Boj s mlýnskými kameny, aneb prosím o pomoc

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zbynďák

22.7.2013 18:20
zbynďák

XXX.XXX.254.250

Ahoj přátelé...
Píši sem s nadějí, že mi někdo z Vás dá užitečnou radu. Ale začnu celý příběh od začátku.

V dubnu 2013 jsem si koupil 6ti letého krycího psa od paní, která se sama tituluje jako největší chovatelka v Evropě tohoto plemene. Za pejska jsem celkem zaplatil 5500 €. Pejska mi přivezli v hrozném stavu, bázlivý, váha na polovině než by měl mít, srst takřka žádná, ocas omlácený do krve, vylámané zuby z klece a na packách vypálené bílé fleky od sava předpokládám. Důvod jeho kondice byl prý ten, že háraly feny a on nežral... Bázlivosti se zbavujeme dodnes, ale oproti prvním měsícům, kdy jsem ho musel nosit v náručí okolo zaparkovaných aut a domů, které nikdy neviděl jsme na tom mnohem lépe. Součástí dohody bylo, že původní majitelka má s tímto psem ještě 2 krytí grátis.

Než se dostanu k jádru pudla, rád bych zmínil, že naše fenka, která již měla štěňata a byl jsem s ní na vyšetření, které prokázalo, že je v pořádku s tímto psem 2x nezabřezla a původní majitelka se doznala, že jí taktéž 2x fena nezabřezla s tímto psem. Navíc tento pes měl akutní zánět prostaty s cystou, který léčíme.

Koncem loňského roku se mi ozvala ona chovatelka, že má první fenu na krytí. Shodou okolností to byl člověk, který tuto chovatelku nesnášel a dělal vše proti ní a najednou se z nich staly největší kamarádky. Fena přijela na krytí. Kryli jsme i překrývali, ale ani jedno z krytí neproběhlo standardně. Ani jednou se pes s fenou nesvázal a museli jsme ho držet. Bulbus se u psa nafoukl mnohem dřív, než celý pronikl do feny a proto nevznikl podtlak, pes se nemohl otočit a byl na feně a poté vedle ní. Tato fena "prvnička" se u krytí ani nehla, ani nehlesla. Což mě trošku zarazilo, protože když si vzpomenu jak vyváděla naše fena u prvního krytí tak se to nedá srovnat.

Poté ona majitelka feny na FB zveřejnila obrázky ze sona a po rozhovoru s její p. veterinářkou jsme se dozvěděli, že datum krytí uvádí a počítá 2 dny před tím než byla u nás na krytí.

A teď to proč vlastně tohle všechno píšu:
Nejsem si jistý, že můj pes je otcem těchto štěňat, nyní jim je už 8 měsíců a už od porodu jsem se s majiteli chtěl domluvit na testech paternity. Ty to však od samého začátku odmítají a nesouhlasí s nimi. Na ČMKU mi bylo řečeno, že to mám řešit pomocí klubu, ale co svět nechtěl, prezidentka klubu je ona paní, od kterého jsem psa koupil a kdyby se ukázalo, že štěňata nejsou tohoto psa, přišla by o 4000 € (cena za krytí).

Zkusil jsem na ČMKU poslat dopis ve kterém byly sepsány všechny důvody, proč si myslím, že otcem těchto štěňat není můj pes. Aby to bylo ještě složitější, ona paní od kterého jsem koupil psa, prezidentka klubu má velice úzký vztah z osobou, která sedí na vysokém postu na ČMKU.

ČMKU mou žádost zamítlo bez jakéhokoliv detailnějšího vyjádření, pouze s větou: "P ČMKU nepovažuje důvody pro zpochybnění paternity za jednoznačné a doporučuje majiteli psa obrátit se na dozorčí orgán klubu.". Přes to, že měli informace o tom, že klub vede člověk, který je v tom silně zainteresovaný a je v jeho zájmu aby se testy neudělali.

Táhne se to již delší dobu, a včera mě ona prezidentka klubu odchytla na výstavě v Mladé Boleslavy a řekla mi, že pokud jí neuhradím další 3000 €, že mi nikdo pro tohoto psa nevydá krycí list.

Stále od ní nemám ani potvrzení, že již jedno krytí proběhlo a když jsem se ní bavil o testech paternity, řekla že již nechala odebrat fenu a jedno štěně a poslal to do laboratoře "Laboklin".
Já DNA profil svého psa mám připravený již od května.

Volal jsem tedy do laboratoře Laboklin, abych se informoval zda tam již vzorky jsou a bohužel vedoucí laboratoře mi řekla, že jí tam od nikoho nic nepřišlo.

Navíc mě velice zarazilo její tvrzení, že pokud chce člověk dělat testy paternity, že stačí pouze otec, fena a 1 štěňě, že se prý nemůže stát, pokud jednu fenu nakryjí 2 psy aby ve vrhnu byla štěňata od obou otců. Což mi vyvrátila pracovnice laboratoře Genomia a také bývalá pracovnice ČMKU, která říkala, že se setkala s několika případy kdy v jednom vrhnu byla štěňata po 2 psech.

A teď otázka:
Poradíte mi prosím někdo jak dál postupovat? Kam se obrátit? Jde mi pouze o testy paternity. Pokud je jako majitel krycího psa chci a nemohu se domluvit s protistranou, klubem ani ČMKU a všichni (dá se říct, že vše záleží na jedné osobě, která z toho má užitek) říkají jasné ne!
Jsem rád za každý názor i radu.

Děkuji mnohokrát

22.7.2013 18:44
impact

XXX.XXX.195.92

Boj s větrnými mlýny, ne mlýnskými kameny...

Jinak pfffffffffffffff, to je teda situace. smajlík

Napadá mě - co se domluvit s nějakým majitelem štěněte - potomka a ty testy zkusit. Neznáte někoho z nich? Třeba by se mezi nimi našel slušný, co by chtěl znát pravdu.

S tím, že ve vrhu můžou být štěnda po dvou (i více) otcích, to je samozřejmě pravda. Která vyplývá už z logiky věci - štěnat se (pravděpodobně) narodí víc a pokud je fena nakryta více psy, třeba během odpoledne, tak co? Ty spermie prvního krytí stojí ve vchodu se zbraněmi a brání druhým spermiím ve vstupu? To se mi popravdě nějak nezdá... smajlík

22.7.2013 18:45
impact

XXX.XXX.195.92

Ježiš, já vím, kdo jsi. Svět je malej. smajlík

22.7.2013 18:54
jazzinka

XXX.XXX.152.204

Asi bych zkusila oslovit majitele štěňat, předpokládám, že je i v jejich zájmu, aby znali původ svých psů a v případě podvodu chovatelky by mohli vymáhat vrácení části peněz, což by je mohlo motivovat ke spolupráci.

22.7.2013 19:01
jazzinka

XXX.XXX.152.204

Aha, koukám, že majitele štěňat jste již oslovil.. Tak zkuste skutečně ještě dozorčí orgán (to že dotyčná vede klub, nutně neznamená, že v nějaké kontrolní radě či co váš klub má nejsou naopak její nepřátelé. Předtím, než jste psa jako krycího koupil, nějaké vrhy odchované neměl?

zbynďák

22.7.2013 19:14
zbynďák

XXX.XXX.254.250

Ano, majitelé podle všeho dostali štěňata a instrukce s kým se nebavit. A z druhé strany, pokud bych měl psa a někdo mi řekl, že možná nemá rodiče takové jako v PP abych ho poskytl k testům na kterých se rozhodne jestli můj pes přijde o PP nebo nepřijde, taky bych se určitě nejdříve poradil s chovatelem od kterého psa mám.

zbynďák

22.7.2013 19:16
zbynďák

XXX.XXX.254.250

impact napsal(a):
Ježiš, já vím, kdo jsi. Svět je malej. smajlík

Já nevím kdo jsi ty smajlík Neskrývám se tu ani nechci vystupovat anonymě, jen nebudu zveřejňovat jména ostatních zainteresovaných osob smajlík

22.7.2013 19:18
impact

XXX.XXX.195.92

A co se obrátit anglicky přímo na FCI, to nejde?

22.7.2013 19:20
impact

XXX.XXX.195.92

zbynďák napsal(a):
Já nevím kdo jsi ty smajlík Neskrývám se tu ani nechci vystupovat anonymě, jen nebudu zveřejňovat jména ostatních zainteresovaných osob smajlík

Už jsme se potkali na jednom foru, kde jsi řešil problémové chování psa. Je v tak trochu módní barvě a máš jej od HK, viď?

Mám totéž plemeno doma a je to kolem nich fakt malý, s přihlédnutím k počtu psů v ČR. Díky Bohu, my máme po DS, tže se do té nechutné žumpy nedostanu. A děkuju za to Bohu každé ráno. smajlík

zbynďák

22.7.2013 19:27
zbynďák

XXX.XXX.254.250

impact napsal(a):
Už jsme se potkali na jednom foru, kde jsi řešil problémové chování psa. Je v tak trochu módní barvě a máš jej od HK, viď?

Mám totéž plemeno doma a je to kolem nich fakt malý, s přihlédnutím k počtu psů v ČR. Díky Bohu, my máme po DS, tže se do té nechutné žumpy nedostanu. A děkuju za to Bohu každé ráno. smajlík

Už víím smajlík Ano trefila ses smajlík
Těch psů je tu řekl bych do stovky, takže se všichni znají a všichni skáčou jak HK píská, nebo zalezli do ulity. Bohužel, nebo bohudík já takový nejsem a nezaleknu se nějakého vyhrožování atd smajlík
Tenhle boj se táhne už dlouho a ještě určitě bude pokračovat...
Jak se říká: Na každou svini se voda vaří smajlík Nenechám si to znechutit, nepovažuju se za chovatele, ale za pejskaře a nejlíp mi je na louce, nebo na treninku s hafanama smajlík
Ale výstavy k tomu patří a chov taky smajlík

A strašně moc mě mrzí, že lidi, kteří nerespektují žádná pravidla, podvádí a lžou se mají nejlépe ze všech... Nicméně tohle je bezpředmětné, rád bych se věnoval těm testům, proto jsem toto vlákno založil smajlík

zbynďák

22.7.2013 19:28
zbynďák

XXX.XXX.254.250

impact napsal(a):
A co se obrátit anglicky přímo na FCI, to nejde?

Měl bych se koncem týdne setkat s lidmi z klubu KCHMPP a nástupkyní pana Dostála (komise pro chov a zdraví), pokud to nepůjde ani tudy nic jiného než FCI nezbývá, jen nevím jakou šanci tam mám...

22.7.2013 19:35
impact

XXX.XXX.195.92

zbynďák napsal(a):
Měl bych se koncem týdne setkat s lidmi z klubu KCHMPP a nástupkyní pana Dostála (komise pro chov a zdraví), pokud to nepůjde ani tudy nic jiného než FCI nezbývá, jen nevím jakou šanci tam mám...

Tak máš asi neprůstřelný argumenty, ne? Možná by nebylo od věci se spojit s ostatními, kteří o celém jejím chovu vědí více. A vzít to rovnou hromadně. Protože KCHMPP je neschopnej snad co pamatuju. Viz ty tuším dva šumperský bezpapírový odchovy. Tam to s nimi taky nehlo, pokud si dobře pamatuju teda.

22.7.2013 22:21
jazzinka

XXX.XXX.152.204

tak ono z vaší emailové adresy celkem rychle člověk přijde ke zbytku informací ;-) Ale chovatelka píše, že testy nakonec sama navrhla (v květnu)a že jste se na ně nedostavil?

zbynďák

22.7.2013 23:31
zbynďák

XXX.XXX.254.250

jazzinka napsal(a):
tak ono z vaší emailové adresy celkem rychle člověk přijde ke zbytku informací ;-) Ale chovatelka píše, že testy nakonec sama navrhla (v květnu)a že jste se na ně nedostavil?

Nedostavil jsem se z toho důvodu, že jsem měl již DNA profil psa hotový a připravený k porovnání, dodnes jsem se nedozvěděl, kam vzorky poslali, tedy dozvěděl, že je to Laboklin, bohužel tam o přijetí těchto vzorků zaměstnanci neví. A jako další důvod, proč jsem se nedostavil byla rada mého právníka, který mi doporučil udělat si DNA profil na vlastní náklady, pokud bych někomu dal zkumavku s krví mého psa, neměl bych 100% jistotu, že DNA profil je jeho.

23.7.2013 08:49
inusanka

XXX.XXX.175.12

Já bych v prvé řadě nechala vyšetřit plodnost onoho psa, pokud mohu soudit z Vašeho popisu i ta je na pováženou. Jinak ano, v jednom vrhu můžou být štěňata více otců, pouze maminka je jistá.

23.7.2013 09:29
cinkalu

XXX.XXX.11.162

inusanka napsal(a):
Já bych v prvé řadě nechala vyšetřit plodnost onoho psa, pokud mohu soudit z Vašeho popisu i ta je na pováženou. Jinak ano, v jednom vrhu můžou být štěňata více otců, pouze maminka je jistá.

No, ale takhle jsem to celé pochopila, že pes je dle zadavatele opravdu neplodný, proto to celé vzniklo, jinak by to asi neřešil a hlavně by ho to asi ani nenapadlo, že krytí proběhlo jinde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2013 11:53

Když někdo kupuje 6tiletého krycího psa, měl by být vyzkoušený a plodný. Že by původní majitelka o jeho neplodnosti věděla ? To je to oč tu běží ?

