Dobrý den. Mám dotaz- chtěla by jsem krávu, dostala jsem nabídku na býčka. Zkušenosti s býkama mám jen v kravíně, kde stáli na řetězu a čekali až dorostou a přijede pro ně jatečák. No jde mi o to, zda vzít býčka, odchovat si ho na maso, nebo vykastrovat a volka chovat dýl do větší velikosti. Býček by musel jít dřív, jelikož jako velkého bych se asi bála. Bude s koňmi. Nebo počkat na jalovičku, ale tu se mi tak malou nedaří sehnat. A dá se i býk vychovat aby nebyl agresivní? Děkuji za odpovědi.
Dobry den
Bycek urcite ale nekastrovat nejlepsi cena za bycka 300-350kg Zeptej te se reznika jaka je cena on vam rekne ze nikdo nema zajem o skot starsi 2roky. Ja delam maso v Lottysku a v Cesku znam jen to ze cena je asi 180 kc za kg coz je super... ve strucnosti do jednoho roku nej potom cena pada... Agresivita nemam zadnej problem jen zkusenost ze telata a bejcky kterym davam zrat ja jsou hrozne vdecni za vse treba jen pohlazeni :) podrbani
Z pozdravem Petr
Býk se dá vychovat, aby nebyl agresivní. Samozřejmostí je to u plemenných býčků, jednoho jsme koupili a je zlatý. Tedy neútočí, respektuje člověka a dá se s ním manipulovat (oddělit od stáda v době, kdy nechceme připouštět). Mazlit se s ním není potřeba, naopak! Pak ho mám s poníkama a OK.
Na druhou stranu jsme ve stáji býčka na výkrm, od majitele, co ho měl do cca půl roku, ochočil si ho, že býček přestal mít respekt z člověka a bylo zle. Chlapi k němu chodili po dvou, aby mu vyčistili box, nastlali. Jeden ho vidlemi držel v rohu, hlídal, co dělá, druhý pracoval. Zabíjel se doma - vyhnal se z boxu do klece a zvenku zastřelil, pak se klec rozebrala.
Také máme pár vykrmených býků za sebou, co jsme měli od malička, vychovali je na kyblíku s mlékem, pak uvázali, když už měli "roupy".
Shrnula bych to - býček se vychovat dá, pokud ho budete vychovávat tak, aby neztratil respekt z člověka, ale neměl s ním zlé zkušenosti. Pokud se situace začne zadrhávat, je potřeba jej ustájit tak, aby nemohl nikomu ublížit, nebo jej dát zabít trochu dřív, než jste původně plánovali. Býci nejvíc přibývají na váze, čím jsou větší, tele přibývá kilo denně (měsíčně 30 kg), velký být 3 kg denně (až 100 kg za měsíc), takže chce to najít optimum.
Volek vypadá neškodně, ale pořád je to kus hovězího a bohužel - kvalita masa volka je horší a jatka i méně platí.
Chcete-li krávu, kupte si ji, nebo jalovici - třebas větší (a dražší), ale býček vám touhu po krávě nevyřeší!