Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.2

Jak řešíte rozšlapané bahno ve výbězích.
A co s kopytama koní?
My jednou týdně když je pořád mokro natřeme dehtem preventivně ale pouze pokud celý týden proší.
Jak jste na tom vy.
Našim kobylám to pěkně klouže a mají rousy samé bahno hlavně begička jak je těžká.smajlík

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.70

mazat dehtem jen tak preventivně není nic moc dobrého... až pak skutečně budete potřebovat, tak nebude fungovat...
naši mají taky bláto, obzvlášť před bránou a přístřeškem ale nijak extrémně to neřešíme, na noc chodí do boxu a pravidelně se jim vybírá z kopyt, takže hnilobu nemaj ani nic jiného... pokud ti vadí blát, dej na namáhaná místa štěrk nic jiného ti nepomůže nebo ty drahý rohože a stejně jestli neuděláš napřed dobrej podklad, tak i ten štěrk zašlapou do bláta...

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.136

máme bahno, jílovité. Vycucává mi boty z nohou, čvachtá to hlavně kolem přístřešků a sena. Fuj! Co s tím? No nic, počkat, až to zmrzne (asi to zmrzne dřív než to vyschne). Koním teď kopyta ani nečistím. Nohy jen kontroluju, aby se nezačaly tvořit podlomy.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 23:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.75

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co s kopytama koní?
My jednou týdně když je pořád mokro natřeme dehtem preventivně ale pouze pokud celý týden proší.
Jak jste na tom vy.
Našim kobylám to pěkně klouže a mají rousy samé bahno hlavně begička jak je těžká.smajlík

to zase někdo radí moudra. bahno, pokud v něm nejsou bakterie z nevykydaného hnoje podlomy ani hniloby nezpůsobí., To je pak Vaše blbost že si nevyčistíte výběh bahno nebahno... Z bláta kopyta nasávají vlhkost, vy jim tím dehtem tento přirozený "pitný režim" nehezky narušujete. Příští rok si koně zaopatřete tak, abyste nemusela vypouštět do světa další bludy... smajlík

jinak abych nebyla tak zlá - taky se potýkáme s bahnem, ale v přístřešku kde se koně zdržují nejčastěji se snažím udržovat čisto, pravidelně čistíme kopyta a provádíme častěji korekce, aby se nám nestalo, že se nám střely zavřou a začnou zahnívat. Podlomy jsme nikdy nezažily. možná na to má i vliv, že jsou na noc v suchém boxe na suché podestýlce...

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 23:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.31

mám taky jednu zkušenost. kobyla měla v suchém boxu trvale problémy s kopyty typu hniloby. pak stála v ohradě na hromadě hnoje a problémy s kopyty zcela zmizely. nedovedu si vysvětlit proč, ale je to tak

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 07:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.253

A co s kopytama koní?
Jak jste na tom vy.

dehtem bych nemazala, jen pokud by to bylo nutné z důvodu hniloby, pro kopyta je vhlkost dobrá, natáhnou si ji. mažu spíše při suchu-stojí na slámě, kopyta se jí lámou a to mazáním na kopyta. po včerejšku kobyle koupím myslím plovací kruh :-) má hned u vstupu rybníček. takže budu muset vyčistit takový to betonový koryto podél celé budovy smajlík to že sem nenatáhla novou rýnu ze svodu je moje blbost, někdo totiž co se dalo pokradl , akorát nevím zda bude dobré to koryto nechat holý když přes to chodí , bohužel je to jen úzká cestička kde se max. otočí , co byste poradily? když to vysypu nějakým štěrkem nebo jemnějšíma kamínkama, aby se to neucpávalo smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.3

Můj koník stával v bahně,nikdy podlomy neměl.Ted máme písek-sucho a podlomy se objevily.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 11:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178

hniloba vznika najma vtedy, ak ma kon prilis uzky strel a nema prilis ciste prostredie v ktorom stoji, teda, co sa hnoja tyka. dala by som si pozor na upravy kopyt, pripadne castejsie skrabala a hlavne je dolezita hygiena, ci uz v pristresku, alebo v mieste, ktore kone pouzivaju ako zachod...

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 15:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.101

My jsme za ta léta praxe bahno úplně odbourali :) Všechny vchody na pastvy mají koně zpevněné, na cestách a před stájí je beton. Pastviny mám čtyři ( při rozdělení pět, každá přibližně 2ha) a pravidelně je střídám, když je úplně mokro, chodí na nejvíce zpevněnou pastvinu. Pak mám zimní výběh a tam na podzim vůbec nechodí, aby ho nerozšlapaly a nevznikl ten zamrzlý tankodrom. Tam je přesouvám, až když je zem úplně umrzlá, takže zůstane krásně rovná v holomrazu i pod sněhem :-) Hnilobu a podlomy jsme neměli u koní už několik let, a to také chodí na noc do suchého boxu. A dehtem bych také rozhodně preventivně nemazala.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 17:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.66

to zase někdo radí moudra. bahno, pokud v něm nejsou bakterie z nevykydaného hnoje podlomy ani hniloby nezpůsobí., To je pak Vaše blbost že si nevyčistíte výběh bahno nebahno... Z bláta kopyta nasávají vlhkost, vy jim tím dehtem tento přirozený "pitný režim" nehezky narušujete. Příští rok si koně zaopatřete tak, abyste nemusela vypouštět do světa další bludy... smajlík

jinak abych nebyla tak zlá - taky se potýkáme s bahnem, ale v přístřešku kde se koně zdržují nejčastěji se snažím udržovat čisto, pravidelně čistíme kopyta a provádíme častěji korekce, aby se nám nestalo, že se nám střely zavřou a začnou zahnívat. Podlomy jsme nikdy nezažily. možná na to má i vliv, že jsou na noc v suchém boxe na suché podestýlce...

Mě kobyla nikdy na hnilobu netrpěla, ale ted jí má, ale za to má taky zavřený střel, kovář tu nebyl dlouho, je s ním hrozná domluva poslední dobou, asi ty střelky kopytním nožem prořežu, než dorazí.....ale jinak mě to ani nenapadlo, že to může být kvůli těm zavřeným střelkám a spíš jsem si říkala, že to bude tím bahnem, protože bahno jsme nikdy takhle nemívali, na noc se zavírala dovnitř, tak se ani u přístřešku moc nezdržovala, ale jak je ješte ted furt venku i přes noc a je jich v ohradě víc, tak má před přístřeškem bahení brajgl.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 18:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.220

Mě kobyla nikdy na hnilobu netrpěla, ale ted jí má, ale za to má taky zavřený střel, kovář tu nebyl dlouho, je s ním hrozná domluva poslední dobou, asi ty střelky kopytním nožem prořežu, než dorazí.....ale jinak mě to ani nenapadlo, že to může být kvůli těm zavřeným střelkám a spíš jsem si říkala, že to bude tím bahnem, protože bahno jsme nikdy takhle nemívali, na noc se zavírala dovnitř, tak se ani u přístřešku moc nezdržovala, ale jak je ješte ted furt venku i přes noc a je jich v ohradě víc, tak má před přístřeškem bahení brajgl.

Bahno opravdu není příčinou hniloby. Na hnilobu trpí právě úzké (zavřené) střely, tak je zkus kobče trochu otevřít, zvlášť jestli má váš kovář dost času ... Pokud tam hniloba je (střelka je tmavá, mazlavá a páchne), vyčisti to, jak to půjde, a pak mázni dehtem. Z kopyt vybírej denně, přitom kontroluj stav. Dehtem mázni znovu podle potřeby.:-)

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 18:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.105

Myslím, že ti, co nemají jak střídat několik výbehů, tak se bahnu prostě nevyhnou. Teď prší, je hnusně a třeba moji 4 koně to mají okolo výpusti a přístřešku rozšlapaný pořádně. Ale to se nedá nic dělat. V přístřešku je sucho, kam lehnout a schovat se mají a musí se tohle období nějak přežít. Za chvíli to zatuhne, tak to nebude tak hrozný a na jaře zase vyschne a bude líp. Myslím, že řešit bahno asi nemá moc smysl.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.66

Bahno opravdu není příčinou hniloby. Na hnilobu trpí právě úzké (zavřené) střely, tak je zkus kobče trochu otevřít, zvlášť jestli má váš kovář dost času ... Pokud tam hniloba je (střelka je tmavá, mazlavá a páchne), vyčisti to, jak to půjde, a pak mázni dehtem. Z kopyt vybírej denně, přitom kontroluj stav. Dehtem mázni znovu podle potřeby.:-)

Děkuju, má celkově užší kopyta, každý den čistím, ale už na noc budu zavírat, aby nohy aspon mela přes noc čistý, hniloba je tam určite, má to na zadních, předky jsou v pohode, když zajedu kopytákem do střelky, to je puch a je to mazlavý, taky jsem četla neco o modré skalici, není lepší než dehet? Nebo dehet stačí?

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 19:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.202

Děkuju, má celkově užší kopyta, každý den čistím, ale už na noc budu zavírat, aby nohy aspon mela přes noc čistý, hniloba je tam určite, má to na zadních, předky jsou v pohode, když zajedu kopytákem do střelky, to je puch a je to mazlavý, taky jsem četla neco o modré skalici, není lepší než dehet? Nebo dehet stačí?

Řekla bych to obráceně, skalice stačí, dehet az jako poslední volbu, je to větší driák než skalice.

Zingaró1960

3.3.2020 20:39
Zingaró1960

XXX.XXX.157.230

Modrú skalicu používam aj ja poradil mi to veterinár aj kováč. A musím si zaklopať pomáha to

Přidejte reakci

Přidat smajlík