Neregistrovaný uživatel

Ahojky! Chtěla bych se zeptat, jaký kůň je vhodný pro začátečníka. Moc se mi líbí anglický plnokrevník, ale vzhledem k jeho temperamentu prý není vhodný pro začátečníky. Chtěla bych koně postavou a vzrůstem hodně podobného anglickému plnokrevníkovi, ale aby byl klidné povahy a zvladatelný. Poradíte??? Díky moc!
Jako další věc mě zajímá, na kolik vás výjde měsíčně chov koně? Díky moc!
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky! Chtěla bych se zeptat, jaký kůň je vhodný pro začátečníka. Moc se mi líbí anglický plnokrevník, ale vzhledem k jeho temperamentu prý není vhodný pro začátečníky. Chtěla bych koně postavou a vzrůstem hodně podobného anglickému plnokrevníkovi, ale aby byl klidné povahy a zvladatelný. Poradíte??? Díky moc!
Ahojda - myslím, že už se to tu mnohokrát probíralo, tak zkus mrknout na starší příspěvky a nebo rovnou na www.equichannel.cz - tam to bude 100%. Nicméně, co se týče mého názoru, poradila bych Ti Hucula nebo Haflinga - co se týče tělesné konstituce tak si sice v žádném případě nepodobají anglickému plnokrevníkovi, ale mají skvělé charakterové vlastnosti a jsou menšího vzrůstu - což bych považovala také za klad pro začátečníka.
Doporučovala bych Ti koupit si encyklop. koníků a nebo sledovat inzerce s foty koníků a jejich popisky - popř. se domluvit s majitelem, prodiskutovat jak na tom koník je apod.
Každopádně - VZHLED koníka NENÍ VŠECHNO !!!!!
Přeju Ti hodně štěstí :o)
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli si tu také můžu přihřát polívčičku.....tak já taky začínám jezdit a do budoucna bych chtěla českého teplokrevníka. Je to vhodné plemeno pro začátek? Děkuji
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli si tu také můžu přihřát polívčičku.....tak já taky začínám jezdit a do budoucna bych chtěla českého teplokrevníka. Je to vhodné plemeno pro začátek? Děkuji
Já taky s koňmi teprve začínám a zamilovala jsem se do amerického jezdeckého koně, také by mě zajímalo, jestli se tento kůň hodí do začátků a jak je povahově temperamentní.... poradíte propsím??? díky!
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já taky s koňmi teprve začínám a zamilovala jsem se do amerického jezdeckého koně, také by mě zajímalo, jestli se tento kůň hodí do začátků a jak je povahově temperamentní.... poradíte propsím??? díky!
Holky, na plemeni ani tak nezáleží (a už vůbec na plemeni jako je plnokrevní a ČT - protože jedinci těchto plemen jsou velmi, velmi různorodí). Znám vysloužilého plnokrevného dostiháka, na němž se nyní učí jezdit mladá holčina, koník je moc hodný, spíš lenivější :-) Jsou čeští teplokrevníci, kteří jsou těžko jezditelní, ale jsou i takoví, co jsou milí bubánci (ČT je vlastně každý kůň, co není poník a co nepatří do plemenné knihy jiného plemen, takže je to dost mišunk).
Vybírejte podle vlastností koně a jeho zkušeností, pak se koukejte na vzhled, je jasné, že jezdec s výškou 160 cm si nekoupí pro začátek koně v kohoutku 175 cm a naopak :-)
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Holky, na plemeni ani tak nezáleží (a už vůbec na plemeni jako je plnokrevní a ČT - protože jedinci těchto plemen jsou velmi, velmi různorodí). Znám vysloužilého plnokrevného dostiháka, na němž se nyní učí jezdit mladá holčina, koník je moc hodný, spíš lenivější :-) Jsou čeští teplokrevníci, kteří jsou těžko jezditelní, ale jsou i takoví, co jsou milí bubánci (ČT je vlastně každý kůň, co není poník a co nepatří do plemenné knihy jiného plemen, takže je to dost mišunk).
Vybírejte podle vlastností koně a jeho zkušeností, pak se koukejte na vzhled, je jasné, že jezdec s výškou 160 cm si nekoupí pro začátek koně v kohoutku 175 cm a naopak :-)
Dočetla jsem se, že americký jezdecký kůň není moc velkého vzrůstu, v kohoutku má prý od 150 do 162cm, to by mi velice vyhovovalo, protože ani já nejsem velká vzrůstem. Tento koník se mi exteriérově velmi líbí, zkrátka dám na svůj instinkt a tohle je kůň, který mi něco napovídá, jenže o nich v čechách není moc slyšet... budu ráda když se mi někdo ozve, kdo má s těmito koníky zkušenosti.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Definuj začátečníka a taky, na co má ten kůň pro toho začátečníka být vhodný.
Jde mi o to, jestli je začátečník člověk, který se chce učit jezdit pod dororem trenéra a hledá vhodného koně, na kterém by se mohl učit, pak anglický plnokrevník bude pravděpodobně super. Nebude ho pravděpodobně potřeba tolik pobízet, takže hodina bude živější, mívají pohodlné chody a jsou vnímaví k jezdci.
Pokud je začátečník člověk, který zná koně jenom z obrázku a chce něco, na čem bude lítat po lese... pak je jedno, co si pořídí za koně, protože pravděpodobně skončí v nemocnici, nebo s trochou štěstí opět u toho trenéra, ale tentokrát už se zkaženým koněm.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Definuj začátečníka a taky, na co má ten kůň pro toho začátečníka být vhodný.
Jde mi o to, jestli je začátečník člověk, který se chce učit jezdit pod dororem trenéra a hledá vhodného koně, na kterém by se mohl učit, pak anglický plnokrevník bude pravděpodobně super. Nebude ho pravděpodobně potřeba tolik pobízet, takže hodina bude živější, mívají pohodlné chody a jsou vnímaví k jezdci.
Pokud je začátečník člověk, který zná koně jenom z obrázku a chce něco, na čem bude lítat po lese... pak je jedno, co si pořídí za koně, protože pravděpodobně skončí v nemocnici, nebo s trochou štěstí opět u toho trenéra, ale tentokrát už se zkaženým koněm.
PEGASKA: jsem opravdový začátečník, na koni jsem seděla za svůj život asi pětkrát, bylo to úžasný, nejúžasnější zážitek na světě! Ovšem nikdy jsem koně nevedla sama, nepobízela, neučila jsem se jak se o koně starat. Teprve se o to začínám zajímat a chci vědět úplně všechno, chci začít chodit do jízdárny a učit se, svého koně chci mít až si budu jistá, že mu dám vše co potřebuje. Doporučila bys mi něco do začátku? Jakou jízdárnu vybrat, co se naučit, co přečíst...???
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
PEGASKA: jsem opravdový začátečník, na koni jsem seděla za svůj život asi pětkrát, bylo to úžasný, nejúžasnější zážitek na světě! Ovšem nikdy jsem koně nevedla sama, nepobízela, neučila jsem se jak se o koně starat. Teprve se o to začínám zajímat a chci vědět úplně všechno, chci začít chodit do jízdárny a učit se, svého koně chci mít až si budu jistá, že mu dám vše co potřebuje. Doporučila bys mi něco do začátku? Jakou jízdárnu vybrat, co se naučit, co přečíst...???
Přečíst VŠECHNO, co najdeš, ale také si to v hlavě rovnat a sama pak zjistíš, že některé knihy jsou trochu mimo, z některých si něco vybereš a něco ne a některé ti s tvým koňonázorem sednou. Přístupů ke koni je víc a jsou různé jezdecké školy a každý si z nich vybere, co se mu líbí a hodí.
Konkrétní jezdeckou školu nedoporučím, protože 1. nevím, odkud jsi, za 2. nevím, co od školy očekáváš. Podle čeho vybírat - nejlépe podle toho, jak se ti líbí výuková hodina, jestli ti má co dát a jsou tam lidi, kterým budeš věřit, že tě to naučí dobře. Mnohé o škole prozradí i koně - jestli jsou v pohodě, nebo zlozvykáři, jestli shazují, nebo poslouchají, jestli mají dobrou kondici a jsou v cajku...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přečíst VŠECHNO, co najdeš, ale také si to v hlavě rovnat a sama pak zjistíš, že některé knihy jsou trochu mimo, z některých si něco vybereš a něco ne a některé ti s tvým koňonázorem sednou. Přístupů ke koni je víc a jsou různé jezdecké školy a každý si z nich vybere, co se mu líbí a hodí.
