Fenka +pes v jednom domě,kastrovat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2013 10:21
margotka

XXX.XXX.136.14

Ahoj,před měsícem jsme si vzali k našemu švícarákovi 7let, fenku z útulku-kříženka labradora s borderou-asi.Původně jsem byla rozhodnutá nechat fenku vykastrovat,ted ale začínám váhat kvuli strachu z možných vedlejší účinků-inkontinence,změna povahy atp.Máte někdo zkušenosti se psem a fenkou v jednom bytě,domě?Je jiná možnost než kastrace feny nebo psa?Mám dvě malé děti a nemužu zaručit,že bych zvládla mít psy neustále pod dozorem v době hárání.Fenka má cca 7-8měsíců a ještě nehárala.moc děkuju za názory a hlavně zkušenosti

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2013 12:26

margotka napsal(a):
Ahoj,před měsícem jsme si vzali k našemu švícarákovi 7let, fenku z útulku-kříženka labradora s borderou-asi.Původně jsem byla rozhodnutá nechat fenku vykastrovat,ted ale začínám váhat kvuli strachu z možných vedlejší účinků-inkontinence,změna povahy atp.Máte někdo zkušenosti se psem a fenkou v jednom bytě,domě?Je jiná možnost než kastrace feny nebo psa?Mám dvě malé děti a nemužu zaručit,že bych zvládla mít psy neustále pod dozorem v době hárání.Fenka má cca 7-8měsíců a ještě nehárala.moc děkuju za názory a hlavně zkušenosti

Zdravou fenu bych nekastrovala. Když žijí spolu, nejedná se o 3 týdny hárání, ale o 4-5 dní uprostřed. Opravdu na tu dobu nejde psy oddělit ?

8.1.2013 12:27

Myslím, že se dočkáte odpovědí tak půl na půl. Odpůrci proti zastáncům kastrací.

8.1.2013 12:28

margotka napsal(a):

U středního psa je riziko inkontinence malé a riziko inkontinence nezvladatelné léky je asi tak stejně velké, jakože vyhrajete v loterii. Povaha se nezmění vůbec.

Kastrovala bych. Když už máte holku a kluka... je to lepší, než se uvázat k letům strachu, že to neuhlídáte, nebo řešit nežádoucí březost.

8.1.2013 12:28

margotka napsal(a):

U středního psa je riziko inkontinence malé a riziko inkontinence nezvladatelné léky je asi tak stejně velké, jakože vyhrajete v loterii. Povaha se nezmění vůbec.

Kastrovala bych. Když už máte holku a kluka... je to lepší, než se uvázat k letům strachu, že to neuhlídáte, nebo řešit nežádoucí březost.

8.1.2013 12:40
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

Já bych také rozhodně kastrovala, ale až po prvním hárání - tedy samozřejmě pokud je možnost psy na kritickou dobu od sebe spolehlivě oddělit, jinak je pořád lepší kastrovat štěně, než nechat ho nakrýt.

8.1.2013 13:06
ilisek

XXX.XXX.196.16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak já bych s tím vaším prvním odstavcem nesouhlasila.....povaha se nezmění, to máte pravdu, ale s tou inkontinencí to není tak růžové, jak píšete...

8.1.2013 13:07
ilisek

XXX.XXX.196.16

Ještě....já bych asi osobně raději kastrovala psa, ale je to jen můj názor...

8.1.2013 13:10
marcha

XXX.XXX.166.26

margotka napsal(a):

Zažila jsem obě kombinace. Soužití se psem a kastrovanou fenkou je bezesporu pohodovější. Stejně tak život s kastrovanou fenkou na vesnici plné samovenčících dotěrných a vynalézavých vořechů...smajlík
Na druhou stranu ani soužití psa s nekastrovanou fenou není nic tak strašného. Jak tu někdo psal - když má pes tu fenku doma, brzy bezpečně pozná, které dny jsou pro něj nadějné a jindy fenu moc neřeší. Takže striktní oddělování trvá (podle feny) pár dní. Naše fena navíc domácícho psa nechtěla ani v ty kritické dny, stačilo, že ho viděla ve dveřích a sežrala by ho. On trpěl - to na tom je asi nejhorší, prokňučel dny a noci. Těch pár dní je nejlepší, když může být někde jinde - s někým na chalupě, na návštěvě... Taky je to samozřejmě pes od psa jiné...
Další nepříjemnost je špinění feny, když ji máte doma - mně to třeba tak dalece nevadí, prostě vytírám a peru přehozy, ale někdo je háklivější. Kalhotky používám jen na návštěvách, fena se nemůže čistit a je jí to nepříjemné.
Takže shrnuto - pokud nechcete na feně do chovat a není moc velká, já bych kastrovala. Budou víc v pohodě ona i pes a hlavně vy - nebudete muset řešit případné nechtěné nakrytí, kdybyste je neuhlídala - a jak sama píšete, už teď máte pochybnosti, že by se to mohlo stát...

8.1.2013 13:12
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

ilisek napsal(a):
Tak já bych s tím vaším prvním odstavcem nesouhlasila.....povaha se nezmění, to máte pravdu, ale s tou inkontinencí to není tak růžové, jak píšete...

Kastrovaných labradorek znám cca 20 (včetně té své). Inkontinentní je jedna, a to v takovém "šíleném" stupni, že se za poslední čtyři roky asi třikrát v noci počůrala do pelechu.

Kastrace psa je sice jednodušší zákrok, ale jinak má pro psa pouze negativní zdravotní dopady, kdežto kastrace fenky (ideálně po prvním hárání) má i mnoho pozitivních účinků - mimo jiné téměř stoprocentní ochranu před rakovinou mléčné lišty, zánětem dělohy a cukrovkou. Proto bych v daném případě dala přednost kastraci feny.

8.1.2013 13:20
ilisek

XXX.XXX.196.16

kolemjdouci2 napsal(a):
Kastrovaných labradorek znám cca 20 (včetně té své). Inkontinentní je jedna, a to v takovém "šíleném" stupni, že se za poslední čtyři roky asi třikrát v noci počůrala do pelechu.

Kastrace psa je sice jednodušší zákrok, ale jinak má pro psa pouze negativní zdravotní dopady, kdežto kastrace fenky (ideálně po prvním hárání) má i mnoho pozitivních účinků - mimo jiné téměř stoprocentní ochranu před rakovinou mléčné lišty, zánětem dělohy a cukrovkou. Proto bych v daném případě dala přednost kastraci feny.

No vidíte, tak to máte štěstí, my máme doma jednu a první kastrovanou fenku a já bych už tedy preventivně fakt nikdy kastrovat nedala....

8.1.2013 13:25
marcha

XXX.XXX.166.26

kolemjdouci2 napsal(a):

Jo, a ty zdravotní důvody jsem opomněla... taky hrají roli!

8.1.2013 13:30
debri

XXX.XXX.8.131

ilisek napsal(a):
Ještě....já bych asi osobně raději kastrovala psa, ale je to jen můj názor...

já taky psa pokud tedy není chovný

8.1.2013 15:12
inusanka

XXX.XXX.175.12

Já bych svoji nechovnou fenku nekastrovala preventivně, ale pokud se rozhodnete ke kastraci jednoho z nich, určitě fenečku. Neb když už musíte, tak se zbavíte i těch ostatních nápadníků a nechtěných spojení. Když už tedy, promiňte, jste si pořídili k pejskovi fenečku

8.1.2013 18:52
scylla

XXX.XXX.147.85

margotka napsal(a):

Nekastrovat, oddělit. Mám 3 feny a psa, na hárání odděluji, není problém. Když nemůžete mít pod dozorem, rozdělte je zamčenými dveřmi.

8.1.2013 19:28
vikyy

XXX.XXX.72.52

První fenu jsme dali kastrovat a inkontinence byla značná. Máme znova fenu a psa a jak je psáno výše, pes má o fenu zájem pouze dva až tři dny. A feně by se líbil víc nějaký cizí nápadník. Takže zvládáme bez problému, jen když zjistíme, že pes by měl zájem, nenecháváme je spolu.

8.1.2013 19:33
plisak

XXX.XXX.236.4

já po dobu jednadvaceti let mám pořád buď jeden pár nebo dokonce dva a to po asi sedmnáct let v bytě. Problém byl po dobu dvou, tří dnů, kdy bezpečně poznáte na psovi, že krycí dny jsou tady, pak je třeba oba držet důsledně od sebe, v bytě tyto jediné dny jsou problematické, protože pes se bude domáhat (někdy i fena) vstupu škrábáním či štěkáním. Pak to zase postupně odezní a chuť k sexu je u psa, který s háravkou žije skutečně v přesné době, proto při troše pozornosti nechtěné nakrytí v bytě nehrozí, to spíš když lidi strčí psy na zahradu a vyvenčete se. Po dobu plodných dnů pak prostě psa utahat aby usnul únavou, Vzhledem k tom,u, že hárání chodí zhruba dvakrát do roka, není to žádný problém, aspoň mně to tak nepřijde. Kromě toho se klidně můžestát, že fena domácího psa (zejména nezkušeného) prostě nepřijme a jeho snaha je beztak marná. Pes ale bude schválně zkracovat procházky a bude spěchat domů a to po větší část hárání, hlídá si fenku i dům

9.1.2013 05:40
scylla

XXX.XXX.147.85

kolemjdouci2 napsal(a):

S tou stoprocentní ochranou je to jen pověra, jen to snižuje riziko, ale není to ochrana. Zánět dělohy dostat nemůže, když jí nemá, s cukrovkou je to podle statistik přesně naopak. Zvyšuje se pravděpodobnost nemocné štítné žlázy, vysychání vazivových tkání, změny povahy, srsrti, opakované záněty močových cest a ledvinové kameny. O tom se ale nemluví, lidé by se nenechali pak tak snadno přesvědčit a vetové by neměli takový obrat. Kastrací si v mnoha případech vyrobí pacienta až do konce psího života.

Nekastrovat, oddělovat a hídat. Zadavatelka je přece odpovědný člověk, nemusí si pro nezodpovědnost nechávat chirurgicky upravovat psa pro svoje pohodlí.

9.1.2013 10:12
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
S tou stoprocentní ochranou je to jen pověra, jen to snižuje riziko, ale není to ochrana. Zánět dělohy dostat nemůže, když jí nemá, s cukrovkou je to podle statistik přesně naopak. Zvyšuje se pravděpodobnost nemocné štítné žlázy, vysychání vazivových tkání, změny povahy, srsrti, opakované záněty močových cest a ledvinové kameny. O tom se ale nemluví, lidé by se nenechali pak tak snadno přesvědčit a vetové by neměli takový obrat. Kastrací si v mnoha případech vyrobí pacienta až do konce psího života.

Nekastrovat, oddělovat a hídat. Zadavatelka je přece odpovědný člověk, nemusí si pro nezodpovědnost nechávat chirurgicky upravovat psa pro svoje pohodlí.

Riziko nádoru mléčné žlázy (zdaleka nejčastějšího nádoru u fen) kastrace po prvním hárání snižuje asi o 96%, to je myslím si docela dost (s každým dalším háráním ochranný účinek výrazně klesá). Zánět dělohy dostat nemůže, i když ji má - když se vezmou jen vaječníky, protože zánět dělohy je způsobený vlivem progesteronů. Zatímco u nekastrovaných fen dostane zánět dělohy za život každá čtvrtá, a zhruba u 10% z nich je smrtelný. Nevím, jaké statistiky máte vy, podle všech, které mám k dispozici já, se cukrovka vyskytuje téměř jen u nekastrovaných fen, dokonce cukrovka vzniklá po hárání se kastrací vyléčí. Ta štítná žláza je diskutabilní - některé studie říkají tak a jiné jinak, ale každopádně i pokud by skutečně v důsledku kastrace vznikla nedostatečnost štítné žlázy, tak je poměrně snadno řešitelná léky. "Vysychání vazivových tkání" - takovouhle diagnózu neznám. A ortopedické problémy se potvrdily jen u kastrací štěňat - před dokončením růstu. Jediné, co je prokázané, je častější výskyt ruptury předního zkříženého vazu, ale neví se, jestli je to skutečně způsobené kastrací jako takovou, nebo prostě obezitou, která po kastraci často následuje, pokud nejsou majitelé schopní regulovat fence příjem potravy. Změny povahy jsem u žádné kastrované fenky, kterou znám, nezaznamenala, změny srsti taky ne (i když u některých plemen je změna srsti opravdu častá, ale to nevidím jako velký problém). Záněty močových cest a ledvinové kameny - to si pletete s kočkama, ne? U psů nic takového prokázáno nebylo.

Ano, kastrace má určité nežádoucí účinky. Mírně zvyšuje výskyt některých typů nádorů a autoimunitních onemocnění, mluví se i o stařecké demenci (i když to spíš u psů než u fen) a může samozřejmě způsobit inkontinenci. Ale u drtivé většiny fen při včasné kastraci (po prvním hárání) ty pozitivní účinky přece jen mírně převažují. Nejde tady jen o nějaké pohodlí, ale i o zdraví fenky - organizmus prostě není nastavený na hormonální smršť dvakrát či třikrát ročně, po které navíc nenásleduje březost a porod. Pořád ještě je nastavený spíš na původní situaci u vlčic - první hárání ve dvou letech, poté jednou za rok či i méně (v případě nepříznivých podmínek či podřízeného postavení ve smečce se vlčice často vůbec nerozhárá) a po hárání v drtivé většině případů březost, porod a odchov štěňat...

Přidejte reakci

Přidat smajlík