Kája19

XXX.XXX.2.204
Zdravím, zajímalo by mě, co vše mohu jako laik vyčíst z ušní známky skotu? Já se tedy přiznám, že jsem skončila u údaje o pohlaví samice (dle žluté barvy známky). Přikládám foto. Díky za rady zkušenějších
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kája19
napsal(a):
Zdravím, zajímalo by mě, co vše mohu jako laik vyčíst z ušní známky skotu? Já se tedy přiznám, že jsem skončila u údaje o pohlaví samice (dle žluté barvy známky). Přikládám foto. Díky za rady zkušenějších
Šestimístné číslo = "kraví" občanka (individuální), trojčíslí = okres, CZ je jasné.
Kája19

XXX.XXX.2.204
Díky moc! A existuje třeba nějaká databáze těch “občanek”? Ten okres je ten, kde se narodila nebo kde žije teď? Lze někde zjistit, který okres má které číslo? Pardon za tolik otázek
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Šestimístné číslo = "kraví" občanka (individuální), trojčíslí = okres, CZ je jasné.
Dobrý den. Trochu upřesnění:
trojčíslí = kodex, již několik let to není okres, ale jde z toho vyčíst pohlaví a kraj - 9 je samice, 0 je samec; zbytek je kraj - v tomto případě 21 = Středočeský kraj.
MZ = úřad, který je "garantem" za evidenci.
Ústřední evidenci (ÚE) vede Českomoravská společnost chovatelů, a.s. (ČMSCH) - kontakty na www.cmsch.cz
Chovatel obdrží nové visačky (ušní známky) podle toho v jakém kraji je jeho hospodářství. Narozené tele visačkou označí a nahlásí jeho narození do ÚE. Pokud by tele prodal, třeba na druhý konec republiky, číslo teleti stále zůstává (i když změní kraj). Kde které tele je ustájeno, evidují a vědí na ČMSCH, ale nevím zda budou ochotni podávat informace, pokud neprokážete oprávněný zájem. Zkuste se s nimi domluvit.
Kája19

XXX.XXX.2.204
Jejda
napsal(a):
Dobrý den. Trochu upřesnění:
trojčíslí = kodex, již několik let to není okres, ale jde z toho vyčíst pohlaví a kraj - 9 je samice, 0 je samec; zbytek je kraj - v tomto případě 21 = Středočeský kraj.
MZ = úřad, který je "garantem" za evidenci.
Ústřední evidenci (ÚE) vede Českomoravská společnost chovatelů, a.s. (ČMSCH) - kontakty na www.cmsch.cz
Chovatel obdrží nové visačky (ušní známky) podle toho v jakém kraji je jeho hospodářství. Narozené tele visačkou označí a nahlásí jeho narození do ÚE. Pokud by tele prodal, třeba na druhý konec republiky, číslo teleti stále zůstává (i když změní kraj). Kde které tele je ustájeno, evidují a vědí na ČMSCH, ale nevím zda budou ochotni podávat informace, pokud neprokážete oprávněný zájem. Zkuste se s nimi domluvit.
Tak jsem zadala to číslo z fotky do databáze plemenic, ale bohužel žádný záznam… díky za info.
Kája19
napsal(a):
Tak jsem zadala to číslo z fotky do databáze plemenic, ale bohužel žádný záznam… díky za info.
Dobrý den. Hledala jste v Plemdatu - nevím, s tím nemám zkušenosti, ale jestli Vaše marné hledání nebude tím, že tato plemenice nebyla připouštěna (s následným nahlášením připuštění do této databáze).
Více šancí v pátrání by bylo u ČMSCH, ale ani tam se nemusíte dopátrat toho, odkud pochází - chovatel nenahlásí narození telete a nevíte nic. Ještě by byla šance, že by Vám prozradili, komu vydali uvedené číslo.
Ještě další doplnění k obsahu ušní známky: v případě, že zvíře ušní známku ztratí, je chovatel povinen objednat to samé číslo (duplikát) a známku zavěsit. Pořadí duplikátu se uvádí v levé horní části (naproti znaku MZ, které je vpravo). Ušní známka na obrázku je už osmý duplikát pro býčka. Na té Vaší známce je možná I., to by znamenalo, že je to duplikát a zvíře muselo být do ÚE už zařazeno. ČMSCH Vám neobjedná duplikát, pokud zvíře není evidováno.
JitkaFF

XXX.XXX.168.10
Záznam tam je. Zadejte celé číslo. Kráva narozena 8.1.2015, Y50C