Zdravím všechny, potřebovala bych poradit ohledně učení samostatnosti.
Tento týden si jedeme pro stěně Velkého Knírače, pesana mám v plánu jako psa venkovního, nemějte mi to za zlé, né že bych byla nějaký nelida, ale chci ho jako hlídače ( mimo jiného samozřejmě :) ) Už se nám dřív něco ze zahrady ztratilo, tak prostě chci aby když někdo šel kolem viděl velkého černého psa a rozmyslel si veškeré nekalosti.
Takže chystáme kotec, boudu už máme hotovou.
Teď je otázka jak to bude vypadat první dny u nás.
Mám zatím vymyšleno tak, že bude v garáži, tam bude mít vyčleněný prostor s pelíškem, přes den si s tím budeme hrát, pomalu cvičit, prostě se mu věnovat a vždy když se unaví dát ho tam spát.
No a nechávat ho tam na noc ( buď samotného nebo s naší labradorkou)
No a teď někdo píše, nechat ho celou noc být, ať si kňučí, nechodit za ním, zvykne si
Někdo říká chodit za ním.
Někdo spát vedle štěněte ve spacáku.
Někdo nechat si ho nějakou dobu u sebe a potom separovat
A chovatelka říká, že má všechny psy do 1roku v domě, aby si vytvořila kvalitní vztah se psi
No tak si z toho pak vyberte ...
Když jsme před 8lety měli naši labradorku, tak byla prostě od první noci venku na dvoře sama a v pohodě, vztah máme úplně úžasný, mazel je to největší :D a do vnitř se cpe kdy může :D
Takže velice ocením všechny Vaše řady a postřehy
Díky Všem
Uživatel s deaktivovaným účtem

"No a teď někdo píše, nechat ho celou noc být, ať si kňučí, nechodit za ním, zvykne si
Někdo říká chodit za ním.
Někdo spát vedle štěněte ve spacáku.
Někdo nechat si ho nějakou dobu u sebe a potom separovat
A chovatelka říká, že má všechny psy do 1roku v domě, aby si vytvořila kvalitní vztah se psi
"
Chápejte, všechny varianty jsou možné, záleží to jenom na Vás, pes v tomto hlasovací právo nemá. Koneckonců, pes je schopen žít i trvale na řetězu, a při příchodu pána bude vrtět ocasem.
Za mě - chovatelka je moudrá baba, pes je zvíře smečkové a smečku potřebuje.....
"Když jsme před 8lety měli naši labradorku, tak byla prostě od první noci venku na dvoře sama a v pohodě, vztah máme úplně úžasný, mazel je to největší :D a do vnitř se cpe kdy může :D"
Za prvé, nemůžete srovnávat, jaký by byl vztah, kdyby žila s vámi(a taky je čeč o labradorovi). Za druhé, to, že se cpe dovnitř kdy může, je myslím dost jasný signál, co na to ona....... slovy Vám to neřekne....

Pokud chcete, aby byl pes venku, coby hlídač, tak já bych volila variantu venku s labinou. Sám nebude a zvykne si snáz, nebude tolik tesnikt, protože bude mít společnost.
Určitě se najde sposta takových, co vaše rozhodnutí zpochybní, ale je to vaše věc. Já osobně si nemyslím, že pes je šťastný jen a jedině u krbu, myslím, že pokud se člověk psu věnuje, je šťastný kdekoliv. I venku.
napsal(a):
Pokud chcete, aby byl pes venku, coby hlídač, tak já bych volila variantu venku s labinou. Sám nebude a zvykne si snáz, nebude tolik tesnikt, protože bude mít společnost.
Určitě se najde sposta takových, co vaše rozhodnutí zpochybní, ale je to vaše věc. Já osobně si nemyslím, že pes je šťastný jen a jedině u krbu, myslím, že pokud se člověk psu věnuje, je šťastný kdekoliv. I venku.
děkuji moc i za takovýto názor :)

zuza22
napsal(a):
Jsem přesně čekala i takové komenty.
Tak ale nevím když chci aby pes hlídal, tak mi doma u krbu moc nepomůže, že.
Nevím tak snad pes byl odjakživa na hlídání tak snad nechci nic tak hrozného :/
To je fajn, že jste si vybrala takového borce,který už ve dvou měsících všechno uhlídá.Jenom to trošku kazí názor paní chovatelky, ale ta tomu pravděpodobně vůbec nerozumí,je jiná doba a psi už nepotřebují navázat vztah se svým člověkem a patrně i neprochází různými fázemi vývoje......
Dovolím si sem hodit citaci z posledního článku tady na ifauně - Psí konverzace :
"... „Celé spolužití člověka a psa by mělo být přirozené. Je to totiž ten nejjednodušší a zároveň nejvíce obohacující způsob pro oba živočišné druhy. Součástí tohoto partnerství musí být i vzájemný sociální kontakt – pes žijící převážnou část svého života na zahradě v kotci nikdy nebude toto vyhnání ze smečky vnímat jako přirozenost. Přirozenou je stále komunikace a interakce – tedy dát pejskovi možnost žít se svým člověkem a dát mu šanci uzpůsobit svoje vzorce chování lidskému světu, stejně tak jako by člověk – majitel psa – měl být schopen přizpůsobit svoje vzorce chování světu psímu...."
Autor bude patrně také poslabšího intelektu....
Mimochodem,pokud je pes skutečně "hlídací" (je obdařen pudy teritoriálním, obranným...), tak v něm to hlídání nezabije ani když bude spát v posteli s nebesy.
zuza22
napsal(a):
Myslím, že už jste rozhodnuta, takže se vám nebudou líbit příspěvky jiné, než je váš názor. To ale činí diskuzi poněkud zbytečnou.
zuza22
napsal(a):
já chtěla jen rady jak učíte psa samostatnosti ...
Vaše chovatelka má pravdu. Samostatnost postupně, jak štěndo roste. Základ je úzký kontakt s rodinou. Musí mít pocit, že do vaší smečky patří. Pokud ho budete od začátku držet mimo, pravděpodobně bude velmi nešťastné, protože nebude vědět, co provedlo. Pokud máte druhého psa, tak je nesmysl oddělovat ještě i je dva.
Osobně vidím největší klad v tom, že se svým psem sdílím společný život, tudíž i prostor.
zuza22
napsal(a):
To je skvělé, že jste čekala i rozumné komenty, které nebudou souhlasit s vaším názorem, ale stejně štěně vyhodíte samotné do kotce, ono toho ve dvou měsících hodně uhlídá, co? Být chovatelkou, nedám vám psa.