Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.33
Mám možnost mít koně doma , ale vzhledem k místu pouze jednoho. Co si o tom myslíte? Zvykne si být sám? Nebo ho dát raděj někam ustájit? Což vzhledem k dojíždění a ceně za ustájení není moc přijatelné. Prosím vaše názory ,krom rýpalů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.229
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám možnost mít koně doma , ale vzhledem k místu pouze jednoho. Co si o tom myslíte? Zvykne si být sám? Nebo ho dát raděj někam ustájit? Což vzhledem k dojíždění a ceně za ustájení není moc přijatelné. Prosím vaše názory ,krom rýpalů.
Jetě jsem nezažila, žy by tohle fungovalo. Kůň je stádové zvíře, a přestože je to tvor tvárný, na tohle stvořený opravdu není. vždy, když jsem potkala koně ustájeného v osamocení, byl tam nějaký problém - náladovost, špatná krmitelnost, utočení na majitele, nebo ostatní domácí zvířata. Případně si krátili čas demolováním ohrad, okusováním čehokoli, hrabáním, dupáním na cokoli co se hlo. Vzít takového koně na skupinové akce - Huberty, závody, nebo i obyčejné vyjížďky, byl problém.
Nejen kůň není spokojený, ale v důsledku to vyčerpává i majitele koně.
Chce to alespoň malého parťáka - poníka. Ty chvíle, kdy pozoruje jak si "vystačí" stojíé za to!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.119
S tim souhlasim, konik je stadove zvire a to mluvi za vse. Planujeme si taky konika dat domu a to s tim, ze bych napriklad vzala jeste jednoho na ustajeni, at neni sam
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.102
měla jsem kobylu doma rok samotnou, celkem to šlo, ale !!! musela jsem se jí věnovat min.6hodin a to nepřeháním, ted když jsou koníci dva tak mám najednou tolik času. Vlastně mě jen potřebujou na krmení a na sbíraní bobků, pokud nemůžeš jinak, kup ovečku kozu, poníka ten nic nespapá a většinou jsou i zdraví, takže nějaké náklady navíc to nebudou, a koník bude rád za kamaráda. nebo pokud v blízkosti mají jiní lidé koně, tak se domluvit a dávat je přes den na pastvu společně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.107
Jen souhlasím s příspěvkem přede mnou. Můj kůň má sice box doma,ale vodím ho ke koním co jsou u nás ve vesnici. Občas se bohužel ´´zadaří´´ že musí zůstat doma sám a už po pár dnech je na něm vidět, že se nudí, chce si hrát a tak. Když vidím jakej je jen po pár dnech,tak si nedokážu představit jeho chování kdyby byl hodně dlouho sám. Je to prostě stádový zvíře a ty mu opravdu i kdyby jsi se sebevíc snažila nemůžeš nahradit kamaráda na hraní se kterým by se mohl,kousat, kopat a honit se v ohradě. Takže koně do úplné samoty určitě ne, pokud by to jinak nešlo, tak mu aspoň zajistit kontak s jiným koněm a nebo pořídit poníka. Páč pokud budeš jezdit sama, tak to bude ok, ale velký a nebezpečný problém by mohl nastat pokud by jste třeba venku potkali jiný koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.33
Pak je tady možnost dát koně k jinému koni,ale....ten kůň je několik let sám- nesnese ostatní koně a je to takový poděs,pod sedlem dost na zabití. Myslíte, že by si zvykl na nového koně ,který mu najednou naruší jeho samotu? A bude v jeho území?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.107
Pokud mají ohradu dostatečně velkou aby si v ní při seznamování a vyjasňování neublížili,tak bych v tom neviděla problém, jen pak asi budete bojovat s tím,že kůň, který byl doteď sám se na druhém stane závislák a bude to asi běh na dlouho trať udělat z něj koníka co je v pohodě
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.201.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pak je tady možnost dát koně k jinému koni,ale....ten kůň je několik let sám- nesnese ostatní koně a je to takový poděs,pod sedlem dost na zabití. Myslíte, že by si zvykl na nového koně ,který mu najednou naruší jeho samotu? A bude v jeho území?
Vidíš, tady píšeš, jak dopadl kůň, který je chován o samotě. Zářný příklad přímo z tvého okolí - to nestačí?
Zvyknout by si asi zvykl, i když jsou případy, kdy z koně už je takový asociál, že bude problém v jednání s ostatními koňmi napořád... z počátku určitě udělat oddělené výběhy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vidíš, tady píšeš, jak dopadl kůň, který je chován o samotě. Zářný příklad přímo z tvého okolí - to nestačí?
Zvyknout by si asi zvykl, i když jsou případy, kdy z koně už je takový asociál, že bude problém v jednání s ostatními koňmi napořád... z počátku určitě udělat oddělené výběhy.
Urcite mit minimalne dva!!!!mam jednoho le jelikoz ho budu mit letos doma, a prostoru je docela dost, 1,6ha, tak sem si poridlila rocni hribe painta.....takze jednoznacne minimalne dva!! :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.14
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, tady je to krasne videt - kun si zvykl byt sam, ale za jakou cenu... A takhle by tvuj kun mohl dopadnout taky - to prece nechces. To je fakt lepsi si poridit ponika. My to mame taky tak, kun je nas a ponika mame pujceneho. Delaji si spolecnost a vyblbnou se spolu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nerýpám jen přirovnávám, odstěhuj se na pustý ostrov a pokecej si s papoušky, budeš na tom asi stejně jako kůň který je sám nebo mu chytrák pořídí ovci či kozu. Mám stejnou možnost a raději platím ustájení ve stádě, než mít asociála a navíc více starostí, takhle můžu část občas přesunout na kamarády a oni na mě dle potřeby.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.39
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nerýpám jen přirovnávám, odstěhuj se na pustý ostrov a pokecej si s papoušky, budeš na tom asi stejně jako kůň který je sám nebo mu chytrák pořídí ovci či kozu. Mám stejnou možnost a raději platím ustájení ve stádě, než mít asociála a navíc více starostí, takhle můžu část občas přesunout na kamarády a oni na mě dle potřeby.
Přesně tak, dobré přirovnání :) Já jsem měla koně o samotě asi dva týdny a stačilo. Kobyla na mě byla závislá, jak mě viděla odcházet, tak řvala jak na lesy....bylo mi jí fakt líto. To toho koně radši prodat, než aby se tak trápil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.107
pro všechny rýpaly... vím o několika koních kteří byli nebo jsou sami.. prvním z nich je huculský dnes 8 letý papírový hřebec... vyrůstal se stejně starým hřebcem čt v jeho 6 museli čt prodat a on zůstal sám... letos mu na dva měsíce přibyl kámoš a... žádná reakce na příchod nového koně žádný smutnění či jakákoli jiná když zas odešel... je sám, je v klidu, nekouše, nekope, nemá žádný zlozvyky, mužou k němu batolata pohoda. S ostatníma koňma na vyjíždca taky super jen po kobylách má tendenci občas hupsnout. další je starší kobča čt, taky pohodička neni protivná je v klidu, žádný zlozvyky... naše kobča 2letá je ted taky sama a to dote byla ve stádě a je v klidu, žádnej zlozvyk se u ní neobjevil (krom likvidace kýblů ale to dělá odmalička), není protivná, mazlí se, mužu k ní vzít svojí pulroční dceru... takže at mi nikdo netvrdí že kun nemůže být v pohodě.... může neříkám že každý si zvykne nebo každému to dělá dobře ale někteří to snesou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.6
Jo taky znám spoustu koní co jsou chováni o samotě. Nějaký extra problém v tom není - myslím tady zmiňované kousání, kopání, demolování. Kůň si prostě zvykne a pouze pozorný a zodpovědný majitel si všimne, že mu "něco" chybí a kůň není v určitém směru spokojený.
Je spousta koní co jsou chovaní o samotě a přežívají bez viditelných následků. Druhý kůň je fajn, ale stádo nenahradí. Stádo koní je od vyšších čísel, kdy si každý kůň může vybrat svého parťáka a ne se pouze spokojit s tím co mu přibylo v ohradě.
Ohledně kozy, ovce jako společníka je dle mě blbost, jak takové zvíře může nahradit někomu společnost, když je to jiný druh a má jiné stravovací a sociální zvyky?
Já jsem ale z "marsu" já bych nejraději viděla, kdyby se zakázalo chovat koně doma na dvorečku a chov byl možný jen v prostorech k tomu určených - komerční stáje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.158
Mám kobylu samu,s kozou. Vyrastala na pastvinach,cely život mala konsku spoločnost.Ale...kone nemala rada,vždy k nim bola protivna,kopala,kusala a bola nerozna z ostatnych koni. Prestahovala som si ju k sebe,má velku travnatu pastvinu,kde trávi celý den so "svojou" kozou,na vychádzky chodi s kobylkou odvedla,ktoru ma rada a rozumeju si. Kobyla nema nijake zlozvyky,ktore by sa objavili po prestahovani "na samotku" skor by som povedala ze ich kopec zmizlo.obyla ja kludna,nenudi sa,ma svoj rezim a tiez svoju pracovnu vytazenost a je spokojnaTakze by som vsetkych do jedneho vreca nehadzala,nie kazdy kon je zavislak
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.229
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo taky znám spoustu koní co jsou chováni o samotě. Nějaký extra problém v tom není - myslím tady zmiňované kousání, kopání, demolování. Kůň si prostě zvykne a pouze pozorný a zodpovědný majitel si všimne, že mu "něco" chybí a kůň není v určitém směru spokojený.
Je spousta koní co jsou chovaní o samotě a přežívají bez viditelných následků. Druhý kůň je fajn, ale stádo nenahradí. Stádo koní je od vyšších čísel, kdy si každý kůň může vybrat svého parťáka a ne se pouze spokojit s tím co mu přibylo v ohradě.
Ohledně kozy, ovce jako společníka je dle mě blbost, jak takové zvíře může nahradit někomu společnost, když je to jiný druh a má jiné stravovací a sociální zvyky?
Já jsem ale z "marsu" já bych nejraději viděla, kdyby se zakázalo chovat koně doma na dvorečku a chov byl možný jen v prostorech k tomu určených - komerční stáje.
Zodpovědný majitel, který respektuje potřeby koně, jej nebude chovat samotného doma - ať má pár metrů dvorečku, nebo několik hektarů pastvin.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.21
Taky souhlasím s většinou. Kůň o samotě ne! Třeba by šlo udělat ty prostory, aby tam mohli být aspoň dva, případně někomu známému ustájit koně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.14
Hmm, tak s timhle nemohu souhlasit ani nahodou. Radsi budu mit kone doma spokojeneho, nez v lecktere komercni staji za pochybnych podminek. Nevim proc by kun chovany "doma" mel byt nejaky chudak, za predpokladu ze ma vse co potrebuje - pristresi, krmeni a kamarada(y).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.201.122
...a dostatek prostoru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.27
Já bych s tímto paušálním tvrzením nesouhlasila - většina toho co vidím kolem sebe je regulérní týrání koní, jen to nikdo nevidí, protože je to obecně považováno za normální. Z jedné takové spešl stáje jsem zdrhla (vyloženě šlo koni o život a lidem kolem něj díky tomu koni už také) a pak se náramně divili když jejich vlastní kůň 9 let valach chcípnul přesně na to co jsem popisovala že hrozí mému koni když nepřestanou dělat to co mu dělají. 5 koní a žádný zdravý a deka v srpnu a podobně, díky to ani omylem, na tohle bych spíš vzala samopal
Každý má mít možnost zvolit si stáj dle svých a koňových potřeb, já volím hlavně rozumné lidi a stádo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pravděpodobně jste nikdy nezažila takové kamarádství koně s jiným zvířetem, takže vězte, že blbost to fakt není. Z vlastní zkušenosti vím, že když nemůžou být koně dva, nebo alespoň poník, je koza to nejlepší co můžete koni dodat jako kamoša. Oba druhy jsou stádová zvířata, oba potřebují společnost. Koza ani ovce nemají jiné stravovací zvyky než kůň - všechno to jsou býložravci a pasoucí se zvířata. Jedinej rozdíl je snad v tom, že koza s ovečkou jsou přežvýkavci. A když je potřeba dát ovci nebo koze nebo koníkovi něco, co by ten druhej žrát neměl, tak se to přece vždycky dá dát jim to sežrat bokem. I když například ta moje ovce nežere nic bez kobyly.
Kobylu takhle mám už kolik let a když na vyjížďce potkám jiného koně, není žádnej problém. (Ovce je mezitím doma ve výběhu a vyhlíží.)
Jedinej problém je, když přijede veterinář. Kobyla zařehtá, zavolá ovečku, ovečka nakluše do rohu, skloní hlavu, kobyla ju zacloní celou svou krásou, hlavu dolů a funí a říká : "Tak, tady jsou zuby a tady kopyta!Zkuste mi šáhnout na kamošku!"
Jinak společně chodí do výběhu, společně chodí do maštale, společně žerou, vedle sebe spí a to i přesto, že ovce má svůj prostor.
Takže pokud není možno mít dva koně či poníka - doporučuji kozu! (Sama mám sice ovci, ale koza je chytřejší a řekla bych i přítulnější. A vychcanější!)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pravděpodobně jste nikdy nezažila takové kamarádství koně s jiným zvířetem, takže vězte, že blbost to fakt není. Z vlastní zkušenosti vím, že když nemůžou být koně dva, nebo alespoň poník, je koza to nejlepší co můžete koni dodat jako kamoša. Oba druhy jsou stádová zvířata, oba potřebují společnost. Koza ani ovce nemají jiné stravovací zvyky než kůň - všechno to jsou býložravci a pasoucí se zvířata. Jedinej rozdíl je snad v tom, že koza s ovečkou jsou přežvýkavci. A když je potřeba dát ovci nebo koze nebo koníkovi něco, co by ten druhej žrát neměl, tak se to přece vždycky dá dát jim to sežrat bokem. I když například ta moje ovce nežere nic bez kobyly.
Kobylu takhle mám už kolik let a když na vyjížďce potkám jiného koně, není žádnej problém. (Ovce je mezitím doma ve výběhu a vyhlíží.)
Jedinej problém je, když přijede veterinář. Kobyla zařehtá, zavolá ovečku, ovečka nakluše do rohu, skloní hlavu, kobyla ju zacloní celou svou krásou, hlavu dolů a funí a říká : "Tak, tady jsou zuby a tady kopyta!Zkuste mi šáhnout na kamošku!"
Jinak společně chodí do výběhu, společně chodí do maštale, společně žerou, vedle sebe spí a to i přesto, že ovce má svůj prostor.
Takže pokud není možno mít dva koně či poníka - doporučuji kozu! (Sama mám sice ovci, ale koza je chytřejší a řekla bych i přítulnější. A vychcanější!)
..zapoměla jsem se podepsat - ZdeňkaZ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.50
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale zažila, jenže to je kamarádství z nutnosti. Když už není kůň, tak se holt spokojím s ovcí. Kůň dá vždy přednost koni a ovce dá vždy přednost ovci. Pokud nebudou mít na výběr, tak se snesou, ale je to pouze žití vedle sebe ne druhové soužití.
Mám doma stádo koní i stádo ovcí a vedle sebe se snesou, ale každý si hraje na svým písečku.
Taky mi sem jednou dojel hucul a vedle něj koza, že bez sebe nemůžou být a jsou na sobě závislý a kůň je samotář a druhé koně napadá. No huculák se pustil do ohrady, dostal pár kopanců, rozdal pár kopanců a za dvě hodiny už mazal se stádem koza nekoza. Jediné trauma z tohoto měla ta koza, protože se ovcí bála a koně na ni sraly.
Ale souhlas s vámi stejně vlastně dávám, protože kůň vezne za vděk i té koze když už kůň být nemůže (tohle vlastně platí o jakémkoliv zvířeti, když nemůže být partner svého druhu, berou za vděk i jiný druh)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.164
Ja bych v tom nevidela takovy problem ,mela sem kone rok samotnyho a rozhodne nemel zadny zlozvyk,na potkavsi kone nijak nereagoval,znam plno koni co sou sami a zadny nema zadny psychicky problem,po roce sem mu koupila kamose, zmena tam je v tom ,ze ted nemam vycitky kdyz s nim treba nejsem, pro me je dulezitejsi pastvina ,kdybych mela volit mezi kamosem nebo pastvinou tak volim pastvinu,komercni staje to je hruza aspom co ja znam,stejne radoby sportovkyne,na co ti je kdyz je ve staji 10 koni kdyz ho nepusti ven a travi cas pouze v boxe!aby se neumazal,nezranil,nebo nemel velke brisko a uplna blbost nemel by dost energie,klidne kun sam treba s tou ovci ale vybeh
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jetě jsem nezažila, žy by tohle fungovalo. Kůň je stádové zvíře, a přestože je to tvor tvárný, na tohle stvořený opravdu není. vždy, když jsem potkala koně ustájeného v osamocení, byl tam nějaký problém - náladovost, špatná krmitelnost, utočení na majitele, nebo ostatní domácí zvířata. Případně si krátili čas demolováním ohrad, okusováním čehokoli, hrabáním, dupáním na cokoli co se hlo. Vzít takového koně na skupinové akce - Huberty, závody, nebo i obyčejné vyjížďky, byl problém.
Nejen kůň není spokojený, ale v důsledku to vyčerpává i majitele koně.
Chce to alespoň malého parťáka - poníka. Ty chvíle, kdy pozoruje jak si "vystačí" stojíé za to!
ja som si myslela to iste- ze to nie je mozne, ze sa to na koni casom prejavi....Kamaratka ma kobylu osamote, teda, ma tam kozy, sliepky...O 100m dalej su 2 kone, ktore prilezitstostne navstevuje, takmer denne s nimi pracuje pod sedlom(teda skor s jednym)-plne ovladatelna, ziadna hysterka. Chodi na akcie, kde je mnozstvo koni - aj tam, naozaj bez problemov, obladatelna v lote koni, schopna od nich odist, ku nim prist...
Nepodporujem to, aj majitelka sama zvazuje variantu ponika, ale na kobyle nevidiet nejake negativne znamky, ziadne do oci bijuce zlozvyky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.229
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ja som si myslela to iste- ze to nie je mozne, ze sa to na koni casom prejavi....Kamaratka ma kobylu osamote, teda, ma tam kozy, sliepky...O 100m dalej su 2 kone, ktore prilezitstostne navstevuje, takmer denne s nimi pracuje pod sedlom(teda skor s jednym)-plne ovladatelna, ziadna hysterka. Chodi na akcie, kde je mnozstvo koni - aj tam, naozaj bez problemov, obladatelna v lote koni, schopna od nich odist, ku nim prist...
Nepodporujem to, aj majitelka sama zvazuje variantu ponika, ale na kobyle nevidiet nejake negativne znamky, ziadne do oci bijuce zlozvyky.
Možná vyjímka...
Ale opravdu jsem přesvědčena, že to takto není správně. Ač, se kůň na první pohled může jevit v pořádku, může mít zvýšené hladiny stresových hormonů a "trpí si potichu".
Také jsem se setkala s kobylkou, která byla ustájena sama a pár let působila spokojeně. To že je hubená se přikládalo špatné krmitelnosti plemene, že je temperamntní se svalovalo na věk...
Ale pomalu a plíživě se kobylka stávala stále méně zvladatelnou - začaly jí vadit chrániče, posléze přepravník, veterinář... Postupně se ubíraly požadavky na kobylu a nyní je to kůń na spásání pevně oplocené zahrádky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.251
Kun sam doma??? podle mě to není takový strašná problém..Kamarádka má kobylu, od svého 3tího roku si ji koupila, a pozbytek času byla v ohrade sama až do teď, kdy jí je 12 let..Vůbec ji to nevadí, je ot taková samotářka..Kamarádka jí da na velkou pastvinu, i neohrazenou a ona tam zustane a pase se, a to máme o 100 metrů koně my, a neutíká za nima...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná vyjímka...
Ale opravdu jsem přesvědčena, že to takto není správně. Ač, se kůň na první pohled může jevit v pořádku, může mít zvýšené hladiny stresových hormonů a "trpí si potichu".
Také jsem se setkala s kobylkou, která byla ustájena sama a pár let působila spokojeně. To že je hubená se přikládalo špatné krmitelnosti plemene, že je temperamntní se svalovalo na věk...
Ale pomalu a plíživě se kobylka stávala stále méně zvladatelnou - začaly jí vadit chrániče, posléze přepravník, veterinář... Postupně se ubíraly požadavky na kobylu a nyní je to kůń na spásání pevně oplocené zahrádky.
ja tu kobylu poznam od zriebata, do jej piatich rokov, takze viem ako sa chovala, kym bola bola v spolocnosti koni a viem, ako sa chova teraz. A kupodivu, teraz sa v mnohych veciach zlepsial
osobne by som za tu cenu, co ju ma doma kludne platila niekde pastevne ustajnenie v spolocnosti koni(aj ked u nas v okoli je to toho naozaj minimum), ale holka sa rozhodla takto.
A o tej ekologickej kosacke- rozhodne si nemyslim, ze to bol hlavny problem v tom, ze kobyla je sama...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.168
NIKDY, NIKDY, NIKDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pokud to neni stary kun, jinak tomu koni hrabne, kdyz se dostane do stada....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.206
,,Já jsem ale z "marsu" já bych nejraději viděla, kdyby se zakázalo chovat koně doma na dvorečku a chov byl možný jen v prostorech k tomu určených - komerční stáje."
Panejo....znám pár takových komerčních stájí(podle tebe jediných kde by se mohli chovat koně) a raději bych to zvíře viděla na dvorečku metr krát metr,uvázaného na řetězu a omotaného ostnatým drátem...bylo by šťastnější.....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.199
jasne...v nekterych i velice znamych stajich, to je masakr...ale sama jsem koupila kone, ktery byl 4 roky privazany v chlivu s bykem, nevidel veta ani kovare....a psychika poznamenana do konce zivota.....a pokud je uz ten konik postarsi....nepomuze nic a to jsme zkousely vsechny metody, ktere u koni existuji...avsak je to individualni, stejne jako u lidi....nekdo neco prekona nekdo ne....kazdopadne konika bych po tehle zkusenosti nikdy nenechala...jak zaznelo drive, zkuste si povidat s nekym jinym, nez je clovek....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.164
Souhlasím,mám doma kobču taky samotnou,nemá žádný zlozvyk,děcka se jí motají pod nohama,nemá problém jít s druhým koněm i konma na vyjížku a dokáže se i od nich bez problému odpojit což koním co jsou spolu leckdy dělá problém. Asi taky záleží na povaze koně jak tu samotu snese,mě ta moje připadá spokojená,má klid,nikdo ji neužírá a neotravuje. Byla taky ve stádě ale většinou byla od koní tak na pět metru daleko. Ale to je každýho věc přece jestli to udělá tak či tak.. pokud nemá místo na druhýho koně tak co zbývá???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.158
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jasne...v nekterych i velice znamych stajich, to je masakr...ale sama jsem koupila kone, ktery byl 4 roky privazany v chlivu s bykem, nevidel veta ani kovare....a psychika poznamenana do konce zivota.....a pokud je uz ten konik postarsi....nepomuze nic a to jsme zkousely vsechny metody, ktere u koni existuji...avsak je to individualni, stejne jako u lidi....nekdo neco prekona nekdo ne....kazdopadne konika bych po tehle zkusenosti nikdy nenechala...jak zaznelo drive, zkuste si povidat s nekym jinym, nez je clovek....
obavam sa že celozivotnu traumu vašmu konikovi nesposobila ani tak odlucenost od koni ako samotny sposob zivota. keby mal okolo seba dalsich 5 koní,priviazanych 4 roky v mastali bez kovaca a veterinara,tak by ste mali 6 celozivotne psychicky poznačenych koní...toto so "samotkou" nema nijaky suvis
Dobrý den, záleží na tom, pro jaké plemeno koně jste se rozhodli. Pokud chcete chovat koně samotného, je nejlepší si pořídit plemeno Velšský pony nebo huccul.
Já chovám jednoho Velšského a nejsou žádné problémy. Jestli uvažujete o koupi Velšského ponyho určitě ji doporučuji. Je nenáročný, velmi učenlivý a velmi klidné povahy. Vhodný hlavně pro děti. Často bývá problém s tim, že chcete jed na dovolenou, ale kdo se postará o koně ? Jak už jsem zde zmínila, Velšský pony je nenáročný na chov, ale samozřejmě se o něj taky musíme starat. Pokud tedy jedete někam na dovolenou a máte někoho, kdo mu zvládne dát vodu a seno, vypustí jo do výběhu, máte vyhráno! V této situaci je důležitý venkovní výběh, kůň se tam proběhne a zabaví. Ale tím nemyslím případ, kdy jste např.2-3 týdny pryč. To by asi nedopadlo moc dobře. Ale pokud nejste doma 4-5 dní (max. týden) nevidím v tom žádný problém.
Marta Popelová.
Marta Popelová
napsal(a):
Dobrý den, záleží na tom, pro jaké plemeno koně jste se rozhodli. Pokud chcete chovat koně samotného, je nejlepší si pořídit plemeno Velšský pony nebo huccul.
Já chovám jednoho Velšského a nejsou žádné problémy. Jestli uvažujete o koupi Velšského ponyho určitě ji doporučuji. Je nenáročný, velmi učenlivý a velmi klidné povahy. Vhodný hlavně pro děti. Často bývá problém s tim, že chcete jed na dovolenou, ale kdo se postará o koně ? Jak už jsem zde zmínila, Velšský pony je nenáročný na chov, ale samozřejmě se o něj taky musíme starat. Pokud tedy jedete někam na dovolenou a máte někoho, kdo mu zvládne dát vodu a seno, vypustí jo do výběhu, máte vyhráno! V této situaci je důležitý venkovní výběh, kůň se tam proběhne a zabaví. Ale tím nemyslím případ, kdy jste např.2-3 týdny pryč. To by asi nedopadlo moc dobře. Ale pokud nejste doma 4-5 dní (max. týden) nevidím v tom žádný problém.
Marta Popelová.
Vetsi blbost uz sem dlouho neslysela. To ze vy chovate samostatne velse jeste neznamena za vsichni velsi jsou schopni byt sami. Kde jste prisla na to ze velsi a huculove jsou samotari? Jsou to kone jako vsichni ostatni a tudiz taky stadove zvirata.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud kupujete koně, který byl celý život sám, tak to zvládne, pokud chcete koně za stáda nacpat do samoty, tak to asi nevyjde.
Myslím, že to není dobré, i když jsem také měla kobylku která to vůbec neřešila. Ale stádo je stádo. Jen nevím co je menší zlo, zda koník u domu, kde má alespoň tu kozu a společnost svého člověka, nebo kůň z komerční stáje kde je 20 hodin v boxe pak hoďku na jízdárně a max.2 hodiny SÁM ve výběhu. (tím nemyslím všechny stáje).
Dobrý den,
já sama mám doma kobylu už asi 5 let. Tím, že jí zemřela matka a nebylo hned druhého koně, kterého bych jí přivedla, už tak sama zůstala. Proběhly nějaké pokusy ji ustájit jinde, ale nemyslím, že by jí to vyhovovalo. Nežrala, byla rozrušená, atd... Na zahradě u našeho domu je spokojená, pase se kolem, lehne si pod ořech :) Když jdeme na jízdárnu a ke koním, čuchne k nim a kopne po nich. Na vyjížďce s kamarádkou za jejím koněm nechce jít a když se odpojíme tak ani nezařehtá.
Je to možná asociál, ale nemyslím si, že by strádala. Beru ji ven co to jde. Je klidná, fixovaná na člověka, neuteče. Kdybych měla možnost ji mít s jiným koněm, tak to bude asi lepší, ale kvůli tomu koně kupovat nebudu ani ji nebudu stěhovat do komerční stáje, když mám možnost ji mít doma a náklady za měsíc jsou cca 500, - Kč. Kobyla je plemene QH.

Rossalie
napsal(a):
Myslím, že to není dobré, i když jsem také měla kobylku která to vůbec neřešila. Ale stádo je stádo. Jen nevím co je menší zlo, zda koník u domu, kde má alespoň tu kozu a společnost svého člověka, nebo kůň z komerční stáje kde je 20 hodin v boxe pak hoďku na jízdárně a max.2 hodiny SÁM ve výběhu. (tím nemyslím všechny stáje).
Úprimne, keď si človek má vybrať medzi tým, že bude mať koňa samého doma(a teraz myslím, že ide koňa kupovať, nie, že ho z nejakých dôvodov musel skútne presťahovať napríklad) alebo v ustajnení 20h v boxe, mal by sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či tak akútne toho koňa naozaj nepotrebuje, keď mu nevie zabezpečiť adekvátne podmienky.
V máloktorej nájomnej stajni je kôň sám, má možnosť aspoň vidieť, počuť a cez mreže sa dotýkať jedincov vlastného druhu.
Pri koze a človeku táto možnosť definitívne odpadá, je teda v sociálnej izolácii.
Asi si na to aj zvykne, ale to si zvykne aj na bitku, hlad, ťažkú robotu a na to, že stojí priviazaný reťazou na krku ku stene, nebude kričať, ani nebude kolabovať. Bude sa snažiť prežiť, tíško, tak ako to už kone robia.
Zdravím vás. Moc zajímavé čtení. Já si přivezla koníka o víkendu z hodně špatných podmínek. Chlaďas, lehčího rámu, který od hříběte byl sám (13let) a nikdy nebyl na pastvině nebo nějakém jiném výběhu. Byla to velmi rychlá akce na jeho záchranu,jinak by skončil na maso. Koník je strašné dobračisko, nekouše, nekope,na to,jak s ním bylo zacházeno. Byl ustájen dva baráky níž pod tetou, takže jsme ho znali. Občas ho vytáhli do lesa a pak zas šup do tmavé stodoly,kde jen stál a občas dostal nažrat. Teď ho mám u baráku ,v rychle postavené dřevěné stáji s malinkým výběhem. Je tu dva dny, ve stáji na úvaze, občas vyveden ven, vykrokován a trošičku popásán a pak zase na úvaze se senem. Včera jsme zkusili na chvíli pustit ve výběhu,tak si povyhazoval radostí a popasl a pak zjistil, že při své hmotnosti může hlavou nadzvednout tyče a dostat se ven. Naštěstí jsme tam stáli,tak neutek. Chci ho dát k ostatním koním,ale nevím,jestli ho nejprve nenaučit na ohradu nebo jak to udělat správně. 13 let byl sám s bykem nebo kravkou jen ve stáji. Poradíte jak nejlépe postupovat?
Koupila jsem koně osmiletého, který byl do té doby jen s býčkem. Na jaře se býček koupil,na podzim porazil. Koník nebyl asociál, jen se s ostatními koňmi příliš nekamarádil. Začlenění do stáda proběhlo v pohodě, jen nějaké to pískání a pořehtávání. Ovšem byl to menší kůň,takže nic silou neřešil.
Pokud to nevyzkoušíte, nezjistíte, jak se bude chovat. Chce to větší prostor a žádné slepé uličky.
gabpav
napsal(a):
Zdravím vás. Moc zajímavé čtení. Já si přivezla koníka o víkendu z hodně špatných podmínek. Chlaďas, lehčího rámu, který od hříběte byl sám (13let) a nikdy nebyl na pastvině nebo nějakém jiném výběhu. Byla to velmi rychlá akce na jeho záchranu,jinak by skončil na maso. Koník je strašné dobračisko, nekouše, nekope,na to,jak s ním bylo zacházeno. Byl ustájen dva baráky níž pod tetou, takže jsme ho znali. Občas ho vytáhli do lesa a pak zas šup do tmavé stodoly,kde jen stál a občas dostal nažrat. Teď ho mám u baráku ,v rychle postavené dřevěné stáji s malinkým výběhem. Je tu dva dny, ve stáji na úvaze, občas vyveden ven, vykrokován a trošičku popásán a pak zase na úvaze se senem. Včera jsme zkusili na chvíli pustit ve výběhu,tak si povyhazoval radostí a popasl a pak zjistil, že při své hmotnosti může hlavou nadzvednout tyče a dostat se ven. Naštěstí jsme tam stáli,tak neutek. Chci ho dát k ostatním koním,ale nevím,jestli ho nejprve nenaučit na ohradu nebo jak to udělat správně. 13 let byl sám s bykem nebo kravkou jen ve stáji. Poradíte jak nejlépe postupovat?
Rozhodně ho naučte respektovat ohradu.
Udělejte pořádnou , a k tomu ideálně i ohradník elektrický
I kdyby se vám snesl se stádem,určitě
nechcete aby vám bořil nebo trhal a ohrady a procházeli se po okolí všichni,ne?
Když byl sám 13let, tak se nějaký měsíc už taky nezblázní .
Zatím mu stačí jeho výběh a s vámi vycházky nebo vyjížďky kolem koní ,kteří ohradami neprocházejí
Naučte ho na ohradu. A potom k němu dejte zvlášť do výběhu, třeba jen jednoho koně (nejdřív je klidně nechte oddělené, jen aby na sebe viděli) nějakého nekonfliktniho. Až si na sebe zvyknou, tak k nim pusté další, zas nejdřív ideálně, aby na sebe jen viděli, ale nemohli k sobě a potom teprve do jedné ohrady.
Uživatelka

XXX.XXX.111.253
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli koník v ohradě může být s daňkem.
Děkuji za odpovědi
Uživatelka
napsal(a):
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli koník v ohradě může být s daňkem.
Děkuji za odpovědi
Dospělí daňci bývají agresivní, viděla jsem napadení jelena daňkem a jelen nevyhrál. To za prvé.
Za druhé, nikdy žádné zvíře koníkovi nenahradí jeho koňského kamaráda.
Je to stejné, jako by vás někde zavřeli se šimpanzem.
Ne, koni daněk určitě nestačí!
Mě u takových dotazů napadá jediné, proč? Vždyť když někdo má rád koně a zvířata obecně, chce pro ně snad to nejlepší, ne? A sám ví, že třeba společnost prasete by pro něj byla lepší než nic, ale bez lidí by se brzo zcvoknul. Vězni jsou samotkou trestáni a i 2 dny jsou moc.
Tak proč si někdo myslí, že když zavře stádové zvíře jako koně, který tu společnost koní potřebuje víc než člověk další lidi, s kozou/ovcí/jelenem nebo čímkoli jiným, tak to znamená, že se má dobře? Nedává to žádný smysl, a stejně se to opakuje pořád dokola...
No tedy... Nejsou to zřejmě daňci, ale tady je Ranč Jilmová obora, a tam normálně mají koně ve výběhu s jeleny, nebo něčím takovým parohatým a úplně v pohodě. Nicméně bavíme se o stádu koní a stádu vysoké. Nikoli o jednotlivcích a jak koně tak jeleni se drží spolu v jiné části výběhu

Slon Indický
napsal(a):
Mě u takových dotazů napadá jediné, proč? Vždyť když někdo má rád koně a zvířata obecně, chce pro ně snad to nejlepší, ne? A sám ví, že třeba společnost prasete by pro něj byla lepší než nic, ale bez lidí by se brzo zcvoknul. Vězni jsou samotkou trestáni a i 2 dny jsou moc.
Tak proč si někdo myslí, že když zavře stádové zvíře jako koně, který tu společnost koní potřebuje víc než člověk další lidi, s kozou/ovcí/jelenem nebo čímkoli jiným, tak to znamená, že se má dobře? Nedává to žádný smysl, a stejně se to opakuje pořád dokola...
Protože těm lidem se koně líbí, mají "je rádi", ale... Ale nemají rádi koně jako osobnosti se svými potřebami. Potřeby koně výrazně potlačují před těmi svými, to je možná láska ke koním, ale ne mít koně rád. Mají rádi především ježdění, moc manipulovat s velkým zvířatem, rozhodovat, někteří i třeba jen ten pocit při dívání se na svého koně...
Ten, kdo má rád koně, dokáže aspoň v důležitých bodech upřednostnit koně před sebou - a nemít ho třeba u sebe na louce, pokud nemá vhodné podmínky, omezit své ježdění, protže kůň bude ustájený dálel, ale za dobrých podmínek. Apod.
lenacia
napsal(a):
No tedy... Nejsou to zřejmě daňci, ale tady je Ranč Jilmová obora, a tam normálně mají koně ve výběhu s jeleny, nebo něčím takovým parohatým a úplně v pohodě. Nicméně bavíme se o stádu koní a stádu vysoké. Nikoli o jednotlivcích a jak koně tak jeleni se drží spolu v jiné části výběhu
Jeleni jsou v pohodě. Daňci jsou agresivní.
Tedy pro koně do ohrady,kde jsou jeleni v říji, bych ale nešla.
napsal(a):
Protože těm lidem se koně líbí, mají "je rádi", ale... Ale nemají rádi koně jako osobnosti se svými potřebami. Potřeby koně výrazně potlačují před těmi svými, to je možná láska ke koním, ale ne mít koně rád. Mají rádi především ježdění, moc manipulovat s velkým zvířatem, rozhodovat, někteří i třeba jen ten pocit při dívání se na svého koně...
Ten, kdo má rád koně, dokáže aspoň v důležitých bodech upřednostnit koně před sebou - a nemít ho třeba u sebe na louce, pokud nemá vhodné podmínky, omezit své ježdění, protže kůň bude ustájený dálel, ale za dobrých podmínek. Apod.
Je to smutné, asi se těmto dotazům má odpovídat, že pokud mají rádi sebe a kůň ať klidně trpí, směle do toho.
Já si spíš myslím, že některým lidem (hlavně "holšiškám"), kteří plánují mít koně o samotě, jde o ten "vztah". Kůň o samotě bude většinou mnohem lépe "spolupracovat" s člověkem, než když by byl ve stádě, a ještě bez nějaké extra snahy ze strany člověka.
Kůň bude sám rezignovaně stát ve výběhu, přijde člověk a hurá konečně nějaká změna, tak za člověkem přijde a bude jako pejsek vděčný za nějaký kontakt.
Ve stádě je na tohle potřeba buď kontaktní kůň (znám a dobře se machruje, jak vám kůň sám od sebe chodí na zavolání), se kterým se toho všeho dosáhne docela snadno a nebo to chce spoustu tvrdé dřiny.
A přece se nebudou lidi namáhat s nějakým budováním vztahu, když můžou koně šoupnout na louku za barák a ten vztah tam bude přeci hned (co na tom, že falešný, trošku Stocholmský syndrom)
Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc zjišťuji, že chování lidí u zvířat nerozumím. Na tématu, kde se probírá, jestli kůň může být s kozou se dozví, že ne, a přijde druhý s tím, jestli stačí ovce nebo kráva. Opět vysvětleno, že ne, princip je stejný, kůň ke koni. Co čeká tázající, co píše o daňkovi? Že ten koně plnohodnotně nahradí?
Chápu, že třeba chov koní je drahý, plus i ten vztah, atd, ale proč lidi třeba cpou ptáky do klecí, kde nemůžou lítat? To má takhle 90 % mazlíčkářů, a to přitom náklady jsou nula nula nic. Nebo třeba psi - jedním kliknutím se dozví, že border kolie a australský ovčák jsou temperamentní plemena jen pro aktivní lidi, co se jim budou věnovat. A stejně vídám lidi s naprosto neurotickými příslušníky těchto plemen, kteří už před pořízením věděli, že ráno chtějí jen vyvenčit psa před vchodem a večer max 20 min procházka. Nešťastní jsou oni i pes (podle nich blázen, magor apod). Opět, náklady na pořízení vhodného plemene stejné jako té borderky/australáka. A to ani nemluvím o terarijních zvířatech, tam je to naprosté utrpení vždycky, protože si nenastudujou vlhkost, velikost, ani vitamíny a UV. Opět - nula nula nic nákladů.
Znamená to teda, že lidi prostě rádi trápí zvířata, bez ohledu na jednoduchost toho, aby je trápit přestali?
Nikdy by som neverila, že to napíšem, ale áno, sú kone, ktoré nepotrebujú iné kone. Isto je to zriedkavé, ale proste jeden z tisíca taký môže byť.
Teda, poznám až jednu takú kobylu, neviem nič o jej žriebäcích časoch, žila normálne v stajni plnej koní a robila školu kým vládala.
Je to naša školská kobyla Soraya a skutočne, kone nepotrebuje.
Potrebuje ale ľudí, bez človeka ani nevydrží vo výbehu. V boxe je sama spokojná, vonku s človekom aj na voľno sama spokojná. Jediné čo vyžaduje je ten človek, na ktorého je odkázaná, lebo je prevažne na močenej peletovanej strave, kvôli zubom.
Ale ona je celkovo iná, nie je zdravá.
Ľudí si vyberá, ale fakt je to kôň, ktorý by bol najšťastnejší keby ste u neho sedeli na pastvine celý deň a večer pred odchodom keby ste jej ešte nakotili 20 l vedro s rezkami a rada by vás uvidela zasa ráno.
Samozrejme že nepovažujem za normálne čo i len uvažovať o tom, že si kúpim normálneho, socializovaného koňa zo stáda a poskytnem mu ako spoločníka ovciu.
A áno, ako píšu ľudia vyššie, ako z núdze cnosť sa dá vytvoriť kôň, čo na vás bude závislý, najmä ak nebude mať na výber.
Kto to zažil, tak vie, že to nie je žiadúce, ani príjemné, ani normálne. Po určitom čase je to doslova otravné.
Sú plemená, ktoré sa na svojho človeka naviažu ľahšie, ale to je asi tak všetko.
Slon Indický
napsal(a):
Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc zjišťuji, že chování lidí u zvířat nerozumím. Na tématu, kde se probírá, jestli kůň může být s kozou se dozví, že ne, a přijde druhý s tím, jestli stačí ovce nebo kráva. Opět vysvětleno, že ne, princip je stejný, kůň ke koni. Co čeká tázající, co píše o daňkovi? Že ten koně plnohodnotně nahradí?
Chápu, že třeba chov koní je drahý, plus i ten vztah, atd, ale proč lidi třeba cpou ptáky do klecí, kde nemůžou lítat? To má takhle 90 % mazlíčkářů, a to přitom náklady jsou nula nula nic. Nebo třeba psi - jedním kliknutím se dozví, že border kolie a australský ovčák jsou temperamentní plemena jen pro aktivní lidi, co se jim budou věnovat. A stejně vídám lidi s naprosto neurotickými příslušníky těchto plemen, kteří už před pořízením věděli, že ráno chtějí jen vyvenčit psa před vchodem a večer max 20 min procházka. Nešťastní jsou oni i pes (podle nich blázen, magor apod). Opět, náklady na pořízení vhodného plemene stejné jako té borderky/australáka. A to ani nemluvím o terarijních zvířatech, tam je to naprosté utrpení vždycky, protože si nenastudujou vlhkost, velikost, ani vitamíny a UV. Opět - nula nula nic nákladů.
Znamená to teda, že lidi prostě rádi trápí zvířata, bez ohledu na jednoduchost toho, aby je trápit přestali?
Je to přesně tak. A když jim to řeknete, tak nechápavě hledí. Případně odpoví něco jako: "A myslíš, že ostatní lidé to tak dělají? Dát psovi vyčistit zuby je drahé a mě ten pes nedrží, neposlouchá ani při česání..." " No on je takový, proto že je z množírny (útulku)"
Prostě vždycky se najde tuna keců, proč zvířeti nezajistí to co je potřeba. Kdyby ho neměli, bylo by lépe jak zvířatům, tak lidem z okolí.
Pipilota
napsal(a):
Je to přesně tak. A když jim to řeknete, tak nechápavě hledí. Případně odpoví něco jako: "A myslíš, že ostatní lidé to tak dělají? Dát psovi vyčistit zuby je drahé a mě ten pes nedrží, neposlouchá ani při česání..." " No on je takový, proto že je z množírny (útulku)"
Prostě vždycky se najde tuna keců, proč zvířeti nezajistí to co je potřeba. Kdyby ho neměli, bylo by lépe jak zvířatům, tak lidem z okolí.
Je to přesně tak. Kolegyně z bývalé práce takto měla relativně velkého papouška v kleci o rozměrech pro zpěvného kanára v 18. století, tj. ten ani nemohl přeskočit z bidla na bidlo, natož létat. Jediné, co mohl tak sedět na místě nebo žrát. Každé ráno začala stížností na to, jak ten blbej pták řve a že je agresivní. Asi půl roku jsem se jí snažila vysvětlit, že nemá jinou možnost. Marně, jediný výsledek byl, že mě přestala zdravit. No, holt větší klec by se nehodila do bytu a pták se má dobře a jen je zlý a schválně řve. Konec diskuse.
Známá má zase blue merle borderku, naprosto psychopatický pes, točí se v jednom kuse dokola a pokud vidí příležitost, snaží se zdrhnout, v bytě všechno demoluje a neudrzuje čistotu. Opět, je to blbý pes, její kamarádka ho má taky a je v pohodě a prostě ho chtěla, že je hezký a tenhle je vadný kus. Co na tom, že její představa venčení je 5 minut okolo domu 2x denně, a ona je pravidelně 12 hod v práci. Je to jasná chyba psa, prostě má vadný kus a nikdo kvůli psům nedělá takové cavyky, jako jí říkám.
kapička - to práve neviem, ale predpokladám, vzhľadom na to, že má vynikajúci pôvod že to nebol práve dvorček u amatéra, hoci v Poľsku je možné všetko.
Kone si nevšíma, chodí sa pásť s inými kobylami, registruje ich, ale to je všetko. Pokiaľ sa najdominantnejšia škľabí, prace sa preč. Pokiaľ kone odídu, ostáva so mnou.
Niekedy si pobehá, ale nikdy sa nevzdiali od človeka a vždy sa vráti a bedlivo sleduje, či človek nie je príliš ďaleko. Okrem mňa má rada ešte jednu dievčinu, čo sa o ňu stará, tá ju tiež úšťa na voľno, zvyšok ľudí má na háku a vie byť na nich pri vodení aj odporná. Ale nikto iný ju na voľno nebráva.
Ja ju púšťam na voľno už z boxu, veľmi dobre vie kto som a to aj po 3 mesačnej pauze, kedy bola mimo mesto na letný pobyt a starali sa o ňu iní ľudia. Vtedy zase vyhľadávala ich spoločnosť, hoci mňa pri občasnej návšteve spoznala a škriekala ako blázon.Ona je celkovo taká ukecaná a vždy ma minimálne pozdraví, alebo na seba upozorní a to aj ak som na opačnom konci stajne, alebo dokonca za zavretými dverami.
Stojí u nás aj kobyla z tej istej stajne, ako bola Sora, tiež je naša (obe sme dostali darom) a s tou sa groomuje, ale iba cez hradenie padokov, ktoré naväzujú na boxy. Pokiaľ chodili tieto dve kobyly spolu do pieskovej kruhovky, ignorovali sa a každá postávala inde.
Sora do kruhovky ale už nechodí,vždy sa tam začala dusiť, aj keď nebol prach atď., zrejme jej piesok pripomína priestory, kde sa jazdilo...
Inak to žiadny maznáčik nie je, mala teraz bolestivý podlom a to bola fakt odporná, museli sme ju na ošetrenie sedovať, pár ľudí aj pohrýzla. Neznáša na sebe chrániče, ktoré musí mať, lebo si neľahá a potom si rozbíja pri klimbaní nohy...
No, proste ona je taká špecifická.
Naviazala sa na mňa v podstate bez nejakej mojej extra snahy, začala som ju osobne kŕmiť tým, čo dokázala zožrať (takmer vždy som jej to servírovala ja a aj ju pri tom okukovala, kvôli príjmu potravy a množstvu atď.) a trošku som ju brávala sa pásť, ale fakt nič extra, z mojej strany.
Ale viem, že ona (a zatiaľ teda jedine ona) by kôň do samoty bol celkom určite.
ALE!
Neprítomnosť človeka by určite znášala horšie, než neprítomnosť koní, čo je celkom problém, lebo spoločníka prikúpite, ale človeka jej do výbehu na celý deň nastrčíte ťažko a kvôli jej astme by mala byť vonku čo najviac, no žiaľ nie je to možné, tak aspoň že má ten padok a vodia ju študenti, kedy má kto čas.
Taký kôň je strašná oštara, to mi verte.
A pre mňa je to aj extrémna emočná záťaž, človek sa tak nejak cíti zodpovedný za ten zvláštny vzťah a za to zviera (jasne, to je normálne), ale keď mala teraz na začiatku mesiaca koliku, ja som sa z toho skoro zrútila, veľmi ťažko znášam, ak je niečo mne blízkemu koňovi a Soru beriem ako svoju, v podstate a vtedy sa mením na hysterického majiteľa a som úplne mimo.
Zle sa sondovala, strašne krvácala z nozdry, nemohla som tam vôbec byť, bolo to strašné.
Absolútne nezvládam takéto situácie a aj to ma viedlo k záveru, že dochovám svoje stariny a už nikdy si žiadneho koňa nezaobstarám, nikdy.
Nezvládam to, bohužiaľ.
Pritom s pacientami nemám absolútne žiadny problém.
kapička - jo, no, presne tak to je, je to proste záťaž, pre oboch.
Keď som mala čierneho a po úraze mohol iba do haly, tiež sa na mňa silno naviazal a to bolo ťažké si odskočiť aj na záchod, lebo tam vrieskal a pobehoval ako blázon.
Ale on sa bez problémov znovu začlenil medzi kone, narodil sa v stáde a vyrastal v stáde, ešte aj keď sa zranil bol stále medzi koňmi.
Sora je v boxe spokojná, našťastie, len je problém s tým výbehom, mohla by chodiť do luxusného menšieho výbehu s trávou, ktorý by mala iba pre seba, ale žiaľ vyskakuje z neho, prípadne odchádza aj s ohradou, takže smola. Pokiaľ viem, ani v Poľsku vo výbehu nevydržala a utekala domov.
Nemyslím si, že ta děvčata to mají promyšlené, jako že kůň bude víc fixovaný. Podle mě je to o tom sobectví - já chci a že nemám vhodné podmínky? On to vydrží, protože já chci ho mít a hotovo.
Ani si neumíte představit, kolik takových sobců je a třeba akvaristi konkrétně strašně trpí u bett, protože lidi tu rybu používají jako dekoraci (je bohužel krásná), chovají je v otřesných nevyhovujících podmínkách (nádoby jeden až tři litry, znečištěné amoniakem - nevejdou se tam rostliny ani filtr, v chladu, protože se tam nevejde topítko) a je jim úplně ukradené, že ji nevhodným prostředím týrají. Můžete vysvětlovat stokrát a je vám to k ničemu. Taky ani nemůžete poslat KVS nebo na to upozornit, i když to někdo veřejně prezentuje, nikdo se tím nebude zabývat. Stejně tak musíte jen přihlížet tomu, jak akvaristické prodejny prodávají tato týrátka a nejde s tím nic udělat. Ta zvířata jsou často odsouzena k smrti jen tím, že jsou líbivá a levná, když umře, koupí se nová...
Ja dokonca poznám rodinu, ktorá je takto komplikovaná. Nemajú radi iné kone. Niektoré akceptujú, najmä tie vyššie postavené jedince v stáde, ostatné šikanujú. Všetci vyrastali vo veľkom stáde. Ale pravda, dostiháci, takže po odstave cca v 9-10 mesiacoch do tréningu. Netuším, ako prebiehal odstav, ale potom ešte zostávali v menších skupinkách, izolované tie kone neboli. A je to 100% dedičné, z jednej má kamarátka dcéru, ktorá vyrastala v zmiešanom, vyrovnanom stáde, odstavená bola veľmi pomaly a citlivo, niekedy okolo roku a napriek tomu je to totálny terorista a pri ruji je to masaker.
Já si vždycky myslela, že držení koně v samotě, není o vytvoření závislosti (nezdravé), ale že prvotní příčina držení koní o samotě je o penězích. Že to bývá, máme kus louky i seno vlastní, tak holce toho koně teda pořídíme, ale dva to v žádným případě, to už by stálo moc... Kolem jednoho takového chudáka co je sám jezdím (a ten nemá ani tu ovci, kozu či něco podobného), navíc je takto už od hříběte, smutný pohled...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Chudak muj utyrany sociopat.... Fakt se divim, že se dožil přes dvacet. Jen k tomu že na samotce se utvoří "lepší vztah". Docela by mne zajímalo, z čeho tahle blbost vznikla....
sovicka
napsal(a):
Já si vždycky myslela, že držení koně v samotě, není o vytvoření závislosti (nezdravé), ale že prvotní příčina držení koní o samotě je o penězích. Že to bývá, máme kus louky i seno vlastní, tak holce toho koně teda pořídíme, ale dva to v žádným případě, to už by stálo moc... Kolem jednoho takového chudáka co je sám jezdím (a ten nemá ani tu ovci, kozu či něco podobného), navíc je takto už od hříběte, smutný pohled...
Neviditelní koně.
Já si myslím, že by se takové případy měli oznamovat na KVS. Zatím se s tím nic nestane. Ale věřím, že s přibývajícími případy budou muset nastat změny. Na jedné straně jsou už dnes dostatečné vědecké poznatky - na druhé straně se v naší praxi KVS vůbec nevyužívají. Dokud na to veřejnost nebude tlačit nic se nezmění. Pokud více vstoupí ve známost, že chovat stádová či hejnová zvířata o samotě, nebude to už nikoho ani napadat... (vím, že zatím běh na dlouhou trať, ALE dokud není tlak není ani změna)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Až nám ty naše týraný koně KVS sebere, protože se všichni semknou a budou hlásit jako diví, co se stane pak? Kam ty koně půjdou? Že by z bláta do louže? I když louže je pro kopyta asi lepší, než bláto....
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chudak muj utyrany sociopat.... Fakt se divim, že se dožil přes dvacet. Jen k tomu že na samotce se utvoří "lepší vztah". Docela by mne zajímalo, z čeho tahle blbost vznikla....
Ta blbost vznikla z 10 let čtení zkušeností lidí na diskuzích. Kolikrát se řešilo, že kůň který byl nějakou dobu sám, fungoval skvěle. Pak přišel další kůň/stádo a najednou milý koníček poslouchat nechce, než volání majitelky je mu přednější koňský parťák atd.
Mě to přijde i logické, když nebudete mít kolem sebe živočichy stejného druhu, navážete vztah s čímkoliv živým, jakmile se ale objeví stejný druh, dáte mu přednost. (neplatí pro asociály).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
kapička
napsal(a):
Ta blbost vznikla z 10 let čtení zkušeností lidí na diskuzích. Kolikrát se řešilo, že kůň který byl nějakou dobu sám, fungoval skvěle. Pak přišel další kůň/stádo a najednou milý koníček poslouchat nechce, než volání majitelky je mu přednější koňský parťák atd.
Mě to přijde i logické, když nebudete mít kolem sebe živočichy stejného druhu, navážete vztah s čímkoliv živým, jakmile se ale objeví stejný druh, dáte mu přednost. (neplatí pro asociály).
Je to možné. Z vlastní zkušenosti mám od pozorováno, že to tak není 🙂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to možné. Z vlastní zkušenosti mám od pozorováno, že to tak není 🙂
Je to tak.
Možná má někdo koně, který nemá koňského kamaráda, tedy koně, se kterým je rád. Měla jsem dva takové. Ale určitě by neutekli od stáda i když se neúčastnili stádových aktivit. Takový kůň není normální. Stádo dává jedinci jistotu a o tu se kůň dobrovolně nepřipraví.
Nikdy bych pro svou vlastní potěchu či jiný pocit, nepřipravila koně o stádo(byť tvořené jen dalším jedním koněm), je to sobecké.
Může být, že nějaký kůň takto žije, ale co se mu honí hlavou, to nikdo neví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Právě. Nikdo nevi, co se koni honí hlavou, ale všichni mají hned jasno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
V čem?
Ze je to týrání nejvyššího kalibru a je potřeba to trestat a hlásit KVS.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je na každém majiteli, jak se o svého koně stará.
Samotný kůň většinou netrpí fyzicky. Bývá nažraný, ve výběhu a tak.
Já bych tedy nechtěla koníka, který by byl raději se mnou, než s jiným koněm. Není to normální. I když kůň vypadá v pohodě,není to tygr,aby byl stále sám. Navíc, jak už někdo psal, bych se cítila jako h a j z l , že nechávám takového koně samotného beze mě, když jdu domů.
Takhle si to s koňmi hezky užiju a po mém odchodu si koně jdou dělat své koňské věci a já své lidské.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Že je týráním držet o samotě hejnová či stádní zvířata je potvrzeno etologickými pozorováními doplněnými například měřením hladiny různých hormonů (samo že i jejich křivky v čase - za jak dlouho jsou na normálu atd.) Zvláště kvalitní studie na toto téma jsem zaznamenala u morčat (ale dohledávat se mi to nechce páč je to cca15 let zpět).
Dále to i velice dobře dokládá laická veřejnost (chovatelé koní). Velmi mě potěšila kniha Konejšivé signály u koní, proto že dává vlastně návod jak číst tu nepohodu u koní i bez např. diagnostiky hormonů z krve či slin. (z jednoho koně o samotě nelze dělat závěry)
Velmi potěšující je, že v severských zemích Evropy je zakázáno chovat o samotě hejnové papoušky - u nás tak často k vidění andulka sama v kleci se zrcátkem...
Jinak týrání nejvyššího kalibru je hlad, žízeň, neošetřené rány či nemoc. ALE samota je taky pro tyhle typy zvířat velmi zlá a má i tělesné projevy (je to chronický stres).

Pipilota
napsal(a):
Že je týráním držet o samotě hejnová či stádní zvířata je potvrzeno etologickými pozorováními doplněnými například měřením hladiny různých hormonů (samo že i jejich křivky v čase - za jak dlouho jsou na normálu atd.) Zvláště kvalitní studie na toto téma jsem zaznamenala u morčat (ale dohledávat se mi to nechce páč je to cca15 let zpět).
Dále to i velice dobře dokládá laická veřejnost (chovatelé koní). Velmi mě potěšila kniha Konejšivé signály u koní, proto že dává vlastně návod jak číst tu nepohodu u koní i bez např. diagnostiky hormonů z krve či slin. (z jednoho koně o samotě nelze dělat závěry)
Velmi potěšující je, že v severských zemích Evropy je zakázáno chovat o samotě hejnové papoušky - u nás tak často k vidění andulka sama v kleci se zrcátkem...
Jinak týrání nejvyššího kalibru je hlad, žízeň, neošetřené rány či nemoc. ALE samota je taky pro tyhle typy zvířat velmi zlá a má i tělesné projevy (je to chronický stres).
Zajímavé, měla jsem andulku, dozila se 11 let (na andulku naprosto obvyklý věk).
Byl to parťák, rodinný kamarád. Když přišel do rodiny jiný papousek (stejný i jiný druh) stranil se mu, vyhledával lidi. Troufám si říct, že byl šťastný až do smrti, žil volné v bytě, do klece si chodil sám jen odpočinout.
Teď mám jiného papouska, amazonana modroceleho a přesto, že je od mala v kontaktu s jinými ptáky, raději je se svými lidmi, než s nimi. A nevypadá ani nešťastné, ani tyrane...
Tak by mě zajímalo, jestli se ty studie dělaly na pet zvířatech, nebo jedincich, kteří dostali jednou denně nazrat a tím pro ně jakýkoliv jiný kontakt skončil 🤷♀️
napsal(a):
Zajímavé, měla jsem andulku, dozila se 11 let (na andulku naprosto obvyklý věk).
Byl to parťák, rodinný kamarád. Když přišel do rodiny jiný papousek (stejný i jiný druh) stranil se mu, vyhledával lidi. Troufám si říct, že byl šťastný až do smrti, žil volné v bytě, do klece si chodil sám jen odpočinout.
Teď mám jiného papouska, amazonana modroceleho a přesto, že je od mala v kontaktu s jinými ptáky, raději je se svými lidmi, než s nimi. A nevypadá ani nešťastné, ani tyrane...
Tak by mě zajímalo, jestli se ty studie dělaly na pet zvířatech, nebo jedincich, kteří dostali jednou denně nazrat a tím pro ně jakýkoliv jiný kontakt skončil 🤷♀️
Těžko můžete srovnat papouška a koně.
Kůň prostě sám být nemá. Není to správné, není to zdravé. Je to špatně.
napsal(a):
Víte proč teď umírají mláďata v zoo od matek, které je odvrhnou?
Protože zoo nechtějí ručně odchovávat jedince závislé na lidech, protože se pak straní ostatním zvířatům svého druhu a vyhledávají lidský kontakt, fajn věc pro majitele cirkusů či soukromých "chovatelů", nic moc pro samotná zvířata protože jsou pak odkázána právě na ty lidi. Proto už dnes v zoo nejsou cvičené opičky nebo mláďata kočkovitých šelem na vodítku k pohlazení, najdete je jen u soukromých lidí.
Mám doma kočku, ta nesnáší ostatní kočky, i když ještě před pár lety si normálně i hrála a byla zvědavá. Ale tím jak sem ji pak měla pořád jen doma s pořád jen v bytě a i na chatě byla zavřená a nesměla ven, tak začala cizí kočky nejdřív úplně ignorovat, a potom na ně i syčet- tak skončila moje nabídka na poskytnutí dočasky pro toulavé čiči, protože ta moje šedá megera pak byla vzteklá.
Teď na chatě už si ošéfovala zahradu, ale chodí nám tam cca 5 cizích koček z vesnice, nemá je ráda, vrčí na ně už se i porvala... Na jednu stranu sem ráda že si asi vystačí sama, natu druhou mě to mrzí, protože jsem doufala že si jednou pořídím i druhou čiči k té svojí, navíc dělám 12 hodin, a občas, teď když sme na chatě, se tam třeba jeden den nedostanu a je tam sama... Možná by si zvykla ale možná by se dokousaly navzájem. Nicméně kočky jsou vcelku specifické, jednak vyloženě společnost nepotřebují, druhak oproti třeba psům či i těm opeřencům nás dle studií považují za sobě rovné, v jejich očích sme takový hnusný, nemotorný přerostlý koťata bez srsti a drápů co hodně dupou a furt 'mňoukaj' 😂
U papoušků hraje velkou roli ruční dokrm. (vlastně to zvíře trochu zmate v identifikaci s vlastním druhem) Něco jiného je když např po vylíhnutí z vejce vidí husa nebo slepice jako první člověka a vtiskne si ho jako matku. Je tam těch mechanizmů více.
Kůň kterého odchováte v samotě na dvorku se také bude chovat jinak. Často bohužel neobvykle a nebezpečně. Celé je to nepřirozené a těžko na takové jedince aplikovat poznatky z jiných koní (mohou, ale vůbec nemusí u něj platit). Prostě si při rozhodných chvílích učení vtiskl nějaké neobvyklé vzorce chování - chybělo mu stádo, které by ho vychovalo přirozeně "po koňsku".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Samozřejmě že jsem na průzkumy nezapomněla, ty jsou nadřazený naprosto všemu, i vlastnímu rozumu a pozorování. No nic. Tahle debata je nekonečná jako dalších několik okruhů témat. Někdo nadhodí papouška, druhý mu odpoví, a pak se další diví, že se nemůže přece papoušek srovnávat s koněm. Pes "hlídací" je podle mne také týraný, ale nějak si neumím představit, že bych šla dotyčného udat na KVS.
Jsem si vzpomněla jak mi jednou jedna ženská, žádný amatér, spoustu let dělala u koní, vyprávěla vtipnou historku, jak její 2 letý hřebeček se jí při odvádění do výběhu snaží skákat na záda a požďuchovat se s ní. Hřebeček byl sám, paní to přišlo roztomilý, mě to přišlo smutný.
I ten největší kůň mazel, jakého znám, který potřebuje furt lidskou pozornost, si tohleto hraní odbyl s koňma ve stádě a na nás lidi nikdy nic takového nezkusil.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samozřejmě že jsem na průzkumy nezapomněla, ty jsou nadřazený naprosto všemu, i vlastnímu rozumu a pozorování. No nic. Tahle debata je nekonečná jako dalších několik okruhů témat. Někdo nadhodí papouška, druhý mu odpoví, a pak se další diví, že se nemůže přece papoušek srovnávat s koněm. Pes "hlídací" je podle mne také týraný, ale nějak si neumím představit, že bych šla dotyčného udat na KVS.
U průzkumů je samo, že je potřeba sledovat kdo zkoumal co a za jakým účelem - pak se dá odhadnout nějaká průkaznost.
Vlastní pozorování a rozum je také hodně důležitý. ALE často si nechce nastavit nějakou možnost chyby (mýlit se může každý). Navíc existuje i mechanismus popírání zjevného, prostě proto že má člověk více akutnějších problémů.
Když se podíváme jak se zachází se zvířaty ve většině Afriky (u nás před 100 lety) a jak to máme nyní. Je tam velký posun k lepšímu, stejně jako spousta prostoru k zlepšení. Jde o to jestli chcete vidět poloprázdnou, nebo polo plnou sklenici vody.
A pes hlídací může mít podmínky i lepší než většina psíků v paneláku (dobře zařízený kotec v klidném koutě po prodejní dobu + zbytek dne na volno po celém areálu + klidný majitel s vlídným přístupem k výchově a výcviku). Když jsou na to 2, tak se mají dobře.
Taky někdy nechám na dvoře psa na dlouhé šňůře (vím, že při hárání přeleze). Nevidím problém, když je tam tak jen pár hodin a pak jde domů do baráku. Určitě je to lepší než kotec bez výhledu na dění v okolí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
kapička
napsal(a):
Jsem si vzpomněla jak mi jednou jedna ženská, žádný amatér, spoustu let dělala u koní, vyprávěla vtipnou historku, jak její 2 letý hřebeček se jí při odvádění do výběhu snaží skákat na záda a požďuchovat se s ní. Hřebeček byl sám, paní to přišlo roztomilý, mě to přišlo smutný.
I ten největší kůň mazel, jakého znám, který potřebuje furt lidskou pozornost, si tohleto hraní odbyl s koňma ve stádě a na nás lidi nikdy nic takového nezkusil.
Ano, je to smutné a určitě ne vtipné. Mne vadí kategorizace, a že je vše černobílé.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
U průzkumů je samo, že je potřeba sledovat kdo zkoumal co a za jakým účelem - pak se dá odhadnout nějaká průkaznost.
Vlastní pozorování a rozum je také hodně důležitý. ALE často si nechce nastavit nějakou možnost chyby (mýlit se může každý). Navíc existuje i mechanismus popírání zjevného, prostě proto že má člověk více akutnějších problémů.
Když se podíváme jak se zachází se zvířaty ve většině Afriky (u nás před 100 lety) a jak to máme nyní. Je tam velký posun k lepšímu, stejně jako spousta prostoru k zlepšení. Jde o to jestli chcete vidět poloprázdnou, nebo polo plnou sklenici vody.
A pes hlídací může mít podmínky i lepší než většina psíků v paneláku (dobře zařízený kotec v klidném koutě po prodejní dobu + zbytek dne na volno po celém areálu + klidný majitel s vlídným přístupem k výchově a výcviku). Když jsou na to 2, tak se mají dobře.
Taky někdy nechám na dvoře psa na dlouhé šňůře (vím, že při hárání přeleze). Nevidím problém, když je tam tak jen pár hodin a pak jde domů do baráku. Určitě je to lepší než kotec bez výhledu na dění v okolí.
Je fajn, ze mate na vše odpověď. Jen některý lidi mají holt odpovedi své, od Vašich se lišící. To že někdo něco dělá takhle neznamená, že to jiny nemůže dělat jinak. Škoda, že v dnešní době je ta tolerance na bodu mrazu.
No jo... a proto jsou lidi co věří na čarovnou moc krystalů, a kouzelných cukříků klepaných o koňskou kůži... protože oni to vypozorovali...
Co na tom, že ty studie fakt nedělají nějaký tetky z obce, ale profesionálové se stejnou mnohaletou zkušeností, ba i větší, protože nejedou jen podle tradičních přistupů ale třeba podle právě i chování daných zvířat v přirozeném prostředí.... Je to složitý proces, ve kerém je použito mnoho zvířat coby subjektů.
je třeba si uvdomit využívání vědeckých metod...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
lenacia
napsal(a):
No jo... a proto jsou lidi co věří na čarovnou moc krystalů, a kouzelných cukříků klepaných o koňskou kůži... protože oni to vypozorovali...
Co na tom, že ty studie fakt nedělají nějaký tetky z obce, ale profesionálové se stejnou mnohaletou zkušeností, ba i větší, protože nejedou jen podle tradičních přistupů ale třeba podle právě i chování daných zvířat v přirozeném prostředí.... Je to složitý proces, ve kerém je použito mnoho zvířat coby subjektů.
je třeba si uvdomit využívání vědeckých metod...
Jistě, u špenátu se také sekli o desetinnou čárku...
COUĎAS prozradíte důvod proč máte koníka samotného?
já samotného koně neuznávám, strašně bych chtěla poníka pro dcerku, ale sám by byl chudák a víc koní nechci, takže smůla. nikdy bych nedopustila, aby kvůli mému chtíči nebylo zvíře spokojené
na druhou stranu co taková chudák kráva samotná uvazaná v chlívku? koza? ty nejsou stádová? a další zvířata? u nich to nikdo neřeší a taky trpí samotou určitě
určitě věřím že když je kůň sám tak se víc na člověka nalepí.přijde mi to logické, když jiného partáka mít nebude
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
lenacia
napsal(a):
tak jestli chcete srovnávat 'studii' špenátu od jednoho člověka z roku 1870, která byla debunknutá už v roce 1930 s moderními studiemi o zvířatech v posldních letech, tak prosím, nad tím já si meju ruce!!!
Dělejte si nad tím, co chcete 🙂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
etnies86
napsal(a):
COUĎAS prozradíte důvod proč máte koníka samotného?
já samotného koně neuznávám, strašně bych chtěla poníka pro dcerku, ale sám by byl chudák a víc koní nechci, takže smůla. nikdy bych nedopustila, aby kvůli mému chtíči nebylo zvíře spokojené
na druhou stranu co taková chudák kráva samotná uvazaná v chlívku? koza? ty nejsou stádová? a další zvířata? u nich to nikdo neřeší a taky trpí samotou určitě
určitě věřím že když je kůň sám tak se víc na člověka nalepí.přijde mi to logické, když jiného partáka mít nebude
Já myslim, že to nikoho nezajímá 🙂 Každý at jedná, jak uzná za vhodné, je hezké, že to máte srovnané.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslim, že to nikoho nezajímá 🙂 Každý at jedná, jak uzná za vhodné, je hezké, že to máte srovnané.
Jako jinak tolerantní člověk ve věci "kůň o samotě" jsem velice militantní ze všech výše zmíněných důvodů a lidé typu "Couďas" jsou pro mne ukázkou toho, že co kůň, hlavně že já ho mám a jsem spokojený/spokojená. A odpovědi typu "co my víme, co má v hlavě"...proboha, je 21.století a všichni už ví, že i zvířata mají i city a pocity!
Proboha i selský rozum říká a napoví, že kůň jako stádově zvíře nemůže být o samotě šťastný, pokud není vyšinutá a já se jen těším na den, kdy bude uzákoněno, aby stádová zvířata žila v počtu +1.
Ale ať si každý chudák omlouvá, co chce, bohužel to neovlivníme :/

xanti
napsal(a):
Jako jinak tolerantní člověk ve věci "kůň o samotě" jsem velice militantní ze všech výše zmíněných důvodů a lidé typu "Couďas" jsou pro mne ukázkou toho, že co kůň, hlavně že já ho mám a jsem spokojený/spokojená. A odpovědi typu "co my víme, co má v hlavě"...proboha, je 21.století a všichni už ví, že i zvířata mají i city a pocity!
Proboha i selský rozum říká a napoví, že kůň jako stádově zvíře nemůže být o samotě šťastný, pokud není vyšinutá a já se jen těším na den, kdy bude uzákoněno, aby stádová zvířata žila v počtu +1.
K tomu jen dodám, že za celý svůj život u koni jsem neviděla tak vyrovnané a spokojené kone jako právě u coudas 😐 ale tady fakt nemá smysl to rozebírat do hloubky 🤦♀️
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je fajn, ze mate na vše odpověď. Jen některý lidi mají holt odpovedi své, od Vašich se lišící. To že někdo něco dělá takhle neznamená, že to jiny nemůže dělat jinak. Škoda, že v dnešní době je ta tolerance na bodu mrazu.
Jasně že se dají dělat věci různě, ALE v určitých hranicích. A právě za ty hranice by se postupy už tolerovat neměli. (prostě haly klecového chovu slepic už jsou daleko za čárou atd.)
No a kůň o samotě je taky za čárou. Jsem ochotna připustit výjimky pro jedince odchovaného jaksi uměle o samotě (a to by měl doktor z KVS být schopen posoudit a rozhodnout, pracuje v sekci ochrany zdraví a pohody zvířat) Jo, pamatuji tažáky v lese co doma byl jeden s lidmi a koně měl jen na směně, každý jaksi uzná že společná pastvina by takovým koním jen prospěla.
Tolerance má svá slabá místa. Jsem za respekt k poznanému - tedy na dotaz jakým zvířetem udělat koni společnost budu vždy odpovídat jedině dalšími koňmi. Protože výjimka potvrzující tohle pravidlo může být početná tak max 3-5 ks na Česko (to teda jen odhaduji)
Ja si myslím, že treba trochu aj rozlišovať situácie. Iné je, ak niekto zo svojho stáda vyčlení kus, lebo mal problém s kolektívom a iné je, ak niekto kúpi koňa úmyslene do samoty. Ten druhý prípad je proste pre zviera nefér, nech si to človek ospravedlňuje akokoľvek.
Mimochodom, keď sa prejdete po belgickom, či francúzskom vidieku, uvidíte tam kopec ohrád, v ktorých sú kone samotné. Dokonca aj śportové kone, dostihové, takto žijú. Síce vonku, vo výbehoch, často 24/7. Ale z bezpečnostných dôvodov osamote.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
K tomu jen dodám, že za celý svůj život u koni jsem neviděla tak vyrovnané a spokojené kone jako právě u coudas 😐 ale tady fakt nemá smysl to rozebírat do hloubky 🤦♀️
Nech to bejt 🙂 zas jsou dle zdejších poměru týraný jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
xanti
napsal(a):
Ano, na internetu z pohodlí domova je militantní každej. Běžte a řekněte to tomu člověku do očí, přijdte s tou KVS sama/sám a toho koně si odveďte. A představte si, že to někdo udělá vám. V zákonech je spousta věcí, třeba černá plemenitba, kolik lidí ji dodrzuje, ci spíše nedodržuje a kolik z toho jich je postihnutelnych? "Černé" hříbě by inspektor vůbec neměl popsat, a.nedej bože u skotu se postřílí a jedou kafinou, u koní šup, jedeme dál. Píšu to vše jen, protože nevidím důvod tady vyhrožovat KVS, protože nevidím řešení v zabavování takových koní, a prici se mi někoho osočovat ze všeho možného, protože má na dvorku jednoho koně. A prosím, až budete tvořit ty nový zakony, kde zaradite +1, zaradte tam i že vlastnit koně nemůže každej blbec a mohli by to nějak zredukovat, třeba prokázáním vzdělání. Jenže jsem opet u toho, vždy se najdou výjimky.
xanti
napsal(a):
Chtěla bych podotknout něco k tomu "co si koně myslí". Ani tisíc výzkumů nezjisti, co má koník v hlavě. Můžete měřit,vážit, pozorovat,ale opravdu jim do hlavy nevidíte.
Třeba je kůň Coudas spokojený a nebo třeba ne. To tu opravdu nevyřešíme.
Mám kocoura, který se bojí skákat. Má všude schůdky. Kouká z okna na venkovní kočky, které zase lezou úplně všude.
Každý majitel zvířete by se měl zamyslet, zda má podmínky ke kvalitnímu držení toho kterého zvířátka. Máme moc nad jejich životem a smrtí a podle toho bychom se měli chovat.
xanti
napsal(a):
Z čeho soudíte člověk typu Coudas má koně pro své uspokojení ?
Znáte to u nich?
Byla jste na místě a na vlastní oči viděla psychickou koňskou trosku a nad ní radostně křepčící Coudas ?
Podle toho co se kde dočtete ,zrovna tady ,kde bují emoce o závod ,byste uzavírat definitivní soudy opravdu neměla
Ve virtuálním světě je všechno lehké a jasné ,černé,nebo bílé .jak kdo chce to vidět.
.Ovšem v reálu to takhle obrázkově neklape
Ježiš Couďas, co tu zas řešíte? Máte několik koní ve stádě na pastvině s krásným přístřeškem, to tu ví každý déle diskutující, fotky jste tu jednu dobu čile vystavovala.
Že vám někdy někdo ze zlé vůle asi vyhrožoval KVS není to samé, jako když se KVS vyhrožuje člověku, který má na dvorečku/na zahradě jednoho jediného samotného koně se kterým něco dělá tak hodinu denně a kůň stojí a čumí. Vždyť sama víte, co dělaj koně ve stádě, tak tu ze sebe nedělejte ten typ diskutujícího, na který jste sama nadávala.
By mě docela zajímalo, co jakej homeopat udělal lenacie, že na ně nasazuje ve skoro každé diskuzi
Já se do toho taky vložím,i když jsem nechtěla...
Mojí kobylu,kterou mám už skoro 17 let,jsem vždy měla ve stádě v nějakém ustájení....do 3 let byla zavřená v kravíně spolu se svou matkou a dvěma krávami..ve 3 letech stále pila od matky..neznala nic z venku,bála se trávy,přejít obrubník,nebo šlápnout na jiný povrch než beton..starala jsem se o ní každý den a snažila se jí ukázat,jak je svět hezký..začlenila se do stáda,i když to byl boj zezačátku...utvořili jsme si za ta léta nádherný vztah,vždy dala přednost mě před stádem koní..zavolala jsem,zařehtala a už za mnou šla,koně nekoně..
Když to situace umožnila,rozhodli jsme se pro svůj pozemek,kde jí vybudujeme zázemí a kde bude spokojeně žít..zhruba 5 let tady byla kobča sama spolu s kozami a byl to naprosto spokojený kůň..žadné boje o žrádo nebo místo ve stáji,poprvé jsem jí viděla si i lehnout kdekoliv na pastvině a spokojeně spát...užívala si to..a ano,troufám si,že to můžu posoudit,že byla spokojená,protože jsem u ní byla opravdu každý den od 3 let a v různých situacích..o kontakt s koňmi nepřišla,jezdili jsme na vyjížďky s koňáky z okolí a chodila do výběhu s kamošem z vedlejší vesnice,ale domu se vždy hnala...
Opravdu byla spokojená...přesto jsem se před rokem rozhodla,že jí koupím kamaráda a uvidíme..aby měla společnou kamarádku na důchod,aby jsme pak jednou mohli všichni chodit jen tak na procházky a pást se..musím říct,že první měsíc jsem hodně pochybovala o tom,že jsem udělala dobře,kobyle se nová kamarádka vůbec nelíbila...nakonec se to teda srovnalo,ale prostě malá ponice musí mít svůj domeček a svoje seno a kobyla také své...takhle jí to vyhovuje a malou toleruje a i venku,když se pasou,tak je občas vidím podrbat se..
Nikdo neříká,ano,kůň je stádové zvíře...ale zároveň je každý kůň individuální...
Za sebe prostě můžu říct,že když byla kobyla sama,byla opravdu spokojenější..takže já Couďas chápu,prostě každý kůň je individuální a vyžaduje něco jiného..a když Couďas vidí a ví,že z nějakého důvodu tomu koníkovi vyhovuje být sám,tak ho prostě nechá..nesuďte,dokud nevíte,proč ten koník je sám..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Canka napsala to, jak to myslím, srozumitelně. Myslím, že jsem nikde nenapsala, že kun má být sam. Vadí mi napadání "jezdím kolem je to chudák, je to tyrani, hlaste to všichni hromadné na KVS".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
kapička
napsal(a):
Ježiš Couďas, co tu zas řešíte? Máte několik koní ve stádě na pastvině s krásným přístřeškem, to tu ví každý déle diskutující, fotky jste tu jednu dobu čile vystavovala.
Že vám někdy někdo ze zlé vůle asi vyhrožoval KVS není to samé, jako když se KVS vyhrožuje člověku, který má na dvorečku/na zahradě jednoho jediného samotného koně se kterým něco dělá tak hodinu denně a kůň stojí a čumí. Vždyť sama víte, co dělaj koně ve stádě, tak tu ze sebe nedělejte ten typ diskutujícího, na který jste sama nadávala.
By mě docela zajímalo, co jakej homeopat udělal lenacie, že na ně nasazuje ve skoro každé diskuzi
Promiňte kapičko, a co řešíte Vy? Zapojila jsem se do všeobecné diskuze, neobhajuji sebe, být mám tuto zkušenost, ale patrně blbě poukazuji na skutečnost, že se šmahem odsoudí něco, o c nevím, n základě všeobecných pravd. Máte pravdu. Kůň sám 23 hodin stojí na dvorku a čumí, když je sám. Kůň v komerčním boxovem ustájení, řekněme sporťák, dělá co? A soudí někdo, posílá KVS, zabavuje? Ted momentálně nevím, koho a co jsem odsuzovala, Steknik nebo pozitivkare, to je vcelku jedno, já jsem všeobecné dost odlišný člověk ve spolecensky nastavených poměrech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Napište, kdy byl u vás kůň sám a jak u vás spokojeně dožil. Tak, jak jste to napsala, to svádí k negaci z okolí.
A k čemu by to bylo? Nejde o uvádění konkrétních příkladů, ale o princip.
Kam budu tahat KVS? :D s tímhle přes KVS bohužel nelze nic dělat, a proto nezbývá, než se o tomhle šířit jinou cestou. Jestli si myslíte, že jsem nějaký zelenáč, který u koní tráví svůj druhý rok a jsem chytrá jen do počítače - ne, tak to doopravdy není. Obecně jsem ze situace soudobého chovu koní v Čechách dost smutná, ta situace je fakt tristní a právě například tenhle dvorečkový chov jednokoňů je jedna z věcí, která mne opravdu nenechává chladnou. To samé již výše zmíněná černá plemenitba, to je kapitola sama pro sebe, ale kdyby neměl dneska koně každý, kdo má v zádeli díru a nepotřeboval "si vychovat svého vlastního hříbka", situace by také byla jiná.....pak by v inzerci nebylo tolik nešťastných, rozbitých koní, které nikdo nechce/nedokáže je uživit a vlastně jsou taky dost k ničemu, jelikož se dost často jedná o koně malé vzrůstem.
Za svou "koňskou éru" jsem zažila x koní žijících o samotě. A vždy to byl vlastně dost průšvih až na jedinou výjimku, která koně nevyhledávala, neboť byla zkažená....pokud takového jedince máte milá Couďas doma, tak OK, ale jinak pro vás opravdu nemám pochopení a nikdy mít nebudu. Koně prostě mám, pokud jsem mu schopná poskytnout naprosto vše, co potřebuje, a to nejen materiálně, a ne, nejsem žádný našeptávač koní, nedělám z koní "koníšky" a v přístupu k jezdectví jsem vlastně docela stará škola, která ale respektuje koně jako jedince, který si službu u nás dobrovolně nevybral.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
xanti
napsal(a):
Kam budu tahat KVS? :D s tímhle přes KVS bohužel nelze nic dělat, a proto nezbývá, než se o tomhle šířit jinou cestou. Jestli si myslíte, že jsem nějaký zelenáč, který u koní tráví svůj druhý rok a jsem chytrá jen do počítače - ne, tak to doopravdy není. Obecně jsem ze situace soudobého chovu koní v Čechách dost smutná, ta situace je fakt tristní a právě například tenhle dvorečkový chov jednokoňů je jedna z věcí, která mne opravdu nenechává chladnou. To samé již výše zmíněná černá plemenitba, to je kapitola sama pro sebe, ale kdyby neměl dneska koně každý, kdo má v zádeli díru a nepotřeboval "si vychovat svého vlastního hříbka", situace by také byla jiná.....pak by v inzerci nebylo tolik nešťastných, rozbitých koní, které nikdo nechce/nedokáže je uživit a vlastně jsou taky dost k ničemu, jelikož se dost často jedná o koně malé vzrůstem.
Za svou "koňskou éru" jsem zažila x koní žijících o samotě. A vždy to byl vlastně dost průšvih až na jedinou výjimku, která koně nevyhledávala, neboť byla zkažená....pokud takového jedince máte milá Couďas doma, tak OK, ale jinak pro vás opravdu nemám pochopení a nikdy mít nebudu. Koně prostě mám, pokud jsem mu schopná poskytnout naprosto vše, co potřebuje, a to nejen materiálně, a ne, nejsem žádný našeptávač koní, nedělám z koní "koníšky" a v přístupu k jezdectví jsem vlastně docela stará škola, která ale respektuje koně jako jedince, který si službu u nás dobrovolně nevybral.
Já Vás ale o žádné pochopení nežádala, ani nemám potřebu jej mít. A je mi opravdu jedno, jak své koně chováte. Diskutuji, nehledám soucit.
Já k Vám Couďas ani pochopení mít nechci, pouze v tom případě extrémního asociálu, jak bylo výše zmíněno. Máte ho nebo jak to je?
Převzato od uživatele "fran" z této diskuze na Equichannelu http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1327840 (moje myšlenka je zde krásně zformulována):
"Kdo si pořídí zvíře, t.j. připoutá si k sobě tvora, který je na něm plně závislý, je (vlastně není, ale měl by být) povinen poskytnout mu životní podmínky naplňující jeho základní potřeby. Základní potřebou koně není mít to "vyšperkované" ani to, že se věci člověku takhle nejlíp hodí. Kontakt s příslušníky vlastního druhu naproti tomu JE jednou ze základních potřeb. Vezmi si, jak by se ti líbilo žít v báječném prostředí na samotce, kde tě kvalitně nakrmí a sem tam zkontroluje mlok."
Situaci bohužel nezměním, ale je potřeba o ní mluvit, jelikož dnešní doba v ČR pozbývá dostatek jezdeckých/hipologických autorit, které by učily mladší generace (rozuměj je jich jako šafránu).
Tímto tuhle diskuzi končím, co jsem chtěla sdělit, jsme již sdělila. Zatvrzelí, dělejte si a myslete, co chcete.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Promiňte kapičko, a co řešíte Vy? Zapojila jsem se do všeobecné diskuze, neobhajuji sebe, být mám tuto zkušenost, ale patrně blbě poukazuji na skutečnost, že se šmahem odsoudí něco, o c nevím, n základě všeobecných pravd. Máte pravdu. Kůň sám 23 hodin stojí na dvorku a čumí, když je sám. Kůň v komerčním boxovem ustájení, řekněme sporťák, dělá co? A soudí někdo, posílá KVS, zabavuje? Ted momentálně nevím, koho a co jsem odsuzovala, Steknik nebo pozitivkare, to je vcelku jedno, já jsem všeobecné dost odlišný člověk ve spolecensky nastavených poměrech.
Co řeším? Nevím, asi fakt mám jiné vnímání psaného textu nebo netuším. Mám dojem, že tu nikdo nezpochybňuje, že kůň odchovaný prasáckým způsobem na dvorečku leda se svojí matkou, jak třeba psala canka, je už tak zkažený od základu, že je to prostě asociál. Tady se řeší normální kůň. Z normálního odchovu, kterýho si někdo jen tak sobecky koupí do samoty. Neřeší se tu extrémy. Jenže někdo holt má potřebu se ozvat a tahat sem ty extrémy a ukazovat jak to skvěle funguje. Tak jo, ať si všichni zájemci o koně koupí, však co, že bude sám maximálně s kozou. Vždyť to na ifauně schválili, však je to přeci normální, protože Coudas a Canka psaly, že měly koně samotného a ten byl spoko. Co z toho, že to vlastně byl chudák zničený už od narození svým chovatelem...
Chápete to? Normální stav a extrém? Že to není ta samá situace? I ten sporťák 24/7 v boxe se většinou může aspoň očuchávat s koněm vedle. Ale vy si to stejně vztáhnete na sebe.
Tak třeba jste tu dost hustě jela do lenacie a do zlatky i v případech, kdy byly docela k věci jenom proto, že asi rudý hadr před očima a rýpala jste kvůli šikaně a co děláte teď? Úplně to samé jako výše zmiňované, protože teď na to kuří oko šlápl asi někdo vám.
(omlouvám se za takhle útočné příspěvky, ale už několik lidí se snažilo vysvětli, že se tu extrémy neřeší, jenže bez výsledku...)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
kapička
napsal(a):
Co řeším? Nevím, asi fakt mám jiné vnímání psaného textu nebo netuším. Mám dojem, že tu nikdo nezpochybňuje, že kůň odchovaný prasáckým způsobem na dvorečku leda se svojí matkou, jak třeba psala canka, je už tak zkažený od základu, že je to prostě asociál. Tady se řeší normální kůň. Z normálního odchovu, kterýho si někdo jen tak sobecky koupí do samoty. Neřeší se tu extrémy. Jenže někdo holt má potřebu se ozvat a tahat sem ty extrémy a ukazovat jak to skvěle funguje. Tak jo, ať si všichni zájemci o koně koupí, však co, že bude sám maximálně s kozou. Vždyť to na ifauně schválili, však je to přeci normální, protože Coudas a Canka psaly, že měly koně samotného a ten byl spoko. Co z toho, že to vlastně byl chudák zničený už od narození svým chovatelem...
Chápete to? Normální stav a extrém? Že to není ta samá situace? I ten sporťák 24/7 v boxe se většinou může aspoň očuchávat s koněm vedle. Ale vy si to stejně vztáhnete na sebe.
Tak třeba jste tu dost hustě jela do lenacie a do zlatky i v případech, kdy byly docela k věci jenom proto, že asi rudý hadr před očima a rýpala jste kvůli šikaně a co děláte teď? Úplně to samé jako výše zmiňované, protože teď na to kuří oko šlápl asi někdo vám.
(omlouvám se za takhle útočné příspěvky, ale už několik lidí se snažilo vysvětli, že se tu extrémy neřeší, jenže bez výsledku...)
Ja zas nějak nechápu, proč řešíte stále mně? Já se jen snažila poukázat na "extrém" v podobě hlaste na KVS, protože jezdíte kolem koníčka, který je sám. Já jsem pro, ať se zavedou pravidla, že dokud ten kůň nebude mít adekvátní podmínky, ať ho dotyčný nemá. Tím taky končím, já nevidím důvod, proc bych se měla nějak obhajovat. A Atlantidu a lenacii ohledně šikany komentovat taky nebudu, protože to nemá smysl.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Canka napsala to, jak to myslím, srozumitelně. Myslím, že jsem nikde nenapsala, že kun má být sam. Vadí mi napadání "jezdím kolem je to chudák, je to tyrani, hlaste to všichni hromadné na KVS".
Jednak jste si hezky smíchala dva příspěvky... Já psal o chudákovi smaotném koni, ne o KVS. A ano přijde mi opravdu hnusné a sobecké pořídit si malé hříbě do samoty, navíc když většinu času tráví na malé zahrádce (dnes už to tedy hříbě není už je z něj dospělí kůň). Ten kůň má totiž radost asi jen tehdy když se občas dostane na loučku za domem, kde se může pást, jinak vypadá stále stejně a to apaticky...
Na KVS too já hlásit nebudu, neb tohle KVS opravdu neřeší. Ovšem to neznamená, že to budu obhajovat. A ano jsou výjimky, kdy tak kůň funguje dobře protože je asociál, ale to jsou výjimky ne to co vyhovuje většině koní, což je společnost koňského kámoše.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
sovicka
napsal(a):
Jednak jste si hezky smíchala dva příspěvky... Já psal o chudákovi smaotném koni, ne o KVS. A ano přijde mi opravdu hnusné a sobecké pořídit si malé hříbě do samoty, navíc když většinu času tráví na malé zahrádce (dnes už to tedy hříbě není už je z něj dospělí kůň). Ten kůň má totiž radost asi jen tehdy když se občas dostane na loučku za domem, kde se může pást, jinak vypadá stále stejně a to apaticky...
Na KVS too já hlásit nebudu, neb tohle KVS opravdu neřeší. Ovšem to neznamená, že to budu obhajovat. A ano jsou výjimky, kdy tak kůň funguje dobře protože je asociál, ale to jsou výjimky ne to co vyhovuje většině koní, což je společnost koňského kámoše.
Ano, zamíchala jsem to vše dohromady. Nemyslela jsem tím konkrétně Vás.
sovicka
napsal(a):
Teda tam mám chyb, jak much, ach jo...
Tak KVS jsem do diskuze vložila já. Ochrana zdraví zvířat a péče o jejich pohodu - takhle se jmenuje pozice na KVS. Co jiného by tedy mělo být náplní jejich práce? Kterého jiného státního zaměstnance v tomto problému tedy oslovit?
Myslím, že je potřeba směrovat nespokojenost se současným stavem způsobů držení koní právě sem. A to vždy s konkrétními body na podezření čím je které zvíře týráno. Rozhodnout to totiž může jen a pouze tento úředník. (snaží se zabavování zvířat vyhnout, protože kdo a za co by se o ně pak staral) Stále si myslím, že týraná zvířata mají obrovskou smůlu že jsou pro své okolí neviditelná a často je to kvůli nějakým nedorozuměním která může návštěva z KVS komunikovat.
A co jsem s nimi měla do činění musím říci, že na černou plemenitbu vždy reagovali (pokuta a označení - nezabijí jen tak zdravého koně - také bych uvítala když by v případě černé plemenitby nařizovali jatka a pro zvířecí spotřebu, když to lze u skotu - celé populaci koní by to prospělo)
Prostě jakékoliv změny v chování KVS se dá dožadovat jen na základě nějakých oznámení a dokumentaci stavu a i toho jak stav vyhodnotila KVS.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
A zbytecny výjezd by mohl calovat udavatel, když by měl koule na to se podepsat. Tím nemyslím nikoho konkrétně.
Já si dovolím trochu nesouhlasit s tou černou plemenitbou - třeba u teplokrevných hřebců je uchovnění extrémně náročný proces jak finančně, tak jezdecky. Tam pak chápu, že jsou lidi, kteří mají doma pěkného, souměrného hřebce s dobrým charakterem, ale rozhodně ho sami nedokážou dostat výš než do "L", tak to k licentaci nestačí. Zároveň mají třeba pár svých klisen, a občas odchovají hříbě, jako budoucího provozáka/ do menšího sportu, jako všechny koně, které vlastní. Nabídka hřebců v teplokrevném chovu má dobré sportovní předpoklady, ale o charakteru se jen tak nedozvíte (mimo informací jedna paní povídala, a to ještě musíte mít známé, co hřebce znají), a ani ten korektní exteriér fakt není samozřejmost. Pak neberu jako nikterak strašné, že si prostě pustí svého nelicentovaného hřebce na své kobyly, a mají přesně to, co chtějí - charakterní, hezké zvíře do nižší úrovně sportu a jako provozáka, jen holt nemá původ. Takový kůň chov koní v ČR vážně nezkazí.
Na druhé straně je protipól hřebců amerických plemen nebo třeba i welshů, kde na uchovnění nemusí ten kůň v podstatě na sobě nikdy mít sedlo. A takový hřebec pak poskáče nějakou kobylu nekorektního exteriéru, se zdravotními a charakterovými vadami, která už nic než na chov není vhodná (to je častý předpoklad pro chovnou klisnu - není na ježdění), jenom proto, že třeba bude hříbě hezky zbarvené nebo je hřebec blízko a hříbě navíc dostane papíry se zapsaným otcem.
Příklad jedna má být pokutován, příklad dvě je správně. Za mě to ale tak není - podle mě by se nějaká nesmyslná buzerace s licentací měla zrušit, nebo zachovat v rámci nějaké plemenné knihy, ale člověk by si měl mít možnost si pro své použití normálně připustit svým hřebcem, a být na chovateli, co si pro svou klisnu vybere. Protože na jednu stranu znám opravdu dobré a kvalitně odchované koně, kde se ale holt připouští bez licence, a inzerce je plná naprosto tragických "legálních" kříženců se zapsaným otcem, kde je ale odchov katastrofa a jakýkoli chovný cíl neexistuje, prostě se 2 koně sprskli dohromady, vady nevady.
Slon Indický má naprostou pravdu. Moje chyba, že já za plemenitbu považuji jen řádně licencované hřebce - ne ameriky, nash, barok atd. Beru zpět usmrcování koní z černé plemenitby - myslela jsem to jako varování aby se s tím přestalo. U poníků je to v Jeseníkách stále velmi běžné (namnožit, neoznačovat, nechtěné do guláše)
Je to o smysluplném nastavení podmínek pro všechny. Od toho jsou přeci i bodová ohodnocení hřebců - výkon, charakter. Pak má majitel klisny snadnější výběr (ale to by se vlivní museli více snažit a ne jen tlačit kupředu to svoje - viz CT, ST, CZ). A klidně by mohl mít licenci pony hřebec s původem jen na základě charakterových zkoušek a testu na geneticky předávané poruchy + vyšší level na sport (to už pro chovatele se sportovními cíli). Prostě udržovatel plemene, nebo jiný jako zlepšovatel.

Pokud má někdo doma hezkého soumerneho korektniho dobře najezdene ho hřebce, není takový problém ho uchovnit. Pokud nevím jak na to, oslovím trenéry, pokud kůň fakt stojí za to, někdo se rád blyskne přípravou nadějného kone.
Tenhle případ se totiž děje v minimálním procentu případů, většinou má prostě někdo hřebce a kdejaký jouda k němu pustí kdejakou kobylu, protože 1. Je to zadarmo nebo za flašku slivovice, 2. Kobyla nemusí být chovná, mít zkoušky, být plemeno, cokoliv. Takže pak vznikají všelijaké ty paskvily na spalkach, s nepravidelným postojem, měkkým hřbetem, spenkama, geneticky podmíněnýma nemocema apod. A proto by se mělo chovat na chovných koních.
Spíš je chyba, že některé plemenné knihy jsou otevřené prakticky čemukoliv (už zmíněný wpbr, welsh X cokoliv, nebo CSP, který je prostě sportovní poník), potom bohužel není divu, že se pouští všechno na vše, chovné ne chovné.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A zbytecny výjezd by mohl calovat udavatel, když by měl koule na to se podepsat. Tím nemyslím nikoho konkrétně.
CO je zbytečný výjezd?
Pokud se někdo domnívá, že je zvířeti ubližováno a někam to nahlásí, já to nepovažuji za bonzování a výjezd za zbytečný.
Raději nějaká kontrola s negativním výsledkem, než žádný výjezd k opravdu týranému zvířeti.
Navíc má KVS povinnost kontrolovat.
Něco úplně jiného je, když někdo zavolá sanitku k neexistujícímu pacientovi. Tam bych volajícímu dala flastr,že by zčernal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
CO je zbytečný výjezd?
Pokud se někdo domnívá, že je zvířeti ubližováno a někam to nahlásí, já to nepovažuji za bonzování a výjezd za zbytečný.
Raději nějaká kontrola s negativním výsledkem, než žádný výjezd k opravdu týranému zvířeti.
Navíc má KVS povinnost kontrolovat.
Něco úplně jiného je, když někdo zavolá sanitku k neexistujícímu pacientovi. Tam bych volajícímu dala flastr,že by zčernal.
Kupříkladu nepřející soused. Protože když rozumný člověk vidí, že je něco špatně, většinou jedná, a většinou se podepíše, i když také může mít strach, třeba také chovatel. Když mám jen na něco jiný názor, není důvod k výjezdu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kupříkladu nepřející soused. Protože když rozumný člověk vidí, že je něco špatně, většinou jedná, a většinou se podepíše, i když také může mít strach, třeba také chovatel. Když mám jen na něco jiný názor, není důvod k výjezdu.
Fajn. Nepřejícího souseda jako důvod zbytečného výjezdu beru. Ovšem pracovník KVS přijede, koukne a řekne vše ok. Dobrý majitel s kontrolou přece nemá problém, má vše v pořádku. Soused bude za blbce.
Já jsem udání posílala,podepsané. Ovšem vzhledem k tomu, že to opravdu byl soused, jsem požádala o diskrétnost.
Kontrola byla,pokuta byla. Náprava taky i když dočasná.
Jsem ráda, že jsem tu kontrolu poslala.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hele k nám dojela policie na rychlou kontrolu, že v ohradě leží chcíplý kůň a další trpí bez vody - kobyla jenom hluboce spala na prostředku ohrady a vanu s vodou nebylo vidět od silnice. Nijak nás neubylo, naopak je to vtipná historka k lepšímu a jedna policistka se občas dojde povozit. Stejně tak jsme rádi když nám děcka chodí bouchat na vrata, že utekl kůň - ve skutečnosti jen byla kobyla v rámci odstavu ven z ohrady za páskou na trávě. Prostě jsem ráda za všímavé lidi co jim není všechno jedno.
Na druhou stranu jsou i mstivý sousedé, to je fakt. Znám i pár lidí z KVS z různých krajů a říkají, že takové oznámení jde poznat (paradoxně jsou za něj rádi, mají snadnou čárku a vykázanou činnost). Každý kdo chce vědět jak šetření dopadlo se podepíše a požádá o zprávu z kontroly. I z toho je poznat jak moc to bere vážně...
sisi58
napsal(a):
Fajn. Nepřejícího souseda jako důvod zbytečného výjezdu beru. Ovšem pracovník KVS přijede, koukne a řekne vše ok. Dobrý majitel s kontrolou přece nemá problém, má vše v pořádku. Soused bude za blbce.
Já jsem udání posílala,podepsané. Ovšem vzhledem k tomu, že to opravdu byl soused, jsem požádala o diskrétnost.
Kontrola byla,pokuta byla. Náprava taky i když dočasná.
Jsem ráda, že jsem tu kontrolu poslala.
Netřeba se bát opakovaně KVS upozornit, že např. po roce už je zase chovatel nedbalý...Mají tam statistiku, vědí ke komu jedou pokolikáté (pokud nezmění číslo chovu přepisem na někoho jiného - specialisté jsou v tomto kolotočáři a jejich zimoviště)
To jak se zvířatům uleví, za tu trochu psaní stojí. Byť jsou změny i jen dočasné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Hele k nám dojela policie na rychlou kontrolu, že v ohradě leží chcíplý kůň a další trpí bez vody - kobyla jenom hluboce spala na prostředku ohrady a vanu s vodou nebylo vidět od silnice. Nijak nás neubylo, naopak je to vtipná historka k lepšímu a jedna policistka se občas dojde povozit. Stejně tak jsme rádi když nám děcka chodí bouchat na vrata, že utekl kůň - ve skutečnosti jen byla kobyla v rámci odstavu ven z ohrady za páskou na trávě. Prostě jsem ráda za všímavé lidi co jim není všechno jedno.
Na druhou stranu jsou i mstivý sousedé, to je fakt. Znám i pár lidí z KVS z různých krajů a říkají, že takové oznámení jde poznat (paradoxně jsou za něj rádi, mají snadnou čárku a vykázanou činnost). Každý kdo chce vědět jak šetření dopadlo se podepíše a požádá o zprávu z kontroly. I z toho je poznat jak moc to bere vážně...
Vy to vitate, některým to holt tak vtipný nepřijde.
neverend

XXX.XXX.213.247
Družba je prostě povinná a hotovo.😁 I pro koně a bez vijímky.😁 Taky jsem viděl koně co se s ostatními nijak nedružil a i na pastvě byl ochoten jít raději za člověkem než za koněm,ale tak nikde o tom nepíšou čili to tak nesmí být a basta.🙂
kapička
napsal(a):
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy to vitate, některým to holt tak vtipný nepřijde.
Jasně že v tu chvíli to obtěžuje. ALE je potřeba se na to podívat z té druhé strany - že se někdo zajímá, nebýt jenom naštvaná že mě to ruší od mojí práce...
Stížnost je dárek, dává možnost zlepšit se. (v naší společnosti se to tak nebere, většina lidí reaguje okamžitě obranou zažitého, nebo ještě lépe útokem, byť nesmyslným.
neverend
napsal(a):
Družba je prostě povinná a hotovo.😁 I pro koně a bez vijímky.😁 Taky jsem viděl koně co se s ostatními nijak nedružil a i na pastvě byl ochoten jít raději za člověkem než za koněm,ale tak nikde o tom nepíšou čili to tak nesmí být a basta.🙂
To jsi tomu dal korunu... Porovnávat koně drženého o samotě s koněm odcházejícím od stáda za člověkem je míchání jablek s hruškama (vlastně typické pro lidi co rozeznají ovoce od obilnin).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Jasně že v tu chvíli to obtěžuje. ALE je potřeba se na to podívat z té druhé strany - že se někdo zajímá, nebýt jenom naštvaná že mě to ruší od mojí práce...
Stížnost je dárek, dává možnost zlepšit se. (v naší společnosti se to tak nebere, většina lidí reaguje okamžitě obranou zažitého, nebo ještě lépe útokem, byť nesmyslným.
Samozřejmě, když Vás bude naplňovat kontrolovat a být kontrolován okolím, je to Vaše věc. Já nemám tuto potřebu, kontrolovat, poučovat, a být kontrolován, ze své podstaty, nemám tuto povahou, tak ne že mne to obtěžuje při práci, prostě mi to vadí. A ani zpětně mi to nepřijde úsměvné, když se slečna či paní dožaduje vzbuzení hříběte, protože ona už je několik let u koní a nikdy takhle hříbě spát neviděla. A když pak padne celé stádo, jee to je nemožné! Stejně tak jako kůň je divoky, zlý, slepý, protože má přes oči nějakou černou věc. A vůbec nejlepší na tom všem je, že za vámi, jako osobou zodpovědnou nepřijde nikdo, vše se řeší přes někoho, takže ani erudovane vysvětlit nelze. Kontroly z KVS ani jiných institucí mi nevadí, plne se jim věnuji a zodpovědně odpovídám na otázky a ukazuji, i co není potřeba.

Pipilota
napsal(a):
Tohle řekni lidem, kterým nenávistní sousedé posílají jednu kontrolu za druhou.....že je to vlastně dárek

Mě se to konkrétně naštěstí netýká, ale kamarádky ano. Sousedům vadí každé kokrhání kohouta (sousedi jsou přistěhovalci z města). Hned vedle plotu, který sousedí s maštalí si sousedi postavili pergolu a nadávají na zápach a mouchy....I pokud máte vše v souladu s vet. předpisy tak vás postupně ty kontroly prostě začnou otravovat....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
To máte asi tak jako si měšťáci koupi dům na vesnici, protože chtějí být na vesnici, ale pak se jim nelíbí, že smrdí prasecak, který tam je už od předrevoluce, a zacnou "jednat".... Trocha tolerance by občas neuškodila...
Chápu, také mi kolem domu vyrostl satelit (a koně jsou najednou nebezpeční jako tygr)
Jenže z druhé strany KVS není až tak hrozná a dá se její kontrola použít na zavření h u b y - prostě se mají dívat kam se stěhují... Jenže to je poblém se sousedskými vztahy. A KVS dává zprávu o kontrole i na obecní úřad - dává to prostor k dalším jednáním - např. článek v místním plátku o tom jak jsou koně fajn a jaké mají zdravotní přínosy i to se na ně jen dívat atd...
neverend

XXX.XXX.213.247
Podle mě má couďas pravdu a celkem velká část těch "naplavenin" z města by vlastně měla zůstat ve městě a na vesnici se občas ukázat spíš na výlet.Na vesnici totiž štěká pes a kráva bučí i takový prasečák holt občas nevoní..Plný FB potřeby návratu k přírodě a pak jsou vykulený z koňského hnoje.😁 Zřejmé následky degenerace městkým prostředím izolovaným od styku s přírodou.Naštěstí ve svém okolí takové lidi nemám a koně se nám částečně pasou mezi novostavbami.🙂 Čili určitě ne všichni z města na vesnici nepatří.Je to o lidech zkrátka a i o dohodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Chápu, také mi kolem domu vyrostl satelit (a koně jsou najednou nebezpeční jako tygr)
Jenže z druhé strany KVS není až tak hrozná a dá se její kontrola použít na zavření h u b y - prostě se mají dívat kam se stěhují... Jenže to je poblém se sousedskými vztahy. A KVS dává zprávu o kontrole i na obecní úřad - dává to prostor k dalším jednáním - např. článek v místním plátku o tom jak jsou koně fajn a jaké mají zdravotní přínosy i to se na ně jen dívat atd...
🙂 nebudu tady vypisovat celou anabázi, protože budu opět jen ubrčená a ublížená, ale jo. Máte pravdu. Půjdu za těmi sousedy, co mne před 4 lety vyhostili i s koněma z vlastní pastviny, protože oni proste za svým domem koně nechtějí, nechtějí a nechtějí a letos mi dokonce oznámili, že těch 7 koní tam opravdu mít nebudu, že úředně povolenou stavbu zbourám, a že přístupovou cestu zahradi závorou. Protože tam ty koně prostě nebudou, nebudou a nebudou. A budu jim popisovat, o co vlastně přicházejí, že je to vlastně zdravý ty koně, a jak je to bezva je mít. A už vidím místní plátek, a zvláště pak místní občany, jak si s radostí a přejícnosti čtou, jak je to vlastně krásný, že na obyčejný vesnici máme obycejnou vesnici se vším všudy. Myslete si o mně co chcete, ale tady to takto prostě nefunguje. A opravdu se snažíme ze všech sil, aby bylo vše jak má, i kdyz ostatní "nemusí", právě pro ty případy, že se někomu zamane a něco bude potřebovat najít. A ono se najde, protože ať se snažíte sebevíc, skleróza, věk, unavenost, a to, že každýmu se líbí něco jiného, se proste stane a prásk.
Couďas snažím se to chápat. Jenže lidi jsou různí. S hňupem je domluva velmi těžká. Taky mi zakazoval soused ob barák koně na půl dne v zahradě - stížnosti, právník atd. Rovnal mě už jenom když šel okolo. Tak jsem se rozhodla založit si kompost zrovna na konci zahrady u jeho domu - základem byly dvě vlečky hnoje od koní. Pak teprve pochopil, že já mu problémy nedělám. Jeho ženě jsem vysvětlila, že když bude klid, kompost bude tam co dřív. Od té doby se jen slušně zdraví a dokonce s úsměvem. Některým lidem je prostě potřeba nastavit hranice trochu rázněji, jinak si zkouší urvat z cizího...
Potíže se závorami byly také. To zase když si zkrachovalý statek s pozemky koupil Rakušan a nechtěl respektovat, že polní cesty zakreslené v katastru musí nechat pro veřejnost průchozí.
(je to smutné, ale pořád platí, že silnější pes mr..) Jako v klidu, jenže i uřvaný soused musí pochopit, že problém je v jeho chování, ne v okolí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Také si ale musíte vybrat, jestli vám stojí za to živí a zdraví koně, nebo dokazování si kdo je víc 🙂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také si ale musíte vybrat, jestli vám stojí za to živí a zdraví koně, nebo dokazování si kdo je víc 🙂
To je o odhadnutí soupeře. Tento je tak hrdý na Bc. a katolictví, že by to neudělal. To zas přímo soused co jezdí na malém náklaďáku se nerozpakoval děckám zastřelit kocoura (prostě tak jako pro mysliveckou zábavu) - ten plivnout směrem ke koním, tak je mám na opačné straně dědiny. Zas se už nějaké roky známe, dá se odhadnout jak kdo zareaguje. Jak říkám v klidu, slušně, ale na hlavu si nadělat nenechat. (fakt je, že nejhorší protivník je blb, ten nemá žádné zábrany, tomu se jedině vyhnout)
Pipilota
napsal(a):
Couďas snažím se to chápat. Jenže lidi jsou různí. S hňupem je domluva velmi těžká. Taky mi zakazoval soused ob barák koně na půl dne v zahradě - stížnosti, právník atd. Rovnal mě už jenom když šel okolo. Tak jsem se rozhodla založit si kompost zrovna na konci zahrady u jeho domu - základem byly dvě vlečky hnoje od koní. Pak teprve pochopil, že já mu problémy nedělám. Jeho ženě jsem vysvětlila, že když bude klid, kompost bude tam co dřív. Od té doby se jen slušně zdraví a dokonce s úsměvem. Některým lidem je prostě potřeba nastavit hranice trochu rázněji, jinak si zkouší urvat z cizího...
Potíže se závorami byly také. To zase když si zkrachovalý statek s pozemky koupil Rakušan a nechtěl respektovat, že polní cesty zakreslené v katastru musí nechat pro veřejnost průchozí.
(je to smutné, ale pořád platí, že silnější pes mr..) Jako v klidu, jenže i uřvaný soused musí pochopit, že problém je v jeho chování, ne v okolí...
Na divokém severozápadě byste s nějakými takovými praktikami rozhodně neuspěla
Vaše pojetí osvěty, typu slušnost ,vlídnost a vysvětlování ,to je tady projev slabosti .Ten se tresce a potáhnete do háje .
A poslední co byste snad na svých pozemcích a ve svých stavbách mohla mít, jsou koně
Vy máte ,jestli jsem dobře vyčetla,dva poníky někde v nájmu.
Takže jste spíš na pozici toho kritika,dopisovatele úřadům ,nechci úplně říci udavače.Prostě si když na vaší zahrádku plácnete kompost jako provokaci,vaši koně tím neutrpí.
Ale když chcete někde regulérně ,se všemi náležitostmi ,hospodařit a je to problém?
Proč ? Prostě proto,že tam nikdy nikdo nic takového nedělal a neměl.
Když ještě všechno bylo všech,tak v obci byla volná na jalovice,vazná na mléko,drůbežárna a teletník .Jo a původně ještě prasečák,jenže když jim prasata v šedesátkách vychcípala na mor,tak tam dali ty jalovice
No, a najednou přitáhnou ničí nepříbuzní z města,navrch s koňmi .Nevídáno protože od dosídlení v roce 1947 se v této obci akorát rodilo,a maximálně přivdávalo či přižeňovalo .Vše zaštiťoval otec ,státní statek a matka ,komunistická strana
Po revoluci přestalo fungovat úplně všechno.Když jsme tam kupovali pozemky a dům,byli jsme 16tý a 17tý obyvatel
Nejdříve vše OK ,ty zdravíš,jste taková slušná rodina ,výměna pekáčů plných za prázdné,recepty,přivez mi tohle ,odvez tamto,malého ti pohlídáme ,idylka
Jenže přibývalo koní ,pak krávy ,no děs a hrůza ti zbohatlíci už neví co
Šli po nás ,natvrdo.Nejdřív posílali starostu ,pak všechny komise ,prostě jen proto,že soukromé koně ,natož pozemky, nikdo mít nemááááá
Žádné jiné důvody tam nebyly
Jenže my jsme všemi šetřeními úřadů a komisemi prošli,bez ztráty kytičky.Takže jsme se stali něčím ještě divnějším a podezřelejším,jo mafiáni,než do té doby.A bojí se ,omezenci ,a to je dobře
Jediné,co mě drželo v mezích úřadů,nikoli přímého fyzického násilí,byl strach o moje zvířata
Veterinářka z komise mi řekla,že cca 80procent udání je zcela zbytečných a řeší se mezilidské vztahy.Přičemž o zvířata v tomhle skutečně nikomu neběží
Shodly jsme se ,že by brala zřetel jen na udání podepsaná.Po šetření by dotyčný stěžovatel dostal vyrozumění.A pokud by se žádné závady neprokázaly,pěkně by mu přišla i faktura.Aby poplatil zbytečný výjezd
Potom by možná lidé upozorňovali na skutečné týrání a opravdovou bídu zvířat a nehonili si svá ega .
K tématu kůň s daňkem ,či osamělý kůň už tu bylo řečeno dost
Za mě ,dřív bylo hodně koní samotných a taky fungovali .Teď se bere ohled na welfare,tak je lepší,když je jich víc .
Ovšem jestli bylo líp samotnému Ferdovi,co se svým pánem celé dny tahal uhlí ,na noc nakrmen a vyvíchován padl na nastlaný štont .V neděli s pryčkou rodinku do kostela a od pondělka zas na uhlí?
Nebo dneska dvěma či třem ,co stojí celé dny na plácku ,s deseti deky sena v síti a paninka s novou barevnou sadou přijde občas udělat selfie ?
Nevím
Koně to co píšete je prostě dosídlování pohraničí. Vím, mám Jeseníky za zády. Velmi obdivuji ty co si troufnou. Já bych to nezvládla. (už jen alkoholismus v té oblasti a ať si kdo chce co chce říká, ta mentalita většiny lidí tam žijících - já jen na výlet a domů)
Vzděláním jsem zemědělec, v mládí jsem v tom i pracovala. Nic jsem ale nedědila a vydělat si na traktor a i na nějaké pozemky se mi nepovedlo, jen dům se zahradou (být v kanclu je pro mě prostě snazší, nemám plné zdraví). Opravdu mám velký obdiv k lidem kteří hospodaří (bez babiše) a znám jich dost co to dělají i jen v malinkém jako vedlejšák.
Pohraničí se prostě nedá porovnávat s tím jak si žijeme ve vnitrozemí. (natož satelit u města)
Já jsem si koně vždycky půjčovala a dál si půjčuji. Poníka jsem pořídila pro dceru a už přímo do stáje za starý odešlý kus, to samé s narozením druhého poncla. Já nesnáším dvorečkové držení poníků, tak to sama nedělám. A mám to ve vsi - klidně si za nimi dojdu kdykoli. A když beru na pastvu tak taky často všechny 4 (tedy i velké). Když dojde na konflikt kvůli koním obracejí se na mě, protože mě s těmi koňmi vidí a hlavně já jsem místní. Majitelka hospodářství je ve vsi s koňmi teprve 16 let (to je zas podivnost Hané, kdo se ve vsi nenarodil je nadosmrti jen příchozí)
Prostě spory jsou o odhadnutí toho druhého. V prostředí pohraničí bych jejich řešení nejspíš vůbec nedávala, protože prostě to smýšlení lidí je mimo moje. Tam se jde prostě na krev a zákony jsou poslední na co kdo myslí...
Taky je velice zvláštní jak většina lidí v pohraničí vzývá časy komunismu, když právě ten jim tam nadělal tak příšerně do gatí. Jo když si vzpomenu na časy státních lesů a ten všudypřítomný alkoholismus... Brr. No jenže většina lidí v tom tak jaksi jela a teď se nechytají, když v práci jde o výkon, ne jen o přítomnost. TO už pardon za OT
Prostě hospodařící v Sudetech mají můj velký obdiv.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pravdu máte v jednom, lidi tady jsou divní, a že 17 let jsem si prostě se svou severomoravskou povahou moc nezvykla. Alkoholismus nevím, s tím jsem se nesetkala, spíš všeobecné v bývalé práci, ne konkrétně na toto místo. Ale každej vnímá jinak, a každej jsme nějakej. Přes internet se to těžko pozná.
Pipilota
napsal(a):
Koně to co píšete je prostě dosídlování pohraničí. Vím, mám Jeseníky za zády. Velmi obdivuji ty co si troufnou. Já bych to nezvládla. (už jen alkoholismus v té oblasti a ať si kdo chce co chce říká, ta mentalita většiny lidí tam žijících - já jen na výlet a domů)
Vzděláním jsem zemědělec, v mládí jsem v tom i pracovala. Nic jsem ale nedědila a vydělat si na traktor a i na nějaké pozemky se mi nepovedlo, jen dům se zahradou (být v kanclu je pro mě prostě snazší, nemám plné zdraví). Opravdu mám velký obdiv k lidem kteří hospodaří (bez babiše) a znám jich dost co to dělají i jen v malinkém jako vedlejšák.
Pohraničí se prostě nedá porovnávat s tím jak si žijeme ve vnitrozemí. (natož satelit u města)
Já jsem si koně vždycky půjčovala a dál si půjčuji. Poníka jsem pořídila pro dceru a už přímo do stáje za starý odešlý kus, to samé s narozením druhého poncla. Já nesnáším dvorečkové držení poníků, tak to sama nedělám. A mám to ve vsi - klidně si za nimi dojdu kdykoli. A když beru na pastvu tak taky často všechny 4 (tedy i velké). Když dojde na konflikt kvůli koním obracejí se na mě, protože mě s těmi koňmi vidí a hlavně já jsem místní. Majitelka hospodářství je ve vsi s koňmi teprve 16 let (to je zas podivnost Hané, kdo se ve vsi nenarodil je nadosmrti jen příchozí)
Prostě spory jsou o odhadnutí toho druhého. V prostředí pohraničí bych jejich řešení nejspíš vůbec nedávala, protože prostě to smýšlení lidí je mimo moje. Tam se jde prostě na krev a zákony jsou poslední na co kdo myslí...
Taky je velice zvláštní jak většina lidí v pohraničí vzývá časy komunismu, když právě ten jim tam nadělal tak příšerně do gatí. Jo když si vzpomenu na časy státních lesů a ten všudypřítomný alkoholismus... Brr. No jenže většina lidí v tom tak jaksi jela a teď se nechytají, když v práci jde o výkon, ne jen o přítomnost. TO už pardon za OT
Prostě hospodařící v Sudetech mají můj velký obdiv.
Komunismus tyhle případy naopak udržoval
Podle jejich vyprávění ,když nás ještě oťukávali mi vyplynulo ,že byly zcela spokojení.
Jejich jistota byl statek.A samozřejmě strana a vláda
Práce za barákem, nebo maximálně přes náves .Když je vedúcí chtěl jinde,dojel gázikem .
Děti jezdily do školy statkovým autobusem.Byly tu zdravotní střediska i jednoty ,kam ten autobus taky zajížděl.Statek dělal pro své zaměstnance a jejich rodiny zájezdy,žranice na MDŽ a jiné příležitosti atd atd
Všichni měli býka nebo prase ,protože od statku si nabrali krmení .Statek měl stavební četu,která disponovala věcmi na opravu baráků.Naftu,nářadí ...
Dosídlenci ze třech vesnic z jižních Čech a jejich děti ,povětšinou už z příbuzenské plemenitby prostě zapadli do rytmu a žili
Jenže jak jim tohle padlo ,konečná
Což je ale v mých očích ,nijak neomlouvá ,aby dělali,to co dělali
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Aneb jak se při sobote dostaneme od koně zavřeného na dvorku až po chválu komunismu 😆
Já si uvědomuji jaké výhody ti lidé za komára měli. Taky vím jak moc se jim po nich stýská (celé léto jsem dělala pro průzkum veřejného mínění po vesničkách Jesenicka). Chápu, že jsou naštvaní, že stát na ně bobek - to je fakt (doprava, škola, lékař). Jenže na celou vesnici se snaží 1 až 3 lidé. Zbytek jen remcá. Potraviny má Větnamec a další aktivní bývá většinou zemědělec. Dědina do které nejede vlak, nebo nemá sjezdovečku je opravdu smutný pohled. Často si nedrží už ani ty slepice...
A vlastně to s tématem souvisí. Lidé co se jim po komárech stýská byli celý život přesvědčováni o vnějším nepříteli. Každý šikovnější co se zmůže je ten nepřítel. Nikoho z nich nenapadá něco jako že oni tou dobou mudrovali v hospodě. Nebo že by snad byli obyčejně líní, neochotní komunikovat a starat se, vzdělávat se ... A když si pak ušetří na koně, tak jim kdosi bude říkat, že koně mají být chováni ve více kusech... a že pořizovací cena je vlastně ta nejmenší položka z vydání která na něj při vlastnictví koně čekají...
To prostě všichni co mají více koní musí být ze sorty lidí "vnější nepřítel lidu". (celý život jim to tak přece říkali) A teď sami vidí, že jim kdosi chce říkat, že nemají koně mít, pokud ho nebudou chovat ve stádě...

Pipilota
napsal(a):
A vlastně to s tématem souvisí. Lidé co se jim po komárech stýská byli celý život přesvědčováni o vnějším nepříteli. Každý šikovnější co se zmůže je ten nepřítel. Nikoho z nich nenapadá něco jako že oni tou dobou mudrovali v hospodě. Nebo že by snad byli obyčejně líní, neochotní komunikovat a starat se, vzdělávat se ... A když si pak ušetří na koně, tak jim kdosi bude říkat, že koně mají být chováni ve více kusech... a že pořizovací cena je vlastně ta nejmenší položka z vydání která na něj při vlastnictví koně čekají...
To prostě všichni co mají více koní musí být ze sorty lidí "vnější nepřítel lidu". (celý život jim to tak přece říkali) A teď sami vidí, že jim kdosi chce říkat, že nemají koně mít, pokud ho nebudou chovat ve stádě...
Co tím teda básník chtěl říct?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Co tím teda básník chtěl říct?
Že ten, kdo něco vytvořil je třídní nepřítel 🙂
neverend

XXX.XXX.213.247
Komunismus tu nikdy nebyl a asi ani nebude.🙂 Teď máme hybrid mezi socíkem a kapitalismem.A tedy práskačů bych řekl že máme dnes daleko víc než dřív.😁 To není totiž dobou,ale výchvou.🙂
Pro lenacii. Ostatním se omlouvám za off-topic, ale tohle nejde nesdílet - je to z doktorské stránky. :)
Dotaz
napsal(a):
Pro lenacii. Ostatním se omlouvám za off-topic, ale tohle nejde nesdílet - je to z doktorské stránky. :)
tak to je milionový :D to je ještě lepší než můj co používám
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
A může za to couďas s cankou, protože na ifaune psaly, že kůň může být sám. Chyba 1, že si koně může koupit každej.... Kdo chce, chyba 2 nezajisteni podmínek. Ale to se motame stále kolem dokola jednoho a jediného. Kdyby dívčina situaci ukocirovala, nemusela druhá holčina nyní brečet na fb.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A může za to couďas s cankou, protože na ifaune psaly, že kůň může být sám. Chyba 1, že si koně může koupit každej.... Kdo chce, chyba 2 nezajisteni podmínek. Ale to se motame stále kolem dokola jednoho a jediného. Kdyby dívčina situaci ukocirovala, nemusela druhá holčina nyní brečet na fb.
Dobře,že to řeší. Chvála jí. Snad se najde někdo znalý, kdo dobře poradí.
Jsou lidé, co neřeší a zvířata pak trpí. Jakákoliv zvířata.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Dobře,že to řeší. Chvála jí. Snad se najde někdo znalý, kdo dobře poradí.
Jsou lidé, co neřeší a zvířata pak trpí. Jakákoliv zvířata.
Proč to tedy netěšila "před tím"? Prevence? Proč se stále řeší následky?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč to tedy netěšila "před tím"? Prevence? Proč se stále řeší následky?
Naivita? Neznalost? Nadšení bez informací?
Děvče nevědělo, do čeho jde. Co si ale budeme povídat, většina dospělých taktéž neví, co to které zvíře potřebuje. A návody se nečtou.
Navíc se klidně může stát, že se i poptají,ale narazí na "odborníka", který má většinou velmi jednoduchý návod. Že je špatný, se zjistí pozdě.
Já jsem taky, v dobré víře, dělala v začátcích držení koně, chyby. Jen jsem se snažila, se z nich poučit.
lenacia
napsal(a):
Ale ad kůň sám doma, tohle teď běží FB
Zas zbytečné rozviřování emocí
Tohle jsou situace,které by si normálně měly mezi sebou ústně a osobně vyřídit ty dvě zúčastněné ženy
Nikdo z těch,kdo popis od té jedné tady čte,pravděpodobně není osobně znalý situace.Nikdo neviděl,nezažil
Za mě .Proč si vzít na krk cizího koníka,kterého vlastní osoba,s kterou se hned zpočátku nedomluvím a není ochotná platit?
Do kterého já investuji a není a nebude můj ?
Raděj si koupím svého
Nebo,jsem li aktivní a chci se starat a cálovat,vezmu si tedy opravdu koně,který bude můj,na mě napsán .Takových by bylo ....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Naivita? Neznalost? Nadšení bez informací?
Děvče nevědělo, do čeho jde. Co si ale budeme povídat, většina dospělých taktéž neví, co to které zvíře potřebuje. A návody se nečtou.
Navíc se klidně může stát, že se i poptají,ale narazí na "odborníka", který má většinou velmi jednoduchý návod. Že je špatný, se zjistí pozdě.
Já jsem taky, v dobré víře, dělala v začátcích držení koně, chyby. Jen jsem se snažila, se z nich poučit.
Ale dle popisu slečna patrně věděla, že si druhá slečna kupuje koně do samoty? A teď bude zachraňovat? To je přesně ta dnešní doba, frk s tím na internet, litujte mne, radte, ale co bylo před, po a mezi nikdo neví, a každej má svůj subjektivní pohled, každej to vidí nejlíp. A hlavně, ten co hříbě prodával mohl úplně lehce říct, že do samoty ho prostě nedá, že to je špatně. Jenže tady se zas radí "chod dva roky ke koním...." A každej si hned myslí, že po dvou letech ví vše.
koně
napsal(a):
Zas zbytečné rozviřování emocí
Tohle jsou situace,které by si normálně měly mezi sebou ústně a osobně vyřídit ty dvě zúčastněné ženy
Nikdo z těch,kdo popis od té jedné tady čte,pravděpodobně není osobně znalý situace.Nikdo neviděl,nezažil
Za mě .Proč si vzít na krk cizího koníka,kterého vlastní osoba,s kterou se hned zpočátku nedomluvím a není ochotná platit?
Do kterého já investuji a není a nebude můj ?
Raděj si koupím svého
Nebo,jsem li aktivní a chci se starat a cálovat,vezmu si tedy opravdu koně,který bude můj,na mě napsán .Takových by bylo ....
No já to zveřejnila s tím jak se začal daný koník chovat na samotě s jinými zvířaty... Nechtěla sem aby se tu řešila paní a její problémy.
lenacia
napsal(a):
No já to zveřejnila s tím jak se začal daný koník chovat na samotě s jinými zvířaty... Nechtěla sem aby se tu řešila paní a její problémy.
Aha , to mě nenapadlo
Že sám a nevyřáděný mladý kůň může být kromě jiného i hodně agresivní?A to na cokoli ?Navíc hřebeček.
Tak to jsem myslela,že je všeobecně známá věc i bez dalšího zveřejňování.
Paní a její problémy stejně nikdo nevyřeší
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jeden příklad, další příklad, osmdesátý příklad, dobereme se k jakési statistice a poměru. Pomer zajisté bude takový, že koni, kterým samota nevyhovuje bude více než těch, kteří to nějak zvládají, z důvodu toho, že etologicky je kůň stadove zvíře. Ale dva koně taky není stádo.
Ano přesně tak to je právě ono. Více koním to vyhovovat nebude. A stejně tak bude statisticky víc lidí neznalých čehokoliv co si takhle pořídí koně na dvorek a ideálně hříbě, ať si zvykne, protože my bychom asi vyloženě koně do samoty nechtěli když víme že většinou nestačí právě ani ti koně dva. A ani tři ne
Chystám se ustájit svoji 19letou welsh pony kobylku konečně u nás.
Léta jsem za ní musela někam a teď hodně daleko a jenom 1x týdně..Mám ji od 4 let, je ve skvělé formě - (jednou měla schvácená kopyta a proto na seně). Jinak zdravá, žravá, rychlá, chytrá a pastevně ustájená.
Máme opravdu hezký vztah a povahu má taky OK - byla sice ve stádě, 4 ale stranou nebo max. s jednou ponicí a tedˇje taky s mrňousem .Nenechá si líbit útisk, ale vozí děti, nemá žádné zlozvyky.- nekope, nekouše.je prostě taková korektní ! Akorát opravdu dopředná - ale to už jsme se shodly.
Letos květnu jsem na ní přejela 30 km, abych jí ustájila jinde, protože tam kde byla, se to velmi zhoršilo. Jezdíme spolu samy a docela štreky.Ale obě už stárneme a trochu ubíráme...
A když jsem se jednou od ní vracela, napadlo mě z ničehož nic , proč bychom nemohly stárnout spolu a tak bylo rozhodnuto (souviselo to i s vodou na pozemku - vrt máme od června). Okamžitě jsme vytýčili pozemek ( 600 m2 a kolem výběhu všude dokola prostor-víc teď ani nemá) a zdánlivá nevýhoda se stala výhodou - je na seně..) a pak jsem začala číst diskuse, jestli může být sama..
A proto píšu. Oslovila mě p. Popelová s příspěvkem právě o povaze welsh pony.
Ale i předtím jsme uvažovali o poníkovi, ale červíček je zaset...jestli by mohla být sama. Její bydlo bude hned u hájenky-asi 100 m od vchodu a my jsme pořád někdo doma a hlavně - já s ní skutečně co nejvíc sama jezdím a tady bych mohla skoro denně a vedle ve vsi mají kobylu - jezdí obden kolem.
Tak nevím - jestli mám další starost--radost v podobě poníka
Tak prosím poraďte nebo jenom názor.
Díky

jedoma
napsal(a):
Chystám se ustájit svoji 19letou welsh pony kobylku konečně u nás.
Léta jsem za ní musela někam a teď hodně daleko a jenom 1x týdně..Mám ji od 4 let, je ve skvělé formě - (jednou měla schvácená kopyta a proto na seně). Jinak zdravá, žravá, rychlá, chytrá a pastevně ustájená.
Máme opravdu hezký vztah a povahu má taky OK - byla sice ve stádě, 4 ale stranou nebo max. s jednou ponicí a tedˇje taky s mrňousem .Nenechá si líbit útisk, ale vozí děti, nemá žádné zlozvyky.- nekope, nekouše.je prostě taková korektní ! Akorát opravdu dopředná - ale to už jsme se shodly.
Letos květnu jsem na ní přejela 30 km, abych jí ustájila jinde, protože tam kde byla, se to velmi zhoršilo. Jezdíme spolu samy a docela štreky.Ale obě už stárneme a trochu ubíráme...
A když jsem se jednou od ní vracela, napadlo mě z ničehož nic , proč bychom nemohly stárnout spolu a tak bylo rozhodnuto (souviselo to i s vodou na pozemku - vrt máme od června). Okamžitě jsme vytýčili pozemek ( 600 m2 a kolem výběhu všude dokola prostor-víc teď ani nemá) a zdánlivá nevýhoda se stala výhodou - je na seně..) a pak jsem začala číst diskuse, jestli může být sama..
A proto píšu. Oslovila mě p. Popelová s příspěvkem právě o povaze welsh pony.
Ale i předtím jsme uvažovali o poníkovi, ale červíček je zaset...jestli by mohla být sama. Její bydlo bude hned u hájenky-asi 100 m od vchodu a my jsme pořád někdo doma a hlavně - já s ní skutečně co nejvíc sama jezdím a tady bych mohla skoro denně a vedle ve vsi mají kobylu - jezdí obden kolem.
Tak nevím - jestli mám další starost--radost v podobě poníka
Tak prosím poraďte nebo jenom názor.
Díky
Kůň potřebuje společnost jiných koní víc než člověka. Za mě ne. A nerozumím - 600 m2 a kolem výběhu všude dokola prostor...
Takže se ptáte na to, jestli koni bude stačit, že vás každý den na chvíli uvidí a vystačí si sám na prostoru cca 20*30 metrů? Jak mu chcete nahradit koňskou společnost? Vy s koněm budete většinu dne? Co bude kůň celý den sám dělat na 600m2?
Vezměte si židličku, posaďte se s jídlem do drezurního obdélníku a seďte tam 12-16 hodin po dobu týdne. Jak vám tam samotné bude?

Za prvé ten prostor je skutečně maličký. Do takového bych koně nechtěla dávat ani (natož) do stáda. Za druhé jakkoli individualisticky se kobyla tváří, rozhodně není asociál, když ji doteď máte s koňmi. Společnost lidí po zlomek času jí skutečně stačit nebude, ačkoli to na ní třeba nebude vidět, bude strádat psychicky. Práce (vyjížďka) je naprosto odlišná situace pro koně, než zbytek dne. Je to něco, na co je kůň systematicky připravován, a v samotě de facto velké potlačení koňských instinktů.
Sedla jste si někdy na půl dne k výběhu, kde je kobyla s dalšími koňmi? To možná bude celkem poučná záležitost. Zjistíte, že mezi koňmi probíhá neustálá komunikace, navzájem se hlídají, střídavě odpočívají, někteří si spolu hrají (i velice nenápadně, na dálku), odrbávají se... (Taky sedím celý den zavřená v kanclu, ale slyším ruch z chodby, pokřikování z dílny, radio… Představa, že bych tu 8 hodin seděla naprosto odříznutá, mi celkem nevyhovuje. Ale přitom bych neměla radost ani kdybych se o kancelář měla dělit.)
Za mě tedy kůň do samoty rozhodně ne. I toho asociála bych dala jen za ohradu od ostatních koní. A rozhodně větší plac. Takto to bude bez trávy, budete muset zpevňovat, kus toho placu uřízne domeček, mít tam dva a více koní z toho placu udělá spíš padok, a jistě bych ještě nějakou nevýhodu vymyslela. Jestli v současném ustájení je na podobném krcálku, navíc ještě umenšeném o další koně, tak se nedivím, že se drží stranou, ono to "stranou" může znamenat taky třeba 10 m od ostatních... takové ustájení bych nepovažovala za dobré.
Tak já musela svého mladého valacha izolovat do samostatné ohrady, protože ve stádě byl čím dál agresivnější a prostě se to nedalo i přes sledování a pokusy "s kým by si mohl sedět"vytvořit mu stádo na míru. Má svůj vlastní výběh, na ostatní koně samozřejmě vidí, zklidnil se, ale nesmí koně přijít moc blízko jeho ohrady. Je pak jako ovčácký pes a ůtočí. Přitom vyrůstal v opravdu velkém smíšeném stádě. S lidma je absolutně v pohodě na jakoukoliv manipulaci, taktéž ostatní zvířata neřeší, jen na koně je ras. Zatím má teda "izolaci" a časem se uvidí a zkusíme to opatrně zase, ale minimálně přes zimu/jaro zůstane sám a pak se uvidí
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ano, diskuze skomira, tak je potreba vytahnout tema, na ktere se kazdej chyti, a muze se vybourit se svym "sobectvim, nelaskou a tyranim", pripadne se svymi elabiraty. Pritom uplne jednoduse staci napsat - ne, takto se kone nechovaji. Ale to by bylo moc jasne, strucne a diskuze by se nerozbehla.
Další koňák, co nutně potřebuje mít koně u sebe, když nemá k tomu vhodné podmínky, to se tady stále opakuje a začíná to být v "módě" :-(
Je to hezká představa mít koně u sebe, ale k tomu je potřeba mít dostatečný velký prostor a je nutné aby měl kůň k sobě společníky, to jedině může být pro koně správné, zodpovědné a nesobecké. Ani poník ani koza, ovce nezaručí, že mu bude stačit jen jeden společník. Pokud nedokáži řádně zajistit pohodu koně, tak je vhodné ho nechat v komerčním ustájení, kde má vše co potřebuje a v případě nemoci majitele, je o koně postaráno. A to, že jste u koně 1x týdně, to je většina majitelů.
Brala bych koně o samotě za týrání a odebírala bych takovým lidem zvíře.
Nehledě na to, že musíte mít i prostor na hnůj a další záležitosti mít komu vyřešený.
Doporučuji si napsat pozitiva i negativa ( ustájení doma/ komerční) a i knížku venkovní ustájení, tam jsou i rady. Pokud upřímně nesobecky máte kobylku ráda, tak ji nechte v ustájení, kde se má dobře a bude lépe s Vámi spolupracovat, než mít otráveného a nešťastného koně.
SPOKOJENÝ KŮŇ = SPOKOJENÝ MAJITEL