Víte někdo podle čeho se stanovuje cena psa? Mám chovného jezevčíka drsnosrstého standard s lesními zk., honičskými zk. zk. vloh a norování - vše v I.ceně. Na výstavě ocenění výborná 3 a stáří 21 měsíců. Zkoušel jsem najít nějaké tabulky nebo oceňovací vyhlášku, ale nic jsem nesehnal. Důvod je ten, že někteří moji kolegové "myslivci" si myslí, že cena se skládá z ceny štěněte + krmení a něco málo navíc za vycvičení. A já si myslím, že to vycvičení je sakra dost velká položka. Díky za odpověď.
past
napsal(a):
Víte někdo podle čeho se stanovuje cena psa? Mám chovného jezevčíka drsnosrstého standard s lesními zk., honičskými zk. zk. vloh a norování - vše v I.ceně. Na výstavě ocenění výborná 3 a stáří 21 měsíců. Zkoušel jsem najít nějaké tabulky nebo oceňovací vyhlášku, ale nic jsem nesehnal. Důvod je ten, že někteří moji kolegové "myslivci" si myslí, že cena se skládá z ceny štěněte + krmení a něco málo navíc za vycvičení. A já si myslím, že to vycvičení je sakra dost velká položka. Díky za odpověď.
Žádná tabulka ani oceňovací vyhláška v ČR není. Cenu stanovuje trh. Takže doporučuju porozhlédnout se, za kolik se prodávají podobní psi...
Jinak cena kvalitního dospěláka po zkouškách a výstavách by podle mě měla být několikanásobek ceny štěněte. Důvodem jsou nejen náklady na krmení, péči a výcvik, ale hlavně to, že ne ze všech štěňat vyrostou exteriérově, zdravotně i pracovně kvalitní psi. Takže kdybyste si (hypoteticky) nechal těch štěňat na výcvik třeba šest, tak jen dejme tomu dvě z nich v dospělosti prodáte za vyšší cenu jako chovné, ty zbylé prodáte za symbolickou cenu (či darujete) na mazly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když to vezmu z jiného konce "psího spektra" tak cena štěněte zlatého retrívra s PP se může pohybovat cca 15-20 tis. Cena vycvičeného asistenčního ( slepeckého ) psa cca 200 tis. Já vím, že asistenční pes není jezevčík, ale jisté srovnání se nabízí.
Také jde o to, proč tu cenu zjišťujete. Jestli kvůli prodeji, tak tam je rozhodující, kolik je někdo ochoten vám za něj dát. Asi byste lépe pochodil na západ od našich hranic, tam myslím dovedou práci a kvalitu lépe ocenit.
Jestli to zjišťujete jen proto, abyste kolegům myslivcům " vytřel zrak ", pak je možné příměr s GR použít.
Ještě mě napadá, že to zjišťujete proto, že mu některý " kolega myslivec " ublížil a pak bych ten příměr s GR taky použila a ještě bych si do ceny započítala psychickou újmu.
Zjišťuji to ze dvou důvodů - první je jen pro zajímavost, protože chci vědět jak se k takové ceně lze dopátrat např. z hlediska pojištění ( o prodeji v žádném případě neuvažuji). A druhý důvod je, že si mnoho lidí neumí představit skutečnou hodnotu (nemyslím jen finanční) konkrétního psa a přistupují k němu jako ke "kusu" (pes jako pes) a také tak k němu přistupují.
Hledala jsem sice něco jiného, ale i v tomto článku je vyčíslena cena psa odhadcem.
Původně jsem hledala článek, ve kterém pastevec zabil výstavního pudla, jehož cenu (nebo výšku odškodnění, teď si nejsem jistá) odhadce stanovil něco kolem 200tis. Myslím, že to byla fenka, takže v sumě byl započítán i ušlý zisk ze štěňat. Před nějakou dobou o tomto případu byla reportáž v TV, ale za boha to nemohu najít :)
http://zpravy.idnes.cz/myslivec-zastrelil-psa-i-kdyz-nesmel-platit-ma-stat-fh4-/domaci.aspx?c=A120313_151427_domaci_zep
ferrarif50
napsal(a):
Hledala jsem sice něco jiného, ale i v tomto článku je vyčíslena cena psa odhadcem.
Původně jsem hledala článek, ve kterém pastevec zabil výstavního pudla, jehož cenu (nebo výšku odškodnění, teď si nejsem jistá) odhadce stanovil něco kolem 200tis. Myslím, že to byla fenka, takže v sumě byl započítán i ušlý zisk ze štěňat. Před nějakou dobou o tomto případu byla reportáž v TV, ale za boha to nemohu najít :)
http://zpravy.idnes.cz/myslivec-zastrelil-psa-i-kdyz-nesmel-platit-ma-stat-fh4-/domaci.aspx?c=A120313_151427_domaci_zep
možná, že to bude tím, že to nebyl pastevec, ale myslím grónský pes. Jestli myslíte ten případ z výstavy.
cinkalu
napsal(a):
možná, že to bude tím, že to nebyl pastevec, ale myslím grónský pes. Jestli myslíte ten případ z výstavy.
Ne ne, vůbec ne. O tomto případu jsem slyšela, ale mediálně se to neřešilo a o soudním sporu také nic nevím.
Toto byl případ, kdy majitel svěřil svého psa (myslím, že to byl KAO, ale jistá si nejsem) někomu na hlídání. Té osobě utekl a snad na nádraží právě zabil jiného psa. šlo to k soudu ä na takový případ to bylo celkem astronomické odškodnění.
ferrarif50
napsal(a):
Pozor ! Pokud se nezměnil zákon, tak nelze u soudu nárokovat ušlý buducí zisk (štěňta z feny, vejce ze slepice).
Má to svou logiku - pokud byla teba fena neplodná, nebo málo plodná - už to v případě jejího úmrtí nikdo nezjistí.
Takže - toto může případnou žalující stranu dost poškodit - vím o konkrétním případu, kdy se tak bohužel stalo ( právník se dožadoval budoucího ušlého zisku) a tak žlaující strana sice měla přiznáno odškodnění za vážné zranění feny, ale byly jí přiřknuty soudní náklady a suma sumárum ze soudu vyšla s nulou.
Takže - nepožadovat budoucí ušlý zisk, ale danou hodnotu psa.
Ta byla tenkrát soudním znalcem vypočítána a soudem uznána na zhruba sedminásobek ceny štěněte - fena nebyla mrtvá, ale vážně zraněná - nepoužitelná pro další výstavy a chov. Měla titul CAC a byla uchovněná.
Tento případ sem sledovala jako chovatelka zmíněné feny.
Můžu se zeptat, jak se vypočítává cena, která má být nahrazena? Např. pokud mám psa (pudla) velmi výstavně úspěšný, dvě zkoušky poslušnosti, závodně agility,atd...Jak se dá spočítat, kolik by byla náhradová cena? (Nedejbože aby se mu něco stalo, asi bych se zbláznila!) Spíš mě zajímá, podle jakých pravidel se cena určuje (příjde mi to velmi subjektivní...)
pudlenka
napsal(a):
Můžu se zeptat, jak se vypočítává cena, která má být nahrazena? Např. pokud mám psa (pudla) velmi výstavně úspěšný, dvě zkoušky poslušnosti, závodně agility,atd...Jak se dá spočítat, kolik by byla náhradová cena? (Nedejbože aby se mu něco stalo, asi bych se zbláznila!) Spíš mě zajímá, podle jakých pravidel se cena určuje (příjde mi to velmi subjektivní...)
Nevím - myslím že pokud třeba chcete psa prodat, určíte si cenu sama. Pokud jde o pojištění, asi jí vypočítá pojišťovna - právě na základě ceny štěněte + té přidané hodnoty (zkoušky, tituly).A u soudu soudní znalec.
Na mně se například obrátil advokát majitelky psa, takže jsem mu vypsala výsledky celého vrhu , rodiče (oba importi) a na tomto základě + na tom CAC kterého stihla než jí lidolovec zmrzačil, stanovil soudní znalec cenu
past
napsal(a):
Tohle všechno jste stihl do věku 21 měsíců? tak to klobouk dolů, to jste spolu se psem fakt dobří.
zkuste se zeptat třeba tady na mysliveckém foru http://www.loveckeforum.info/search.php
Byla to docela honička, ale nechá se to stihnout a jelikož to je první pes se kterým mám tolik zkoušek, tak to byly hlavně velké nervy a tréma. Cvičil jsem podle zkušebního řádu a rad zkušenějších kolegů, ale nejcenější je zkušenost ze samotných zkoušek. A další výhoda je, že jsem lesník z povolání, takže jsme spolu prakticky ceý den. Všem začátečníkům doporučuji podívat se prakticky na zkoušky a ušetří si hodně námahy se cvičením a dost nervů, protože budou vědět co je čeká.
past
napsal(a):
Byla to docela honička, ale nechá se to stihnout a jelikož to je první pes se kterým mám tolik zkoušek, tak to byly hlavně velké nervy a tréma. Cvičil jsem podle zkušebního řádu a rad zkušenějších kolegů, ale nejcenější je zkušenost ze samotných zkoušek. A další výhoda je, že jsem lesník z povolání, takže jsme spolu prakticky ceý den. Všem začátečníkům doporučuji podívat se prakticky na zkoušky a ušetří si hodně námahy se cvičením a dost nervů, protože budou vědět co je čeká.
Jo jo,. vy máte drsňáčka, mám tři trpaslíky a všichni mají zkoušky, sice ne tolik jako ten váš, jen barvu a noru, ale hrozně moc mě to bavilo. I samotné zkoušky jsou moc zajímavé.