Zajímalo mně jakou teplotu má naše psisko v boudě, tak jsem mu tam strčil USB teploměr.
Venkovní teplota byla v noci okolo -4/-5 k ránu i méně a přes den pak okolo -3.
Pes co vlezl večer do boudy tak si začal "topit" a dotáhl to až na +7c poté co ráno vylezl tak teplota postupně klesala, ale zajímavé je že v boudě i bez přítomnosti psa je o cca 2-3 stupně víc než venku.
teplota.jpg - o pulnoci vlezl do boudy - ve ktere jsou -2 stupne, postupne to vytahne az na +7
pres den v boude.jpg - zachycuje prazdnou boudu cca hodinu poté co z ní ráno vylezl
den dva.jpg - teplomer sem zapnul v 1:48 cca 3 hod pote co pes vlezl do boudy, z boudy vylezl okolo osme a pak o pul desate jsem vytahl teplomer z boudy a kontroloval zda meri dobre - teplota hned spadla na spravnych -3c
Takze zaver - pes se ma v boude suprove, byt bezdomovcem tak takvou bodu beru taky
(bouda - klasicka velka s predsinkou, vchod s dvirky z plexiglasu (bohuzel/bohudik nedoviraji takze je tam tak 5cm skvira, ktera mu vetra, stena tvorena palubka - 4cm polystyren - palubka)
No já jsem za tohle téma opravdu, ráda kolikrát jsem si říkala, že budu muset změřit teplotu v boudě, mám venku ND což je krátkosrté plemno a za celou dobu neměla ani v největších mrazech problém, pravidelně kontroluji jestli jí není zima, nebo nemá chladné tlapky nebo uši. Bouda je opravdu dobře zateplena - palubky a 10cm polysterenu mezi nimi, a to ze všech stran - boky, dno a střecha, včetně přepážky do předsíňky. Navíc nestojí přímo na zemi, ale na kovové konstrukci asi deset cm nad zemí. A i v mínus dvaceti fena vždy hřála a ven do mrazu se jí ani moc nechtělo :)
Koňadra

XXX.XXX.128.24
lilith1
napsal(a):
No já jsem za tohle téma opravdu, ráda kolikrát jsem si říkala, že budu muset změřit teplotu v boudě, mám venku ND což je krátkosrté plemno a za celou dobu neměla ani v největších mrazech problém, pravidelně kontroluji jestli jí není zima, nebo nemá chladné tlapky nebo uši. Bouda je opravdu dobře zateplena - palubky a 10cm polysterenu mezi nimi, a to ze všech stran - boky, dno a střecha, včetně přepážky do předsíňky. Navíc nestojí přímo na zemi, ale na kovové konstrukci asi deset cm nad zemí. A i v mínus dvaceti fena vždy hřála a ven do mrazu se jí ani moc nechtělo :)
Mám taky ND, bydlí venku (ale domů chodí často na návštěvy). Trošku se to bojím přiznat, že je i v těch mrazech venku, protože tady na této diskusi se hned ztrhne obviňování z toho, že hladkosrstý pes patří do bytu. Nicméně nemám jen ji, ale i jiná krátkosrstá (pracovní) plemena a všichni bydlí venku. U ND jsem si dala obzvlášť záležet na výrobě kvalitní boudy, instalovala jsem tam i teploměr, a tak vím, že právě teď je venku -5 a v boudě +12. Je to málo, či hodně? Já myslím, že poměřovat psa potřebou tepla pro nás lidi (já když nemám +22, tak je mě zima) je asi zcestné. Fakt je ten, že žádný z mých psů nemá omrzliny, z boudy lezou vyhřátí a pobyt venku ve sněhu jim taky nevadí. Samozřejmě, že ke kvalitní boudě patří v zimě i kvalitní strava! Hladkosrstému psovi samozřejmě na zimu nenaroste žádná "lepší" srst, ale (předpokládám, že jako každé zvíře) si "vyrobí" zásobu tuku, takže není důvod k obavám, že by venku v zimě strádal.
Koňadra

XXX.XXX.128.24
Ještě bych chtěla dodat, že moje ND nemá v boudě předsíň, ale má ve vchodě do boudy "lítačky", které jsou také zaizolované polystyrenem. Jsem přesvědčená, že bez lítaček by se za mrazu v boudě nikdy nedocílilo teploty +12.
Tak ono je to hlavně o tom, že pes, který je celý život právě v těch dvaadvaceti stupních, pak snáší chlad venku úplně jinak než pes, který je od malička venku (tím nemyslím, že hodíte štěně na mráz, ale je třeba od jara zvykaný venku postupně) pak mu nedělá problém snést i teploty pod bodem mrazu bez problémů. Ta moje si například už na jaře kdy jsou ráno ještě mrazíky a tráva celá ojíněná ráda lehá do děr, které si venku vyhrabe a přitom má k dispozici tu boudu. Takže soudím, že kdyby jí zima byla bylo by to i na ní znát. To hůř snáší ta vedra než mrazy.