Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočky s průkazem a ty další
Sdílet:

Kočky s průkazem a ty další

Kočky
Všeobecné
Všechny kočky – ať se vzhledově podobají jakémukoli plemeni, nebo jsou to kříženci, či macci volně pobíhající po ulici – jsou tvorové, kteří jsou hodni pozornosti člověka.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Nároky na krmení, životní prostředí, péči o zdraví a vůbec všechny finanční náklady po dobu života jsou prakticky stejné. Rozdílná je cena při nákupu zvířete. Proč tedy chovatelé kladou důraz na průkaz původu (také nazývaný rodokmen, zkratka PP)? Je to totiž něco obdobného jako záruční list, který říká, že zvíře má předky stejného plemene a že ponese stejné plemenné znaky.

S průkazem

Koťata s průkazem původu pocházejí od chovatele, který je organizován v některé „kočičářské“ organizaci a řídí se jejími pravidly. Různé organizace mají pravidla mírně rozdílná. V součastné době v u nás největší orga­nizaci – ČSCH SCHK patřící pod mezinárodní organizaci FIFe – není zapotřebí žádné uznávání kočky pro možnost chovu. Jen musí mít oba partneři PP a chovatel musí dodržet Chovatelský řád, který vychází mj. ze zákona č.246/1992 Sb., respektive vyhlášky č. 21/2013 Sb.

Na všechna koťata, která se kočce narodí, ať jsou dvě, nebo je jich deset, je vystaven průkaz původu. Termín „nadbytečná koťata, která už nedostala PP“ je jen prodejní trik. Samozřejmě PP nezaručuje, že z kotěte vyroste šampion, ale podle titulů předků lze usuzovat na možnosti výstavní kariéry. Získat PP na dospělé zvíře je obecně nemožné, výjimkou jsou v různých zemích a různých organizacích některá plemena. V České republice jsou to třeba evropské kočky, v Rusku sibiřské, v Norsku Norské lesní kočky. Takoví jedinci musí být na výstavě prohlédnuti dvěma mezinárodními posuzovateli, kteří zjistí, že kočka plně odpovídá danému plemeni. Tím se může stát zakladatelem rodokmenu, kde je uvedena jako první – bez známých předků.

Nákupní cena kotěte je rozdílná podle záruk, které může chovatel dát, podle hodnoty předků (plemenné, výstavní, chovné), podle množství a ceny zdravotních testů rodičů a podle předpokladu splnění požadavků, pro které je zvíře kupováno. Ceny jsou smluvní, vždy záleží na dohodě prodávajícího s kupujícím.

Bez průkazu

Proč se tedy vyskytují kočky, které odpovídají vzhledově určitému plemeni a nemají PP? Příčin může být několik. Někdy byly shledány u některého partnera problémy, pro které byl prodán na „mazlíka“ nevhodného k chovu, přesto chovatel, který není organizován v žádné společnosti, takové kočky množí. Někdy nelze 100 % zaručit, který kocour je otcem koťat. Matka většinou bývá jistá, i když lze krásné matce přidat koťata od jiné. Nejčastěji nemá majitel kočky zájem o cílenou plemenitbu a jde jen o množení koček za účelem radosti z malých koťat nebo mnohem častěji pro peníze.

Domácí kočky, to jsou všechny kočky, které nevykazují charakteristické znaky žádného plemene. Většinou jsou to koťata z volného, nekontrolovaného rozmnožování. I když nevíme a nemůžeme předpokládat, co z takového tvorečka vyroste, zaslouží si naši přízeň.

Pořízení kotěte

Pokud si hodláte do domácnosti pořídit kočičího spolubydlícího nebo rozšířit stávající kočičí společenství, uvažujte, jaké nároky na vzhled zvířete, jeho povahové vlastnosti a další kariéru máte. Pokud máte zájem o kočku jako takovou, zajděte do útulku a pomozte některé kočce, která ztratila domov, nebo si vyberte z inzerátů, kde jsou nabízeny domácí kočky. V těchto případech je cena většinou jen symbolická, v útulcích je to příspěvek na provoz zařízení.

Máte-li zájem o domácího mazlíčka určitého plemene a nechcete jej dále rozmnožovat, zjistěte, proč nabízená koťata nemají PP, a orientujte se v cenách nabízeného plemene. Někdy nižší cena může znamenat problémy zvláště zdravotní a tím vyšší výdaje v pozdější době, případně kratší a ne zcela spokojený, klidný kočičí život.

Ani sebelepší PP nemůže zajistit, že z daného jedince vyroste světový šampion. Pokud chcete vlastnit opravdu špičkového jedince, nespěchejte s nákupem, projděte několik výstav koček, pročtěte katalogy, informujte se u zkušených chovatelů a v chovatelských organizacích. Pak si vyberte kočku nebo kocoura, který se vám zamlouvá vzhledem i povahou, a počkejte na jeho potomka. Případně se také informujte o serióznosti chovatele. Vždy si ale uvědomte, že „pracujete“ s živým materiálem, že genetika je velmi složitá záležitost a že jste zodpovědní za každého živého tvora, kterého k sobě připoutáte. Do většiny domácností se vejde víc než jen jedna kočka, a pokud se váš záměr nepovede na první pokus, kočky budou jen vděčné za dalšího společníka ke hrám.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru