Tonda55

XXX.XXX.118.5
Zdravím,
po minulé zkušenosti s ne úplně zdařeným rozkrmením odstavených selat se chci raději zeptat zkušenějších kolegů. Mám dvouměsíční selata vietnamáků, ti větší váží 7 kilo (jedí šrot a brambory). Chtěl bych je dobře rozkrmit. Byla mi dána rada, že je ideální začít je rozkrmovat směsí pro selata (myslím, že se jmenuje ČOS), pak přidat směs A1. Zdá se mi to ale docela drahé. Ještě je varianta, že koupím sojový šrot a budu ho přidávat k bramborám a šrotu. Co byste zvolili vy? Jaké má podle vás soja nevýhody?
Děkuji za každou radu, Tonda.
Ja nedavam žadni smes a1 jenom pšeničny šrot brambory a krasne rastu im smesku netreba to su nenaročny lechky chov.
Žiadna zmeska, iba brambory, šrot, všetko zo záhrady, zbytky z kuchyne a hlavne zelená pastva, vtedy rastú najrýchlejšie.
qixi
napsal(a):
Žiadna zmeska, iba brambory, šrot, všetko zo záhrady, zbytky z kuchyne a hlavne zelená pastva, vtedy rastú najrýchlejšie.
Včera mě nějak neposlouchla síť, tak můj příspěvek nedorazil.Prasátka na fotech jsou pěkná, tak snad mají dostatek (složení stravy).Krmím obdobně, šrot většinou směs ječmen pšenice i oves a kukuřice.Záleží na kategorii zvířat a stavu krmiva na skladě..Pšenici vždy v menší míře, z důvodu obsahu lepku, který ztěžuje trávení.Přidávám minerály, buďto ve směsi, nebo alespoň vápenec a sůl.Kromě nárůstu masa je dobré sledovat i stav kostry a paznechtů, které právě složku minerálů pro svůj zdárný vývoj potřebují.V sezoně, kdy je dostatek trávy (či ostatního zeleného), šroty vypouštím z jídelníčku.Malá dávka je pouze pro kojící prasničky.U výkrmových kusů hrozí zatloustnutí, což je na škodu.