Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.107
Ahojky, na koníka bych si chtěla pořídit westernové sedlo. Doposud jsme jezdili v anglii, ale chtěla bych něco pohodlnějšího na couračky po venku. Určitě nebudu kupovat fungl nové sedlo, takže budu koukat po inzercích. Anglické sedlo máme velikost komory 2 a posedlí 17 dá se podle toho poznat jaká velikost west. sedla by nám odpovídala?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.100.124
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky, na koníka bych si chtěla pořídit westernové sedlo. Doposud jsme jezdili v anglii, ale chtěla bych něco pohodlnějšího na couračky po venku. Určitě nebudu kupovat fungl nové sedlo, takže budu koukat po inzercích. Anglické sedlo máme velikost komory 2 a posedlí 17 dá se podle toho poznat jaká velikost west. sedla by nám odpovídala?
u westernu se komora rozlišuje spíš jestli má koník vyšší nebo nižší kohoutek...jinak co se týče posedlí, pro tebe doporučuji 15, 16 bývá spíš na chlapa...nekupuj natowy,ani jiné laciné napodobeniny,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.107
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
u westernu se komora rozlišuje spíš jestli má koník vyšší nebo nižší kohoutek...jinak co se týče posedlí, pro tebe doporučuji 15, 16 bývá spíš na chlapa...nekupuj natowy,ani jiné laciné napodobeniny,
kohoutek máme nižší. Koník je takový přerostlý poník ( kvh asi 145 cm), lacinou napodobeninu určitě kupovat nechci
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.184
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kohoutek máme nižší. Koník je takový přerostlý poník ( kvh asi 145 cm), lacinou napodobeninu určitě kupovat nechci
já mám posedlí 16 nejsem žádnej drobek a je to akorát.Vlezl by se do něj uričitě i statnej chlap.Takže doporučuju klidně 15 ale 16 taky nic nezkazíš.Jsou to asi nejčastější posedlí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.107
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já mám posedlí 16 nejsem žádnej drobek a je to akorát.Vlezl by se do něj uričitě i statnej chlap.Takže doporučuju klidně 15 ale 16 taky nic nezkazíš.Jsou to asi nejčastější posedlí.
Děkuji za odpovědi ohledně posedlí Mohli by jste mi ještě pomoct s velikostí komory prosím, je mi jasné, že nejlepší je sedlo na koníka zkusit, ale chtěla bych vědět po jaké velikosti mám aspoň pátrat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji za odpovědi ohledně posedlí Mohli by jste mi ještě pomoct s velikostí komory prosím, je mi jasné, že nejlepší je sedlo na koníka zkusit, ale chtěla bych vědět po jaké velikosti mám aspoň pátrat
Podle mých vlastních zkušeností je mnohem těžší napasovat na koně westernové sedlo než anglické. Pokud si nemůžu dovolit nechat ušít na míru a chci zajistit koni pod sedlem pohodlí, tak musím hledat nějaké kvalitní z druhé ruky. A to mnohdy obnáší hledat, zkoušet, hledat. U westernových sedel se musí brát v potaz nejen velkost posedlí, velikost komory (gullet) ale i zaúhlení a rotace ližin (bars), které by měly ležet na zádech koně tak, aby se dotýkaly celou plochou, nikdy se nezarývaly, ani neodstávaly. Pokud máš drobnějšího koně, tak zvážit i váhu sedla - volit lehčí, kolem 12 kg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.174
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co na něj máš za komoru u anglie? Ono hodně záleží na tvaru lopatek, některá sedla jsou s delšími sukněmi, jiná s kratšími, záleží na tvaru hřbetu, jelikož jsou westernová sedla delší, tak musí sedět i po délce hřbetu, nejen šířkou u kohoutku. Asi jich pár vyzkoušíš, než koupíš. Univerzální sedlo neexistuje.
Je-li poník užší, pak bych zkoušela typy Californie, je-li širší, s kohoutkem, tak velikost komory semi-QH, je-li hodně široký, pak zkuste full-QH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.124
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co na něj máš za komoru u anglie? Ono hodně záleží na tvaru lopatek, některá sedla jsou s delšími sukněmi, jiná s kratšími, záleží na tvaru hřbetu, jelikož jsou westernová sedla delší, tak musí sedět i po délce hřbetu, nejen šířkou u kohoutku. Asi jich pár vyzkoušíš, než koupíš. Univerzální sedlo neexistuje.
Je-li poník užší, pak bych zkoušela typy Californie, je-li širší, s kohoutkem, tak velikost komory semi-QH, je-li hodně široký, pak zkuste full-QH.
komoru u anglie máme 2 koník má spíš menší kohoutek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měřím 166cm, vážím 65kg, posedlí westernu mám "16". Sedlo Zajac reining , sportujeme i jezdíme terény. Dcera má 13 let, váží 42 kg a jezdí v něm také, i závodí. Není to ideální, ale koník jí funguje normálně, tak to neřešíme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.174
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Komora dvě? Tak bych radila typ sedla např. all-around, posedlí 15,5, šířka komory odpovídající tak semi-QH. Arab by byl asi úzký. California taky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Komora dvě? Tak bych radila typ sedla např. all-around, posedlí 15,5, šířka komory odpovídající tak semi-QH. Arab by byl asi úzký. California taky.
Arab je v gulet širší než QH - to jen pár lidí si myslí že sekyrkovití koně jsou klasický arab, takže to je omyl, arabian kostry jsou v tomto místě širší. California sedlo, jednoznačně jsem proti němu.
Co se posedlí týče prý od 165 cm výšky je to jasně 16" a to platí až prý do nějakých 120 kg, kdy se tam dotyčnému zřejmě nevejde pupek. Mám 175 cm (60 kg) a 15" posedlí bylo dle sedlářů jasně špatně (15,5 mi subjektivně vyhovovalo). Také bych nešla do sedla z druhé ruky co bylo šité "na míru" jinému koni, šla bych do sedel na typových kostrách (tato sedla často provází i jakýsi jejich rodný list). A jsou i koně co na ně westernové sedlo zřejmě neseženeš vůbec a pokud ti někdo nabídne sedlo na míru tak fajn koni sedět nejspíš bude, ale co jsem se tak poptávala jezdec se v něm třeba taky neusadí nikdy, může být prostě špatně postavené. Já jsem propagátorem stránek Westmana a Westjacka a myslím že dokáží i poradit. Znám i sedla Frinty a myslím že jsou v rozumné cenové hladině (nová) a ostudu s nimi taky neuděláš, jen jsou hruběji zpracovaná, no a teď si vrpomínám na Westmanovu west star řadu, na to stojí za to se kouknout a ceny prostě nemají chybu. První kousky se mi moc nelíbily, ale to co se ukazuje na stránkách teď to je za ty prachy pohádka !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to, že kostra na araba je širší než na QH je samozřejmě nesmysl. Řada lidí, kteří mají malého koně s nižším kohoutkem a krátkým hřbetem dělají zásadní chybu, když si pořizují sedlo s kostrou na QH, protože ta je na něj příliš dlouhá a může mu způsobit velké problémy. Co se týká délky posedlí na výšku 165 cm, myslím, že optimální je 15 1/2" - záleží na typu sedla a účelu použití. K poznámce, že sedla na míru pasují pouze koni a ne jezdci, mohu říci jen to, že se to může stát jen v pořípadě,že zkoušejí hotové kostry, kde je výběr omezený. Pro tyto případy se vyrábí kostry na míru koni i jezdci, které vyhovují oběma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to, že kostra na araba je širší než na QH je samozřejmě nesmysl. Řada lidí, kteří mají malého koně s nižším kohoutkem a krátkým hřbetem dělají zásadní chybu, když si pořizují sedlo s kostrou na QH, protože ta je na něj příliš dlouhá a může mu způsobit velké problémy. Co se týká délky posedlí na výšku 165 cm, myslím, že optimální je 15 1/2" - záleží na typu sedla a účelu použití. K poznámce, že sedla na míru pasují pouze koni a ne jezdci, mohu říci jen to, že se to může stát jen v pořípadě,že zkoušejí hotové kostry, kde je výběr omezený. Pro tyto případy se vyrábí kostry na míru koni i jezdci, které vyhovují oběma.
kostra na araba je v gulet o cirka palec širší, na tom si bohužel trvám
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kostra na araba je v gulet o cirka palec širší, na tom si bohužel trvám
je
vidět, že o stavbě westernových sedel nic nevíte. Kostra na araba je široká 6", na QH zpravidla 6 1/4" a více.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
je
vidět, že o stavbě westernových sedel nic nevíte. Kostra na araba je široká 6", na QH zpravidla 6 1/4" a více.
Na stránkách svých vzorů se ovšem dočítám rozměr od 6,3/4"
nebudu se s vámi přít, je mi to veskrze jedno, vozím si zadek v různých sedlech a mám už i své favority mezi sedly a už také vím i o sedlech ve kterých jsem se prostě neusadila, to je tak vše, toto je diskuse né přetlačování - své sedlo FQH klidně hodím i na dobře nasvaleného araba a vůbec s tím nemám problém.
Také vím že kvalitní sedlo není levná sranda a informace jsou velice důležité a různé úhly pohledu také
paju

XXX.XXX.185.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky máme doma ponicku kvh 120-115
Jakou velikost sedla by jste doporučili? A šlo by i posedlí 16?
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!