Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

6.5.2014 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.164

Prosím o vaše zkušenosti s tím problémem.Dnes nám vet.diagnostikoval toto.Kobyla začala z ničeho nic před 14 dny házet neúnosně hlavou.Jiné příznaky nemá. Někdy je nervozní při vodění.Příjde mi,že se to zmírňuje,ale pořád přetrvává.Nejedzím na ní,jen jí občas vezmu do kruhovky a zjistím že opět háže hlavou.Je na pastvě 24/7.Rekreační kůň. Pomohlo vám něco, může to samo zmizet a být zase normální suprová kobyla jako úřed tím? Jak jí mám pomoct?

Neregistrovaný uživatel

6.5.2014 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.14

Mě zabrala síťka na nos a pokud je hmyz, tak ještě dávám masku na hlavu a kůň je na ježdění " funkční " .

Neregistrovaný uživatel

6.5.2014 21:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.166

Dělá to i ve výběhu? Čím krmíte? Nekašle? Kdy měla naposled dělané zuby?

Neregistrovaný uživatel

7.5.2014 08:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.191

Tak nám to dělá valach z nervů z much a když ho vede i jen na ohlávce někdo cizí...takže snažte se přijít na to, co je tím spouštěcím faktorem a vyvarujte se ho. Vodí ho je jen jeho "panička" a proti mouchám bojujeme repelentem a maskou. Na ježdění funguje normálně, jen se nesmí dostat do stresu, ale to je na jezdci, zda to včas vycítí. Jinak jak někdo psal výše, hodně pomáhá síťka na čumec. Musíte vyzkoušet. Jestli vadí práce v kruhovce, tak to nedělejte. Jděte na procházku, nechte koníka někde chvíli žrát, pak se třeba vraťte nasedlat a běžte se sedlem...prostě dostat koníka do pohody.

Neregistrovaný uživatel

7.5.2014 08:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178

tiež by som to tipovala na muchy. neviem, v akom prostredi kôň žije, ale bývame blízko vody a muchy u nás začali otravovať už koncom února. sieťka by mohla pomôcť.

Neregistrovaný uživatel

7.5.2014 12:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.164

Právě že jsem kobču zkoušela když byly mouchy,pak když byla zima8C,mouchy nebyly,nebylo slunko, nic. Ona to dělá nepravidelně, někdy ve výběhu když jí pohoním,někdy i na ruce když vodím na vodítku.Nebo jdeme je klid a jen občas poháže hlavou a ještě přední nohou chce hrábnout na pysk. Má pouze trávu,seno k dispozici také,ale moc ho teď nežere.Voda,min.liz stále k dispozici. Zuby v pořádku.

Neregistrovaný uživatel

7.5.2014 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.9

Doporucuju sitku na nos. Na equichannelu je o tom dobry clanek. Muze to mit ruzne priciny...

Neregistrovaný uživatel

8.5.2014 18:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.70

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Právě že jsem kobču zkoušela když byly mouchy,pak když byla zima8C,mouchy nebyly,nebylo slunko, nic. Ona to dělá nepravidelně, někdy ve výběhu když jí pohoním,někdy i na ruce když vodím na vodítku.Nebo jdeme je klid a jen občas poháže hlavou a ještě přední nohou chce hrábnout na pysk. Má pouze trávu,seno k dispozici také,ale moc ho teď nežere.Voda,min.liz stále k dispozici. Zuby v pořádku.

jestli chce hrábnout na pysk tak se chce podrbat...headshaking je nervové onemocnění, takže pokud má vážně headshaking tak to s ní půjde rychle z kopce, takoví koně jedou hlavou furt, jaro léto, podzim...mouchy, slunko, prostě furt, mám s tím zkušenosti, dělají to ve výběhu, venku, na ruce, v boxe a vůbec neví co je kolem, je to pro to zvíře nebezpečné, to co popisujete je házení hlavou, žádná nemoc, zvyk, nebo potřeba (podrbat, protáhnout, pozlobit...) nynější kobyla jak běháme tak taky háže hlavou, útočným způsobem...háže kolem sebe hlavou, ale neohrožuje nikoho, často to jde vidět u her na dominantního a nižšího koně...

nevím proč by všechno měl být hned headshaking..smajlík..a nepravidelně, tak má nějaký problém, i kdyby že se jen nudí..:D

Neregistrovaný uživatel

9.5.2014 07:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.84.113

v případě, že se kůň třepe hlavou - trhavé pohyby, - frká, snaží se si třít nos, vykopává přední nohou, občas se zarazí a začne zběsile couvat, jako by před ním byla třeba hořící stěna... tak fakt máte smůlu a je to HS. Nástup může být náhlý - kůň zničehonic začne sebou mlátit, ale také pozvolný - kůň si jen občas pohodí hlavou, častěji frká, občas háže moc, občas je v klidu.....
Příčin HS je spousta, já měla hedshekera a na příčinu jsme stejně nepřišly. Pomohla síťka přes nos, ale znám i koně, co nezabralo naprosto nic a v některých případech je to i pro koně utrpení

Nezaměňovat mlácení hlavou - jinak mlátí hlavou kůň, který se třeba snaží zbavit působení udidla a jinak mlátí hlavou kůň s HS

Neregistrovaný uživatel

10.5.2014 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.164

Ano to je přesně to co dělá smajlík.Do jistého dne,zlatá kobyla,opravdu zlatá, hodná,klidná, v životě nevyhodila.A ze dne na den tohle-doslova pro jezdce na zabití.Je to už 3 týden a jsme na tom stejně.Vetem mi bylo doporučeno podávat lososový olej,ale výsledek by se měl projevit až za měsíc.Příjde mi,že kobyla tím brání,když háže hlavou něco jí zlobí,bolí,vadí jí....ale co? Mouchama to není.

3.7.2019 15:16
SimaH

XXX.XXX.240.116

Dobrý den,
prosím, jak se tenkrát situace vyvíjela? Zajímalo by mne, jak kobylka dopadla. Sama mám headshakera a je to peklo.Už nevím co vyzkoušet, jak pomoct.

4.7.2019 05:48
Žofi

XXX.XXX.42.114

Záleží, jakou diagnostiku stanoví veterinář a za mě se přimlouvám ke konzultaci s vícero veterináři. HS jsem tenkrát konzultovala i s klinikou v Brně, byl volán (krom dvorního veta) i chiro, aby se opravdu vyloučili všechny možnosti a sledoval se spouštěč....bohužel u téhle kobylky šlo o zánět trojklanného nervu, takže stačil slunečný den, nebo lehké zahřátí při práci a byl konec. Stupňovalo se to. Kobylka měla opravdu silnou migrénu, takže nyní jí majitelka dala na pastviny (s možnosti kdykoliv se uklidit do stínu) a jezdecky se nevyužívá. Příznaky byly a nejprve cca jednou za měsíc, pak se to stupňovalo. Takže už má zasloužený klid, jelikož to byl neuvěřitelně zlatý kůň a pan profesor.
Zmiňovaná síťka na nos, magnézium, změna managementu, nic nepomohlo, bohužel :-(. Četla jsem někde, že pomohl úplný klid a po cca roce zkusit znovu pracovat, ale samozřejmě nemám ponětí, zda je zánět nervu "samovyléčitelný".

Mrzí mě, že problematika HS je málo známá a v momentě, kdy kůň začne házet hlavou, respektive mít ty klasické nervové tiky, tak se to v některých případech řeší vyvazováky (neb koník "vymýšlí", nebo se jezdec snaží koně "projezdit" a kůň opravdu přestane házet hlavou, ale pohled na zvíře, co krouží na jízdárně a má přivřené oči bolestí, fakt rve srdce....

Já sama sem tam migrénu mám a je to svinstvo a kdyby mě někdo s migrénou nutil něco předvádět, asi bych ho přizabila. O to víc mě neustále i po těch letech u koní fascinuje, co všechno koně tiše vytrpí.

Mám ale na zde zkušené dotaz, čistě jen ze zvědavosti, neb chovat opravdu nikdy nehodlám, nemám ostatně na to ani koně - pokud má kůň stanoven HS lze na něm chovat? V Brně mi řekli, že je šance, že potomek to bude mít též a že budoucí využití v chovu nedoporučují, ale na základě čeho (samozřejmě plně chápu chovat apriori na zdravých, ve sportu prověřených koních)? Je to genetické onemocnění? Protože vím i o hřebci, který měl HS a připouštěl mnoho let.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.7.2019 06:29

Kvalitní masku do výběhu s krytem na nos, na ježdění síťku na uši a síťku na nos, přidat hořčík.

4.7.2019 08:41
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A u koní by nešly nasadit lidské léky na zánět trojklanného nervu? To je tedy asi otázka spíš na veterináře. Ale třeba jen jako terapeutický test?

4.7.2019 11:41
johnt

XXX.XXX.89.108

Tak já jsem kupovala své dceři poníka na ježdění s tím, že není moc přiježděný, ale JE HODNÝ....tak jsme ho ani nezkoušeli neb údajně na něj mohl být kupec, který by ho koupil jako páru s kobylou se kterou byl zapřahán. Nicméně -z toho prodeje sešlo a tak jsme přišli na řadu my a tak jsme jej nechali rovnou dovézt, protože jsme znali majitele a věděli jsme, že je to slušný člověk, ale holt stará garda od koní, vychována jinak než dnešní přístup...takže jsme zjistili doma, že je nejezditelný pro mrskání hlavou a třepání. Začla jsem pátrat po příčině-je fakt, že jsem měla kolem sebe supr kámošku, která mi vyvrátila potvrzení od veta, že se jedná o HS, protože si našla akupresurní body na HS a ty postupně mačkala a koník nereagoval ani na ten kde měl být nejvyšší stupeň HS...no a jednoho krásného dne jsme přišli na to, že se nemůže vymočit a po vyšetření se zjistilo, že měl mega zánět močového měchýře, který už nepůjde vyléčit úplně a zůstanou následky. Je fakt, že tento koník už byl něco jako živá mrtvola, s hodnoty bílých krvinek 0,1 místo 7-12.Tak mi bylo jasné, proč koník byl lehce přestavěný a hrbatý, protože ho i ledviny musely bolet, proč měl nateklý kohoutek, proč mu teklo non stop z očí-vše z toho zánětu močáku. Atb se léčil dva měsíce pak se zánět opuzdřil a to se už léčit nedá-nevzdla jsem to, nasadila bylinky a do dvou týdnů byl poléčený i ten zbytkový zánět poléčený - a jelikož jsem se díky tomu a díky kamarádky naučila znát dle čínské medicíny dráhu močového měchýře tak jsem až po dalších třech letech pochopila jak je všechno propojeno se vším-do tří let mu přestaly slzet oči, otok kouhoutku zmizel, záda se srovnala a hlavně přestal házet hlavou......ale je mi jasné, že jsme asi ojedinělý případ kdy nás HS minul, jinak tento verdikt zazněl od veta....

5.7.2019 23:49

U HS ještě vyloučit zuby a vzdušné vaky.

22.7.2019 09:58
venisek

XXX.XXX.255.140

Máme sezonní HS. Předloni na podzim jsme na klinice absolvovali trhání horní stoličky, muselo se to trepanovat zvenčí a vše se zaléčilo. Loni na jaře se HS poprvé objevil - kůň byl nejezditelný, umlátil by se i na lonži jen na vazačce - v klidu byl ok, ale malé zahřátí a už to jelo. Nepomohla síťka. Do září měl volno a pak zase začal normálně pracovat. Člověk na to tak nějak zapomene a najednou je duben a je to zpět. Letos jsem se prostě nechtěla vzdát. O HS je toho hodně napsáno, ale nikdo vlastně neví co kterému koni pomůže. Vet mi doporučoval píchnout kortikoidy, jelikož příčina byla pravděpodobně alergie. A to se mi nechtělo. Takže jsem ze svého koně udělala pokusného králíka s tím, že horší už to být ani nemůže. Kdesi jsem vyčetla, že HS způsobuje i přebytek draslíku a nejlehčeji se zbavit draslíku jde solí. Ten můj blbec si kostky sám nevšimne, nelíže - tak dostává lžičku až dvě soli do žlabu - podle práce. Dále jsem namíchala spirulinu, kurkumu, pepř, kvasnice a pšeničné klíčky - jako imunitní bombu a začala podávat. Nevím, čím to je, nevím co přesně pomohlo - musím to zaťukat - za 14dní byl klid

Karol92

27.8.2019 07:26
Karol92

XXX.XXX.136.201

Dobrý den,
Prosím o informaci.
Můj koník před 4 týdny také prodělal trhaní horní stoličky a taky z venku.
S tím ze je to možná spouštěč HS.
Měl ji polámanou.
Problém mi přijde že ale přetrvává.
Prosím co je to za směs?
Kolik čeho dáváte?
Píšete: spurinu, kvasnice, kurkumu, pepř, pšeničné kličky.. zalévat nějak vodou? Prosím o recept!
Dekuju za radu a pomoc!!!!
Karol.

