovatepsi v panelaku co vtom mate uplne jasno, len tak pre zaujimavost mam 14r suku malinacku ked zbada voditko ani z kotca nevileze, ale ked vylezem v psickarskych handrach zacne besnet ako keby mala 2r,(zvv3, ipo2, spo,sps, z2) mam v okoli asi 20 noxbo stoho skoro kazdy ktory sa velmi vyvencoval ma problem obstat na dvore dokonca pre niektorych su vyrobene specialne protiutekacie kotce, a vela psov sa uz aj nadobro stratilo hlavne tych co maly presnorene a oznacene zvacsene teritorio, predsa ludia chodia do prace nemozu sa 24h denne venovat psovi, a tazatel chce psa na strazenie k domu nie aby si pes zvacsoval teritori
A jak jste na to přišel že máme psy v paneláku? Mám malé pejsky doma a většího psa venku na hlídání. Přestože chodíme na dlouhé procházky, jezdíme na výlety a pokud to jde beru psy všude s sebou, tak je ani nenapadne aby beze mě někam chodili. A to se přiznám že náš plot má svá nejlepší léta dávno za sebou, takže překonat ho by pro psy nebyl nejmenší problém.
Ono je to asi o vztahu majitele a psa, než o tom, že by pes měl sám o sobě potřebu rozšiřovat si teritorium.
A kupodivu nejsem ani rentiérka a musím i do té práce chodit, samozřejmě bez psů.