Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.9.2012 23:44
royana

XXX.XXX.186.71

Zdravím, pořizuji si štěně Border kolie a chtěla bych znát názor na to, jestli je lepší pořídit obojek nebo postroj. Díky za odpovědi.

26.9.2012 08:26
šavlozubka

XXX.XXX.140.24

Řekla bych že pro začátek je lepší obojek. Pes je na něm ovladatelnější, ale časem bych se snažila ho od začátku naučit ho fungovat na obojím. Čistě pro jistotu, kdyby měl pejsek úraz a obojek pak mít nemohl. Mě totiž pes po úraze ze začátku kšíry nosit nechtěl, snažil se je sundavat a vůbec dělal blbiny, než uznal, že kšíry nekoušou.

26.9.2012 09:20
vandisue

XXX.XXX.125.1

Mám fenku německého ovčáka a mám ji naučenou už od mala na obojí... Na vycházky do přírody mám postroj, když jí potřebuji mít blíž u sebe (třeba ve městě), tak používám obojek... Radím prvně naučit na obojek, ale až bude v pohodě zvládat obojek, pořídit i postroj a učit i na něj... :)

26.9.2012 14:44
hehe

XXX.XXX.40.135

Mam desetiletou fenu NO a nepamatuju se, že bych jí kdy musela nejak zvykat na to co ma na sobe .. Vlastne kdyz byla stene na obojek, to ano... ale na postroj? Myslite na stopy? Dostala ho na sebe a slo se.Ovcaci jsou v tomhle docela splachovaci a nebo mam jen steti ? Ale mam divny pocit, ze vy v prirode VODITE nemeckeho ovcaka na voditku ??? A pokud teda neposlechne a neni mozne ho pustit, proc ma na sobe postroj ? Aby mohl pohodlneji tahat? Aby ho chudaka netlacil obojek? Kdo koho posloucha? Kolikrat se mi bohuzel stalo, ze se lidi divili kdyz pes prisel po povelu k noze:" ten pes ale krasne posloucha ! " -- ostuda je to,a ne pochvala,ze neposlouchaji vsichni NO. Vim ze to neni snadne a chce to trpelivost a cas, ale vsechno je lepsi nez rezignovat a dat psa na postroj a z krasnych spolecnych vyletu ven udelat pretahovaci vycerpavajici drinu :-). Moje znama si vzala ze soucitu vyrazeneho zavodniho chrta. A ted to ma..Uz si zlomila asi tri kosti a kolikrat mela narazenou pr..l ani nespocitam. Utrpeni pro obe strany. A neda si rict, ze mit psa na postroji aby si nezlomil ten stihly krcek neni reseni. Nojono.Postroj bych ja osobne pouzivala jen na praci. Obojek by mel stejne byt na krku jen pro ozdobu a pro uchyceni psi znamky. Psa u vas ma drzet poslusnost. ja mam ted doma ovsem druhy extrem. Moje fena se neumi vencit na voditku. Jak je na voditku, jde u nohy. Deset let praxe je deset let praxe. Ted se chodi obcas vencit s babickou, ktera ji nepousti , prece jen je to velkej starej pes,a ta poslusnost uz u ty my cubiny neni co byvala , a tak se to slozite uci zase obracene. Ze na voditku se nekdy muze i tahnout. :-) !! Helena

26.9.2012 14:46
royana

XXX.XXX.26.191

Díky moc za názory :)

26.9.2012 16:19
šavlozubka

XXX.XXX.140.24

Nevím jak NO, ale třeba můj jezevčík je v tomhle docela konzerva. Celej život chodil s obojkem, pak ho napadl pes a měl problémy se zády, takže jsme museli dát kšíry a co dělal za rodeo... že nepude a nepude. Takže první vycházky na kšírách ještě během léčení byly o tom, kdo bude větší palice jestli já nebo pes. Naštěstí není zas taková palice dubová jako někteří jeho soukmenovci a teď už funguje s kšírama stejně jako před tím s obojkem. K venčení na vodítku jen to, že ve městě nemusí bejt každej nadšenej z volně pobíhajících psů, i když zrovna u nás žádná vyhláška, která by to omezovala není. Takže třeba já ho pouštím jen na louce nebo v lese na rovné cestě... prostě tam, kde mám přehled a případně můžu psa včas odvolat a připnout.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.9.2012 16:22

mám jedenáctiletého psa , je u mě deset let a celch deset let používám postroj ,někdo kdo měl psa přede mnou ho mordoval na stahováku a poškodil mu krk ,pes nemá obojek rád ,jde na něm je vidět že se mu to fakt nelíbí, je zvyklý na tu postroj, a vůbec na něm netahá je normálně ovladatelný , jen když ho pustím sem líná mu to nandavat tak prostě běhá s postrojem, je to akorát blbý do vody to se musí sundat. jiak ovladatelnost psa nespočívá v obojku nebo postroji na tom to fakt nezáleží ,kupte co se víc hodí vám.

26.9.2012 16:28

royana napsal(a):
Zdravím, pořizuji si štěně Border kolie a chtěla bych znát názor na to, jestli je lepší pořídit obojek nebo postroj. Díky za odpovědi.

Na běžné nošení je obojek, postroj je na práci - na stopy, na obrany, když chcete, aby pes pracoval v tahu. Pro běžné vodění snad pro psy, kteří trpí na kolaps trachey nebo mají citlivé krky (čivava a spol.), aby se nedusili.

26.9.2012 17:41
serigala

XXX.XXX.156.179

Já mám psa naučeného na postroj právě tak:
Mám ho připnutého na obojek, tahat se nebude, i kdyby mi to zrovna v chvíli nevadilo.
Obleču mu postroj, v tahání ho podporuju, když míjíme psa, hold si ho přepnu. Je to kvůli pochoďákům a trekům, pes vám dost pomůže, pokud fakt netahá jak blázen, na což on fakt není, vodítko mám v tom jednoduším případě připnuté kolem pasu.

26.9.2012 20:42
keira

XXX.XXX.49.54

Na běžné prochajdy mám obojek, ale pokud jedu na kole, dostane postroj, abych jí v případě nějaké kolize netahala za krk. Jen mám ten postroj nějakej špatnej, je to ten nejlevnější, koupený původně jen kvuli předpisům na přepravu psa v autě, sjíždí ji ke straně a tím pádem ji trochu vadí.

3.10.2012 16:43
taradorizp

XXX.XXX.189.37

Nám si naštěstí jezevčík rychle na kšíry zvykl. (V 7letech) Taky po úraze moc obojek raději nenosí... :-)

3.10.2012 19:35
šavlozubka

XXX.XXX.140.24

No on nakonec taky uznal, že nekoušou :-) A teď už na nich funguje stejně jako před tím s obojkem a obojek už máme jen na známky. On má tedy vůbec problém s čímkoliv "na tělo"... zateplenou kombinézu do mrazů nebo pláštěnku do deště. Jak mu to člověk nandá tak se tváří na výsost uraženě, naštěstí tedy neodmítá pohyb :-D

4.10.2012 15:47
marcha

XXX.XXX.166.26

serigala napsal(a):
Já mám psa naučeného na postroj právě tak:
Mám ho připnutého na obojek, tahat se nebude, i kdyby mi to zrovna v chvíli nevadilo.
Obleču mu postroj, v tahání ho podporuju, když míjíme psa, hold si ho přepnu. Je to kvůli pochoďákům a trekům, pes vám dost pomůže, pokud fakt netahá jak blázen, na což on fakt není, vodítko mám v tom jednoduším případě připnuté kolem pasu.

To je podle mne nejrozumnější řešení... Pokud chcete psa naučit spolehlivě, aby na obojku netahal, je dobré mu v začátcích v situacích, kdy nemůžete být důslední, dávat postroj. Při vaší důslednosti a použití správné metodiky učení chůze na vodítku to pochopí: obojek = vodítko prověšené, postroj = můžu tahat, časem třeba i "je žádoucí, abych tahal" (při těch dogtrecích apod.). Časem postroj pro normální nošení úplně odbouráte, pes bude buď na volno nebo na obojku (kde s vámi nebude vláčet) a postroj bude na specifické činnosti (stopa, obrany, tahání...).

Přidejte reakci

Přidat smajlík