Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Radeshka

7.9.2012 23:41
Radeshka

XXX.XXX.240.46

Přeji všem krásný a příjemný večer,

již 3 dny máme doma malého nalezence jménem Damián. Osud k němu nebyl moc příznivý a někdo ho odhodil do křoví.

Zajímalo by mě co je to za plemeno. Myslíme si, že by mohl mít rysy britské krátkosrsté kočky.

Děkuji za odpověď

8.9.2012 00:03
danurba

XXX.XXX.50.200

Získali jste nádherného modrého kocourka, možná tu barvu opravdu zdědil po britce, ale třeba taky ne...vždyť je to jedno, ne?:-) Hlavně že se spolu budete mít všichni dobřesmajlík.

16.9.2012 12:06
lenka64

XXX.XXX.0.1

Radeshka napsal(a):

již 3 dny máme doma malého nalezence jménem Damián. Osud k němu nebyl moc příznivý a někdo ho odhodil do křoví.

Zajímalo by mě co je to za plemeno. Myslíme si, že by mohl mít rysy britské krátkosrsté kočky.

Děkuji za odpověď

Našla jsem před dvěma lety stejného kocourka,neuměl ještě ani sám jíst,tak jsme ho vypiplali lahvičkou a teď je z něj obrovský kocour a na veterině mi řekli,že je to zřejmě briťák a možná s něčím šmrnclý,ale je to fakt jedno,máme ho rádi stejně:-).Posílám fotku na ukázku.

16.9.2012 18:55
alenav

XXX.XXX.28.143

Ani na jedné z fotek není britské kotě - nepřipomíná jej ani stavbou těla, ani kvalitou srsti ani barvou očí. Přikládám fotku britského modrého kotěte s PP.

19.9.2012 10:18
lenka64

XXX.XXX.0.1

alenav napsal(a):
Ani na jedné z fotek není britské kotě - nepřipomíná jej ani stavbou těla, ani kvalitou srsti ani barvou očí. Přikládám fotku britského modrého kotěte s PP.

To tady nikdo netvrdilsmajlík paní Aleno,řekla jsem,jen co mi řekl veterinář a je mi úplně jedno,jestli je to britský kocour nebo ne,zachránili bychom mu život i kdyby to byl obyčejný mourek:-)

20.9.2012 18:52
radeshka

XXX.XXX.51.145

Děkuji Vám všem za odpověď :) Také je mi celkem jedno jestli má znaky britske nebo ne, stal se naším mazlikem a za 14 dni je pekne rozmazlenej smejdik jeden :) pouze jsem si rikala ze kdyz ma takovouto barvu, jestli by mohl mit nejake predky z techto koncin britskych nebo podobnych kocicaku :) Protoze vetsina fotek kocek teto barvy byla obrich rozmeru :) tak doufam ze nam Damian tak nevyroste :D

20.9.2012 23:28
tereza.128

XXX.XXX.207.198

radeshka napsal(a):
Děkuji Vám všem za odpověď :) Také je mi celkem jedno jestli má znaky britske nebo ne, stal se naším mazlikem a za 14 dni je pekne rozmazlenej smejdik jeden :) pouze jsem si rikala ze kdyz ma takovouto barvu, jestli by mohl mit nejake predky z techto koncin britskych nebo podobnych kocicaku :) Protoze vetsina fotek kocek teto barvy byla obrich rozmeru :) tak doufam ze nam Damian tak nevyroste :D

Vaše koťátko je pravděpodobně potomek ruské modré kočky. Kdysi jsem ji měla, tvar hlavy i srst by odpovídala, očka se vybarví:-)

21.9.2012 07:57
balisek

XXX.XXX.177.233

tereza.128 napsal(a):
Vaše koťátko je pravděpodobně potomek ruské modré kočky. Kdysi jsem ji měla, tvar hlavy i srst by odpovídala, očka se vybarví:-)

Neberte to prosím ve zlém, ale není potřeba v každé kočce s neobyčejnou barvou či délkou srsti hledat příslušníka určitého plemene. Tyto znaky jsou dané přítomnosti genů, které se - ač v minimální míře, přirozeně vyskytují v kočičí populaci. Jelikož se zpravidla jedná o geny recesivní, musí se potkat dva nositelé tohoto genu, aby se vloha projevila navenek. Takhle nakonec vznikají čistokrevná plemena - do chovu se cíleně vybírají jedinci nesoucí určitou vlohu s cílem ustálit tento znak v rámci plemene.

Konkrétně modrá barva je způsobena přítomností dvou recesivních ředících genů "dd", které mění černou barvu na modrou (resp. čokoládovou na lila nebo červenou na krémovou) . Modré kotě se může narodit i dvěma černým kočkám, pokud obě nesou vlohu pro ředění (kombinaci genů Dd) - 3/4 takového vrhu budou normální černé kočky a 1/4 koťat bude modrá.

Podle rozsáhlé americké studie je cca 0,7% koček nositelem ředících genů. Existuje tedy statisticky vyčíslitelná pravděpodobnost, že se i v běžné populaci "obyčejných" koček potkají dva jedinci s touto vlohou a přijdou na svět "neobyčejná" koťata.

Jinak kotě je krásné a modrá barva vždy působí luxusně a ušlechtile bez ohledu na plemennou (ne)příslušnost!:-)

21.9.2012 08:47
danurba

XXX.XXX.66.149

Kdysi jsem bydlela na Slovensku a v naší vesnici se modrá barva u koček vyskytovala naprosto běžně, dokonce bych řekla, že modrou nebo modrobílou barvu bez mourovaté kresby tam mělo většina koček. Pravděpodobně měly společné předky s potřebným genem a blízkou příbuzenskou plemenitbou se tam ten znak upevnil.

21.9.2012 10:08
tereza.128

XXX.XXX.207.198

balisek napsal(a):
Neberte to prosím ve zlém, ale není potřeba v každé kočce s neobyčejnou barvou či délkou srsti hledat příslušníka určitého plemene. Tyto znaky jsou dané přítomnosti genů, které se - ač v minimální míře, přirozeně vyskytují v kočičí populaci. Jelikož se zpravidla jedná o geny recesivní, musí se potkat dva nositelé tohoto genu, aby se vloha projevila navenek. Takhle nakonec vznikají čistokrevná plemena - do chovu se cíleně vybírají jedinci nesoucí určitou vlohu s cílem ustálit tento znak v rámci plemene.

Konkrétně modrá barva je způsobena přítomností dvou recesivních ředících genů "dd", které mění černou barvu na modrou (resp. čokoládovou na lila nebo červenou na krémovou) . Modré kotě se může narodit i dvěma černým kočkám, pokud obě nesou vlohu pro ředění (kombinaci genů Dd) - 3/4 takového vrhu budou normální černé kočky a 1/4 koťat bude modrá.

Podle rozsáhlé americké studie je cca 0,7% koček nositelem ředících genů. Existuje tedy statisticky vyčíslitelná pravděpodobnost, že se i v běžné populaci "obyčejných" koček potkají dva jedinci s touto vlohou a přijdou na svět "neobyčejná" koťata.

Jinak kotě je krásné a modrá barva vždy působí luxusně a ušlechtile bez ohledu na plemennou (ne)příslušnost!:-)

Neberu to ve zlém a souhlasím s Vámi. Paní se ptala, CO BY TO MOHLO BÝT ZA KOČKU. Taky psala, že jí to je v podstatě jedno.
Vzhledem k tomu, že se jedná o nalezence, může být kotě cokoliv. Od zvláštně zbarvené domácí kočky až po potomka nějaké čistokrevné kočky, která se někde spustila a chovatel to prostě neunesl.
Každopádně zůstane nalezencem, tudíž kotětem bez PP a postaveném na roveň křížencům i kdyby pocházelo odkudkoliv.
Já jsem pouze napsala, že v kotěti nevidím britskou kočku, ta vypadá jinak, zatímco rysy ruské modré se u něj vysledovat dají. Rozhodně si nemyslím, že by se jednalo o čistokrevné zvíře, ale spíš o nějakého potomka tohoto plemene.
A ruskou modrou fakt připomíná. (Netvrdím, že to ruská modrá je)

21.9.2012 11:45
balisek

XXX.XXX.165.178

Já vím, že nechcete svého kocoura prohlašovat za briťáka či ruskou kočku:-). Jen jsem chtěla vysvětlit, že když se náhodou sejdou dva správní jedinci, mohou se netypické barvy vyskytnout i běžné populaci venkovních koček. Máte však pravdu, že nejčastěji je tam zanese nějaký ten volně puštěný, nekastrovaný bezpapírák. Na ruskou kočku bych moc nesázela, těch je v republice velice málo. Spíše to bude britka, těch je teď jako mraku.

