Neregistrovaný uživatel

neboli trestat či netrestat, nemyslím nijak brutálně, ale co dělat když kůň neposlouchá a chce mě vláčet do výběhu, když ho začnu mlátit, uteče ještě rychleji, jak trestáte vy koně? I děti se přece trestají...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
neboli trestat či netrestat, nemyslím nijak brutálně, ale co dělat když kůň neposlouchá a chce mě vláčet do výběhu, když ho začnu mlátit, uteče ještě rychleji, jak trestáte vy koně? I děti se přece trestají...
koně netrestám, pouze zvyšuji tlaky...mlátit rozhodně ne, když tě kůň vláčí po výběhu, tak se s tebou necítí bezpečně a chce od tebe utéct...tím že ho mlátíš a navíc bez možnosti útěku to jen posiluješ. zamysli se trošku a zkus přemýšlet trošku koňskou hlavou...
cowgirl
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo,jo, mám taky takovou kobylku, ta dostane, tak, že si to příště nedovolí. Vždy, když se mě snaží potahat, nebo se to stane, tak ji vezmu na parellku a dělám s ní věci, které nemá ráda nebo ji dám pořádně za vyučenou:::::)))))U ní to zabere vždycky....:)
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo,jo, mám taky takovou kobylku, ta dostane, tak, že si to příště nedovolí. Vždy, když se mě snaží potahat, nebo se to stane, tak ji vezmu na parellku a dělám s ní věci, které nemá ráda nebo ji dám pořádně za vyučenou:::::)))))U ní to zabere vždycky....:)
Hodně lidí to tak ale dělá, lidi co koně mlátí, tak nemají s nima problémy, protože se jich bojí, a lidé co nemlátí, mají problémy, protože si s nima koně dělají co chcou, nemám pravdu?:::
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hodně lidí to tak ale dělá, lidi co koně mlátí, tak nemají s nima problémy, protože se jich bojí, a lidé co nemlátí, mají problémy, protože si s nima koně dělají co chcou, nemám pravdu?:::
A není to tím, že se to prostě naučil a dělá to tak? Musí si získat respekt! ale jak, to ti neporadím.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nechtěla bych, aby můj kůň měl ze mě strach. Je to můj partner a ne podřízený... koně nebiju a problémy s nimi nemám. naopak pomáhám lidem a koním, kteří je byli a te´d si nevědí rady protože kůň je agresivní nebo bojácný
CWG
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já koníkovi dycky plesknu když mi něco udělá. Ale okamžitě. Ne že koník třeba někomu uteče a já ho chytnu a namlátím mu. To ne, ale třeba když mě kousne tak ho plesknu. Když mi utíká (většinou vodím na parelce) tak zacukám. A on se buď uklidní nebo mi uteče. Ale většinou se zklidní :-)
Utíká jen jeden, ale toho už jsme se naučili vodit do výběhu tak že buď jde na uzdečce (což je pak ovladatelnější) nebo ho prostě pustíme - vyvedeme z boxu na dvůr a pak ho pustíme, on pak doběhne do výběhu sám. A zpátky už je to v pohodě. Někdo možná řekne že koni ustupujem, ale nechceme koníka být jenom proto že se těší na volno :-)
Andulka
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rozhodne mlatit!!! Ale pouze zabednene lidi a hlupaky, jako jsi ty. Prosim te kolik ti je? Ptas se jak malej fracek co je u koni z leknuti.
Aby ses spriste nemusel(a) ztrapnovat na internetu podobnymi prihlouplymi otazkami, prestan se na nejaky cas motat kolem koni, nakup literaturu a vzedavej se. Bude to lepsi jak pro tebe, tak pro kone co ti prijdou pod ruku.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rozhodne mlatit!!! Ale pouze zabednene lidi a hlupaky, jako jsi ty. Prosim te kolik ti je? Ptas se jak malej fracek co je u koni z leknuti.
Aby ses spriste nemusel(a) ztrapnovat na internetu podobnymi prihlouplymi otazkami, prestan se na nejaky cas motat kolem koni, nakup literaturu a vzedavej se. Bude to lepsi jak pro tebe, tak pro kone co ti prijdou pod ruku.
Ta poslední rada je fakt nejlepší. Hlavně že ten vzdělanec umí česky.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Povedala by som, že kôň trestu nerozumie. Kôň rozumie len okamžitej reakcii na svoje konanie, ale ani to nechápe ako trest, ale ako potvrdenie si svojej (predpokladáme že podriadeneckej) pozície vo vzťahu ty-on.
Ak je reakcia na jeho konanie adekvátna, slúži na získanie a udržanie si rešpektu u koňa, príliš slabá alebo žiadna ohrozí vedúcu pozíciu človeka, príliš silná vyvolá u koňa strach (útek) alebo odpor (obrana).
Ak ťa chce kôň vláčiť do výbehu, voď ho aj inokedy a precvičuj rôzne cviky zo zeme. Skús s ním napríklad niekedy do toho výbehu nacúvať (nie celú cestu samozrejme, len pár metrov).
Keď prídeš s koňom do výbehu, vždy najprv zastav a pusti ho len keď kľudne stojí.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když vedu koně do ohrady a dělá blbosti, tak si ho jednou rukou držím za ohlávku a tou druhou mám přiloženou nad nozdrama.Jakmile táhne, nebo dělá cokoli co se mi nelíbí, tak stisknu. Pak si to vždycky rozmyslí, jestli to pude po dobrém.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud tě kůň vláčí, tak ti poradim, zkus mu dát řetízek přes nos a uvidíš, že tě už nikam neodnese a nebudeš ho muset trestat.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když má tu potřebu vláčet, hned jak zrychlí, dostane koncem vodítka přes nos - předbíhat mne nebude, protože velím já. Je to o nedostatku respektu, důvěry.
Pokud si nedá říct, otočím ho, pár kroků zpět - malé kroužky, až se uklidní a jde v klidu směrem k výběhu. Zatím mi to vždy zabralo.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když má tu potřebu vláčet, hned jak zrychlí, dostane koncem vodítka přes nos - předbíhat mne nebude, protože velím já. Je to o nedostatku respektu, důvěry.
Pokud si nedá říct, otočím ho, pár kroků zpět - malé kroužky, až se uklidní a jde v klidu směrem k výběhu. Zatím mi to vždy zabralo.
My jsme si vzali koně na dlouhé vodítko nebo lonž, a chodili s ním otvorem do výběhu tak dlouho, dokud tam nešel slušně, pak ho pochválili a teprve pustili.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
není to v koni ale v tobě - změn přístup. Nauč koně na vodítku někde ve známém prostředí (např ten výběh) kvalitně reagovat na tvé pokyny - nauč ho couvat na ten nejvíce jenmý tlak. No a pak už je to snadné ne? Když ho povedeš do výběhu a on bude mít snahu ti utéci nebo tě předběhnout tak ty musíš zareagovat dřív než tě předběhne nebo se ti vytrhne. V momentě kdy se kůn na to bude chystat ho prostě jen zacouvej a nech stát. Pokud má snahu jít neustále dopředu tak ty ho neustále couvej. postupně po malých krůčcích možná za ten den do toho výběhu přece jen dojdete. Ale i tak nedoporučuju pustit koně hned ve vchodu do výběhu ale klidně s ním zajít až do prostřed tam ho ještě chvíli třeba hladit nebo ho poškrábat tam kde to má rád a až když je v klidu tak pak ho terpve "nenápadně" pustit a nenápadně od něj odejít - rozhodně koně neodhánět od sebe. Tak hodně štěstí
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
není to v koni ale v tobě - změn přístup. Nauč koně na vodítku někde ve známém prostředí (např ten výběh) kvalitně reagovat na tvé pokyny - nauč ho couvat na ten nejvíce jenmý tlak. No a pak už je to snadné ne? Když ho povedeš do výběhu a on bude mít snahu ti utéci nebo tě předběhnout tak ty musíš zareagovat dřív než tě předběhne nebo se ti vytrhne. V momentě kdy se kůn na to bude chystat ho prostě jen zacouvej a nech stát. Pokud má snahu jít neustále dopředu tak ty ho neustále couvej. postupně po malých krůčcích možná za ten den do toho výběhu přece jen dojdete. Ale i tak nedoporučuju pustit koně hned ve vchodu do výběhu ale klidně s ním zajít až do prostřed tam ho ještě chvíli třeba hladit nebo ho poškrábat tam kde to má rád a až když je v klidu tak pak ho terpve "nenápadně" pustit a nenápadně od něj odejít - rozhodně koně neodhánět od sebe. Tak hodně štěstí
Já to praktikuji tak, že koně dovedu do výběhu, otočím ho zpátky hlavou k ohradě, zavřu vchod, pochválím a pustím. Jednak je koník zvyklý docela dlouho u vchodu stát a taky je to bezpečnější pro vodiče. Koník je otočený hlavou ke mě, takže než se otočí, mám čas podlézt ohradu a zmizet. Kdybych ho poštěla hlavou směrem do ohrady, taxi může lehce vyprdnout a trefit mě.
impact
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vím že to naše pouštění do výběhu přez celej dvůr je blbý. Ale je to velkej hřebec, chlapům se nechce ho něco takovýho učit, když s tímhle problémy nejsou, a menší chlapi, nebo holky ho neudrží...
Andulka