Dobrý den,potřebovala bych poradit.Přestěhovala jsem se na vesnici i s mymi dvěmi kočičkami. Nikdy neměli přístup ven až nyní by mohli. Ale nevím jak na to. Zkoušeli jsme kšírky ale neuspěli jsme. Myslíte že je mohu jet tak vypustit? Rozhodně o ně nechci přijít. Přístup do domu by měli pořád. Neustále sedí v okně a smutně koukají ven ale ja se bojím. Děkuji za jakoukoli radu.
Nechte jim to okno otevřené. Ony se nekoukají smutně, spíš zvědavě a zkoumají, co se venku děje a jestli bude bezpečné z okna seskočit. Možná takhle budou sedět několik týdnů, než najdou odvahu, nechte to na nich.
Kočky jsou silně teritoriální a pokud je vezmete někam, kde to neznají, cítí se velmi nejistě. Dobře je jim jen v jejich vlastním teritoriu. Proto ony nejdřív tu vaší zahradu musí přijmout za vlastní, budou si muset "vyříkat" vztahy s ostatními kočkami, které si na zahradu taky dělají nárok a až pak se tam budou cítit bezpečně. A tohle všechno může trvat i několik měsíců a může se stát, že nikdy nenajdou odvahu opustit bezpečí domova. Ale ani tak nebudou nijak strádat, kočky ke šťastníému životu nepotřebují velký prostor.
Nevím jak jsou Vaše okna vlastně vysoko, ale já bych kočku chodit oknem moc neučila. Vím jak potom taková okna vypadají a hlavně potom omítka pod oknem. Ale jinak je to samozřejmě každého věc. Ideální je průchozí okýnko pro kočky do dveří, ale každý si taky nechce ničit dveře. Možná řešením by bylo dveře vysadit a dát tam nějaké starší, kde díra pro kočky nebude vadit. Když nebude průchod ve dveřích, pak zbývá jen nechávat otevřené dveře. I když to není vůbec praktické - v zimě leze do baráku zima, v létě létají mouchy... navíc asi nikdo nenechá otevřené dveře (pro zloděje) když nebude doma. Takže těch řešení moc není. Jedině pak kočky pouštět a vypouštět podle toho jak budete doma, ale obyčejně se stejně s kočkami neshodnete, abyste byla doma a otevřela jim zrovna když budou kočky chtít. Pokud budou mít kočky možnost jít ven, budou nejprve sedět mezi dveřmi a rozhlížet se. Časem se osmělí a vylezou na kousek ven, potom se bude jejich okruh rozšiřovat. Jak dlouho bude trvat než kočky budou chodit normálně ven, je těžké říct. Já bych tomu dávala maximálně 14 dní.
Před několika lety jsme na podzim pořídili kotě synovi, do jara bylo pouze v domě, pak jsme ho začali pomalu pouštět ven. Zvyklo si bez problémů. Nyní máme kočiček - nalezenců 5 a postupujeme vždy stejně - kotě či kočička je 2 týdny doma, aby si zvykla na nás, ostatní kočky a psí smečku, přes noc je v pohodlné velké kleci. Po 2 týdnech dostane vždy na den kšírky a na ně asi 150 cm barevné mašle (ideální červená, jasně žlutá). Tím je kotě vždy na zahradě k vypátrání. S mašlí chodí ven tak 1 měsíc, pak přecházíme na obojek s rolničkou. Dospěláci klidně zůstávají venku i v noci, tedy v létě, ale pohybují se jen na pozemku a každý má své oblíbené místečko na spaní doma i venku. Do domu chodí pravidelně na jídlo a mazlení. Všichni jsou kastrovaní.
tak já mám jinou zkušenost, jednu moji venkovní kočičku jsem nalezla zajetou asi jeden a půl kilometru za obci, jiná moje kočička dvakrát do roka zmizela a týden či dva jí nebylo a pak se vrátila z výletu (obě kastrované) a vrcholem byl můj osmiletý kastrovaný kocour - pecivál, který se v tomto pokročilém věku ztratil v půli podzimu, abych ho koncem léta následujícího roku našla v jakémsi kočičím kolektivu vzdáleném přes kilometr od nás (vyšel tam ze zahrady a prostě si mne stopl), a od té doby zase až do konce svého života to byl pecivál. Kočky jsou zvědavé a v celém území (obci) se znají a patrně i navštěvují (tedy ne s kafem a buchtou, procházejí cizím územím)
z obojku s rolničkou je asi kočka děsně nadšená. To musí být šílený když vám u hlavy furt něco cinká. Chudák zvíře. Nevím, jak daleko chodí moji kocouři, ale myslím, že moc ne, vždycky, když je zavolám, tak odněkud přijdou. Myslím, že chrápou někde v nejbližším okolí ( všichni kasrovaní )
plisak
napsal(a):
moc nevěřím tomu pohybu jen na pozemku, ale jinak prima
Naše se ze dvora a zahrádky nehnou !
Ve 20h jsou doma .
Obojí vím bezpečně .
Zvědavé jsou - někdy je to stojí život . Např. otevřené ventilačky tam , kde se majitel objeví po půl roce
nebo i později
A čím jste krmila ? Nechodili za lepším ?
NO tak to vyřešili za mě - při těch bouřkách jsem byla v práci a neměla jsem dovřené okno....otevřelo se na plno a oni seběhli po latích co je máme o barák opřené. Myslela jsem že mě omyjou když jsem to zjistila Nemohla jsem je najít a pořád pršelo. Byla jsem na nervy a oni si druhý den přijdou jako že se nic neděje ke dveřím a čekali až půjdu ven. To že jsem nemohla celou noc spát jim vůbec nevadilo, ale od té doby se jim ven moc nechce tak uvidíme no - ale byla to šílená zkušenost. Byla jsem hrozně vynervovaná a když jsem viděla že z bílých kočiček máme černé tak to byl šok druhý! Naštěstí jim koupání nevadí a obě vlezli do vany sami
Akorát to rozčesávání zacuchané srsti se jim moc nelíbilo.
rapotacka11
napsal(a):
Naše se ze dvora a zahrádky nehnou !
Ve 20h jsou doma .
Obojí vím bezpečně .
Zvědavé jsou - někdy je to stojí život . Např. otevřené ventilačky tam , kde se majitel objeví po půl roce
nebo i později
A čím jste krmila ? Nechodili za lepším ?
krmím granule, vařím i dávám konzervy a kočky se poflakují po okolí i když hlavně skutečně na našem pozemku, ale vzhledem k tomu, že letos na jaře nám tady jedna šílená osoba vyvraždila až na asi čtyři výjimky všechny kočky v ulici a na pozemek k nikomu nešla, střelbu jsme neslyšeli a otrávené by jistě přišly domů aspoň některé a byly to i kočky nedůvěřivé, předpokládáme v ulici, že je chytala do sklopce a topila přesně, jako to tady v jakési diskuzi nějaký gauner navrhoval, byla to jak koťata tak dospělci a tak je mohla chytat jen u sebe na pozemku. Museli jsme to řešit až cestou PČR a tak dala pokoj, až na jednu výjimku bezprostřední sousedce zabila maličké kotě. Z toho soudím, že kočky přecházejí a hranice katastrální nedodržují.