Zkušenosti s mangalicí...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2015 19:31
Blažena72

XXX.XXX.123.110

Bohužel, v době naprostého boomu tohoto plemene, jsme zakoupili dvě sviňky a kanečka (nechovné) za šílené peníze a po dvou letech chovu jsme se ujistili, že toto plemeno je absolutně k ničemu. Dlouhá doba výkrmu, hrozně moc sádla, které se po nějaké době i v chladu zkazí. Masa málo, stalo se i, že po zamražení a po pár měsících má zvláštní pachuť ta prorostlá vrstva na mase. Prodat půlku prasete, nebo celé prase je pro ostudu, nevýdělečné. Cenu musíte přizpůsobit tomu, že vlastně ze skoro metrákového čuníka, prodáte pouhých 16 kilo masa, další je jen sádlo. To nikdo za ceny, které uveřejňuje web propagace mangalice, nekoupí. Tudíž je to prase neprodejné. Tak jsme se tohoto plemene zbavili, sice s průdělkem, protože prase mangalice nežere jen trávu a seno, ale aby vyrostlo žere i šrot, zeleninu, ovoce. To vyroste za mnohem kratší dobu i jiné prase a zvykne si také venku a je taky ekologicky krmené. Byla to zkušenost, už nejsme tak "blbí", další prase jiného plemene, úžasného přeštíka, jsme si koupili a nejdříve ochutnali. Rozdíl veliký ve prospěch přeštíka. Je také venku, stejně jako mangalice, pořizovací cena chovné sviňky, kterou jsme zakoupili po ochutnání jatečního kanečka, byla směšná, oproti mangalici. Dáváme naděje do pravého českého prasete, má hodně masa, sádla přiměřeně a je to naprostý pohodář. Tolik naše zkušenosti a mangalici už nikdy!

Kája1203

10.2.2015 10:52
Kája1203

XXX.XXX.234.11

Taky jsme se takto nechali zlákat, pouze jednou jsme vyzkoušeli a již nám to nesmí do baráku, psal jsem viz:

Zpět k mangalici, osobně jsme vyzkoušeli u 2 čuníků, sviňka a vepřík.
Za mě již nikdy více, prasata byly agresivní, maso vcelku dobré ale samé sádlo. Poráželi jsme je ve 200kg a bylo to tak 50% maso 50% sádlo. Za mě pokud mohu hodnotit, mangalice již k nám nesmí. Nyní máme 3 čuníky plemene duroc, 2 svině a vepříka, příbírají podstatně lépe jak manga a hlavně bude méně sádla a více svaloviny.
Čuňase máme venku s tí že začátkem zimy jdou na pekáč. Příští rok jdeme do přešťáků.
Kája

Nyní máme přeštíky, loni jsme poráželi 6ks na podzim, mňamka!
Letos jich máme 11ks, počítám že začátkem března začneme zase porážet, z přeštíků děláme vše, včetně uzeného a klobás, letos chceme zkusit i špekáčky. Koncem března máme objednáno od soukr. Chovatele dalších 10 selat, doba výkrmu na 150-170kg cca 8-10 měsíců.

Za mě a celou naší rodinu, mangalice sem nepatří a již u nás nemá místo, někteří kamarádi o chovu na výkrm s mangou chtěli začčít ale když to viděli u nás v oboře, vše si rychle rozmysleli, v příloze fotky kdy jsme si ty dvě potvory přivezli, to ještě šlo ale jak jsme je dali do obory, stali se z nich zabijáci a to jsme k nim denodenně chodili mezi ně.

11.2.2015 15:55
hansss

XXX.XXX.130.146

Já teda nemám zkušenosti s čistou mangalicí. Moje byla kříženec, otec čistá mangalice a matka byla mix vietnamec, durok, divočák. Koupil jsem ji za 500 Kč, měla cca 10kg. Za rok mi vyrostla na cca 100 kg. Odhadem z ní bylo 50kg masa a 20l sádla. Maso má výbornou chuť a je o hodně tmavší než klasický vepřový, ale to bude nejspíš stravou. Zezačátku jsem jí měl spojenou s lantrasem, kterej měl cca 70kg a tak dostávala šrot a brambory. To trvalo tak 4 měsíce, pak dostávala trávu ze sekačky, trochu šrotu a pár brambor no a potom začali letní jabka. A od září už nechtěla žrát trávu tak dostávala jabka, řepu, brambory, ale už né šrot. Když si to spočítám nákladově tak 500 sele,200 doprava,500 obilí (1,5q), benzín do sekačky nepočítám, tak jako tak musim sekat, jabka sem měl zadarmo a řepu s bramborama sem si vypěstoval, ale sežrala cca 1,5q řepy a 2q brambor. Tenhle kříženec splnil moje očekávání, ale jenom mangalici chovat nechci, teď mám ve chlívku lantrase a přeštíka, ale z jara chci koupit zase něco podobnýho. Jediná nevýhoda teda, že i když byla v chlívku kam se chodí několikrát za den, tak byla plachá a potom při zabíjačce s tím byli problémy.

15.2.2015 08:47
jiříček

XXX.XXX.106.99

hansss napsal(a):
Já teda nemám zkušenosti s čistou mangalicí. Moje byla kříženec, otec čistá mangalice a matka byla mix vietnamec, durok, divočák. Koupil jsem ji za 500 Kč, měla cca 10kg. Za rok mi vyrostla na cca 100 kg. Odhadem z ní bylo 50kg masa a 20l sádla. Maso má výbornou chuť a je o hodně tmavší než klasický vepřový, ale to bude nejspíš stravou. Zezačátku jsem jí měl spojenou s lantrasem, kterej měl cca 70kg a tak dostávala šrot a brambory. To trvalo tak 4 měsíce, pak dostávala trávu ze sekačky, trochu šrotu a pár brambor no a potom začali letní jabka. A od září už nechtěla žrát trávu tak dostávala jabka, řepu, brambory, ale už né šrot. Když si to spočítám nákladově tak 500 sele,200 doprava,500 obilí (1,5q), benzín do sekačky nepočítám, tak jako tak musim sekat, jabka sem měl zadarmo a řepu s bramborama sem si vypěstoval, ale sežrala cca 1,5q řepy a 2q brambor. Tenhle kříženec splnil moje očekávání, ale jenom mangalici chovat nechci, teď mám ve chlívku lantrase a přeštíka, ale z jara chci koupit zase něco podobnýho. Jediná nevýhoda teda, že i když byla v chlívku kam se chodí několikrát za den, tak byla plachá a potom při zabíjačce s tím byli problémy.

Křížence Mangalice chovám již třetím rokem, mám plemenného kance, který obšťastňuje prasničky Čínského klapouchého prasete, větnamky, Duroc a pod.Selata jsou velice odolná, prasnice rodí venku ve slámě i v mrazu a není problém.Růst je obdobný, jaký popisujete, strava rovněž.Selata si ode mne berou převážně na výkrm do grilu.Maso má výbornou chuť, sádlo je delikatesa.Na gril prase stahujeme z kůže, jako divočáka, sádlo se ořeže a vyškvaří zvlášť.
Pokud prasátko zabíjím na klasiku, normálně jej opařím, jde to sice malinko hůř, mají více štětin.
Můj chov je převážně zaměřen na produkci selat, vzhledem k tomu, že se mi zákazníci vracejí, to s tou Mangalicí až tak špatné nebude.Spíše si myslím, že nespokojenost vyplývá z neznalosti plemene jako takového a očekávání výsledků, které nejsou reálné.
Všem stěžovatelům doporučuji návštěvu strýce Google a studium daného plemene Mangalica.

15.2.2015 13:22
hansss

XXX.XXX.130.146

jiříček napsal(a):
Křížence Mangalice chovám již třetím rokem, mám plemenného kance, který obšťastňuje prasničky Čínského klapouchého prasete, větnamky, Duroc a pod.Selata jsou velice odolná, prasnice rodí venku ve slámě i v mrazu a není problém.Růst je obdobný, jaký popisujete, strava rovněž.Selata si ode mne berou převážně na výkrm do grilu.Maso má výbornou chuť, sádlo je delikatesa.Na gril prase stahujeme z kůže, jako divočáka, sádlo se ořeže a vyškvaří zvlášť.
Pokud prasátko zabíjím na klasiku, normálně jej opařím, jde to sice malinko hůř, mají více štětin.
Můj chov je převážně zaměřen na produkci selat, vzhledem k tomu, že se mi zákazníci vracejí, to s tou Mangalicí až tak špatné nebude.Spíše si myslím, že nespokojenost vyplývá z neznalosti plemene jako takového a očekávání výsledků, které nejsou reálné.
Všem stěžovatelům doporučuji návštěvu strýce Google a studium daného plemene Mangalica.

Dobrý den, prosim Vás odkud ste?

15.2.2015 13:26
jiříček

XXX.XXX.106.99

hansss napsal(a):
Dobrý den, prosim Vás odkud ste?

Vysoké Mýto.

15.2.2015 13:27
jiříček

XXX.XXX.106.99

Poslední selata http://youtu.be/1QZW9SykjMA.

15.2.2015 20:55
hansss

XXX.XXX.130.146

Krásná selátka.

22.2.2015 19:55
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

Dobrý den,
Chci se zeptat pasou se. Mam možnost je koupit cca v červnu.
Chci je mít jako mazlíky (2 svinky) budu je mít u lesa bydlím v kopci tráva je mizerná dost mechu můžu jim oplotit kousek lesa. Na celí rok venku.

PIPASIS

22.2.2015 20:31
PIPASIS

XXX.XXX.211.99

22.2.2015 21:00
jiříček

XXX.XXX.106.99

Pasou se dobře, ale umí i pěkně rýt a dělat nepořádek (vlezou do všeho).Ta kyselá tráva nebude až tak moc vhodným krmivem, počítejte s tím, že budete muset krmnou dávku vhodně obohatit, aby vůbec rostly.

24.2.2015 19:33
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

PIPASIS napsal(a):
Prasečí jízda smajlík

https://www.youtube.com/watch?v=7Iz7nV-aec8.

Dobrá jízda

24.2.2015 19:37
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

S tím počítám přes léto budu dávat posekanou čerstvou trávu a nemam je na jídlo jako jako mazlíka. A v zimě vařené brambory.

25.2.2015 09:39
boaobr

XXX.XXX.19.34

Blažena72 napsal(a):
Bohužel, v době naprostého boomu tohoto plemene, jsme zakoupili dvě sviňky a kanečka (nechovné) za šílené peníze a po dvou letech chovu jsme se ujistili, že toto plemeno je absolutně k ničemu. Dlouhá doba výkrmu, hrozně moc sádla, které se po nějaké době i v chladu zkazí. Masa málo, stalo se i, že po zamražení a po pár měsících má zvláštní pachuť ta prorostlá vrstva na mase. Prodat půlku prasete, nebo celé prase je pro ostudu, nevýdělečné. Cenu musíte přizpůsobit tomu, že vlastně ze skoro metrákového čuníka, prodáte pouhých 16 kilo masa, další je jen sádlo. To nikdo za ceny, které uveřejňuje web propagace mangalice, nekoupí. Tudíž je to prase neprodejné. Tak jsme se tohoto plemene zbavili, sice s průdělkem, protože prase mangalice nežere jen trávu a seno, ale aby vyrostlo žere i šrot, zeleninu, ovoce. To vyroste za mnohem kratší dobu i jiné prase a zvykne si také venku a je taky ekologicky krmené. Byla to zkušenost, už nejsme tak "blbí", další prase jiného plemene, úžasného přeštíka, jsme si koupili a nejdříve ochutnali. Rozdíl veliký ve prospěch přeštíka. Je také venku, stejně jako mangalice, pořizovací cena chovné sviňky, kterou jsme zakoupili po ochutnání jatečního kanečka, byla směšná, oproti mangalici. Dáváme naděje do pravého českého prasete, má hodně masa, sádla přiměřeně a je to naprostý pohodář. Tolik naše zkušenosti a mangalici už nikdy!

Víte problém mangalice v ČR je v tom, že ji jistý podvodník, který si ji dal za úkol mangalici "propagovat", ji nabízel se lživými informacemi. Mangalice není špatné plemeno, sám je chovám jak v čisté formě tak křížené (ty jsou mimochodem mnohem lepší ve všech směrech než čistokrevné mangalice), a zatím nemám tendence měnit. Pořizoval jsem si je ale s tím, že se jedná o pozdní a SÁDELNATÉ plemeno, pokud bych naletěl nesmyslným lžím "propagátora" např. rostou ze sena atd. tak bych byl velmi zklamán. Pan propagátor v inzerci a na svém webu prodával selata za stovky eur a vždy i při velmi obsáhlé diskuzi zde na ifauna se oháněl cenami výrobků z mangalice apod. Je to samozřejmě celé velký nesmysl a podvod. Pokud chci maso či maso se sádlem tak je celá řada ušlechtilých prasatat, pokud chci hodně sádla tak mangalice nebo vietmanské či jiná asijská plemena jsou dobrou volbou. Rozhodně nelze říci či napsat, že se sádlo mangalice kazí atd. to spíše poukazuje na nevhodné skladování nebo chybu ve škvaření - to ale není problém mangalice.

26.2.2015 20:12
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

Já nevím jestli je koupit cenu nevím pří jaké budou podmínky asi za 500 1 ks.
Každý říká něco jiného. Od majtele u ktéreho jsem se jela podívat velmi je chválil přes léto krmi travou a zbytky z kuchyně přes zimu brambory vařené. A má tokovou boudu no moc jako bouda to nevypadá má jich 5 ks 1 musel zabít protože byla agresivní, ale ostatní jsou přitůlny.

27.2.2015 11:56
oslicek7

XXX.XXX.32.119

boaobr napsal(a):
Víte problém mangalice v ČR je v tom, že ji jistý podvodník, který si ji dal za úkol mangalici "propagovat", ji nabízel se lživými informacemi. Mangalice není špatné plemeno, sám je chovám jak v čisté formě tak křížené (ty jsou mimochodem mnohem lepší ve všech směrech než čistokrevné mangalice), a zatím nemám tendence měnit. Pořizoval jsem si je ale s tím, že se jedná o pozdní a SÁDELNATÉ plemeno, pokud bych naletěl nesmyslným lžím "propagátora" např. rostou ze sena atd. tak bych byl velmi zklamán. Pan propagátor v inzerci a na svém webu prodával selata za stovky eur a vždy i při velmi obsáhlé diskuzi zde na ifauna se oháněl cenami výrobků z mangalice apod. Je to samozřejmě celé velký nesmysl a podvod. Pokud chci maso či maso se sádlem tak je celá řada ušlechtilých prasatat, pokud chci hodně sádla tak mangalice nebo vietmanské či jiná asijská plemena jsou dobrou volbou. Rozhodně nelze říci či napsat, že se sádlo mangalice kazí atd. to spíše poukazuje na nevhodné skladování nebo chybu ve škvaření - to ale není problém mangalice.

Reaguji na větu, pokud chci hodně sádla tak mangalice nebo vietnamské. Vietnamské prase nemá téměř žádný tuk, pokud je chováno pastevně. Chováme vietnamská prasata cca 10 let právě proto, že tuk nemají

28.2.2015 19:53
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

Já nechci mangali na výkrm zatím. Až se je naučím chovat tak možná.

1.3.2015 07:25
jiříček

XXX.XXX.106.99

Helena Hudousková napsal(a):
Já nechci mangali na výkrm zatím. Až se je naučím chovat tak možná.

V odchovu žádný problém nevidím, když jsem si vědom toho, co zvíře pro svoji potřebu má mít (krmná dávka), její složení, dále pak ustájení zvířete.Nic víc, nic míň.
Tady trochu inspirace, foto grilovaného kanečka, cca 9 až 10 měsíců stáří, kříženec větnamské/Mangalica, stažen z kůže, jako divočák, vyškvařeno cca 6 litrů sádla.Na gril 25 kg čistého masa.Na to, že nebyl kastrovaný, byla chuť výborná (nebyl cítit), měl jsem z toho dost obavu, ale naštěstí zbytečně.Byl to původně zamluvený kus, pro který si nakonec nikdo nepřijel.

1.3.2015 20:05
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

Vypadá dobře už mám chut.

1.3.2015 20:54
jiříček

XXX.XXX.106.99

Dnes se mi opět potvrdilo, to co jsem zde již napsal!Mangalice chovaná pouze na pastvě SUPER!, Mangalice krmená jako klasické výkrmové prase HNUS!Tak si to vážení zapište za uši!

2.3.2015 07:03
boaobr

XXX.XXX.19.34

oslicek7 napsal(a):
Reaguji na větu, pokud chci hodně sádla tak mangalice nebo vietnamské. Vietnamské prase nemá téměř žádný tuk, pokud je chováno pastevně. Chováme vietnamská prasata cca 10 let právě proto, že tuk nemají

Ano samozřejmě, pokud chovám tzv. pastevně vietnamské a porážím v nižších hmotnostech tak je tuku minimálně. Já choval vietnamské prasata před mangalicemi právě kvůli sádlu a pokud se nechala tato prasata do vyšší hmotnosti a byla přikrmováná šroty apod. tak byla zasádlená hodně. Platí to i o mangalici, pokud má určité složení krmné dávky a poráží se v nižších hmotnostech tak je z ní také masíčko výborné s minimem sádla. Jinak platí co jsem napsal - toť moje zkušenosti.

2.3.2015 19:56
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

A čím krmit když nechci je jíst přes léto a zimu. A jak udělat ohradu.
Děkuji.

Ares 1985

7.3.2015 18:17
Ares 1985

XXX.XXX.157.233

Ja mám 2ks mangalice a 2 Landrase... A mangalice už nikdy viac... Stále len kvicia, a to či majú plný alebo prázdny valov..V celom chlieve všade bordel kalia a močia si priamo tam kde spia spia...to sa nedá s Landrase vôbec porovnať..

8.3.2015 12:00
qixi

XXX.XXX.147.147

oslicek7 napsal(a):

Môžem iba súhlasiť, zo 49 kg vietnamského mávame najviac tak pol kila masti.

8.3.2015 20:18
jiříček

XXX.XXX.106.99

Ares 1985 napsal(a):
Ja mám 2ks mangalice a 2 Landrase... A mangalice už nikdy viac... Stále len kvicia, a to či majú plný alebo prázdny valov..V celom chlieve všade bordel kalia a močia si priamo tam kde spia spia...to sa nedá s Landrase vôbec porovnať..

To je asi tím, že do chléva nepatří, ještě je krmte jako Landrace a budete nadávat podruhé!

Přidejte reakci

Přidat smajlík