Potřebuji radu, názor, cokoliv..
Obrátil se na mě známý s prosbou o radu, pomoc jelikož ví, že se v chovatelství trochu pohybuji, tak třeba budu vědět.Jenže já nevím.Já chovám kozy, drůbež a různou drobotinu (morčata, papoušci).
Pán je již v důchodu, normálně mu zvířata nevadí, také kdysi měli kravku a slepice.Ale vzhledem k věku se s manželkou odstěhovali do města a pronajali si zahrádku (taková ta v zahrádkářské kolonii) aby měli z paneláku kam vypadnout.Jenomže tenhle klid a pohoda na zahrádce jim skončil, když si tam mladá sousedka s přítelem zbouchala jakousi boudu a umístili tam dvě větší selata.Se sousedkou není kloudná řeč, jelikož pán se chtěl normálně domluvit a hlavně se zeptat, zda jim to město dovolilo mít v kolonii prasata, a zda tam budou pořád, nebo jen dočasně, než je porazí.Tak jediná odpověd byla, že nic zabíjet nebudou, že to jsou mazlíci a vyloženě ho poslala do pr...Upozornuji že pán je velmi slušný a vše běžně řeší s klidem, ale tato reakce ho od mladé paní (cca 30 let) dostala.Ono pánovi jde především o to, že sousedka na tu zahradu musí dojíždět alespon to nakrmit.(výběh prý nemají - jen malý rozbahněný kolem té boudy.Prasata tam po celý den ječí, dokud jim pán přes plot nehodí aspon něco málo ze své zahrady aby je aspon na pár minut umlčel.(má je bohužel hned za plotem, kde normálně mají udělané posezení ale nemohou tento prostor už využívat, protože nejen že jim tam prasata voní pod nos, ale jakmile prasata slyší že tam někde někdo je, tak neskutečně řvou a z boudy se ozývají i rány (buď tu boudu demolují, nebo se vzájemně napadají).Jedno z prasat má navíc v oblasti hlavy nevzhledné skvrny a celkově to zvíře nevypadá zdravě.Pán tam bývá denně od rána do večera a sousedku tam vidí jednou denně s malým kyblíkem.Naposledy (když se s ní chtěl domluvit) tak jim zrovna sypala šlupky od brambor a poházela pár rohlíků.Vodu nikde neviděl.Promluvil by si aspon s jejim přítelem protože věří, že to není takový pruďas jako ona, ale on se tam ukáže spíš jen když mají na zahradě nějakou akci s přáteli, jinak ho tam vidět není vůbec.Pán nikdy prasata nechoval tak neví co to obnáší, ale už z toho krmení usoudil, že toto není kvalitní strava, ale hlavně je to na den hrozně málo.A možná proto, tam ta prasata nesnesitelně řvou/doslova ječí.Vzhledem k tomu že se se sousedkou rozumně mluvit nedá (chtěl jen aby je přesunuli dál od plotu, a chtěl nabídnout, že pokud by ona nestíhala dojíždět, může je nakrmit on, stejně tam bývá celé dny.)Mimo zimu teda, což si ani neumí představit, jak tam budou přežívat když tam v zimě nikdo ze sousedství nebude a ona tam už takhle za nima nejezdí.Pokud chce jezdit jednou denně, tak by jim měla dát nažrat pořádně a zajistit jim tu vodu.Malý 3 litrový kyblíček se šlupkama pro dvě odrostllá selata je asi málo, zvlášt když nemají možnost se pást.Já nevím co mám pánovi poradit, ono je těžké když s druhou stranou se normálně mluvit ani nedá.Jemu vadí ten řev, smrad ani tak neřeší (kolem hnoje žil ) a prasat je mu i líto.Já nevím jak to v těch zahrádkářských koloniích chodí.Zvířata tam samozřejmě být můžou, ale aby si tam někdo ubytoval hospodářská zvířata, s tím se setkal poprvé.Je rozumné ho tedy odkázat na městský úřad který je vlastníkem těchto zahrádek at se informuje tam, nebo jak byste tuto situaci řešili vy?Mimo to, jsem se tady teda dočetla o registraci prasat, tedy klasika jako u těch koz které máme my (Samozřejmě u těch já si evidenci vedu).Ta prasata jsou bez známek, tedy bez evidence.Neumím si ani představit jak si někdo nahlašuje hospodářství na nájemní zahrádku v kolonii.Paní prostě koupila dva mazlíky, hodila je na zahradu a hotovo.žádná jiná starost (evidentně ani s krmením tu starost nemá).Co s tím tedy?Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mexin
napsal(a):
Potřebuji radu, názor, cokoliv..
Obrátil se na mě známý s prosbou o radu, pomoc jelikož ví, že se v chovatelství trochu pohybuji, tak třeba budu vědět.Jenže já nevím.Já chovám kozy, drůbež a různou drobotinu (morčata, papoušci).
Pán je již v důchodu, normálně mu zvířata nevadí, také kdysi měli kravku a slepice.Ale vzhledem k věku se s manželkou odstěhovali do města a pronajali si zahrádku (taková ta v zahrádkářské kolonii) aby měli z paneláku kam vypadnout.Jenomže tenhle klid a pohoda na zahrádce jim skončil, když si tam mladá sousedka s přítelem zbouchala jakousi boudu a umístili tam dvě větší selata.Se sousedkou není kloudná řeč, jelikož pán se chtěl normálně domluvit a hlavně se zeptat, zda jim to město dovolilo mít v kolonii prasata, a zda tam budou pořád, nebo jen dočasně, než je porazí.Tak jediná odpověd byla, že nic zabíjet nebudou, že to jsou mazlíci a vyloženě ho poslala do pr...Upozornuji že pán je velmi slušný a vše běžně řeší s klidem, ale tato reakce ho od mladé paní (cca 30 let) dostala.Ono pánovi jde především o to, že sousedka na tu zahradu musí dojíždět alespon to nakrmit.(výběh prý nemají - jen malý rozbahněný kolem té boudy.Prasata tam po celý den ječí, dokud jim pán přes plot nehodí aspon něco málo ze své zahrady aby je aspon na pár minut umlčel.(má je bohužel hned za plotem, kde normálně mají udělané posezení ale nemohou tento prostor už využívat, protože nejen že jim tam prasata voní pod nos, ale jakmile prasata slyší že tam někde někdo je, tak neskutečně řvou a z boudy se ozývají i rány (buď tu boudu demolují, nebo se vzájemně napadají).Jedno z prasat má navíc v oblasti hlavy nevzhledné skvrny a celkově to zvíře nevypadá zdravě.Pán tam bývá denně od rána do večera a sousedku tam vidí jednou denně s malým kyblíkem.Naposledy (když se s ní chtěl domluvit) tak jim zrovna sypala šlupky od brambor a poházela pár rohlíků.Vodu nikde neviděl.Promluvil by si aspon s jejim přítelem protože věří, že to není takový pruďas jako ona, ale on se tam ukáže spíš jen když mají na zahradě nějakou akci s přáteli, jinak ho tam vidět není vůbec.Pán nikdy prasata nechoval tak neví co to obnáší, ale už z toho krmení usoudil, že toto není kvalitní strava, ale hlavně je to na den hrozně málo.A možná proto, tam ta prasata nesnesitelně řvou/doslova ječí.Vzhledem k tomu že se se sousedkou rozumně mluvit nedá (chtěl jen aby je přesunuli dál od plotu, a chtěl nabídnout, že pokud by ona nestíhala dojíždět, může je nakrmit on, stejně tam bývá celé dny.)Mimo zimu teda, což si ani neumí představit, jak tam budou přežívat když tam v zimě nikdo ze sousedství nebude a ona tam už takhle za nima nejezdí.Pokud chce jezdit jednou denně, tak by jim měla dát nažrat pořádně a zajistit jim tu vodu.Malý 3 litrový kyblíček se šlupkama pro dvě odrostllá selata je asi málo, zvlášt když nemají možnost se pást.Já nevím co mám pánovi poradit, ono je těžké když s druhou stranou se normálně mluvit ani nedá.Jemu vadí ten řev, smrad ani tak neřeší (kolem hnoje žil ) a prasat je mu i líto.Já nevím jak to v těch zahrádkářských koloniích chodí.Zvířata tam samozřejmě být můžou, ale aby si tam někdo ubytoval hospodářská zvířata, s tím se setkal poprvé.Je rozumné ho tedy odkázat na městský úřad který je vlastníkem těchto zahrádek at se informuje tam, nebo jak byste tuto situaci řešili vy?Mimo to, jsem se tady teda dočetla o registraci prasat, tedy klasika jako u těch koz které máme my (Samozřejmě u těch já si evidenci vedu).Ta prasata jsou bez známek, tedy bez evidence.Neumím si ani představit jak si někdo nahlašuje hospodářství na nájemní zahrádku v kolonii.Paní prostě koupila dva mazlíky, hodila je na zahradu a hotovo.žádná jiná starost (evidentně ani s krmením tu starost nemá).Co s tím tedy?Děkuji.
Přesně jak říkáte. dotaz na majitele zahrádek, tedy město, jestli tam vůbec prasata mohou být. a pak udání na svs.
jahodapavel
napsal(a):
1. zakrslá prasata se chovají stejně jako psi ze záliby.
2. pokud by je majitelka málo krmila, byla by hubená ( nejsou na výkrm na 250 kg prasnici se počítá 2,7kg krmné směsi )
Takže s tím nic neudělá.
.Chápu ze to nekdo chová v domácnosti jako mazlíka, to jsou ty gottingenská mini..a nevim jak to v tomto pripade je s případnou registrací.Ovšem paní by tam dle informací měla mít vietnamská prasata.Nevím, ale kouknu sama, v 18h za pánem jedu.Já vím ze povinnost registrovat je u koz už od 1ks, tady jsem se dočetla že u prasat je ta povinnost od 2ks.Což paní má, ale evidováno ne.Já nejsem typ cloveka který by dělal zbytečně dusno, mě samotnou by to štvalo ohledně našich koz, ale ten důchodce chce mit taky svuj klid, uz takhle jim tam trpí ty jejich opilecký akce a neřekl ani slovo proti, ale tohle mu už docela vadí.Ani ne tak ta prasata, jako to, ze paní nebere ohledy na druhé.A přitom by stacilo, kdyby je od plotu přestěhovali aspon kousek dál, nebo kdyby je aspon krmila tak jak má aby tak neřvali, že to je slyšet až k výjezdu hlavní cesty, což je docela velká vzdálenost.Jestli je to slyset az k panelákům nevím, ale stížnostem obyvatel bych se nedivila.Ale hlavně, lidi na techto zahradkach v kolonii maji maximalne zakrslý králíčky, které si na zimu berou domů, ale prasata?
Tak prasata vypadají opravdu jako vietnamci nebo jejich kříženci.Mají ted cca do 15kg a koukala jsem že je to sviňka s kanečkem.Nevím jak jsou pohlavně zralá prasata, ale u koz oddělujeme kozlíky od 4-5měsíce.Paní jestli ani tuto možnost brzského připuštění neřeší, tak je to asi opravdu s jejím "chovem" na pováženou.Nicméně çekala jsem tam s pánem do pul osmé jestli paní přijede, protože tam byla dnes prý jen ráno před desátou.opět nesla z auta malý kyblíček se zbytkama, ale není to trochu málo pro dve prasata ktery pravdepodobne zerou jednou denně?Bylo videt že v boudě měli původně seno jako podestýlku, dle těch zašlapaných zbytků vytahaných z boudy do bahna.V boudě tudíž nemají nic, takže podestýlku si sežrali.Pekáč byl prázdný a voda opravdu nikde není.Asi pijou bahno, nebo nevim.A opravdu řvou jak praštěný, když slyšeli že tam někdo je, a to jsem byla s pánem stále na jeho zahradě.Na prasata jsem se sla podivat az po chvili konverzace s pánem a celou tu dobu co jsem se s nim bavila, tak oni řvali a řvali.Výběh je opravdu maličký, odhaduji 1x 2 metry.pouze před boudou.všude bahno, hnus.U prasat teda asi běžné, ale nemají nikde jediné suché místo kdyz si to z venku tahají do té boudy bez podestýlky.Jedno prase ma hlavu posetou pupínky, bradavicemi, nebo co to je..Jinak nevypadají podviživeně, ale buclatý taky nejsou.Takové nudle.Jsou tam teprve týden, tak se teprve uvidí jak budou vypadat později.Každopádně pán tam bude i o vikendu a tak doufá že se tam objeví ten její přítel aby si mohl případně promluvit s ním, a když ne, tak v pondělí zajde na ten úřad.
Dotaz na MÚ, zda je rovnou dovoleno chovat v zahr.kolonii prasata - a pokud ne, zda bylo vydáno nějaké "extra" povolení. Pán může také podat stížnost, protože pokud je tam nadměrný hluk a zápach, je to tak nějak proti občanskému soužití...
Dále možná požádat místně příslušnou veterinární správu o kontrolu podmínek chovu - ikdyž u prasat je na to tak trochu "dvojí metr" než třeba na pejska...
Rovněž je možné si vyžádat stanovisko příslušné Krajské hygienické stanice, pokud se domníváte, že je zápach již "nad rámec akceptace".
Chudáci důchodci.V zahrádkářské kolonii, kde je hlava na hlavě a každý si na těch svých pár metrech hledí vybudovat pole i rekreační středisko zároveň, musí být ječící prasata v bahně docela zážitek
Pokud s majitelkou není řeč, asi bych tam opravdu poslala KVS.
Řeší spousty naprosto neoprávněných, povětšinou anonymů, tak by aspoň jeli na konkrétního oznamovatele.
Jestli je to tak, jak píšete, měla by paninka dostat aspoň pokutu, a to je nepříjemnost.zvířata asi nemá jako nej... koníčka.Soudě podle vašeho popisu jejího krmení a napájení.
Proto by jí to, od dalšího držení prasat, mohlo odradit.
leopold k.

XXX.XXX.224.243
To je slabá káva.
Četl jsem v iDnes, že nějaká ženská chová v zahrádkářské kolonii 30 kozlů a 40 koz na 300 m2.
leopold k.
napsal(a):
To je slabá káva.
Četl jsem v iDnes, že nějaká ženská chová v zahrádkářské kolonii 30 kozlů a 40 koz na 300 m2.
tak to je síla.Nicméně pán má dnes namířeno na ten úřad, jelikož přes víkend tam byla viděna pouze ta paní, kdy se tam objevuje skutečně jednou denně s malým kyblíkem pravdepodobne zbytku z kuchyne.Což by teda nevadilo, jen si nemyslime, ze ten kyblicek na dva kusy je 1x denne dostačující.Zatim ji nevidel že by pripravovala krmení treba v chatce, tudiž šrot nebo nejakou směs tam asi mit nebude aby jim to namíchala tam.Podestýlku tam stále novou nemají.V boudě se nemají ted v těch chladných nocích do čeho zahrabat.Uvidím s čím prijde pán z úřadu.
xchipsy
napsal(a):
Http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100053086.html.
Hodná, děkuji
A co asi někde vypráví ta paní?:-Pořídila jsem si mazlíky na zahradu a ten od vedle jim pořád něco hází, takže prasata řvou jen co někoho vidí. A navíc si tam tahá další lidi aby mi to tam očumovali..- každá mince má dvě strany. Začínat "usmiřovací" rozhovor tím, jestli to májí povolený...já už bych se taky ježila. Navíc podle rozhořčení a závažnosti problému to vypadalo že tam jsou několik měsíců a ne týden. Třeba je od někoho dostali, tak je někam dát museli. Třeba by i byli ochotní se s těmi sousedy domluvit, kdyby na ně hned někdo neběžel žalovat.