Karol92

27.8.2019 07:52
Karol92

XXX.XXX.136.201

venisek napsal(a):
Máme sezonní HS. Předloni na podzim jsme na klinice absolvovali trhání horní stoličky, muselo se to trepanovat zvenčí a vše se zaléčilo. Loni na jaře se HS poprvé objevil - kůň byl nejezditelný, umlátil by se i na lonži jen na vazačce - v klidu byl ok, ale malé zahřátí a už to jelo. Nepomohla síťka. Do září měl volno a pak zase začal normálně pracovat. Člověk na to tak nějak zapomene a najednou je duben a je to zpět. Letos jsem se prostě nechtěla vzdát. O HS je toho hodně napsáno, ale nikdo vlastně neví co kterému koni pomůže. Vet mi doporučoval píchnout kortikoidy, jelikož příčina byla pravděpodobně alergie. A to se mi nechtělo. Takže jsem ze svého koně udělala pokusného králíka s tím, že horší už to být ani nemůže. Kdesi jsem vyčetla, že HS způsobuje i přebytek draslíku a nejlehčeji se zbavit draslíku jde solí. Ten můj blbec si kostky sám nevšimne, nelíže - tak dostává lžičku až dvě soli do žlabu - podle práce. Dále jsem namíchala spirulinu, kurkumu, pepř, kvasnice a pšeničné klíčky - jako imunitní bombu a začala podávat. Nevím, čím to je, nevím co přesně pomohlo - musím to zaťukat - za 14dní byl klid

Dobrý den,
Prosím o informaci.
Můj koník před 4 týdny také prodělal trhaní horní stoličky a taky z venku.
S tím ze je to možná spouštěč HS.
Měl ji polámanou.
Problém mi přijde že ale přetrvává.
Prosím co je to za směs?
Kolik čeho dáváte?
Píšete: spurinu, kvasnice, kurkumu, pepř, pšeničné kličky.. zalévat nějak vodou? Prosím o recept!
Dekuju za radu a pomoc!!!!
Karol.

27.8.2019 12:48
SimaH

XXX.XXX.240.116

Taky bych chtěla poprosit o recept.
Ještě mám dotaz: nezkoušel jste někdo udidlo s hračkou?
Všechny dohledatelné rady jsem zkoušela (i různá vyšetření.. VET, zuby, chiro...), ale více méně bez výsledku. Ještě mne napadlo toto.

27.8.2019 13:17
venisek

XXX.XXX.255.140

Takže

1) po každém ježdění - práci - dávám sůl bez jodu ... 1-2 čajové lžičky, podle toho jak se koník zapotil

2) Krmiva Hulín - koupila jsem 10kg pšeničných klíčků a 5kg pivovarských kvasnic - to jsem zamíchala dohromady a krmím každý večer 1 IKEA kelímek - cca kelímek od jogurtu

3) Krmiva Hulín 1kg spirulina (pro psy) a Řeznické potřeby Herold - 5kg kurkumy a 0,5kg mletého pepře - to jsem zamíchala dohromady a krmím každý večer odměrku od sunaru - cca 50g.

Dávám na musli, navlhčím kvůli prašnosti a přidám panáka lněného oleje.

Co se udidel týče, tak nevím, za to má na to vliv, ale všechna jsem vyměnila za plastová (stihlo + sněhulák) ... hračku jsem nezkoušela....

27.8.2019 13:35
SimaH

XXX.XXX.240.116

venisek napsal(a):
Takže

1) po každém ježdění - práci - dávám sůl bez jodu ... 1-2 čajové lžičky, podle toho jak se koník zapotil

2) Krmiva Hulín - koupila jsem 10kg pšeničných klíčků a 5kg pivovarských kvasnic - to jsem zamíchala dohromady a krmím každý večer 1 IKEA kelímek - cca kelímek od jogurtu

3) Krmiva Hulín 1kg spirulina (pro psy) a Řeznické potřeby Herold - 5kg kurkumy a 0,5kg mletého pepře - to jsem zamíchala dohromady a krmím každý večer odměrku od sunaru - cca 50g.

Dávám na musli, navlhčím kvůli prašnosti a přidám panáka lněného oleje.

Co se udidel týče, tak nevím, za to má na to vliv, ale všechna jsem vyměnila za plastová (stihlo + sněhulák) ... hračku jsem nezkoušela....

Děkuji moc! Vyzkouším!

10.3.2020 19:52

Jak to dopadlo?

11.3.2020 08:29
SimaH

XXX.XXX.240.116

Nepomáhalo opravdu nic... Nakonec jsem se rozhodla pro vyšetření na klinice v Brně, kde zjistil KS.

11.3.2020 20:43

Přidejte reakci

Přidat smajlík