Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Astonka

15.11.2012 14:39
Astonka

XXX.XXX.45.127

Dobrý den,
prosím o radu máme 8-měsíční fenku bernského salašnického psa a už od té doby,co jsme si ji přivezli sežere a rozkouše všechno na co přijde. Má venku svůj kotec s boudou, třikrát denně ji venčím a venčení spojuji s hrami s balonkem, hledáním předmětů atd.,granule ma kvalitní Royal Canin a dávkuji podle tabulek výrobce. Před dvěma měsíci byla dokonce na operaci střev,protože sežrala kus kukuřičného klasu,aniž by ho rozkousla,takže jí uvízl ve střevech.Ještě se ani nestačila zrehabilitovat a už zase rozkousala a sežrala gumovou hračku.Naštěstí nebylo potřeba ji operovat. Teď se pustila i do boudy. Máte někdo podobnou zkušenost s tak žravým psem? Uvítala bych i nějaké rady.Děkuji moc:-)

16.11.2012 10:34
ammy

XXX.XXX.98.60

Astonka napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu máme 8-měsíční fenku bernského salašnického psa a už od té doby,co jsme si ji přivezli sežere a rozkouše všechno na co přijde. Má venku svůj kotec s boudou, třikrát denně ji venčím a venčení spojuji s hrami s balonkem, hledáním předmětů atd.,granule ma kvalitní Royal Canin a dávkuji podle tabulek výrobce. Před dvěma měsíci byla dokonce na operaci střev,protože sežrala kus kukuřičného klasu,aniž by ho rozkousla,takže jí uvízl ve střevech.Ještě se ani nestačila zrehabilitovat a už zase rozkousala a sežrala gumovou hračku.Naštěstí nebylo potřeba ji operovat. Teď se pustila i do boudy. Máte někdo podobnou zkušenost s tak žravým psem? Uvítala bych i nějaké rady.Děkuji moc:-)

Tak za prvé Royal Canin nejsou kvalitní granule ikdyž jsou drahé! Kvalitní granule vypadají úplně jinak. No a za druhé máte pubertální štěně, které potřebuje nějak vybít svou energii. U štěňat v jejím věku je normální, že všechno kolem sebe ničí a koušou. Prostě se potřebuje něčím zabavit. Zřejmě má málo vyžití a pohybu. Nepíšete jak dlouhé jsou ty procházky a hlavně mi není jasné, jestli je fenka jinak přes den na zahradě nebo je celou dobu zavřená jen v kotci. Pokud je jen v kotci, tak se nedivte, že všechno kouše. Prostě se nudí a tak si zábavu vymýšlí sama. Petra

16.11.2012 19:56
astonka

XXX.XXX.144.10

Děkuji za příspěvek.Je celý den v kotci,protože když bych ji nechala venku,tak něco sežere a můžeme jet opět na veterinu operovat střeva,takže ji v rámci jejího bezpečí ji zavírám. Venčím třikrát denně zhruba po 20 minutách,o víkendu,když je pěkné počasí,tak jsme samozřejmě spolu venku dýl. Dočetla jsem se, že delší procházky psům tohoto plemene škodí(alespoň dokud nedospějí a nevyvinou se jim zcela klouby a kosti). Granule Royal Canin mi doporučila veterinářka.Jakými granulemi krmíte vy? Uvítám každou radu.Děkuji.

16.11.2012 22:19
burunduk

XXX.XXX.171.253

astonka napsal(a):
Děkuji za příspěvek.Je celý den v kotci,protože když bych ji nechala venku,tak něco sežere a můžeme jet opět na veterinu operovat střeva,takže ji v rámci jejího bezpečí ji zavírám. Venčím třikrát denně zhruba po 20 minutách,o víkendu,když je pěkné počasí,tak jsme samozřejmě spolu venku dýl. Dočetla jsem se, že delší procházky psům tohoto plemene škodí(alespoň dokud nedospějí a nevyvinou se jim zcela klouby a kosti). Granule Royal Canin mi doporučila veterinářka.Jakými granulemi krmíte vy? Uvítám každou radu.Děkuji.

Všichni veterináři (kromě asi 2 % z nich) doporučují tuto sestavu: ROYAL CANIN, HILLS, EUKANUBA. Taková zkurvená svatá trojice no.
Je to stejné jako kdyby Vám Váš obvoďák doporučoval jíst pouze gothaj a zapíjet to kombajovkou (ta žlutá limonáda).
Kvalitní granule jsou třeba Barking Heads, Taste of the Wild, Orijen, Dog Lovers Gold, OmniPro, Canidae. Je jich docela dost na trhu, ale musíte pátrat a vědět, co nemají obsahovat - obiloviny, sóju, lepek, špatné konzervanty - toto všechno Váš "kvalitní royal canin" obsahuje. Úsudek si udělejte sama a sama se rozhodněte, zda jím budete svého psa krmit i nadále.
Jinak selskej rozum - když mi veterinář, prodavač v obchodě, obchoďák tvrdí, že "Kupte svemu psovi tohle, to je pro nej nejlepsi" ...tak je jasné, že z toho chce mít prospět hlavně on. Musíte si nechat radit od nezávislých zdrojů + třeba od lidí tady na diskuzi..kteří z toho, že Vám něco doporučí, nemají žádnou provizi.
Psici bych brala na delší procházky, 20 minut je málo. A nestačí se jen procházet, zapojte do toho hry, u kterých bude muset používat i mozek, ne jen tělo.