23.7.2013 11:59
bohemica

XXX.XXX.168.11

Já začnu tím, že pokud už bych se rozhodla vysolit 5500 Euro za psa, tak zvolím rozhodně osobní odběr a případně aktuální stav psa nechala vyšetřit veterinářem, se zvláštním zřetelem na jeho rozmnožovací schopnosti. Už to, že jste si nechal psa přivézt a odebral si ho
v psychické a fyzické kondici, která se vám nezdála, je na pováženou...
Ve vrhu mohou být samozřejmě štěňata několika otců.
Buhužel si myslím, že chovatelské předpisy a směrnice nejsou nad zákony a že majitelé štěňat nejsou povinni poskytnout svoje psy k testování. Pokud nebudou testována všechna štěňata
z vrhu, nebudou mít vaše návrhy pravděpodobně žádnou váhu.
Já osobně bych vynechala chovatelské kluby a organizace a volila bych (pokud máte silné podezření hraničící s jistotou) žalobu k soudu na prodávající za podvod.V případě, že by
se šetření soudu nebo policie ubíralo tímto směrem, mohou být majitelé štěňat vyzváni
k testování. Samozřejmě záleží
na kupní smlouvě. Pokud máte kupní smlouvu, ve které je uvedeno, že kupujete "chovného" psa,
s úmyslem pokračovat a využívat ho k plemenitbě a součástí smlouvy je kupní cena, jistě vám poradí právník jak dál.
Není také od věci informace, zda prodávající tento "prodej" řádně zdanila.

zbynďák

23.7.2013 12:31
zbynďák

XXX.XXX.254.250

inusanka napsal(a):

Spermiogram máme již také hotový a plodnost psa se potvrdila.

23.7.2013 13:35
pinoha

XXX.XXX.69.167

Omlouvám se za OT, ale můžu prosím vědět, u kterého plemene se za krytí platí 4000 euro?? (Nebo tam jen spadla nula navíc?)
Díky! Lucie

23.7.2013 14:01
elaphka

XXX.XXX.165.89

pinoha napsal(a):
Omlouvám se za OT, ale můžu prosím vědět, u kterého plemene se za krytí platí 4000 euro?? (Nebo tam jen spadla nula navíc?)
Díky! Lucie

Zrovna jsem se chtěla zeptat na totéž. Díky moc smajlík

23.7.2013 14:37

..." tak ono z vaší emailové adresy celkem rychle člověk přijde ke zbytku informací ;-)".....
Tak chytří a šikovní si poradí a nemusí se ptát. Ale nic si z toho nedělejte, já taky nevím o jaké plemeno se jedná smajlík ( Nejsem šikovná a už vůbec ne chytrá a každý blbec to vedět nemusí smajlík

23.7.2013 15:02
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

pinoha napsal(a):
Díky! Lucie

Nula sem , nula tam - nedělá se to přeci pro prachy ,
dřeme na tom jako kůn' a máme chovatelskej záměr .
Jasný ?

zbynďák

23.7.2013 17:54
zbynďák

XXX.XXX.254.250

"Normální" chovatelé si říkají 1000 - 1500 Euro, jen tato paní si za krytí říká 3000 - 5000 Euro. Jedná se o Thajské Ridgebacky... www.thaiczech.eu

25.7.2013 00:02
laponka

XXX.XXX.106.146

zbynďák napsal(a):
"Normální" chovatelé si říkají 1000 - 1500 Euro, jen tato paní si za krytí říká 3000 - 5000 Euro. Jedná se o Thajské Ridgebacky... www.thaiczech.eu

Ač v tomto plemeni nejedu, dala jsem si dvě a dvě dohromady a vím už kdo je HK. Tato paní už zblbla tolik majitelů TR až je mi z toho na blití. Znám jednu majitelku která byla do plemena zapálená, odchovala vrh a některá štěnda ji zůstala doma. Bodejť by ne když měla nakázáno za jakou cenu prodávat a komu ! Tomu se říká diktát jedné strany. Fandím vám, nedejte se ! Kdybych věděla jak vám pomoci, jdu do toho s vámi. Takové věci mě nenechávají v klidu.

25.7.2013 11:53
bohemica

XXX.XXX.168.11

laponka napsal(a):
Ač v tomto plemeni nejedu, dala jsem si dvě a dvě dohromady a vím už kdo je HK. Tato paní už zblbla tolik majitelů TR až je mi z toho na blití. Znám jednu majitelku která byla do plemena zapálená, odchovala vrh a některá štěnda ji zůstala doma. Bodejť by ne když měla nakázáno za jakou cenu prodávat a komu ! Tomu se říká diktát jedné strany. Fandím vám, nedejte se ! Kdybych věděla jak vám pomoci, jdu do toho s vámi. Takové věci mě nenechávají v klidu.

smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík