Zdravím. Máme 2.5 letou fenu Moskevského strážního psa. Je bez PP a pořizovali jsem si jí v téměř 4 měsících. Chovatel byl spíše množitel, nebyla v úplně dobrém stavu. Vůči nám je hodná, nikdy neprojevila ani náznak agrese. K cizím lidem rezervovaná, někdy zastrašuje. K lidem ale není přehnaně agresivní, na MSP je spíš bojácná (podmínky u chovatele). Na své plemeno celkem dobře vychovaná, poslouchá. Ti, kdo tyto psi a jim podobné znají vědí, že perfektně vycvičit je v podstatě nemožné Máme ale problém se psy. Jako štěně OK, nechávali jsme jí hrát si s ostatními. Pak je všechny přerostla a psi z okolí na ní začali ve strachu vrčet a štěkat. Zhruba v 1 - 1.5 roce věku začala být na psy postupně agresivní. Teď má většinou chuť každého psa zakousnout (nejde se prát, prostě jde po krku...doslova). Rozdíly mezi psy a fenami nedělá. A když na ní pes zavrčí, nebo zaštěká tak je rozzlobená ještě víc. Nikdy jí žádný pes nekousl. Má jediného psího kamaráda, pitbula, se kterým si hraje už od štěněte. Je možné, že její agrese je vyvolaná tím, že když byla odrostlé štěně a chtěla si hrát, ostatní psi jí od sebe odháněli?
Přes dvacet let žijeme s obříky, náš minulý pes měl metrák a byl to opravdu velký mohutný pes. Měl několik " třídních nepřátel !, ale obecně byl ke všem vstřícný, i když se ho většina malých psů pochopitelně bála. Teď máme fenu, která je abnormálně kamarádská, bohužel když si hraje, tak stejně s dogou jako s boloňákem. Takže malí kamarádi pouze na vodítku. Agresivita je sotva vyvolána tím, že je pes velký a ostatní se ho bojí, spíš je holt moc ostrá, špatně zvolený rodičovský pár, nedotažená výchova. Vím, že moskevan je moskevan, ale není dost možné pochodovat s potenciálním zabijákem. Pro mne by byl naprosto nezbytný košík a cílevědomé vedení. Ale moje plemeno je neagresivní a i když je naše fena dominantní a to hodně, není nebezpečná
plisak1

XXX.XXX.236.4
já myslím, že odhánění od her na tom vinu nenese, je to povahou a podtrženo i výchovou, já na vašem místě bych se spojila s dlouhodobými chovateli či cvičiteli plemene a konzultovala bych napřímo u nich. není pes jako pes.