Konkrétní jezdeckou školu nedoporučím, protože 1. nevím, odkud jsi, za 2. nevím, co od školy očekáváš. Podle čeho vybírat - nejlépe podle toho, jak se ti líbí výuková hodina, jestli ti má co dát a jsou tam lidi, kterým budeš věřit, že tě to naučí dobře. Mnohé o škole prozradí i koně - jestli jsou v pohodě, nebo zlozvykáři, jestli shazují, nebo poslouchají, jestli mají dobrou kondici a jsou v cajku...
PEGASKA: možná se teď zeptám hloupě, ale zeptat se chci, tak proč ne? Mám doma psy, velké plemeno, než jsem se naučila s nimi zacházet a než jsem zjistila jak na ně, trvalo mi to opravdu dlouho, byla jsem pejskař samouk a nadělala jsem nějaké chyby, kterých jsem si vědoma, že pejskovi moc neprospěly do života. Chtěla bych vědět, jaký je rozdíl mezi psím a koňským myšlením, je to měřitelné? Dá se to nějak definovat? Jak na psa už vím, ale jak na koně zatím netuším, samozřejmě že se to časem naučím, ale ráda bych věděla na co se mám připravit, jak koně reagují? Také dají hodně na hlas a na gesta? Také rádi odměny? Jakých chyb by se měl člověk opravdu vyvarovat? Je třeba být u koně také vůdčí osoba, nebo spíše kamarád? Jestliže máš zkušenosti i s pejsky, určitě budeš znát ten rozdíl mezi psem a koněm. Budu ráda když mi o tom něco napíšeš, papa
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
PEGASKA: možná se teď zeptám hloupě, ale zeptat se chci, tak proč ne? Mám doma psy, velké plemeno, než jsem se naučila s nimi zacházet a než jsem zjistila jak na ně, trvalo mi to opravdu dlouho, byla jsem pejskař samouk a nadělala jsem nějaké chyby, kterých jsem si vědoma, že pejskovi moc neprospěly do života. Chtěla bych vědět, jaký je rozdíl mezi psím a koňským myšlením, je to měřitelné? Dá se to nějak definovat? Jak na psa už vím, ale jak na koně zatím netuším, samozřejmě že se to časem naučím, ale ráda bych věděla na co se mám připravit, jak koně reagují? Také dají hodně na hlas a na gesta? Také rádi odměny? Jakých chyb by se měl člověk opravdu vyvarovat? Je třeba být u koně také vůdčí osoba, nebo spíše kamarád? Jestliže máš zkušenosti i s pejsky, určitě budeš znát ten rozdíl mezi psem a koněm. Budu ráda když mi o tom něco napíšeš, papa
Jo, zkušenosti s oběma mám a je to dost o něčem jiném. Ale každá otázka je na obšírnou diskuzi a našlo by se tam hodně různých názorů.
Pes je víc jako člověk v chování i motivaci, lépe zapadá do "lidské smečky", cítí potřebu této smečky a dokonce jsem nedávno četla nějaký výzkum, že štěňata už od mala dokáží dešifrovat lidská gesta, zkrátka je to pro ně zcela přirozené, že si člověka berou do smečky. Pes je přirozeně naprogramovaný malý časový úsek dne žrát, velkou část dne být aktivní v lovu/hrách, při kterých bude vydávat hodně energie, a pak dlouho odpočívat. Soužití s člověkem mu ideálně pokrývá jeho potřeby.
Kůň je stádové zvíře, ale z opačného konce potravního žebříčku, býložravec, který je naprogramovaný většinu času žrát, přitom se pohybovat, často odpočívat a přitom být vždy připraven na útěk před predátorem, vyhýbat se situacím, které vypadají nebezpečně. Soužití s člověkem ho v tom omezuje.
Vztah člověka ke koni je také jiný, než ke psovi. S koněm pravděpodobně nebudeš trávit tolik času, jako se psem. Pes ti bude spát v domě s vědomím, že za dveřmi spíš ty a v tom cítí jistotu. Koni je jedno, jestli jsi za dveřmi, pro něho jsi jistotou jen tehdy, jsi-li při něm. Těch rozdílů je takto nepočítaně.
Kůň ti může být dobrým přítelem, který bude rád s tebou, bude spokojený, když ho pochválíš (ať už zvolíš cestu pamlsku, nebo pouze slovní pochvaly nebo pohlazení či gesta), půjde za tebou sám i od svého stáda (pokud v tobě bude cítit bezpečí a budeš hodna následování), můžeš být pro něho kamarádem i vůdcem v jedné osobě, naučí se tě číst a rozumět tvým gestům. Jde tu ale hlavně o to, jak se budeš chovat ty k němu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.116.222
Nemyslím si, že je každý Anglický plnokrevník temperamentní. Jezdím na 6 let starém valachovi a to aby se člověk doprošoval o každý krok! Je neskutečně líný, ale mám ho kvůli této vlastnosti strašně ráda. Podle plemena tedy nedoporučuji vybírat, nejlepší je si někam zajet a vyskoušet konkrétního koně. A pro začátečníky je nejlepší kůň starší 6 let.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.26
Co bych poradia já? Co bych udělala, tak bych objela jízdárny v okolí, nebo se zeptala konáků v okolí, kde je dobrá jízdárna.Na jízdárně bych začala jezdit pod vedením trenéra. Určitě bych se snažila naučit vše kolem koní, např. být u případů různé léčby, strouhání, kování, získávala zkušenosti, učila se koně vodit, ošetřovat, atd. Je možné, že časem by i v té stáji byl na prodej šikovný koník.Nebo bych časem, až bych se trochu víc vyjezdila, s pomocí trenéra se po nějakém koníkovi podívala. Nevím, zda byste si koně ustájila v té stáji, nebo doma,ale pokud doma, jeden koník nestačí, potřebuje k sobě kamaráda, např. si vzít koně na ustájení, nebo poníčka, staršího koně. S tím i souvisí mít pravidelný měsíční příjem, abyste koně uživila. Pořizovací cena koně je ta nejnižší položka.
Co se týče vhodného plemena. Vím třeba, že hucul, hafling je paličaté plemeno, ale jsou i velmi dobře přiježdění tito koně. Pak můžete mít plnokrevníka, ale pokud bych ho pořizovala, tak určitě koně staršího, ne po dostihové karieře, i když pravda, někdy se i mezi plnásky najdou koně pro začátečníky.Dceru jeden takový učí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemyslím si, že je každý Anglický plnokrevník temperamentní. Jezdím na 6 let starém valachovi a to aby se člověk doprošoval o každý krok! Je neskutečně líný, ale mám ho kvůli této vlastnosti strašně ráda. Podle plemena tedy nedoporučuji vybírat, nejlepší je si někam zajet a vyskoušet konkrétního koně. A pro začátečníky je nejlepší kůň starší 6 let.
MOžná, to že je líný, může znamenat, určitou nespokojenost, nezájem, znuděnost,nepadnoucí výstroj, i třebas zdravot. problémy, ať s pohybovým aparátem, či žaludeční vředy pokud běhal dostihy.V neposlední řadě i rezignovaný kůň k neustálemu okopávání od jezdce, tvrdé ruky apod. Neuražte se, nemusí to být váš případ, ale já mít na ježdění takového koně, tak přemýšlím, co změnit, zpestřit výcvik, udělat pro koně něco, aby nebyl takový, mne by to nebavilo. Ono není důležité jaké máte plemeno, ale kůň by pod jezdcem měl chodit ochotně, aktivně,/ což neznamená, že by měl spěchat, či být nervozíní, naopak vyrovnaný a ochotný / jezdila jsem od plňasů, přes arabi, achali, čt, huculy, painty, frisi až po chlaďase a žádného nebylo třeba nutit do každého kroku....i když jsem vedla výcviky s dětmi, tak jsem se snažila, aby provozáci nechodili jen pod naprostými začátečníky, ale i lepšími jezdci, aby měli trošku odpočinek od začátečníků, dělali se výcviky pestré, aby koně nebyli otrávení, rezignovaní jak je to často vidět v oddílech či turistických jízdárnách..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.49.250
Za těch 10 let už si jistě vybrali, nebo jsou už u druhého koně, protože první byl šlápnutí vedle
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za těch 10 let už si jistě vybrali, nebo jsou už u druhého koně, protože první byl šlápnutí vedle
dobrej postřeh
Bajajaj

XXX.XXX.254.80
Podle toho kde bydlíš já např. chodím do Tlumačova je to tam dobré. Naučí jak se o koně postarat a taky jízdu.Ale neučí tam moc Nějaké další sporty spíš jen základ :D Je to tam fakt SUPER
Maxičewina

XXX.XXX.7.115
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
Možná bz jste zvládla ČT?
Nejlepší je hafling, hucul, jak už bylo řečeno.
Nezáleží zas tak na plemenu, jako na povaze.
To znamená že může být strašně hodný Anglický plnokrevník a problémový hafling.
Doufám že jsem pomohla.
Kopacak

XXX.XXX.61.65
Já bych asi doporučila nějakého většího ponyho(asi haflinga) nejdříve do pronájmu , a s možností pozdějšího odkoupení . Za ten čas který s ním strávíš by byl třeba kůň i pro začátečníky a nebyli jste si tak neznámí
Hlavně tan konkrétní kůň je rozdíl. U nás ve stáji je hafling magor. Kozly, hrby, trysk na jízdárně na vyjížďce prostě kdekoliv. A pak tu je čt se 180cm kvh. Je prostě absolutně zlatý. Nevyhodi, nekouse, nekope, přilnutí na nem zvládne začátečník skočí 120cm na pohodu.
Z toho vyplývá mít oči otevřené a koupit jakékoliv plemeno s vhodným charakterem, výškou atd.
Nellajezdimocradanelajezditelkakonejsounej

XXX.XXX.92.95
já začínám a jezdím fjordského koně je dobrý pro začátečníky
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No... Já osobně doporučuji Hafling, Hucula a nebo trošku staršího českého teplokrevníka. Mám se všemi z nich zkušenosti. Co se peněz týče... Záleží jestli jen pastevní( 24/7),nebo napůl pastevní(12/12),a nebo jen boxové. Je to ale také individuálně na stáji, pokud tedy s koněm nechcete jezdit závody(což si ve vašem případě prozatím nemyslím), tak by jste ho mohla ustájit ve stáji, ve které dostává dobrou péči, ale vyhovuje to i vám jak s nákladama, tak s přístupem.
Maskari

XXX.XXX.219.43
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hele, záleží na koni. Já se třeba na anglickém plnokrevníkovi učila, byl to nejvíc klidný kůň ze statku a to tam byl kříženec hucula a kladrubáci. :)
konojezdec

XXX.XXX.42.81
český teplokrevník toho bych moc pro začátečníka nebrala spíše pro zkušenější jezdce sama jednoho mám já bych ti doporučila spíše haflinga je to klidný kůň menšího vzrůstu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

konojezdec
napsal(a):
český teplokrevník toho bych moc pro začátečníka nebrala spíše pro zkušenější jezdce sama jednoho mám já bych ti doporučila spíše haflinga je to klidný kůň menšího vzrůstu.
A to mě zajímá: proč ne ČT pro začátečníka?

A to mě zajímá: proč jo haflinga pro začátečníka?
Haflinga pro začátečníka? Třeba takového, který hází takový hrby jen si dáte nohu do třmenu? Nedej bože zkusit nacválat?
Nebylo by lepší vybrat koně dle charakteru?
Nebo ještě lépe, dle výcviku?
Ten charakter ale nestojí tolik co výcvik.
ČT v běžném jezdecké provozu je podle mě nejideálnější kůň pro začátečníka.
Nicméně po vlastní zkušenosti, začátečník nemá řešit plemeno koně ale kvalitu trenéra. Bez něj se začátečník nikam nehne...
Jak mě mrzí, že sem dobrou instruktorku objevila až teď.

konojezdec
napsal(a):
Že vy máte jednoho...to přece není statistický vzorek. Jak píše lenacia - kůň se vybírá podle povahy, výchovy a přiježdění. Můžete mít miliónového folbluta a "mrchu" QH.
konojezdec

XXX.XXX.35.73
napsal(a):
A to mě zajímá: proč ne ČT pro začátečníka?
jako já mám dobré zkušenosti s koňmi ale nikomu se do života nepletu jen říkám svůj názor každý si může vybrat nějaké plemeno ale prostě podle mně ( je to můj názor ) je dobrý hafling.

lenacia
napsal(a):
Haflinga pro začátečníka? Třeba takového, který hází takový hrby jen si dáte nohu do třmenu? Nedej bože zkusit nacválat?
Nebylo by lepší vybrat koně dle charakteru?
Nebo ještě lépe, dle výcviku?
Ten charakter ale nestojí tolik co výcvik.
ČT v běžném jezdecké provozu je podle mě nejideálnější kůň pro začátečníka.
Nicméně po vlastní zkušenosti, začátečník nemá řešit plemeno koně ale kvalitu trenéra. Bez něj se začátečník nikam nehne...
Jak mě mrzí, že sem dobrou instruktorku objevila až teď.
Jo jo, znala jsem jednu haflu - tvrdohlavou, tvrdohubou, nelonžovatelnou, klidně podlezla hrazení na jízdárně, přičemž sejmula dítě na hřbetě - na dlouhou dobu pokazila jméno celému plemeni. I když jsem věděla, že to byl následek brzkého a nevhodného způsobu obsednutí (ve 2 letech a dětmi, jezdícími jenom za hubu).

konojezdec
napsal(a):
jako já mám dobré zkušenosti s koňmi ale nikomu se do života nepletu jen říkám svůj názor každý si může vybrat nějaké plemeno ale prostě podle mně ( je to můj názor ) je dobrý hafling.
Já si myslím, že primitivní a horská plemena jako je hafling, hucul, fjord apod. jsou díky větší tendenci k samostatnosti a vlastnímu názoru snadněji zkazitelná. A tím méně vhodná pro začátečníky bez trvalého dozoru zkušených.
Naopak ČT - ač jsou to kříženci všeho možného a "každá ves, jiný pes" - mi připadají ve většině méně nároční na výchovu. Jsou sice většinou o něco temperamentnější než primitivové, ale méně se bouří proti nesprávnému jednání a víc toho "zkousnou". I proto se dají lehčeji zlomit, ale to už je věc jiná... Na ČT v ČR začíná asi většina jezdců, a pokud se nejedná o zkažené koně, je to bez potíží.

konojezdec
napsal(a):
Děkuji za info. Není to ale odpověď ani na jednu z našich otázek. Otázky zněly "proč"?
Haflingové, takové co znám, tak sou schvácený, obézní, a na nějaký lumpářství nemají čas. Je pravda že sou to salámisti a sou velice častou volbou koní pro turistické stáje.
Jestli ale kůň pro začátečníka má být kůň, který sice neudělá žádnou neplechu a jezdce nesejme, ale zrovna tak ho to dítko nedonutí ano naklusat, tak nevím jestli máme stejný představy o koni pro začátečníka. Začátečník by se obvykle měl někam posouvat. Jasně, že pro lidi co si jednou v životě vzpomněli, že si chtěj povozit zadel jak pán, bude superlíný zvíře ideální. Ale tady se bavíme o tom, že ten jezdec na pravidelné úrovni nepotřebuje koně, který nikam neuteče ani když mu za zadkem práskne Temelín, potřebuje koně, který bude fungovat na pobídky, začátečník nepotřebuje koně, který mu nejdřív půl hodiny v kruhovce naklepává vnitřní orgány do jiných poloh, zatímco instruktor by s takovou rozcvičkou za chvíli dohonil I Usaina Bolta a machál mu lonžákem za zadkem, než s trochou štěstí udělá dva, možná tři cvalové skoky a zase přeskočí...
Takže na výcvik jezdce Teplokrevník... Snad nikdo neplanuje jezdit na koni na Lenacii - být začátečník 6 let
lenacia
napsal(a):
Haflingové, takové co znám, tak sou schvácený, obézní, a na nějaký lumpářství nemají čas. Je pravda že sou to salámisti a sou velice častou volbou koní pro turistické stáje.
Jestli ale kůň pro začátečníka má být kůň, který sice neudělá žádnou neplechu a jezdce nesejme, ale zrovna tak ho to dítko nedonutí ano naklusat, tak nevím jestli máme stejný představy o koni pro začátečníka. Začátečník by se obvykle měl někam posouvat. Jasně, že pro lidi co si jednou v životě vzpomněli, že si chtěj povozit zadel jak pán, bude superlíný zvíře ideální. Ale tady se bavíme o tom, že ten jezdec na pravidelné úrovni nepotřebuje koně, který nikam neuteče ani když mu za zadkem práskne Temelín, potřebuje koně, který bude fungovat na pobídky, začátečník nepotřebuje koně, který mu nejdřív půl hodiny v kruhovce naklepává vnitřní orgány do jiných poloh, zatímco instruktor by s takovou rozcvičkou za chvíli dohonil I Usaina Bolta a machál mu lonžákem za zadkem, než s trochou štěstí udělá dva, možná tři cvalové skoky a zase přeskočí...
Takže na výcvik jezdce Teplokrevník... Snad nikdo neplanuje jezdit na koni na Lenacii - být začátečník 6 let
S tím souhlasím. Než jsem si koupila vlastního koně, sice jsem už nebyla začátečník, ale měla jsem po pádu nějaký blok a strach ze cvalu. Proto jsem si vybírala klidnější koně jako hucula, haflinga, irského coba. Jenže těmhle koním se do cvalu moc nechtělo, a když jsem se pokusila s nima nacválat a v hlavě jsem pořád měla ten strach (a vlastně jsem do cvalu nechtěla), tak oni to rychle pochopili a vlekli se a necválali. A já si připadala nemožná a demotivovaná. Pak jsem si koupila toho svého, který cválá ochotně, ale nijak divoce. Nacválá okamžitě na první pobídku, nečeká, jestli si to nerozmyslím a já si zvykla, že je to v pohodě, už se nebojím a užívám si to. S těma před ním bych ještě dneska půlku louky dávala pobídky a kůň by šel možná rychlejším klusem.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!