Donedávna jsem bydlela kousek za Prahou, kde jste pro změnu mezi místními kočkami mohla potkat dost exemplářů se siamskými odznaky. U jednoho baráku totiž měli statného colorpoint kocoura (asi jej koupili jako siamáka, ačkoliv žádné typické znaky kromě barvy nenesl). který očividně chodil obšťastňovat všechny kočky v okolí. V dalších generacích se pak tu i tam narodila krásně pointově vybarvená koťata, i když maminka byla např. obyčejný mourek.

Normální registrovaní chovatelé koťata nevypouštějí na ulici, i kdyby se nakrásně něco nepovedlo. Neznám nikoho, kdo by své draze zaplacené čístorkevné kočky s PP pouštěl ven a riskoval kromě nechtěného nakrytí i přenosné nemoci. Velice zřídka se stane, že někdo chová více plemen současně a neuhlídá kocoura, resp. neodhadne začátek říje u kočky. Na svět pak přijdou kříženci, kterým se však dostane úplně stejné péče jako čistokrevným soukmenovcům - akorát je pak chovatel musí rozdat zadarmo nebo za symbolickou cenu. Zrovna nedávno jsem byla na návštěvě u mé známé - chovatelky, která má jednu takovou míchanici teď doma. Chová dvě plemena a kocouri se podařilo "vloupat se" tam, kam neměl:-). Koťátka jsou krásná, akorát více-méně vypadají jako běžná kočka - mazlení, pozornosti a péče se jim přesto dostává v rovnaké míře jako dalšímu vrhu již plánovaných PP koťát.

PS: Damián je krásný, hýčkejte si ho! Jste hodná, že jste se ujala nalezence.

21.9.2012 13:06
nadja

XXX.XXX.213.74

Též máme doma takového poprázdninového nalezence. Dlouho jsem po městě vyvěšovala inzeráty v nevíře, že by někdo tak krásné kotě mohl vyhodit (jako cca 4měsíční měl odznaky jako siamka.) Nyní trochu připomíná britku, ale já vždy návštěvám a vetce hrdě hlásím, že je to nalezenec :-)
na foto cca 6ti letý

21.9.2012 14:23
balisek

XXX.XXX.165.178

nadja napsal(a):
Též máme doma takového poprázdninového nalezence. Dlouho jsem po městě vyvěšovala inzeráty v nevíře, že by někdo tak krásné kotě mohl vyhodit (jako cca 4měsíční měl odznaky jako siamka.) Nyní trochu připomíná britku, ale já vždy návštěvám a vetce hrdě hlásím, že je to nalezenec :-)
na foto cca 6ti letý

Ten je neuvěřitelně KRÁSNÝ!!!! On má "siamské" odznaky pořád - je to červený bicolor s odznaky a kresbou. Taková koťata se rodí skoro bílá a postupně ji vylézají barevné skvrny. Já mám doma také modroočka - siamského lila kocoura. A k tomu lila orientální kočku a devon rexe. Ti jsou však všichni pořízeni od chovatele, tak krásné nalezence jako Vy nepotkávám:-)))

21.9.2012 22:33
chuchyna

XXX.XXX.25.112

Myslím si že tam taky bude nějaká modrá ať už britka nebo ruská. Přikládám foto našeho půlročního kocourka B.M.(zatím mám jenom fotku od chovatele z inzerátu,tak snad to nevadí)
PS: nechápu proč tady tak hrotíte nějaké geny a nevím co ještě,když je to úplně jedno...hlavně je zdravý a má domov :-)

22.9.2012 17:07
nadja

XXX.XXX.213.74

balisek napsal(a):
Ten je neuvěřitelně KRÁSNÝ!!!! On má "siamské" odznaky pořád - je to červený bicolor s odznaky a kresbou. Taková koťata se rodí skoro bílá a postupně ji vylézají barevné skvrny. Já mám doma také modroočka - siamského lila kocoura. A k tomu lila orientální kočku a devon rexe. Ti jsou však všichni pořízeni od chovatele, tak krásné nalezence jako Vy nepotkávám:-)))

Děkuju za pochvalu, nakonec se "dočasně" zabydlel u babičky a samo už tam zůstal. Já právě nechtěla věřit, že se někomu neztratil, jako malej byl opravdu nádhernej, s věkem dost ztmavnul.
Já si po zařízení vlastního bydlení pořídila siamského kocoura s PP (modré odznaky s kresbou), též postupem času hodně ztmavnul :-))

22.9.2012 22:00
balisek

XXX.XXX.177.233

chuchyna napsal(a):
Myslím si že tam taky bude nějaká modrá ať už britka nebo ruská. Přikládám foto našeho půlročního kocourka B.M.(zatím mám jenom fotku od chovatele z inzerátu,tak snad to nevadí)
PS: nechápu proč tady tak hrotíte nějaké geny a nevím co ještě,když je to úplně jedno...hlavně je zdravý a má domov :-)

Kdo tady co hrotí? Hodně lidí se domnívá, že modrá kočka musí být zákonitě čistokrevná nebo mít alespoň nějakého čistokrevného předka - což vůbec nemusí být pravda! Zkrátka modrá je barva jako kterákoliv jiná, akorát se vyskytuje méně často.

To NADJA: Colorpoint odznaky jsou genetickou mutací - tzv. teplocitlivou formu albinismu. Produkce melaninu, způsobujcího tmavé zbarvení srsti, je u těchto koček podmíněná tělesnou teplotou. Proto mají chladnější koncové části těla tmavší barvu, zatímco ty teplejší jsou světlé (produkce meleninu je teplem blokována). Věkem tyto "blokovací mechanismy" částečně ztrácejí na účinnosti, proto siamky vždy věkem trochu ztmavnou. Svůj podíl na tmavnutí má teplota venkovního prostředí. Výhradně bytové kočky jsou světlejší, než venkovní či polovenkovní, které chodí v zimě ven.

22.9.2012 22:55
nadja

XXX.XXX.213.74

balisek napsal(a):
Kdo tady co hrotí? Hodně lidí se domnívá, že modrá kočka musí být zákonitě čistokrevná nebo mít alespoň nějakého čistokrevného předka - což vůbec nemusí být pravda! Zkrátka modrá je barva jako kterákoliv jiná, akorát se vyskytuje méně často.

To NADJA: Colorpoint odznaky jsou genetickou mutací - tzv. teplocitlivou formu albinismu. Produkce melaninu, způsobujcího tmavé zbarvení srsti, je u těchto koček podmíněná tělesnou teplotou. Proto mají chladnější koncové části těla tmavší barvu, zatímco ty teplejší jsou světlé (produkce meleninu je teplem blokována). Věkem tyto "blokovací mechanismy" částečně ztrácejí na účinnosti, proto siamky vždy věkem trochu ztmavnou. Svůj podíl na tmavnutí má teplota venkovního prostředí. Výhradně bytové kočky jsou světlejší, než venkovní či polovenkovní, které chodí v zimě ven.

Jjo, o vlivu okolní teploty na barvu kočky vím. Proto vždycky říkám mému chlapovi, že tu máme zimu :-)
Siamák i nalezenec jsou čistě bytové kočičky.

23.9.2012 10:51
zeme

XXX.XXX.226.99

nadja napsal(a):
na foto cca 6ti letý

Je nádherný:-)

23.9.2012 16:17
hostalkova

XXX.XXX.131.159

Nejvíce mi kotě připomíná ruskou modrou, tou by mohlo být "šlehnuté". V podstatě si dovedu představit dost dobře množitele, který ho za toto plemeno vydává, je mu dost podobné, tvarem hlavy, barvou oka i barvou srsti. Ale čistá ruská modrá to nebude. Ale to je jedno, ne? Vy Damiánka klidně za ruskou modrou vydávejte, udělá-li vám to dobře :-). Hlavně když mu dáte láskyplný a bezpečný domov.:-)

23.9.2012 16:21
hostalkova

XXX.XXX.131.159

Radeshka napsal(a):

Děkuji za odpověď

Damián se nejvíce podobá ruské modré-barvou srsti, oka i tvarem hlavy-udělá-li vám to dobře, tak ho klidně za toto plemeno vydávejte. Dovedu si představit množitele, který takové kotě jako ruskou modrou nabízí...

Hlavně mu dejte bezpečný a láskyplný domov.

P.S. Z britské modré nemá nic, jen barvu. Ta vypadá úplně jinak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík