Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.222
Zdravim vsechny,moje kobca ma na predni noze spalkove kopyto,kujem na upravenou podkovu(bananova),co 8 tydnu,zajimaji me vase zkusenosenosti s takovym kopytem a jakym zpusobem kujete,poprípade jen strouhate,jestli je videt nejake zlepseni.kobca ma 3 roky,zadky na boso.dekuji za poznatky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.166
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravim vsechny,moje kobca ma na predni noze spalkove kopyto,kujem na upravenou podkovu(bananova),co 8 tydnu,zajimaji me vase zkusenosenosti s takovym kopytem a jakym zpusobem kujete,poprípade jen strouhate,jestli je videt nejake zlepseni.kobca ma 3 roky,zadky na boso.dekuji za poznatky.
U špalkových kopyt se osvědčily časté úpravy. Jednou za dva měsíce je žalostně málo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
špalkové kopyto špalkovým zůstane, i když to jde úpravou zmírnit. Nikdy by se ale nemělo vystroháním "předělávat" na kopyto normální (myšlrno tak, že se nemá nárazově sebrat patka, a uměle vytvořit kerektní úhel)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
špalkové kopyto špalkovým zůstane, i když to jde úpravou zmírnit. Nikdy by se ale nemělo vystroháním "předělávat" na kopyto normální (myšlrno tak, že se nemá nárazově sebrat patka, a uměle vytvořit kerektní úhel)
Jistě, že se nemá nárazově sebra patka. Proto nechápu snahu o změnu špalkového kopyta na kopyto normální řešit podkovou. To je nemožné.
Časté bosé úpravy, klidně 1 - 2 x týdně a za nějaký čas bude kopyto normální.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jistě, že se nemá nárazově sebra patka. Proto nechápu snahu o změnu špalkového kopyta na kopyto normální řešit podkovou. To je nemožné.
jde to řešit i s podkovou, ale musí se přitom respektovat fakt, že je kopyto špalkové. Jinak u 3 letého koně už NIKDY nebude kopyto normální - vhodnou úpravou a podkladem se může rozšířit, o něco zlepšit úhel, ale korektní nikdy nebude - nejde totiž jenom o tvar rohovýho poudra (to je jenom slupka), ale hlavně o to, co je v něm!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jde to řešit i s podkovou, ale musí se přitom respektovat fakt, že je kopyto špalkové. Jinak u 3 letého koně už NIKDY nebude kopyto normální - vhodnou úpravou a podkladem se může rozšířit, o něco zlepšit úhel, ale korektní nikdy nebude - nejde totiž jenom o tvar rohovýho poudra (to je jenom slupka), ale hlavně o to, co je v něm!
Jenže ono jde také o to, jakým způsobem došlo k tomu, že je kopyto špalkovité.
Pokud k tomu došlo nesprávnou úpravou a kováním, tak lze správnou častou úpravou napravit. Pokud je to geneticky dané a kopyto již je takto od narození, opět jde správnou a častou úpravou hodně zlepšit. Právě to co je v kopytě, lze správnou a častou úpravou zlepšit. Ale podkovamy to opravdu nelze. Tam vnitřek kopyta ovlivním akorát tak, že ho znecitlivím.
A jak už jsem psala v jiném tématu, hlavně bych se u špalkovitého kopyta, které je navíc ještě kováno, bálo postupného překlubování, ke kterému musí nevyhnutelně dojít, pokud se nezačnou upravovat a zkracovat patky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.222
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže ono jde také o to, jakým způsobem došlo k tomu, že je kopyto špalkovité.
Pokud k tomu došlo nesprávnou úpravou a kováním, tak lze správnou častou úpravou napravit. Pokud je to geneticky dané a kopyto již je takto od narození, opět jde správnou a častou úpravou hodně zlepšit. Právě to co je v kopytě, lze správnou a častou úpravou zlepšit. Ale podkovamy to opravdu nelze. Tam vnitřek kopyta ovlivním akorát tak, že ho znecitlivím.
A jak už jsem psala v jiném tématu, hlavně bych se u špalkovitého kopyta, které je navíc ještě kováno, bálo postupného překlubování, ke kterému musí nevyhnutelně dojít, pokud se nezačnou upravovat a zkracovat patky.
kobyla to ma vrozene,patky samozrejme upravujem,a ta specialni podkova je kvuli tem kloubum.tady mame hodne kamenity a tvrdy teren.kobcu mam rok,jak jsem ji koupila tak mela kopyta dost zanedbane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kobyla to ma vrozene,patky samozrejme upravujem,a ta specialni podkova je kvuli tem kloubum.tady mame hodne kamenity a tvrdy teren.kobcu mam rok,jak jsem ji koupila tak mela kopyta dost zanedbane.
mam koně kterému je 16let a kupovali jsme ho v jeho 2letech s pořádnejma špalkama na všech 4. zadní se po několika strouháních zkosili sami, předky nikoli. kopyto bylo uzoučké s patkama stejně vysokýma jako spice. v té době, cca před 10lety jsme nesehnala nikoho kdo by se takovými vadami zabýval. taky jsem vyzkoušela podkovy, protože jsem tomu v té době vůbec nerozuměla. Později jsem sehnala kováře, který začal patky pomalu brát a já si koupila rašpli. před 2lety jsem narazila na kopytáře s kterým jsme se pustili společně do úpravy. já si nakoupila nože a sledovala jeho práci. U špalků je totiž strašně důležitá častá úprava. takže nejméně 1x týdně musím krátit patky. kopýtka se krásně kosí. samozřejmě, nikdy nebudou kopyta normální, i ted jsou patky vyšší a kopyto je užší, ale ten úhel je super. a změna je znát na koníkovo chůzi. už mu nedělá problém chůze z kopečka, v hlubokém, prostě nic, takže z vlastní zkušenosti vím, že se špalkové kopýtko dá častými úpravami upravit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zajimal by me odkaz na fotky, kde je RTG spalkovych kopyt, ktery ukazuje, ze kopyto je spalkove a kopytni kost je pritom paralelne se zemi, tedy ze tvar kopyta odpovida tvaru kopytni kosti. Spalkove kopyto, to jsou predevsim prerostle patky a kun chodici jako na podpatcich po spisce kopytni kosti. Spalkove kopyto lze postupnym snizovanim patek upravit i u starsiho nez trileteho kone. Pokud neni erodovana spicka kopytni kosti, muze se takove kopyto uzdravit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.167
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
souhlasím s tím, že to lze řešit i podkvou. Před lety jsme koupili kobylu se špalkovými kopyty. trvalo to víc jak rok, ale kopyta se opravdu roztáhla - samozřejmě, že ne do úplně klasického tvaru, ale podstatně se zlepšila a do smrti už jí to tak zůstalo. Ovšem byla kutá kovářem, keterý je odborníkem na ortopedii kopyt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
souhlasím s tím, že to lze řešit i podkvou. Před lety jsme koupili kobylu se špalkovými kopyty. trvalo to víc jak rok, ale kopyta se opravdu roztáhla - samozřejmě, že ne do úplně klasického tvaru, ale podstatně se zlepšila a do smrti už jí to tak zůstalo. Ovšem byla kutá kovářem, keterý je odborníkem na ortopedii kopyt.
Jak se mohlo kované kopyto roztáhnout? Kovaná kopyta se kováním spíše zužují. Fotečky by nebyly? Opravdu by mě to hodně zajímalo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak se mohlo kované kopyto roztáhnout? Kovaná kopyta se kováním spíše zužují. Fotečky by nebyly? Opravdu by mě to hodně zajímalo.
Ahoj, pokud má klisna špalková kopyta, nestačí jí je upravovat jednou za 6-8týdnů ale opravdu se to MUSÍ dělat min 1x týdně. Podkovy bych úplně vynechala, není to potřeba a hlavně to neprospívá..Určitě bych zavolala odborného kopytáře, od kterého je možné se to naučit a později dělat sama...Podkovy jsou potřebné u překlubních postojů né u špalků...Podkud chcete vidět opravdovou katastrofu zadejte si www.bantender.estranky.cz (jsou to mé stránky, mého koně) Jináč jsem na moderované diskusi založila kdysi téma o špalkovém kopytu, je dobré se tam podívat, hodně lidí mi poradilo různé kopytáře po celé ČR ...A ještě na tématu na mdiskusi - Co bude dál BANTENDER je také hodně zajímavostí...Jináč neztrácejte naději, napravit to opravdu jde, ale musíte změnit pár věcí...(podkovy, častost úprav kopyt...)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.167
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fotky by opravdu nbyly - nenapadlo nás, že bychom si měli dělat nějakou fotodokmentaci . Pro nás to byla samozřejmost,že kovář dokáže kopta napravit. Nechápu, proč by nemohly podkovy fungovat tak, že napomáhají roztažení kopyt, pokud to tak umí kovář nakovat ? Jenomže je potřeba, aby věděl, jak podkovu na takové kopyto vykovat (tohle nelze řešit koupeným polotovarem), a jak ji přesně na kopyto umístit. Je to docela "alchymie" na základě bohaté praxe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fotky by opravdu nbyly - nenapadlo nás, že bychom si měli dělat nějakou fotodokmentaci . Pro nás to byla samozřejmost,že kovář dokáže kopta napravit. Nechápu, proč by nemohly podkovy fungovat tak, že napomáhají roztažení kopyt, pokud to tak umí kovář nakovat ? Jenomže je potřeba, aby věděl, jak podkovu na takové kopyto vykovat (tohle nelze řešit koupeným polotovarem), a jak ji přesně na kopyto umístit. Je to docela "alchymie" na základě bohaté praxe.
Škoda. Opravdu bych moc ráda viděla na vlastní oči alespoň jedno kopyto, které se kováním rozšířilo. Občas fotím naše bosá kopyta, abych měla srovnání po čase, totéž jsem předpokládala i u některých kovaných koní, navíc tam kde je nějaký problém. Tak nic, třebas časem najdu někoho, kdo fotografie kovaného koně, kterému se kováním rozšířila kopyta najdu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.167
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Škoda. Opravdu bych moc ráda viděla na vlastní oči alespoň jedno kopyto, které se kováním rozšířilo. Občas fotím naše bosá kopyta, abych měla srovnání po čase, totéž jsem předpokládala i u některých kovaných koní, navíc tam kde je nějaký problém. Tak nic, třebas časem najdu někoho, kdo fotografie kovaného koně, kterému se kováním rozšířila kopyta najdu.
Dejte sem mail - podívám se po starých fotkách, pokud najdu nějakou, kde kobyla stojí na tvrdém a kopyta jsou vidět, tak bych vám ji poslala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dejte sem mail - podívám se po starých fotkách, pokud najdu nějakou, kde kobyla stojí na tvrdém a kopyta jsou vidět, tak bych vám ji poslala.
huculkove@seznam.cz děkuji
ovecka2010

XXX.XXX.80.193
Když je kopyto moc úzké kovář uďělá kopytní řezy.Časteji ale stačí skosit pilníkem do ztracena zadní vnější část podkovy.Přesněji jakoby jste koukali na koně ze strany tak od konce podkovy asi do poloviny(podle kopyta) směrem k předku kopyta do ztracena.Kopyto stále pracuje a tvaruje se podle podkovy nikoliv naopak.Takže po té zbroušené části podkovy jakoby postupně sklouzává a tím se postupně po pár kováních krásně roztáhne.Vůbec ni složitého.
ovecka2010
napsal(a):
Když je kopyto moc úzké kovář uďělá kopytní řezy.Časteji ale stačí skosit pilníkem do ztracena zadní vnější část podkovy.Přesněji jakoby jste koukali na koně ze strany tak od konce podkovy asi do poloviny(podle kopyta) směrem k předku kopyta do ztracena.Kopyto stále pracuje a tvaruje se podle podkovy nikoliv naopak.Takže po té zbroušené části podkovy jakoby postupně sklouzává a tím se postupně po pár kováních krásně roztáhne.Vůbec ni složitého.
Promluvil odborník.