17.11.2012 05:12
scylla

XXX.XXX.147.86

Astonka napsal(a):
Dobrý den,

To nebude jen žravý pes, to bude pěkně vyhladovělý pes (není to jen o tom, kolik toho sežere, ale i jaká je v tom výživa) protože krmit psa ve vývinu šrotem podle tabulek vede, jak vidíte, k šílenému hladu, který zase vede k tomu obstarat si cokoli, co se dá pozřít. Převedla bych jí na dobrý, vyvážený BARF, to žádné granule nenahradí, nebo na opravdu kvalitní granule. Pes není stroj, takže bych se vykašlala na tabulky, ale krmila psa tak, aby byl spokojený a prospíval. BARF, na který bych jí postupně převedla, má i tu výhodu, že pes je schopen strávit i třeba kus zeleniny, chleba, kosti, když to sežere, což u granuláka vede většinou k problémům.

17.11.2012 07:26
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Nač si někdo pořizuje pracáka na 3 dvacetiminutový vycházky ?
Drží! ho v kotci . . . .a krmí . . . .
smajlík smajlík

17.11.2012 07:35
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Bernský salašnický pes patří mezi plemena náročnější na dobrou krmi v období růstu, kdy je zároveň nutné mírně tlumit touhu těchto psů po nikdy nekončícím dovádění - štěňata potřebují velmi mnoho síly k vytvoření statných kostí a silných svalů. Bernský salašnický pes také potřebuje dobrou výchovu a základní výcvik.
Jsou to ale vrcholně společenští psi, kteří potřebují trávit se svým pánem a jeho rodinou mnoho času, proto se nehodí pro celodenní pobyt v kotci. Bez pravidelného kontaktu s člověkem, se z veselého bernského salašnického psa stane smutný a zoufalý pes.

17.11.2012 10:19
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

Chudák fenka... 23 hodin musí čumět do zdi v kotci a se svou smečkou se může vidět jen hodinu denně:-( Nezlobte se na mě, ale tohle už hraničí s týráním. Pes je smečkové zvíře a samotou trpí! Navíc tohle je strašně citlivé období pro to, abyste si k ní vybudovali vztah - sama v kotci s k vám vztah nevybuduje.
Je pravda, že je vhodné v růstu aktivitu štěněte mírně krotit, ale to znamená hlavně neházet hodiny v kuse míček, nedovolit seskakovat schody po hlavě, mírnit štěněčí řádění... nebezpečné jsou prudké, nárazové pohyby, skoky a otočky. Ale procházky v klidném tempu (krok, klus) nevadí ani několikahodinové. A i pokud nejste na procházce, tak by štěně mělo být co nejvíc s vámi, žít ve vaší smečce, komunikovat...

RC je šrot obsahující jen pár procent masa, navíc konzervovaný rakovinotvornými konzervanty. Kvalitních značek je spousta, například Orijen, bezobilná Acana, Taste of the Wild, Barking Heads, Dog Lovers Gold, Canine Caviar... Seznam granulí schválených nezávislým hodnocením Top Dry Foods najdete tady: http://www.granule.cz/clanky/top-dry-foods-2012/ (jedná se o granule prodávané na americkém trhu, některé kvalitní evropské granule tam nenajdete). Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv značku, doporučuju hodně opatrný přechod, pro zažívací trakt vaší fenky to bude hodně velký šok, protože maso ještě skoro nepotkala... A nekrmte podle tabulek, ale podle kondice fenky.
No anebo maso (případně kombinace masa a granulí - ráno granule, večer maso apod.). Dobře sestavená syrová strava je vždycky lepší, než sebekvalitnější "Vitana". Navíc syrové maso a zelenina má větší objem, než koncentrované suché granule, takže pes se cítí líp zasycený. O krmení syrovým se dočtete hodně na www.manwe.eu/ (po pravé straně záložky "BARF").

Faktem je ale, že vaše fenka může být prostě žravá a sebelepší strava a kotel zábavy tomu nepomůže, maximálně to zmírní. Taky mám takovou doma. V naší přítomnosti ví, že žrát věci nesmí, ale když je sama, tak mnohdy neodolá. I když s věkem se to hodně zmírnilo, v těch tři čtvrtě roce to bylo asi nejhorší. Pomáhá nám dát jí k dispozici věci, které může bezpečně žvýkat - odolné gumové hračky, Kong naplněný masem a zamražený apod.

17.11.2012 17:45
davidka

XXX.XXX.107.205

On je pohyb a pohyb. Každý mladý pes potřebuje více pohybu, ono i pro dobrou stavbu kostry je pohyb nezbytný. 20-ti minutové procházky jsou opravdu neskutečně málo! Chce to dlouhé procházky, v přirozeném tempu. Takže ji nehoňte u kola nebo za míčkem, ať neskáče překážky, ale choďte s ní běžným tempem, ať si čuchá a běhá, jak se jí zrovna chce. A mezitím můžete po chvilkách cvičit, aby se jí zaměstnal i mozek. Ono ji to i víc unaví, když se bude muset občas soustředit. Stačí párkrát za procházku přivolání, chůze u nohy, otočky, cviky na místě.
Bez pořádného pohybu nebude mít silné kosti a svaly, pouze nabere tuk a zaděláváte si na problém.
Berňák je pracovní plemeno, ne plyšák, který vydrží ležet na místě, bez kontaktu s člověkem a bez práce!

17.11.2012 19:29
ammy

XXX.XXX.96.96

astonka napsal(a):

Já krmím Acanou. Příklady kvalitních granulí už Vám napsali ostatní.
A co se týká pohybu, tak je evidentní, že jste to špatně pochopila. Jak už bylo napsáno, škodí skákání, dlouhý běh apod., ale rozhodně dlouhé procházky jsou prospěšné pro růst svalů a kostí. Takže bych s fenkou začala chodit denně na procházky, tak na 1,5 hodiny až 2. No a rozhodně bych ji nechala přes den puštěnou na zahradě. Ze zahrady se snažte uklidit věci, které by ji mohly ohrozit a občas na ni dohlédněte, co dělá, abyste mohla usměrnit nežádoucí chování. Zároveň ji tak naučíte, co smí a co ne. A věnujte se jí. Absolutně nechápu, jak může mít někdo psa a nechat ho celodenně zavřenýho v kotci. Ten pes trpí neskutečnou samotou a nudou a psychický vývoj jde do kytek. Pokud Vám na Vaší fence záleží, tak se nad radami nás všech zamyslíte a něco s jejím způsobem života uděláte. Přeju hodně sil a porozumění! Petra

17.11.2012 20:10
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Předpokládala bych , že si o plemeni něco pročtu , než si ho pořídím . . . .

18.11.2012 22:28
astonka

XXX.XXX.144.10

Děkuji za rady a ostatním za pořádný pojebsmajlík. Svou fenku miluju a chci pro ni to nejlepší, proto jsem prosila o radu. Kdyby mi na ní nezaleželo,tak sem asi nepíšu,takže mě dost mrzí, když mě tady někdo obviňuje s týrání. Po té operaci střev mám prostě o ni strach a zahradu nejsem schopna zabezpečit tak, aby mohla byt venku cely den. I veterinářka mi doporučila ať ji nechám volně puštěnou jen s náhubkem,aby opět nemohla sežrat nějaký cizí předmět.Doporučila mi to vzhledem k povaze fenky,která je opravdu žravá už od té doby,co jsme ji vzali od "chovatelky" Jenže když vidím jak je s tím náhubkem nešťastná,tak ho nepoužívám a snažím se být radši víc s ní. Mimo ty 20-minutové procházky s ní jsem samozřejmě i na zahradě, hrajeme si,běháme apod. Ale i tak procházky určitě prodloužím. Bohužel chodím do práce,tak se svému psu nemuzu věnovat tolik kolik bych chtěla. Vím že je to špatně,ale snažím se dělat co můžu.

19.11.2012 10:02
zuzina

XXX.XXX.169.86

astonka napsal(a):
Děkuji za rady a ostatním za pořádný pojebsmajlík. Svou fenku miluju a chci pro ni to nejlepší, proto jsem prosila o radu. Kdyby mi na ní nezaleželo,tak sem asi nepíšu,takže mě dost mrzí, když mě tady někdo obviňuje s týrání. Po té operaci střev mám prostě o ni strach a zahradu nejsem schopna zabezpečit tak, aby mohla byt venku cely den. I veterinářka mi doporučila ať ji nechám volně puštěnou jen s náhubkem,aby opět nemohla sežrat nějaký cizí předmět.Doporučila mi to vzhledem k povaze fenky,která je opravdu žravá už od té doby,co jsme ji vzali od "chovatelky" Jenže když vidím jak je s tím náhubkem nešťastná,tak ho nepoužívám a snažím se být radši víc s ní. Mimo ty 20-minutové procházky s ní jsem samozřejmě i na zahradě, hrajeme si,běháme apod. Ale i tak procházky určitě prodloužím. Bohužel chodím do práce,tak se svému psu nemuzu věnovat tolik kolik bych chtěla. Vím že je to špatně,ale snažím se dělat co můžu.

Osobně si myslím, že pes s košíkem fakt není nešťastný. Naučte ji, že košík je naprosto běžná záležitost jako obojek a vodítko.
A pokud je tedy berňačka v kotci jen po dobu vaší pracovní doby a pak je s vámi na zahradě, nebo dma a věnujete se jí, tak to nebude zase tak hrozné. Spousta z nás chodí do práce a psi na nás musí tu dobu někde počkat. Důležité je, jak jí ten čas vynahradíte po příchodu z práce. Ale opradu ty 20ti minutovky jsou hrozně málo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík