Můj pes se bojí cizích lidí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.9.2013 10:55
zuzvik

XXX.XXX.252.46

Dobrý den, mám psa který se bojí cizích lidí ale hlavně chlapů a malých dětí do 8 let. je to fena jménem Žofka je to kříženec jezevčíka. Máme ji z útulku. paní z útulku nám říkal že ji našli u mrtvé matky spolu s bratříčkem a sestřičkou a Žofinka se nejvíce bála, prý takto bojácné štěně tam nikdy neměli smajlík. jak mám odnaučit Žofinku aby se nebála lidí? dkyby se bála malých dětí by mě nevadilo, ale dospělých lidí mě vadí že se boji. Prosím poraďte. smajlík

24.9.2013 12:53
conty

XXX.XXX.224.249

zuzvik napsal(a):
Dobrý den, mám psa který se bojí cizích lidí ale hlavně chlapů a malých dětí do 8 let. je to fena jménem Žofka je to kříženec jezevčíka. Máme ji z útulku. paní z útulku nám říkal že ji našli u mrtvé matky spolu s bratříčkem a sestřičkou a Žofinka se nejvíce bála, prý takto bojácné štěně tam nikdy neměli smajlík. jak mám odnaučit Žofinku aby se nebála lidí? dkyby se bála malých dětí by mě nevadilo, ale dospělých lidí mě vadí že se boji. Prosím poraďte. smajlík

Zvykat,hladit,mazlit všemismajlík

24.9.2013 13:21
plisak

XXX.XXX.236.4

pokud je skutečně extrémně bázlivá v době přivykání na cizí lidi bych se nebránila ani nějaké uklidňující medikaci.

24.9.2013 13:51
pidla

XXX.XXX.184.14

conty napsal(a):
Zvykat,hladit,mazlit všemismajlík

To může pomoct u mírně nejistého psa, ale u extrémního bázlivce to bude kontraproduktivní. Představte si, že se šíleně bojíte třeba pavouků a někdo vás bude chtít odnaučit tomu strachu tak, že na vás vysype koš pavouků a řekne vám "zvykej si, hele, jak se s tebou mazlej"...

Pro zadavatelku: já bych ji vůbec nenutila chodit k lidem, naopak bych dohlídla na to, aby kolem vás byla "bezpečná zóna", kde si může být jistá, že jí nevyžádaný kontakt s lidmi nehrozí a ona se k vám může jít "schovat", kdykoliv toho na ni bude moct. Takže bych rozhodně začala s nácvikem někde v kontrolovaném prostředí, s poučeným člověkem, který se na ni nebude "vrhat". A pak bych odměňovala každé přiblížení k tomu člověku, které bude z její vlastní vůle, ze začátku i jen pohled na toho člověka. Odměnou pro ni nebude jen pamlsek nebo hračka od vás, ale současně i to, že se ten člověk otočí a poodejde kousek pryč. Tím ho ona jakoby dostane pod kontrolu a to jí dodá jistotu, aby se k němu příště přiblížila bez strachu o kousek víc. Neumím to líp napsat... smajlík

25.9.2013 12:20
zuzvik

XXX.XXX.252.46

No, tak to s ní skusím snad to pomůže smajlík

25.9.2013 12:49
conty

XXX.XXX.224.249

pidla napsal(a):
To může pomoct u mírně nejistého psa, ale u extrémního bázlivce to bude kontraproduktivní. Představte si, že se šíleně bojíte třeba pavouků a někdo vás bude chtít odnaučit tomu strachu tak, že na vás vysype koš pavouků a řekne vám "zvykej si, hele, jak se s tebou mazlej"...

Pro zadavatelku: já bych ji vůbec nenutila chodit k lidem, naopak bych dohlídla na to, aby kolem vás byla "bezpečná zóna", kde si může být jistá, že jí nevyžádaný kontakt s lidmi nehrozí a ona se k vám může jít "schovat", kdykoliv toho na ni bude moct. Takže bych rozhodně začala s nácvikem někde v kontrolovaném prostředí, s poučeným člověkem, který se na ni nebude "vrhat". A pak bych odměňovala každé přiblížení k tomu člověku, které bude z její vlastní vůle, ze začátku i jen pohled na toho člověka. Odměnou pro ni nebude jen pamlsek nebo hračka od vás, ale současně i to, že se ten člověk otočí a poodejde kousek pryč. Tím ho ona jakoby dostane pod kontrolu a to jí dodá jistotu, aby se k němu příště přiblížila bez strachu o kousek víc. Neumím to líp napsat... smajlík

Jj.já zase nemyslela,že se na ni každej musí vrhat.Ale brala bych jí všude s sebou.Prostě bych ji dobře socializovala.Nám na cvičák kolikrát přijde někdo se štěnětem,který si málem propíchne ocasem břicho a po pár návštěvách si zvykne a super pejsek.A vůbec bych ji v té bázlivosti nepodporovala.Můj dnes skoro osmiměsíční špic,když se něčeho bál a řval na to,tak jsem ho vzala a normálka jsme to ,,opackali" a bylo po strachu.Dneska nemá s ničím problém.Beru ho skoro všude s sebou.smajlík

25.9.2013 13:28
zuzvik

XXX.XXX.252.46

Jo, moc děkuji skusím to, ale problém je ten že my bydlíme na vesnici a lidi tady nejsou takže nemám ji jak zvykat. My ji potřebujeme zvyknout na lidi kteří jezdí k nám do pneuservisu, můj taťka má totiž doma pneuservis. Jezdí sem i s dětmi. tak mě napadlo že bych sní mohla chodit do města ale nevím jestli by se moc nebála protože by se mi mohla vysmeknout z obojku a to já se bojím smajlík. Mám s ní teda chodit do města?

26.9.2013 09:48
conty

XXX.XXX.224.249

zuzvik napsal(a):
Jo, moc děkuji skusím to, ale problém je ten že my bydlíme na vesnici a lidi tady nejsou takže nemám ji jak zvykat. My ji potřebujeme zvyknout na lidi kteří jezdí k nám do pneuservisu, můj taťka má totiž doma pneuservis. Jezdí sem i s dětmi. tak mě napadlo že bych sní mohla chodit do města ale nevím jestli by se moc nebála protože by se mi mohla vysmeknout z obojku a to já se bojím smajlík. Mám s ní teda chodit do města?

Všude ji ber s sebou.Město je perfektní.A pokud by tam byl nějakej cvičák/nej nějakej agiliťáckej/ nebo venkovní výběh,tak super.A aby se nemohla vysmeknout,tak bych ji dala postroj.Já svoje psy učím,že je všechno normální.Například něco někde bouchne,nereaguji na to a v klidu jdu dál.Štěně se sice lekne,ale panička je hluchá,tak se nic neděje.Nejhorší je podle mě ji chlácholit a tu situaci komentovat.Pak si to spojí a bát se nepřestane.Snad jsem to dobře vysvětlila....Držím pěstismajlík

26.9.2013 10:42
koňadra

XXX.XXX.128.24

Poslala jsem Ti rady na e-mail, ale pod to, co tady psala paní přede mnou, se taky podepisuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2013 18:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

zuzvik napsal(a):

Berte ji se sebou do města, ale začněte citlivě, tj. odpozorujte v jaké vzdálenosti jsou lidé ještě OK a na té začněte trénovat. Pokud nepanikaří a v klidu se na lidi dívá, odměňte ji nějakou dobrotou. Například s ní postůjte 20 m (např.) od dětského hřiště nebo chodníku, po kterém chodí lidé a když to v klidu pozoruje, dejte mls. Opakujte to dokud nemáte pocit, že je při pohledu na lidi z této vzdálenosti uvolněná a cítí se v té situaci bezpečně. Pak se prostě posuňte o kousek blíž a postup opakujte. Nezkracujte vzdálenost ke zdroji strachu (lidem), dokud při předchozí není zcela uvolněná. Pokud začne projevovat více než jen lehkou nejistotu, postoupili jste moc blízko, nebo moc brzy a vraťte se v nácviku o krok zpátky. Měňte místa, udržujte "vaši" vzdálenost. Odměnu musí dostat jen když je v klidu, nepodplácejte ji ani neuklidňujte mlsáním - cílem je spojit lidi a klid v jejich přítomnosti s příjemnou věcí pro fenku, ne odměnit hysterii. Časem (v závislosti na stupni strachu a povaze fenky - v řádu dnů až týdnů) se dostanete až do těsné blízkosti lidí. Pak ji můžete začít přivykat i na doteky a hlazení, kdy zase začnete s málem - krátký letmý dotek následovaný odměnou až postupně k normálnímu pohlazení.

Takovému stylu nácviku se říká habituace a používá se i u lidí, např. k odstraňování výše zmíněného strachu z pavouků. Přístup, kdy se pes strčí mezi hromadu cizích lidí je ekvivalentem hození dítěte do hluboké vody, aby se naučilo plavat a není u psů, kteří se bojí tak moc, že v situaci zpanikaří, vhodný. Jsou totiž dvě možnosti jak to může skončit - buď si pes zvykne, protože mu nic jiného nezbude, což funguje dobře u jen mírně bojácných psů, nebo se totálně sesype, což bývá případ panikářů. Pokud necháte psa v takové situaci sesypat, je to další špatná zkušenost, kterou si ověří, jak jsou ti lidé děsně nebezpeční a problém se prohloubí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík