Může mít kůň rád?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 08:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.62

Poslední dobou se furt zabývám otázkou, jestli koně mají cit, jestli mají pocit radosti, smutku atd... Jaký na to máte názor vy?

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 09:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Poslední dobou se furt zabývám otázkou, jestli koně mají cit, jestli mají pocit radosti, smutku atd... Jaký na to máte názor vy?

Já si myslím, že určitě dokáží projevit radost nebo smutek. Radost třeba tím, že když tě vidí přicházet do stáje, tak na tebe zařechtá, ve výběhu dovádí se svými kolegy...smutek zase, když ho něco bolí, je nemocný....smutný může být i ze ztráty svého stájového kolegy, se kterým chodil do výběhu apod.....strach zase projevují nejlépe útěkem...

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 09:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.2

Já si myslím, že určitě dokáží projevit radost nebo smutek. Radost třeba tím, že když tě vidí přicházet do stáje, tak na tebe zařechtá, ve výběhu dovádí se svými kolegy...smutek zase, když ho něco bolí, je nemocný....smutný může být i ze ztráty svého stájového kolegy, se kterým chodil do výběhu apod.....strach zase projevují nejlépe útěkem...

No zajímavá otázka. Já si projevy svých koní také všelijak vysvětluju. Když večer u brány řehtají jen co mě vidí tak bych to tipla " kde sedíš my chcem domů". Ranní řehtání " dělej chceme ven". A když jsem v ohradě a oba mi jsou věčně za zadkem přikládám tomu že jsou zvědaví co tam dělám a zda by jim nespadlo něco dobrého. A když příjde kobyla a svou hlavu mi nacpe až pod nos tak to přikládám tomu že chce drbat - jelikož mi občas nastaví i zadek. Ale věřím že v momentě kdy jim nesu kýble s granulemi mě mají rádi, jak je dostanou tak bych to vystihla slovem " už vypadni" . Kobyla se i ráda mazlí a vypadá u toho nezištně, jak se něco děje v ohradě nebo se něčeho bojí tak letí ke mě a stojí zamnou ovšem i v té chvíli by si valášek neodpustil mě kousnout kdybych si nedávala pozor. Takže co se mě týče nijak si nefandím že by mě moje koně nějak měli extra rádi, spíš je to jakýsi zvyk, protože se o ně starám jenom já a nikdo jiný a možná si myslí že v mé blízkosti jim nebezpečí nehrozí. Ale určitě existujou lidé jež mají jejich koně opravdu rádi. Jenže takoví lidé tohle nevykřikují do světa. Mnoho lidí žije pouze v iluzi že je jejich kůň má rád tak že chce být jen s nimi. Thesis

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 11:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.62

No zajímavá otázka. Já si projevy svých koní také všelijak vysvětluju. Když večer u brány řehtají jen co mě vidí tak bych to tipla " kde sedíš my chcem domů". Ranní řehtání " dělej chceme ven". A když jsem v ohradě a oba mi jsou věčně za zadkem přikládám tomu že jsou zvědaví co tam dělám a zda by jim nespadlo něco dobrého. A když příjde kobyla a svou hlavu mi nacpe až pod nos tak to přikládám tomu že chce drbat - jelikož mi občas nastaví i zadek. Ale věřím že v momentě kdy jim nesu kýble s granulemi mě mají rádi, jak je dostanou tak bych to vystihla slovem " už vypadni" . Kobyla se i ráda mazlí a vypadá u toho nezištně, jak se něco děje v ohradě nebo se něčeho bojí tak letí ke mě a stojí zamnou ovšem i v té chvíli by si valášek neodpustil mě kousnout kdybych si nedávala pozor. Takže co se mě týče nijak si nefandím že by mě moje koně nějak měli extra rádi, spíš je to jakýsi zvyk, protože se o ně starám jenom já a nikdo jiný a možná si myslí že v mé blízkosti jim nebezpečí nehrozí. Ale určitě existujou lidé jež mají jejich koně opravdu rádi. Jenže takoví lidé tohle nevykřikují do světa. Mnoho lidí žije pouze v iluzi že je jejich kůň má rád tak že chce být jen s nimi. Thesis

To je vyčerpávající odpověď a přesně takhle mi to poslední dobou přijde, já své koně mám ráda, oni mě taky do chvíle, než dostane krmení. Takže je to spíš láska jen z mé strany... Právě se rozhoduju, jestli koníky mám prodat, nebo ne. Je to ze zdravotní důvodů a nyní i hraje velkou roli škola, popravdě nevím co mám dělat.... Své koně mám jednoho 7 let a druhého 4roky. Proto právě tahle otázka mě napadla, jestli když je prodám, jestli budou smutní, že jsou u jiného.... Já si myslím, že když dostanou krmení a vodu, tak že budou stejně spokojení jako u mě... Popravdě nevím

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.2

To je vyčerpávající odpověď a přesně takhle mi to poslední dobou přijde, já své koně mám ráda, oni mě taky do chvíle, než dostane krmení. Takže je to spíš láska jen z mé strany... Právě se rozhoduju, jestli koníky mám prodat, nebo ne. Je to ze zdravotní důvodů a nyní i hraje velkou roli škola, popravdě nevím co mám dělat.... Své koně mám jednoho 7 let a druhého 4roky. Proto právě tahle otázka mě napadla, jestli když je prodám, jestli budou smutní, že jsou u jiného.... Já si myslím, že když dostanou krmení a vodu, tak že budou stejně spokojení jako u mě... Popravdě nevím

Jo tak to je těžké a rozhodnutí je jen na tobě. Musíš popřemýšlet zda se zvládneš o koně starat tak jak potřebují. Pokud si myslíš že to z jakéhokoliv důvodu nepůjde tak bude lepší pro ně je prodat, nebo pak možná varianta pronájem záleží jak ti to vyhovuje. Koně jsou spokojené když mají vše co chtějí, smutná budeš hlavně ty. Koně pociťujou změny což může být pro mnohé z nich stresující ale zvyknou si i jinde. V tomhle opravdu těžko radit, musíš se rozhodnout sama a nejlíp tak aby to bylo dobré pro všechny. Thesis

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 18:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.64

Nespecifikovala bych to takto po lidsku.
Spíš bych to rozdělila na pocit spokojenosti a nespokojenosti - projevy mohou být různé.
Jestli kůň může mít rád - spíš je mu s někým příjemně a s někým ne.
Jak psáno výš - nakrmený kůň bude s člověkem, kterému důvěřuje nejspíš rád. Bude-li hladový nebo třeba zrovna šílený z mraku hmyzu kolem sebe, jde tento pocit stranou.
Ale přiznejme si - kdo z nás lidí bude na okolí příjemný, když zrovna "hlady nevidíme".
Aspoň já jsem v tento moment značně mrzutá

Neregistrovaný uživatel

19.7.2008 22:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.123.170

Nespecifikovala bych to takto po lidsku.
Spíš bych to rozdělila na pocit spokojenosti a nespokojenosti - projevy mohou být různé.
Jestli kůň může mít rád - spíš je mu s někým příjemně a s někým ne.
Jak psáno výš - nakrmený kůň bude s člověkem, kterému důvěřuje nejspíš rád. Bude-li hladový nebo třeba zrovna šílený z mraku hmyzu kolem sebe, jde tento pocit stranou.
Ale přiznejme si - kdo z nás lidí bude na okolí příjemný, když zrovna "hlady nevidíme".
Aspoň já jsem v tento moment značně mrzutá

Zmiňujete zde krmení...co však můžu říct je to, že jsem se vždycky snažila být pro koně důležitější než to krmení - aby se se mnou cítil dobře a bezpečně. Možná to vyzní trošku divně, ale vím, že pro něj důležitější jsem. Myslím, že koně moc dobře cítí a ví. Nesnažím se z nich dělat lidi nebo je polidšťovat... ale když s nimi člověk tráví tolik času, nedokáže je brát "jen" jako zvíře. Myslím, že city mají, ale jiné než lidé. Oni nedokážou lhát nebo se přetvařovat...ale když vidím, že za mnou kůň na přivolání odběhne od stáda - upozorňuju, že s koněm nikdy nedělám s pamlsky - je to úžasný pocit...jen si tak hrát, trávit společně čas...i kdyby to bylo třeba kvůli žrádlu, tak mi vysvětlete tohle...odjela jsem na týden pryč a můj kůň, ačkoliv měl kolem sebe lidi které znal, koně, pastvu...stál u branky a nežral. A když jsem se vrátila, nastalo bujaré přivítání a už byl zase úplně normální. Jestli to nejsou city, tak nevím.

Neregistrovaný uživatel

20.7.2008 00:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.64

Zmiňujete zde krmení...co však můžu říct je to, že jsem se vždycky snažila být pro koně důležitější než to krmení - aby se se mnou cítil dobře a bezpečně. Možná to vyzní trošku divně, ale vím, že pro něj důležitější jsem. Myslím, že koně moc dobře cítí a ví. Nesnažím se z nich dělat lidi nebo je polidšťovat... ale když s nimi člověk tráví tolik času, nedokáže je brát "jen" jako zvíře. Myslím, že city mají, ale jiné než lidé. Oni nedokážou lhát nebo se přetvařovat...ale když vidím, že za mnou kůň na přivolání odběhne od stáda - upozorňuju, že s koněm nikdy nedělám s pamlsky - je to úžasný pocit...jen si tak hrát, trávit společně čas...i kdyby to bylo třeba kvůli žrádlu, tak mi vysvětlete tohle...odjela jsem na týden pryč a můj kůň, ačkoliv měl kolem sebe lidi které znal, koně, pastvu...stál u branky a nežral. A když jsem se vrátila, nastalo bujaré přivítání a už byl zase úplně normální. Jestli to nejsou city, tak nevím.

Tak to je mi ho líto.
Jsem ráda, že takové závisláky nemám, ikdyž mne 2 dny nevidí, v chuti ke žrádlu je to neohrozí a ve stádě si kontaktem vystačí sami.
Z tohoto pohledu jsem asi divná nelaskavá osoba, ale pokud bych celý den nejedla a po stejné době viděla svého muže, tak dostane pusu a pak se vrhnu na to jídlo. Na nějaké muchlování bude času potom.
Přesto si myslím, že ho i po 12 letech mám dost ráda.
Ale jen láska člověka při životě neudrží a koně teprv ne .
Celé je to jen o pudu sebezáchovy, má mě rád - nerad s tím nemá co dělat.
Trápilo by mne mít koně, co smutkem beze mne nežere. To musí být chudák.

Neregistrovaný uživatel

20.7.2008 00:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.64

A ještě dotaz: jak vypadal po tom týdnu nežrání?
To musel být jen kost a kůže ne??
V tom případě není zodpovědné od takového závisláka odjíždět...

Neregistrovaný uživatel

20.7.2008 14:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.6

A ještě dotaz: jak vypadal po tom týdnu nežrání?
To musel být jen kost a kůže ne??
V tom případě není zodpovědné od takového závisláka odjíždět...

Moji koně mají pastvu,takže jídlo ode mne nečekají. Spíš to podrbání. Ale někteří i běží v ústrety, doprovází mne zpátky k brance, i když z toho nic nemají. A když se tedy zastavím a čekám, co tedy kobyly chtejí, sednu si a pozoruji, tak část odchází po chvíli se pást, ale jedna nebo dvě mne začnou buď hlídat (jako spící hříbě?), nebo prostě chtějí být se mnou... Stojí nade mnou, sklání hlavu. Myslím, že mne berou jako člena stáda, který sice má velké abscence, ale potřebuje buď ochranu, nebo ji naopak poskytuje... Víc lásky než respekt druhého, bez nátlaků, asi u koní získat nelze... Hanka

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 07:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.110.82

Moji koně mají pastvu,takže jídlo ode mne nečekají. Spíš to podrbání. Ale někteří i běží v ústrety, doprovází mne zpátky k brance, i když z toho nic nemají. A když se tedy zastavím a čekám, co tedy kobyly chtejí, sednu si a pozoruji, tak část odchází po chvíli se pást, ale jedna nebo dvě mne začnou buď hlídat (jako spící hříbě?), nebo prostě chtějí být se mnou... Stojí nade mnou, sklání hlavu. Myslím, že mne berou jako člena stáda, který sice má velké abscence, ale potřebuje buď ochranu, nebo ji naopak poskytuje... Víc lásky než respekt druhého, bez nátlaků, asi u koní získat nelze... Hanka

jsou to potvory, když jsem jedinkrát odjela na dovolenou na ,,celý týden,'po příjezdu se mnou vůbec nekomunikovali a provokativně odcházeli na druhou stranu výběhu jako -to máš za to, žes nás tady nechala,

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 09:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.123.170

jsou to potvory, když jsem jedinkrát odjela na dovolenou na ,,celý týden,'po příjezdu se mnou vůbec nekomunikovali a provokativně odcházeli na druhou stranu výběhu jako -to máš za to, žes nás tady nechala,

nejlepší je chytat se za slovo, že? jistě, že žral, ale ne tolik jako dřív, spíše postával u branky, což běžně nedělá, je na pastvě s ostatními. Jasně, můj kůň je chudák a já za to určitě můžu. Určitě to dělám úmyslně. Má pastvinu, stádo...nikdy nebyl chován sám bez koní jen s člověkem.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 10:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.168

nejlepší je chytat se za slovo, že? jistě, že žral, ale ne tolik jako dřív, spíše postával u branky, což běžně nedělá, je na pastvě s ostatními. Jasně, můj kůň je chudák a já za to určitě můžu. Určitě to dělám úmyslně. Má pastvinu, stádo...nikdy nebyl chován sám bez koní jen s člověkem.

Já bych řekla,že u koní fakt láska prochází žaludkem Protože naší koníci na mě řehtají jen když nesu kyblíky s krmením...Ale na druhou stranu je zase pravda,že určité city mají.Samozřejmě ne jako lidi,ale pozoruju to na našem valáškovi,dokáže rozenat mě a cizího člověka.Když tam přijdu sednu si tak mi strčí hlavu do klína a funí,je to děsnej mazel.A i kobylka-teď jí máme rok a pozoruju a nejen já u ní velké změny.Dřív se nenechala ani pohladit,pořád utíkala nevyhledávala společnost...A teď když přijdu do výběhu za mnou přijde nechá se podrbat a z výrazu jejích očí na mě číší něco...nevím jestli je to láska,ale určitě si na mě zvykla a třeba mě má i ráda..Nevím je pravda,že z nich nemůžeme dělat lidi,ale city určitě mají.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.64

Netvrdím, že to děláš úmyslně, ale chudák je.
Snažila bych se závislost odbourat, netrávit s ním tolik času.
Ať se naučí zabavit se sám. Klad to pro něj určitě není.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 13:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.139

Netvrdím, že to děláš úmyslně, ale chudák je.
Snažila bych se závislost odbourat, netrávit s ním tolik času.
Ať se naučí zabavit se sám. Klad to pro něj určitě není.

No ono to asi nebylo steskem po majitelce, ale tím, že odjela a změnil se mu režim. Pokud byl zvyklý denně něco dělat, tak se prostě v ohradě nudil a stál u branky. On prostě nechápal co se děje, kdyby byla majitelka na dovolené dýl jak 14dní ( u některých koní dýl, u některých míň), tak se ten kůň předělá na režim celý den volno a pastva a po majitelce si ani neprdne.
Kůň je zvíře - vždy budou mít přednost jeho pudy a potřeby.
To že kůň nežere, je protivný a pod. v nepřítomnosti majitele není závislost na majiteli, ale změna režimu.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 15:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.64

No ono to asi nebylo steskem po majitelce, ale tím, že odjela a změnil se mu režim. Pokud byl zvyklý denně něco dělat, tak se prostě v ohradě nudil a stál u branky. On prostě nechápal co se děje, kdyby byla majitelka na dovolené dýl jak 14dní ( u některých koní dýl, u některých míň), tak se ten kůň předělá na režim celý den volno a pastva a po majitelce si ani neprdne.
Kůň je zvíře - vždy budou mít přednost jeho pudy a potřeby.
To že kůň nežere, je protivný a pod. v nepřítomnosti majitele není závislost na majiteli, ale změna režimu.

Má to logiku.
Jenže když majitel si to vyloží jako lásku ke své osobě a tak to prezentuje...

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 16:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.7

Má to logiku.
Jenže když majitel si to vyloží jako lásku ke své osobě a tak to prezentuje...

Ten, kdo to nepoznal,,,nepochopí¨
koně mají víc citů, než někteří idioti v homo-sapiens

Neregistrovaný uživatel

21.7.2008 16:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.64

Ten, kdo to nepoznal,,,nepochopí¨
koně mají víc citů, než někteří idioti v homo-sapiens

To závisí jedině a pouze na překladateli, jak si koňské chování vyloží.

Neregistrovaný uživatel

24.7.2008 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.123.170

To závisí jedině a pouze na překladateli, jak si koňské chování vyloží.

když si to namlouvám, tak jak vysvětlíte to, že s koněm se normálně pracovalo, tak jak byl zvyklý a pohybovali se kolem něj lidé, kteří pro něj nebyli cizí? Věřím, že koně city mají.. a rozhodně nejsou jenom "hloupá zvířata". Jistě, nejsou to lidé.. a proto si jich také cením. Kolikrát víc, než těch lidí, protože stačí občas zajít na tuhle diskuzi a člověk se nestačí divit.

Nwm

2.3.2020 08:39
Nwm

XXX.XXX.233.250

Mě by zajímalo co znamená když sedím a koněm ve výběhu a já sedím na zemi a on se pase a z ničeho nic ke mě přijde a začne a očuchávat obličej a pak mi začne upravovat vlasy pyskama ?Je to projev lásky?

neverend

2.3.2020 19:10
neverend

XXX.XXX.213.247

S tím mám celkem bohaté zkušenosti za pár let s mojí kobčou.🙂 Mě takhle "cucá" mikinu když jí drbu na kohoutku.U toho je celá blahem v sedmém nebi.😀 Jestli kůň může mít člověka rád? Jistě že ano,jen koník tu důvěru a přátelství nedává zdaleka každému a už vůbec ne lidem které vidí jednou za týden.🙂

2.3.2020 19:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nwm napsal(a):
Mě by zajímalo co znamená když sedím a koněm ve výběhu a já sedím na zemi a on se pase a z ničeho nic ke mě přijde a začne a očuchávat obličej a pak mi začne upravovat vlasy pyskama ?Je to projev lásky?

Asi použivate jablkový šampon.

Coudas

2.3.2020 21:00
Coudas

XXX.XXX.87.254

Budte rada, ze Vam neupiji kafe a neukusuje nanuk.

neverend

3.3.2020 00:27
neverend

XXX.XXX.213.247

Coudas napsal(a):

K tomu není vydána žádná studie ani literatura,čili to není možné.😀 Vlastně odborná literatura popřela i Vaší existenci s koněm takto naučeným,protože už Vás v podstatě měl zabít dávno.😀

3.3.2020 08:59
kapička

XXX.XXX.64.44

Chce drbat. A nebo to je od přírody zvědavka. Když si sednu u nás do ohrady, přijdou se podívat všichni kontaktní koně, ti nejkontaktnější se dožadují drbání a pozornosti. Zužlají oblečení, rozepínají zipy, drbou ve vlasech (ne že by jim to bylo dovolováno, ale...), experti, co potřebují drbat zadní nohy, se neostýchají nacouvat nad sedícího člověka zadkem. (i když to bude znít nesmyslně, v normální "pracovní" manipulaci osobní prostor chápou a respektují). U koní jsem párkrát do měsíce, jezdím na nich, nenechám si je skákat po hlavě, nepamlskuji. Přesto si nemůžu na pastvině jen tak sednout a koukat. Vždycky někdo přijde takto "prudit"

3.3.2020 09:01
kapička

XXX.XXX.64.44

Coudas napsal(a):

Naši kafe nesnáší, smrdí jim a přesto vždycky čučí, co to pijeme. Nemám problém jim nabídnout, ale ty ksichtu, když si čuchnou Si dělám srandu, že budu kydat s hrnkem kafe v ruce a když budu potřebovat, aby mi nějaký kůň uhnul, strčim mu ho pod nos.

3.3.2020 17:24
johnt

XXX.XXX.89.109

Ano, koně mají emoce stejně jako lidi, mají rádi, milují, umějí žárlit, teskni, umějí se stydět, umějí se radovat, umějí truchlit a prožívat žal....zážitků mám tolik, že by na to ani A4 nestačila...

neverend

3.3.2020 19:55
neverend

XXX.XXX.213.247

johnt napsal(a):
Ano, koně mají emoce stejně jako lidi, mají rádi, milují, umějí žárlit, teskni, umějí se stydět, umějí se radovat, umějí truchlit a prožívat žal....zážitků mám tolik, že by na to ani A4 nestačila...

Já si dovolím souhlasit v plném znění.🙂

3.3.2020 23:27
canka

XXX.XXX.37.226

johnt napsal(a):

Pod tohle se taky podepisuji,od všeho bych taky mohla vyprávět...a kobyly?Stejně jako my ženy,jsou to neuvěřitelný héééérečky

Coudas

4.3.2020 15:48
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ono se hlavne svoje zazitky nevyplaci vypoustet do sveta. Vzdy prijde nekdo, kdo je poplive a nebo kdo je "lepsi" 🙂 to je ta anonymita internetu 😉

4.3.2020 23:12
canka

XXX.XXX.35.234

Coudas,to máte samozřejmě pravdu,ale můžu k Vám být upřímná?Je mi úplně u zadele,kdo si o mě nebo o mých příspěvcích co myslí....jsem takový věčný optimista,snažím se všechno vidět pozitivně a když chce někdo být jen negativista a nasraňoš,ať je..ale život máme jen jeden..tak proč si ho neužít....

Takže k těm citům koně....třeba taková žárlivost..moje kobyla by pro žrádlo byla schopná udělat cokoliv,fakt cokoliv..je bezedná...
Jela jsem na vyjížďku ke kamarádce na pokec,ona má hřebčáka hucula...kobyla baštila krásnou zelenou travičku v parčíku před barákem,plus jí ještě donesla kamarádka dvě jablka a mrkev...tak když jsem věděla,že je kobyla zaměstnaná žrádlem,šla jsem si pohladit hřebčouna..v momentě,kdy jsem ho pohladila,přišla kobyla zezadu,odstrčila mě a po hřebčounovi rafla...pak spokojeně odešla zpátky ke žrádlu a já se poslušně vrátila k ní jako poslušná panička

Máte taky někdo zážitek se žárlivostí vašeho oře???

Coudas

5.3.2020 06:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

Muzu byt taky uprimna? Vzhledem k tomu, ze jsem agresivni cholerik, k tomu pomerne slusne asocialni, jsem tem Vas vecny negativista, ktery stale na neco nadava a vidi vse spatne, stale fnuka. Koneckoncu to zde nekolik lidi napsalo. Do toho nemam rada lidi, takze tak. Negativni zazitky prevysuji ve velkem pomeru pouitivni, proto se chivam, jak se chovam. Jinak nazory ostatnich vyslechnu, kdyz jsem tazana odpovim, a jdu dale. Naucila jsem se nereagovat z vlastni iniciativy.

Zarlivost, to nevim, jestli je, kdyz na jare cistim kone, nelze. Jsou schopny mne od druhyho zubama odtahnout, abych cistila je.

5.3.2020 13:12
kapička

XXX.XXX.87.86

Odstrkování od zdroje mazlení je u nás klasika, a to, jak jsem psala, nejsem majitel a ani koně nevidím nijak často. Naštěstí docela chápou, že v okamžiku, kdy si začnou vyřizovat svoje stádový problémy nějak jinak než šklebením, zdroj drbání odchází. Takže většinou stojí dva, každý na mě přilepený z jedné strany, abych náhodou jednoho nedrbala víc než druhého, já drbu a oni na sebe hází ksichty, protože normálně se k sobě přiblíží tak na 1,5 metru.
A čištění na volno je taky super. Když netykavky nechtěj a odchází, stačí začít čistit koně, co mi zrovna přijde pod ruku, a milostivá si to rozmyslí a přijde prudit, že teda jako když jinak nedám, tak čistit můžu.
Netykavky jsou ale jako jediný slušně koňsky vychovaný, a když drbu na správných místech, tak mi to oplácí a drbou taky, dokonce pochopily, že zubama fakt ne. Super masáž zad nebo namožených lýtek z lyží

Přidejte reakci

Přidat smajlík