Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Onemocnění slinivky břišní
Sdílet:

Onemocnění slinivky břišní

Kočky
Nemoci

Akutní zánět slinivky břišní

Akutním zánětem slinivky břišní (pankreatitis) jsou postiženy spíše starší a obézní kočky. Projevuje se jako “akutní břicho”, rychle dochází k selhání orgánů, šoku a smrti. Mnohdy vznikne při překrmení po předcházejícím hladovění a to zvláště o svátcích, kdy kočky jsou překrmeny krmivem ne zcela optimální skladby.

Chronická pankreatitis

Častější je chronická pankreatitis, je ale diagnostikována poměrně vzácně. Příčinou může být poranění břicha, infekční peritonitis (FIP), zánět žlučovodů a jater, střevní infekce nebo i otravy. Příznaky nejsou specifické, kočka je apatická, nemá zájem o krmivo, většinou nezvrací, tělesná teplota se snižuje. Prognóza je nepříznivá.

Exokrinní nedostatečnost slinivky břišní

Při exokrinní nedostatečnosti slinivky břišní dochází k nedostatečné tvorbě trávících šťáv a tím k nedostatečné činnosti trávicího traktu. Projevuje se nechutenstvím, zvracením, vodnatým průjmem, trus bývá světlejší až žlutý. Někdy naopak kočka přijímá dostatečné množství krmiva, přitom hubne a trus je objemný. Častěji jsou postiženy siamské kočky. Náhrada pankreatických enzymů léky sice kočku neuzdraví, ale upraví zažívání na snesitelný stav. Pokud není vyvolávající příčinou nádorové bujení, není život kočky omezen.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru