Dobrý den,
chtěla bych se informovanějších zeptat na přibližnou cenu kastrace kočky v okrese Znojmo/Brno, popřípadě kde. Musím bohužel hledat veterináře podle ceny, protože rodiče jsou názoru, že kastrace je zbytečná a musím si ji tudíž hradit sama ze studentského stipendia. Máme dvě kočičky a dva kocoury a útulky ještě víc přeplňovat nepotřebuju a radši si je nechám doma s náležitým opatřením. Nechci koťata a ještě k tomu mezi příbuznými a mám problém přesvědčit rodiče, že tím, že je nechají v jejich věku u sebe bez kastrace tomu moc nepomůžou..
Děkuju za odpovědi. :)
Znám v okolí veterinářů dost. Tak Ti radím: obejdi je. S přímým dotazem, za kolik by kočičky vykastrovali.
Jednak kocourci i kočičky se kastrujív jiném věku/váze a tím se to finančně trochu zpříjemní, ale také dost veterinářů je ochotno to provést za režijní cenu - právě proto, aby se nezvyšoval stav nechtěných koťat.
Cena za "domácí" kočku se pohybuje od 600 (kočka) do 1200 (kocourek), ale právěže když sleví vzhledem k počtu i důvodu, může to být výrazně méně.
Taky můžeš zajít do nejbližšího útulku a zeptat se tam - každý útulek má svého dvorního veta, se kterým má zkušenosti.
Ta domluva je stejně nezbytná - je nutné se objednat předem. Většina ordinací má svůj operační den (často sobotu, což je velice šikovné).
Prostě - nad osobní jednání v tomhle případě asi není. Opravdu to zkus, neboj se ničeho - jde ti o dobrou věc! Dobře pořiď, držím palce.
plisak1

XXX.XXX.236.4
moje zkušenost je jiná - levnější je kastrace kocoura než kočky, operace není zdaleka tak náročná
Kastrace kočičky je dražší a provádí se už od šesti měsíců, protože už v tom věku může kočka zabřeznout! Letos je teplo, tak kočky začaly mrouskat o měsíc dříve. Cena je od 700Kč. Kocourci dospívají později. Kastrace stačí v deseti měsících. I když kocourek nemůže zabřeznout, problémem je, že začne všude očurávat-značkovat, pere se a vrací se potrhaný. Pokud se ze záletů vrátí. Kastrace je jednodušší, proto levnější. Naše kotě-kočička /květnová/ je kastrovaná v pátek a má na bříšku dva stehy. U nás na radnici podporují kastrace koček, mají kastrační plán. Proto všem majitelům koček bydlících na území města Zlína vrací, proti potvrzení o kastraci, za kočičku 350Kč a za kocourka 200Kč. Takže nás kočičí kastrace vyšla na 650-350=300Kč. Máme již u paní doktorky množstevní slevu, protože odchytáváme a necháváme kastrovat i kočky tulačky. Zjisti si jestli nemají, tam kde bydlíš na radnici také příspěvky na kastrace, je to velká pomoc.
Jinak věř, že děláš dobrou věc a nechápu postoj rodičů.
Děkuju za vaše odpovědi. :)
V sobotu jsme nechali holky vykastrovat u pana Stuchlíka v Pohořelicích. Jedna kočena nás vyšla na 850,-, což bylo nejméně, co jsem zjistila od veterinářů v okolí. Nakonec mi kastraci obou holek zaplatila mamka, která uznala, že je to prostě lepší. Prý jenom lituje, že nepoznají, co je to mít koťata. :D Což se jí snažím vysvětlit, že radši nechám kočku vykastrovat před prvníma koťatama, než mít 16 minim, které nebudu mít kam dát. Ještě k tomu by s největší pravděpodobností byli tátové bratr nebo táta holek, což nechci už vůbec.
Za 14 dní jdeme na kontrolu a na vyndání stehů. Holky od soboty polehávají, ale už začínají skotačit. Co mě mile překvapilo bylo, že kluci (kocouři) a králinda, se o ně starají. Chodí je olizovat, usínají s nimi, brání je,..
Kocourka chci nechat v blízké době vykastrovat taky, protože nám doma začal značkovat. Zatím, když vidím, že se chystá "na věc" a zavolám "nesmíš", tak se otočí a nechá toho, ale jakmile někam odjedeme a je chvilku sám doma, nenechá si ujít příležitost.
Iva1962: Děkuju, zkusím se zeptat na obci, jak to s tou kastrací je. I když u nás docela pochybuju. Zatím jsem se nesetkala s žádnou "zvýšenou" pomocí, co se zvířat týká. A rodiče jsou "ze staré školy", kdy jim prostě nepřipadá fér odepírat zvířatům mladé. Máma si ještě nechá jakž takž některé věci vymluvit, ale táta má svoji hlavu. :)
Kocourka, pokud začal už značkovat, je třeba co nejrychleji dát kastrovat! Někdy se stane, že mu značkování zůstane i po kastraci. Máme tak jednoho kocoura, přišel k nám na zahradu už dospělý, takže kastraci prodělal až po nějaké době značkování a už mu to zůstalo. Musí být tedy stále venku i když by rád i domů. Není to pravidlem, ale stát se to může.
rikkina
napsal(a):
Děkuju za vaše odpovědi. :)
V sobotu jsme nechali holky vykastrovat u pana Stuchlíka v Pohořelicích. Jedna kočena nás vyšla na 850,-, což bylo nejméně, co jsem zjistila od veterinářů v okolí. Nakonec mi kastraci obou holek zaplatila mamka, která uznala, že je to prostě lepší. Prý jenom lituje, že nepoznají, co je to mít koťata. :D Což se jí snažím vysvětlit, že radši nechám kočku vykastrovat před prvníma koťatama, než mít 16 minim, které nebudu mít kam dát. Ještě k tomu by s největší pravděpodobností byli tátové bratr nebo táta holek, což nechci už vůbec.
Za 14 dní jdeme na kontrolu a na vyndání stehů. Holky od soboty polehávají, ale už začínají skotačit. Co mě mile překvapilo bylo, že kluci (kocouři) a králinda, se o ně starají. Chodí je olizovat, usínají s nimi, brání je,..
Kocourka chci nechat v blízké době vykastrovat taky, protože nám doma začal značkovat. Zatím, když vidím, že se chystá "na věc" a zavolám "nesmíš", tak se otočí a nechá toho, ale jakmile někam odjedeme a je chvilku sám doma, nenechá si ujít příležitost.
Iva1962: Děkuju, zkusím se zeptat na obci, jak to s tou kastrací je. I když u nás docela pochybuju. Zatím jsem se nesetkala s žádnou "zvýšenou" pomocí, co se zvířat týká. A rodiče jsou "ze staré školy", kdy jim prostě nepřipadá fér odepírat zvířatům mladé. Máma si ještě nechá jakž takž některé věci vymluvit, ale táta má svoji hlavu. :)
Trochu mě zaráží, že kontrola a vyndání stehů až po 14 dnech? My byli po 10 dnech a už už začaly stehy čičině zarůstat. Ale měli jsme teda stehy z boku, možná pokud je mají holky vedené břichem, tak tam to zarůstá déle.
Jinak u kocourka vůbec nečekejte, jak začal, tak co nejrychleji vykastrovat, ať si to chování nezafixuje a neznačkuje vám pak celý život.
Já mám vystudovanou střední veterinu, a když jsme ve škole kastrovali, tak se stehy vytahovaly taky za 14 dní, jednou se to dokonce o pár dní oddalovalo. :) Holky mají řez vedený na břiše, asi 1 (max 2) cm dlouhý a stehy mají asi 3 nebo 4. Docela jsem koukala, protože náš školní veterinář to dělal jinak, ale každý má asi svůj zaběhlý způsob a každý to dělá podle toho, co se mu dělá a osvědčilo nejlíp. :)
Jinak s kocourkem půjdeme co nejdřív. Táta kocour si doma neoznačkoval nikdy nic a "malý" asi vidí svoje teritorium doma, když ho má "starý" venku.