Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 15:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.42

Ahoj :) prosim porad te mi...strasne chci jit na veterinu na stredni skolu...ale kazdy mi to rozmlouva :( je to opravdu tak spatny?Vim,ze mi vetsina lidi rekne ze mam jit na gympl ale na ten fakt nechci...proste chci delat nejaky povolani kde jde o zvirata...nic jinyho by me asi nebavilo.Dekuji za vas nazor.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 15:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.88

jestli chceš dělat vet. lékaře, tak jediná cesta je gympl a pak veterina, ze střední veterinární se na vysokou těžko dostaneš, přijímačky chemie biologie nastavené na gympláky

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 16:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.90

Souhlasim s příspěvkem nade mnou. Pokud chceš být MVDr. tak jdi na gymnázium a odtud do Brna. Je to lepší. Já mám SOŠ veterinární a přijímačky na VŠ byly katastrofa. smajlík Přijímačky jsou nastavený podle osnov 4 a více - letých gymnázií. Na druhou stranu, když se nedostaneš s veterinou na VŠ, tak pořád můžeš dělat sestřičku na veterině nebo něco jinýho. A s gymplem....smajlík

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 16:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.66

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj :) prosim porad te mi...strasne chci jit na veterinu na stredni skolu...ale kazdy mi to rozmlouva :( je to opravdu tak spatny?Vim,ze mi vetsina lidi rekne ze mam jit na gympl ale na ten fakt nechci...proste chci delat nejaky povolani kde jde o zvirata...nic jinyho by me asi nebavilo.Dekuji za vas nazor.

Jdi kam tě to táhne:) Pořád je lepší být skvělou sestřičkou na veterině, než mizernou vetkou - a když se později rozhodneš pro VŠ, budeš se sice muset doučit "gymplácké" předměty, ale aspoň si budeš ještě jistější tím, že to chceš:) Škoda ztrácet čas věcma, které člověka nebaví, nikdy v nich nebude dobrý.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 16:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.42

Všem moc dekuji za radu :)

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.78

Jsem na veterině prvním rokem a můžu ti říct že opravdu mě to táhlo jen sem. Říkám narovinu, je to těžký, je to hrozný, nestíhám nic jen učení. Ale vím že mi to za to stojí, budu dřít smajlík Vím, že se možná nedostanu na VŠ odsud, ale myslím, že je to tu celkově lepší než gympl, co slýchám od kamarádů. Je tu praxe, jsou tu předměty anatomie a fyzilogie a to už jen v prváku, v dalších ročnících jich tu bude ještě víc. smajlík Se zvířatama tu rozhodně děláš víc než na gymplu, tam s nima neděláš vůbec smajlík A bůhví, kam tě to zavede po střední, třeba se jim zalíbíš někde na praxi a nabídnou ti práci a s VŠ si vůbec nebudeš muset dělat starosti smajlík Každopádně, jdi za svým srdcem. Veterina hold není pro lenochy, já taky koukám pořád kolik toho učení je. Musíš si to ujasnit smajlík Jinak, můžu se zeptat kam na SOŠ veterinární chceš jít? smajlík

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 14:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Se střední veterinou na tom budeš líp než z gymplem, když už nikam dál pokračovat nebudeš, a vysoká veterina ze střední veteriny není problém - dobrá půlka mých spolužáků z kruhu pokračovala ze střední. Jo, na přijímací zkoušky je asi potřeba se lépe připravit, schopný gymplák by to na druhou stranu měl zvládnout z patra, ale v průběhu samotného studia měli lidi ze střední veteriny sakra výhodu, aspoň v prvních ročnících.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 16:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4

Na veterinu chtějí téměř všichni protože se tam dělá se zvířátky. Je ale třeba se zamyslet nad tím, jestli jsi schopná pitvat selátko, mít praxi na jatkách, utrácet zvířata kterým již není pomoci a strkat ruku až po rameno krávě do pr...e. I já jsem tam chtěla ale po pár fotkách mě to rychle přešlo.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.42

Ahoj :D moc ti dekuji :) ted chci na veterinu jeste vic :D ja chci ji do Ceskych Budejovic :) Kde jsi ty?? smajlík

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 20:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.90

Ahoj :D moc ti dekuji :) ted chci na veterinu jeste vic :D ja chci ji do Ceskych Budejovic :) Kde jsi ty?? smajlík

Veterina v ČB byla za mých časů nejlepší v Republice. smajlík Snad se tam moc nezměnilo od tý doby. smajlík

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Na veterinu chtějí téměř všichni protože se tam dělá se zvířátky. Je ale třeba se zamyslet nad tím, jestli jsi schopná pitvat selátko, mít praxi na jatkách, utrácet zvířata kterým již není pomoci a strkat ruku až po rameno krávě do pr...e. I já jsem tam chtěla ale po pár fotkách mě to rychle přešlo.

a kdyby pitvat jenom selátko - taky třeba pejska, nebo součástky z koníčkasmajlík

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 15:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.231

Neboj se, že by ses popřípadě nemohla dostat na VŠ. Jsem sice z gymplu, ale v okruhu mých známých na VFU je polovina ze střední veteriny. Jo, byla u nich docela čistka se tam vůbec dostat, ale dost z nich to zvládlo. Druhá čistka přišla, když zjistili, že předměty ze střední jsou zcela nesrovnatelně jednodušší, než to, co je na VŠ - tím jsme si teda prošli všichni, ale z gymplu se člověk na tu nálož připraví líp a rychleji, než z veteriny. No, a po prváku už se rozdíly v učení setřely naprosto, jsme si všichni rovní, jediné co, tak že ze střední mají nějakou praxi - ale to je pro mě ještě daleko, abych to porovnávala.
A pokud vysokou neplánuješ vůbec, nechceš být veterinářka, jen vet. technik nebo něco podobného, tak určitě tam běž :) Je to škola jako každá jiná, rozhodně lepší, než gympl, kdy prostě dál jít MUSÍŠ, jinak jsi nahraná. :)

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 15:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.231

A k tomu pitvání - zvykne si každý, kdo se tam aspoň odhodlá. Na anči jsme měli holčinu, která celý první semestr musela stát bokem, když se přiblížila, tak se jí začala motat, a nedejbože aby na to sáhla (a to to nebylo živé maso, jenom preparáty). No a teď si zvykla, ještě pořád se do takových věcí nehrne, ale už je zvládá s přehledem.

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 16:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.42

Děkuju všem smajlík ale myslim si ze na tu veterinu ani nebudu moct jit :( Tatka mi to nechce dovolit!Ze kdyz se pak nedostanu na VŠ tak si prej nenajdu praci...a budu nekde dojit kravy!! smajlík Muze se to stat...ale doufam ze ne.smajlík Jaky jsou jeste moznosti delat za praci kdyz pujdu na tu SOŠ veterinu a nedostanu se na VŠ?

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 17:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.126.180

Po absolvování střední veteriny můžeš být zaměstnaná třeba jako: odborník na hygienu, biotechnik a laborant, chovatel malých i velkých zvířat, plemenářský technik, inseminační technik, asistent veterinárního lékaře, zaměstnanec ve státní správě v oblasti veteriny - např. pracovník veterinárního ústavu, pracovník zemědělské organizace, zaměstnanec zoologické zahrady, laborant v humánním zdravotnickém zařízení nebo v potravinářském provozu, majitel a pracovník psího salonu, v příbuzných oborech apod.

Myslím, že nabídka je dost široká, aby tátu upokojila, že i kdyby ses na VŠ nedostala, tak že nezůstaneš na dlažbě smajlík. Doporučuji Ti si najít webové stránky jednotlivých středních veterinárních škol - často tam píšou, kde je možné najít uplatnění, a tátovi je ukázat. Držím palce, ať dobře vybereš školu.

E.

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 18:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.42

Děkuju moc :D tak snad to klapne :) i kdyz tomu moc neverim :(

Neregistrovaný uživatel

15.10.2014 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.231

Navíc na škole si můžeš udělat řidičáky na různé skupiny, spoustu kurzů... Kamarádka teď právě stříhá psy, a co si budeme povídat, v dnešní době je to dobře výdělečná práce. Inseminátor (ó ten mocný inseminátorsmajlík) taky není špatné. Různé masérské kurzy, k tomu všemu budeš přistupovat líp, protože už základy budeš vědět, když se člověk snaží, tak si uplatnění najde.
Jen ta "sestřička" na veterině není úplně reálná, dneska už to většina veterinářů zvládá v klidu sami, a nebo jich je tam víc, nebo mají bezplatnou praxi od studentíků ;)

Neregistrovaný uživatel

17.10.2014 18:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.1

Já jsem v Hradci Králové smajlík Tak Ti budu držet palce, ať Ti to vyjde smajlík

Neregistrovaný uživatel

17.10.2014 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.9

Zdravím,. jsem čerstvý absolvent VFU Brno, jako střední školu mám gymnázium,a le o střední škole to vůbec není. Spousta spolužáků bylo z gymnázií, středních veterin, zdravotních škol... Vysoká škola to není nejjednodušší, ale stojí za to! Bylo to nejhezčích 6 let mého života.
Jen je třeba si uvědomit, že jako MVDr. je nástupní plat 15 000 hrubého a není jednoduché se v dnešní době vypracovat, odborník§ů je opravdu přehršel!
Za mě - škola mi splnila životní sen a rozhodně bych neměnil!

Neregistrovaný uživatel

27.10.2014 19:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.42

Děkuju :)

Neregistrovaný uživatel

28.10.2014 08:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.56

Se střední veterinou na tom budeš líp než z gymplem, když už nikam dál pokračovat nebudeš, a vysoká veterina ze střední veteriny není problém - dobrá půlka mých spolužáků z kruhu pokračovala ze střední. Jo, na přijímací zkoušky je asi potřeba se lépe připravit, schopný gymplák by to na druhou stranu měl zvládnout z patra, ale v průběhu samotného studia měli lidi ze střední veteriny sakra výhodu, aspoň v prvních ročnících.

Nestudovala jsem sice vet. lékařství, ale hygienu na VFU, ale ze zkušenosti můžu říct (a nechci nikoho urazit nebo ponížit), že gympláci mají výhody v předmětech jako je biologie, chemie, biochemie a pod... ale co se týče praxe se zvířaty, základy vet. péče, nebo samotná manipulace se zvířaty byla celkem na bodu mrazu. Já sama mám střední zemědělku, a úspěšně jsem letos udělala všechny státnice a vylezla s titulem. Jo byla to dřina, chemii nenávidím a hodně jsem se u ní nadřela a něspočetněkrát jsem u ní i brečela a milionkrát jsem to chtěla vzdat, ale nakonec jsem dokončila v řádném termínu. Je jedno jakou máš střední pokud jsi alespoň trochu v oboru (zemědělka, vet. střední, ekologie, zdravka), ale hlavně to chce vydržet. Nakonec jsem se ohlédla za výškou s tím, že to nebyla zas až taková hrůza jak se mi mnohdy zdálo. Je to o tom vydržet a nevzdávat to. smajlík Držím palcesmajlík

Anonymka888

2.5.2019 20:23
Anonymka888

XXX.XXX.109.61

Já teď také váhám. Chtěla bych jít na střední veterinu Plasy. Teď jsem na gymnáziu a spousta lidí říká, že by mě nástup na střední zastavil, takže bych se v předmětech jako je matika, chemie a fyzika zhoršila a protože mi ani jeden nejde na jedničky, ze střední bych se na VŠ nedostala. Ale nemyslím si, že bych se nedokázala přinutit naučit a dostat se tam a vydržet. Asi to bude chtít hodně vynaloženého času, ale aspoň mě to doufám bude bavit. Proto taky chci na střední, protože si myslím, že mě ty předměty budou bavit.

3.5.2019 07:08
lenacia

XXX.XXX.152.104

Anonymka888 napsal(a):
Já teď také váhám. Chtěla bych jít na střední veterinu Plasy. Teď jsem na gymnáziu a spousta lidí říká, že by mě nástup na střední zastavil, takže bych se v předmětech jako je matika, chemie a fyzika zhoršila a protože mi ani jeden nejde na jedničky, ze střední bych se na VŠ nedostala. Ale nemyslím si, že bych se nedokázala přinutit naučit a dostat se tam a vydržet. Asi to bude chtít hodně vynaloženého času, ale aspoň mě to doufám bude bavit. Proto taky chci na střední, protože si myslím, že mě ty předměty budou bavit.

Gymnázium je poměrně obšírné studium a tak trochu k ničemu. Tedy nemyslím tím doslova k ničemu, jen že je tam plno předmětů věnujících se všemu tak nějak všeobecně, ale pokud víš, že chceš dělat veterinu, a máš to rozhodnuto, tak je lepší jít rovnou na školu, která je na to zaměřená a mít předměty které jsou třeba a ne mít všeobecnou a tak trochu předimenzovanou výuku na gymnáziu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2019 09:13

Anonymka888 napsal(a):

Já šla na (VŚ) veterinu z gymnázia a zkouška napoprvé jsem neudělala. Takže o typu střední školy to úplně není.

3.5.2019 11:37
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.218

Kdyz budes mit dobry prumer, tak se o prijimacky starat moc nemusis. Plus treba stredoskolskou odbornou cinnost a olympiady:) A prumer na gymplu se honi hur, je tam vetsi sance, ze ti nepujde nejaky predmet.

3.5.2019 13:00
Arbora

XXX.XXX.192.218

lenacia napsal(a):
Gymnázium je poměrně obšírné studium a tak trochu k ničemu. Tedy nemyslím tím doslova k ničemu, jen že je tam plno předmětů věnujících se všemu tak nějak všeobecně, ale pokud víš, že chceš dělat veterinu, a máš to rozhodnuto, tak je lepší jít rovnou na školu, která je na to zaměřená a mít předměty které jsou třeba a ne mít všeobecnou a tak trochu předimenzovanou výuku na gymnáziu.

To tak úplne pravda nie je, náročné vysoké školy vyžadujú náročnejšie štúdium a prípravu, a to väčšina stredných škôl študentom poskytnúť nevie. Takže pre tých, čo majú ambície ísť po strednej škole ďalej na VŠ, ale úplne presne nevedia kam a ako, ale vedia, že chcú, je gymnázium dobrá príprava. Zo strednej veteriny nebude jednoduché(a nie je to ani z gymnázia) dostať na VŠ veterinárnu. Pripravuje skôr vet. technikov, či sestry, nie doktorov.

3.5.2019 19:18
lenacia

XXX.XXX.173.31

Ale takhle jsem to právě myslela. Gymnázium je prostě založené na tom naučit člověka co nejvíc 'zbytečností' nutných k přijímání na vysokou školu. Nicméně pokud už tak nějak víš co chceš je dle mého lepší jít na školu k tomu zaměřenou, už právě pro to, že to pak člověka víc baví (vlastní zkušenost po změně školy)... Zda se dostane či nedostane na vysokou je pak spíš než o zvolení školy o tom zda na to on sám má.

3.5.2019 20:44
kapička

XXX.XXX.5.211

Taky nejsem až na výjimky příznivec gymnázií. Podle mě je lepší, aby člověk zjistil, co ho baví nebo nebaví už na střední, než ve dvaceti v prváku na vysoké zjistit, že šel úplně jiným směrem. (neříkám, že se to nemůže stát i tak)

Mám kamarádku na veterině, šla ze střední veterinární a přijímačky problém nebyly. Ono tím, že člověk studuje střední, která ho baví, tak se mu i líp učí, takže má víc volného času a může se třeba věnovat přípravě na přijímací zkoušky na VŠ.

3.5.2019 21:20
akscha

XXX.XXX.34.204

Kapicka - presne z tohohle duvodu jsem priznivec gymnazii. Protoze na ZS malokdo tusi, co by rad delal, ale v prubehu SS uz to byva lepsi. Clovek opousti obory typu "kosmonaut, herecka" a take uz nejakym zpusobem potkal vic povolani a lepe tusi, o co v nich jde. Navic lepe zna sam sebe a dokaze odhadnout, co by rad delal. Proste je kvalifikovanejsi rozhodnout se v 19 letech nez v 15.

A jeste jedna vec. I za tech par let se v nekterych oborech muze celkem zasadne promenit trh prace. Mam konkretni priklad - jeste na ZS jsem zvazovala jazykovy gympl, ale uz ke konci SS zacinalo byt jasne, ze Aj se stava srandardem a oblast prekladu speje k automatizaci.

4.5.2019 07:49
kapička

XXX.XXX.5.211

akscha: To je prostě o zkušenostech. Já věděla asi od jakživa, co chci a šla jsem potom. Jo asi jsem výjimka, kdo může říct, že dělá ve firmě, kam chtěl už někdy na prvním stupni...
Když bych šla cestou gymnázia, tak jsem na tom mnohem hůř, kupodivu i co se týče vědomostí z oboru. Na VŠ mělo dost spolužáků z gymnázíí problémy. Nejenže nedávali matiku (porovnání gymnázium - průmyslovky jasné vítězství pro absolventy SPŠ), ale plavali i v odborných předmětech. Osciloskop, co je osciloskop, nějaký protokoly, laborky, do háje co s tím mám dělat??? Když kouknu na fotku z promoce, tak je na ní 8 průmyslovkářů 2 gymnazisti. V prváků byl poměr mnohem vyrovnanější, v mém okolí (cca 40 lidí) i opačný ve prospěch gymnázií.

A že po střední nejde změnit obor? Jde úplně jednoduše. Mezi spolužáky mám právníka, zemědělce, DJe, sociologa, co je u Člověka v tísni, manažera v gastronomii atd.
Navíc moje střední má nebo aspoň do doby státních maturit měla fakt jméno, takže to dost pomohlo i těm, co na vysokou nešli

4.5.2019 10:54
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Je vám všem jasné že s jedná o15 letou? Já jsem si to zažil, ty 4 roky na gymplu byly nejhorší v mém životě. Učit se to, co vás absolutně nebaví, chodit do třídy s lidmi, kteří mají absolutně odlišné zájmy.

neverend

4.5.2019 14:05
neverend

XXX.XXX.213.247

Jak to chodí na veterině nevím,ale na "technice" by se bez předchozího studia alespoň příbuzného středoškolského oboru člověk těžko chytal.Nikdo už se nezabývá že neumíte navrhnout a vyrobit pulsní zdroj.To musíte umět již ze střední školy.Tak myslím,že studium střední školy zaměřené na "veterinu" a chov zvířat by mělo být také výhodou před "vejškou".Ovšem jen škola nikdy není zárukou kvalitního odborníka a jednotlivec musí především chtít sám.Proto asi máme vety dobré,výborné a pak i ty zadarmo drahé.😂

4.5.2019 17:10
akscha

XXX.XXX.26.89

No nevim, ja mam zkusenost opravdu obracenou. Zejmena co se tyka te matematiky/chemie, ktera je obecne pro gymplaky na VS jednodussi... Absolventu techniky mam plnou rodinu a dost znamych a prechod z gymlu na CVUT nebyl problem, ale treba VUT je prakticteji zamerena a tam by to mohlo hrat roli. Celkove bych rekla, ze ty nase zkusenosti zobecnit proste nejde.

Zadavatelce bych poradila, aby se rozhodla sama a podle sveho nejlepsiho pocitu a potom uz o tom nehloubala. Protoze jak uz nekdo psal, pokud clovek na tu VS opravdu ma, dostane se a absolvuje odkudkoliv, jen to mozna zabere vic casu a usili

neverend

5.5.2019 01:46
neverend

XXX.XXX.213.247

Mě už naštěstí školy můžou políbit "zadel".😂 Vlastně lituji mladší generaci co všechno oni budou muset dělat a studovat..Aby nám nakonec nechodili rovnou ze škol do důchodu.😂

MelodyARoserade

14.5.2020 19:38
MelodyARoserade

XXX.XXX.240.23

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli někdo z vás nemá tušení, jak přesně fungují přijímací zkoušky na veterinu? Nechci přesný příklady, ale chci jen vědět na co přesně se mám v matematice zaměřit.

15.5.2020 10:37

MelodyARoserade napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli někdo z vás nemá tušení, jak přesně fungují přijímací zkoušky na veterinu? Nechci přesný příklady, ale chci jen vědět na co přesně se mám v matematice zaměřit.

Na střední veterinu? Přijímačky jsou přece jednotné a příklady testů se dají najít na stránkách Cermatu. Ale to by ti měli poradit na škole, kam chodíš.

Linda4593

29.6.2020 16:40
Linda4593

XXX.XXX.108.32

Dobrý den! Příští školní rok nastoupím do druháku na gymplu. Na vysokou školu mám v plánu jít na veterinu do Brna. Bohužel jsem se nedávno dozvěděla, že tam bude problém s praxí. Napadlo mě tedy přestoupit na veterinární střední do HK s tím, že bych opakovala prvák a druhák (rozdílovky nemůžu dělat opět kvůli praxi). Šla bych tedy o dva roky níž a prodloužila si tím studium, ale měla bych praxi a více zkušeností s veterinou. (Jediné mé dosavadní zkušenosti jsou s chovem želv a koní)
Byla jsem už rozhodnutá, že mi to za to stojí a že moje šance na úspěšné složení přijímaček na VFU by se tím zvýšily a kdyby mi vysoká stejně nevyšla, měla bych alespoň nějaké zkušenosti z oboru, ale dočetla jsem se tu, že z gymplu to mají lidi mnohem jednodušší. Chtěla bych se tedy zeptat (hlavně absolventů nebo studentů těchto škol), zda se mi přestup do budoucna vyplatí. V rodině ani v kruhu známých veterináře nemáme, takže mi nemá kdo poradit.
Napadlo mě ještě kontaktovat lokálního veterináře a zeptat se na jeho názor, ale přijde mi to tak trochu jako ztráta jeho času, proto se radši ptám tady.
Hlavní rozdíl mezi autorkou/autorem a mnou je ten, že už na gymplu jsem a otázka je, zda by bylo lepší risknout pokračování ve studiu na škole, na které bez vysoké nemám budoucnost.

29.6.2020 16:56
Arbora

XXX.XXX.212.124

Linda4593 napsal(a):
Dobrý den! Příští školní rok nastoupím do druháku na gymplu. Na vysokou školu mám v plánu jít na veterinu do Brna. Bohužel jsem se nedávno dozvěděla, že tam bude problém s praxí. Napadlo mě tedy přestoupit na veterinární střední do HK s tím, že bych opakovala prvák a druhák (rozdílovky nemůžu dělat opět kvůli praxi). Šla bych tedy o dva roky níž a prodloužila si tím studium, ale měla bych praxi a více zkušeností s veterinou. (Jediné mé dosavadní zkušenosti jsou s chovem želv a koní)
Byla jsem už rozhodnutá, že mi to za to stojí a že moje šance na úspěšné složení přijímaček na VFU by se tím zvýšily a kdyby mi vysoká stejně nevyšla, měla bych alespoň nějaké zkušenosti z oboru, ale dočetla jsem se tu, že z gymplu to mají lidi mnohem jednodušší. Chtěla bych se tedy zeptat (hlavně absolventů nebo studentů těchto škol), zda se mi přestup do budoucna vyplatí. V rodině ani v kruhu známých veterináře nemáme, takže mi nemá kdo poradit.
Napadlo mě ještě kontaktovat lokálního veterináře a zeptat se na jeho názor, ale přijde mi to tak trochu jako ztráta jeho času, proto se radši ptám tady.
Hlavní rozdíl mezi autorkou/autorem a mnou je ten, že už na gymplu jsem a otázka je, zda by bylo lepší risknout pokračování ve studiu na škole, na které bez vysoké nemám budoucnost.

Nevidím žiadnu mienku o tom, že by bola nutná akákoľvek prax ku prijímačkám. Na lekársku fakultu najlepšie pripraví gymnázium, väčšina uchádzačov prichádza z gymnázia. https://fvl.vfu.cz/files/Podminky_a_kriteria_prijimaciho_rizeni__MSP_2020_2021.pdf

29.6.2020 17:00
Slon Indický

XXX.XXX.50.53

Střední veterina je nejlepší pokud chceš být veterinární technik, ale na přijímačky na VŠ býval vždycky nejlepší gympl, už proto, že má větší dotaci hodin na chemii a biologii už s ohledem na to, že není výuka osekaná praxemi.

29.6.2020 17:15

Slon Indický napsal(a):
Střední veterina je nejlepší pokud chceš být veterinární technik, ale na přijímačky na VŠ býval vždycky nejlepší gympl, už proto, že má větší dotaci hodin na chemii a biologii už s ohledem na to, že není výuka osekaná praxemi.

Ne vždy. Já sama mám gympl a přijímačky jsem stejně zvládla až napodruhé (fyzika). A naopak z naší střední veteriny se už dost dětí na VŠ dostalo a dodělalo ji - samozřejmě, že ty šikovnější a teď už jsou některé dokonce našimi kolegy (na škole). Já vidím jako výhodu, že věděly, do čeho jdou. Ale každý se nakonec musí rozhodnout sám. A praxe k přijímačkám na VŠ opravdu není nutná.

29.6.2020 17:22
Slon Indický

XXX.XXX.50.53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne vždy. Já sama mám gympl a přijímačky jsem stejně zvládla až napodruhé (fyzika). A naopak z naší střední veteriny se už dost dětí na VŠ dostalo a dodělalo ji - samozřejmě, že ty šikovnější a teď už jsou některé dokonce našimi kolegy (na škole). Já vidím jako výhodu, že věděly, do čeho jdou. Ale každý se nakonec musí rozhodnout sám. A praxe k přijímačkám na VŠ opravdu není nutná.

To je mi jasné, jen v případě zadavatelky dotazu mi přijde jako nesmysl opakovat prvák a druhák na střední, když je aktuálně na gymplu a chce na VŠ.
Přestup bych viděla jako dobrý nápad pokud by byla na nesouvisejícím oboru (např. obchodka), ale ne po dokončeném druháku na gymplu.

Linda4593

29.6.2020 17:27
Linda4593

XXX.XXX.177.51

No ono mi jde hlavně o to, že jsem někde četla, že na VŠ už praxi mít nebudu a nevím jak to přesně funguje s hledáním práce bez praxe. Třeba doopravdy stačí jen ta vysoká, ale jak říkám, nikdo z lidí, které znám nemají s VFU zkušenosti, proto jsem se chtěla zeptat hlavně absolventů, pokud tu někteří jsou.
Co se týče přijímaček, tak hodně otázek je spojených s tím, co jsme už na gymplu probírali. Koukala jsem na ně už dávno, ale děkuji za odpověď :-)

29.6.2020 17:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Linda4593 napsal(a):
No ono mi jde hlavně o to, že jsem někde četla, že na VŠ už praxi mít nebudu a nevím jak to přesně funguje s hledáním práce bez praxe. Třeba doopravdy stačí jen ta vysoká, ale jak říkám, nikdo z lidí, které znám nemají s VFU zkušenosti, proto jsem se chtěla zeptat hlavně absolventů, pokud tu někteří jsou.
Co se týče přijímaček, tak hodně otázek je spojených s tím, co jsme už na gymplu probírali. Koukala jsem na ně už dávno, ale děkuji za odpověď :-)

A co se domluvit později na nějaké praxi/brigádě u nějakého veterináře jako veterinární sestra?

Linda4593

29.6.2020 17:45
Linda4593

XXX.XXX.177.51

Dotaz napsal(a):
A co se domluvit později na nějaké praxi/brigádě u nějakého veterináře jako veterinární sestra?

To by rozhodně šlo, pokud by stačily víkendy a volné dny ve zkouškovém období. Přemýšlela jsem, že bych se mohla poptat už teď, když nejsem nikde na intru ani na kolejích a mám spoustu času, ve všední dny, ale pochybuju, že by vzali šestnáctiletou holku. Máme tu jen malinkou veterinu s jedním veterinářem, nejbližší větší je až v Liberci.

29.6.2020 20:05
Arbora

XXX.XXX.212.124

Linda4593 napsal(a):

Prax získate na klinike počas štúdia, nemusíte sa toho báť.

Čím vás nechcem odhovárať od nejakého získavania skúseností pred nástupom na školu, ale nemusíte sa tým stresovať.

29.6.2020 21:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Vy jste na VFU?

30.6.2020 08:56

Slon Indický napsal(a):
To je mi jasné, jen v případě zadavatelky dotazu mi přijde jako nesmysl opakovat prvák a druhák na střední, když je aktuálně na gymplu a chce na VŠ.
Přestup bych viděla jako dobrý nápad pokud by byla na nesouvisejícím oboru (např. obchodka), ale ne po dokončeném druháku na gymplu.

To ano, opakování je zbytečné. Souhlasím.

30.6.2020 09:00

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Vy jste na VFU?

Už dávno ne. Učím na střední veterině. Ale mám informace od kolegů (a bývalých žáků), jak to tam chodí teď. Takže trochu v obraze jsem.

30.6.2020 20:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.59.200

Už dávno ne. Učím na střední veterině. Ale mám informace od kolegů (a bývalých žáků), jak to tam chodí teď. Takže trochu v obraze jsem.

Ajo, mně to právě vyznělo, že tím na "škole" myslite VFU

Linda4593

30.6.2020 21:16
Linda4593

XXX.XXX.108.32

Moc vám všem děkuju, doopravdy jste mě uklidnili a cítím se mnohem líp, když vím, že ty dva roky opakovat nemusím☺️
Hned si připadám víc motivovaná

Lissa

30.6.2020 22:52
Lissa

XXX.XXX.136.237

Linda4593 napsal(a):

Rozhodně není potřeba přecházet na střední veterinu :) přijímačky už z fyziky nejsou, je tam jen chemie a biologie (dostupné jsou vzorové otázky, ty u přijímaček jsou stejné nebo principielně podobné). A s chemií a biologií z gymplu se to dá zvládnout víceméně levou zadní (neberte to prosím jako přehnané zlehčování, ale jen jsem ty otázky projela + jsem byla naučená na maturitu z těchto předmětů, a v kombinaci s hezkým průměrem jsem byla někde v první polovině přijatých). Na škole je možností praxe dost + je praxe součástí předmětů + hlavně líná huba = holé neštěstí. Hodně veterinářů ocení zájem šikovného studenta o obor a vezme ho do své praxe, kde ho i pustí ke spoustě věcem. Jasně, je jich i spousta, kteří studenty neberou... Ale možnosti opravdu jsou.
Když to řeknu hodně hnusně (a budeme se bavit o tom, že opravdu chcete být lékař) - naučit se píchnout injekci a odebrat krev je záležitost pár pokusů, na to není potřeba SŠ. Vědět, co kam a proč píchám, a jaká to má rizika - o tom už je ta vš. Není to určitě to nejjednodušší studium, které lze zvolit, ta škola taky není dokonalá (ale která je?). Ovšem pokud vás žene sen a ochota se tomu podřídit, pak to jde :) držím palce :)

1.7.2020 07:35
kallisto

XXX.XXX.135.139

Určitě na vfu je praxe na klinice, vždyť vzdy kdyz tam dorazime s konem kolem nas kmitaji nejdriv prave holky studentky co se uci a dohlizi na ne hotovi lekari. Ve dne v noci.

1.7.2020 13:20

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Ajo, mně to právě vyznělo, že tím na "škole" myslite VFU

Aha. Já psala "z naší střední veteriny", ale vyznělo to nejednoznačně.

1.7.2020 16:01

Ono se stačí podívat do studijních plánů, mají tam praxe i stáže vypsané i s hodinovými dotacemi.

https://fvl.vfu.cz/pro-studenty/magisterske-studium-cz/studijni-plany/index.html

..........

29.9.2020 12:31
..........

XXX.XXX.165.22

Ahoj, dobrý den, chci se zeptat, je mi 14 a chtěla bych jít na střední zemědělskou školu. Co všechno můžu být ze zemědělky ? Můžu pak jít na veterinu ? Děkuji

2.1.2021 13:45
MysMas

XXX.XXX.238.110

.......... napsal(a):
Ahoj, dobrý den, chci se zeptat, je mi 14 a chtěla bych jít na střední zemědělskou školu. Co všechno můžu být ze zemědělky ? Můžu pak jít na veterinu ? Děkuji

Budeš vlastně farmář, to můžeš dělat i bez školy. Jestli chceš pak jít na vysokou veterinu, tak jdi na gympl, nebo střední veterinu. Já půjdu na střední veterinu, protože z gymplu někam na vysokou musíš jít, jinak moc neprorazíš. Zatímco kdyby se něco pokazilo a ty by jsi už po maturitě musela pracovat, ze střední máš mnohem větší šanci něco najít ve tvém oboru. Gympl tě víc připraví na vysokou v matice, fyzice i chemii, ale zase se budeš učit spoustu nepotřebných věcí. Zemědělka je hodně osekaný gympl, obohacený o praxe. Veterina se víc zaměřuje směrem ke zvířatům, ale každá škola je trochu jiná. Někde se věnují spíš koním (lanškroun, benešov), někde to mají smíchané s potravinami (podskalská), některé jsou spíš o divokých zvířatech a lesích (teď si nevzpomenu), a některé jsou fakt o učení (hradec, kroměříž). Pak je tu ještě spoustu dalších, ale ještě existuje obor agropodnikání. Tam jsou smíchané zvířata s ekologií a zemědělectvím. Lidé se pak uplatňují v chovech, nebo na vyšších místech než farmáři. Jsou tam i základy účetnictví, podnikání a nějaká praxe u zvířat taky. Je to na tobě, ale agropodnikání je rozhodně lepší než zemědělka😉

Neregistrovaný uživatel

2.1.2021 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Co tak sleduju nejvic je u veteriny hlad po vetech na velka zvirata a posledni leta i na exoty. Je jen par lidi v republice delajicich kvalitne plazy, zejmena hady, nebo papousky. A i to malo se musi probírat.

2.1.2021 14:35
MysMas

XXX.XXX.238.110

Co tak sleduju nejvic je u veteriny hlad po vetech na velka zvirata a posledni leta i na exoty. Je jen par lidi v republice delajicich kvalitne plazy, zejmena hady, nebo papousky. A i to malo se musi probírat.

To se může ale rychle změnit. Postupně hodně práce odbydou stroje a o ošetřovatele už nebude takový zájem, protože co si budem, ošetřovatel často kydá hnůj aby se uživil. A exotický zvířata jsou hodně těžká, není to jak u králíků. Každý druh potřebuje něco trochu jiného, kdežto kastorex a polish se může krmit stejně. V tomto oboru jde hlavně o to, co pro to udělá sám člověk. Když si najde nějakou výpomoc, je to pro něj plus, protože získá cennou praxi. Když se místo harryho pottera podívá na nějaký dokument, je to další plus, stejně jako když si přečte několik knížek od různých lidí a udělá si na daný problém svůj obraz. Dnes už je spoustu lidí co mají vystudovanou střední veterinu a ještě víc co mají zemědělku. Ale jen málokdo se opravdu snaží prorazit🙂

ErinS

27.1.2021 23:04
ErinS

XXX.XXX.236.158

Ahoj,
letos budu maturovat (SZŠ), a chtěla bych zkusit VFU v Brně. Vím, že se tam dostat nemusím (Nebo spíš nedostanu), ale i tak bych to chtěla zkusit, třeba to vyjde 😁. A tak bych se chtěla zeptat, jak by ta škola byla finančně náročná? Kolik se platí školné?
Jak výuka probíhá v prvním ročníku? Popřípadně jaké předměty se vyučují? Na co se mám kdyžtak připravit?
Vím, že mám hodně otázek, ale neznám nikoho, kdo by studoval veterinu a aby mi poradil, tak to zkouším tady.😁
Hrozně mě to zajímá, tak budu ráda za každé odpovědi.
Děkuju ☺

27.1.2021 23:38
MysMas

XXX.XXX.238.110

ErinS napsal(a):
Ahoj,
letos budu maturovat (SZŠ), a chtěla bych zkusit VFU v Brně. Vím, že se tam dostat nemusím (Nebo spíš nedostanu), ale i tak bych to chtěla zkusit, třeba to vyjde 😁. A tak bych se chtěla zeptat, jak by ta škola byla finančně náročná? Kolik se platí školné?
Jak výuka probíhá v prvním ročníku? Popřípadně jaké předměty se vyučují? Na co se mám kdyžtak připravit?
Vím, že mám hodně otázek, ale neznám nikoho, kdo by studoval veterinu a aby mi poradil, tak to zkouším tady.😁
Hrozně mě to zajímá, tak budu ráda za každé odpovědi.
Děkuju ☺

Hele o té škole nic nevím, ale zkus se zeptat na fb skupinách, třeba zakrslý králíček, nebo Morčata, tam je hodně studentů, i mně tam poradili a našla jsem pár (snad😆) budoucích kámošů.

27.1.2021 23:53
jbb

XXX.XXX.107.140

Student vysoké školy by měl mít jistý všeobecný rozhled (= veřejné vysoké školy v ČR nejsou ve standardním studiu zatížené školným) a jistou schopnost dohledat si informace (=použití webové stránky VŠ, kde bývají i syllaby). Případně by měl být schopen dokonce telefonovat (=studijní oddělení).

Tak nevím, fakt chce tazatelka na VŠ, když nezvládne takovýhle bazál?

28.1.2021 00:25
MysMas

XXX.XXX.238.110

jbb napsal(a):
Student vysoké školy by měl mít jistý všeobecný rozhled (= veřejné vysoké školy v ČR nejsou ve standardním studiu zatížené školným) a jistou schopnost dohledat si informace (=použití webové stránky VŠ, kde bývají i syllaby). Případně by měl být schopen dokonce telefonovat (=studijní oddělení).

Tak nevím, fakt chce tazatelka na VŠ, když nezvládne takovýhle bazál?

Docela souhlasím, spoustu informací najdeš na stránkách školy, nebo atlasskolstvi.cz a podobně. Vím že v prvním ročníku snad ani nejsou praxe, jen teorie a opravdu hodně učení. A není to o tom, že si řekneš... no tak já to zkusím, třeba to vyjde a co pak? Odejdeš v prvním ročníku a zabereš tak akorát místo lidem, kteří se tam chtěli opravdu dostat a byli ochotní pro to udělat hodně? Vem si, že po téhle škole už budeš vyučený veterinář, to není jak kadeřnice, je to hodně náročné na psychiku. Četla jsem hrozně moc diskuzí na tohle téma a každý potvrdil, že to bylo akorát 6 let prosezených v učebnicích a praxe si stejně museli sehnat vlastní, neboť tamty nebyly dostačující. A pak jaká je šance, že se dostaneš do ordinace, aspoň jako sestřička? Hodně malá, protože tyhle místa mnohdy zaberou i studenti střeních veterinárních, kteří se k tomu povolání hodně mají, jsou šikovní a snaží se. Nebylo by lepší jít na vysokou biologickou, kde máš i víc možností práce, potom? (tohle je jen názor malé holky, která v tomhle sedí od rána do večera, ale přeber si to jak chceš)

28.1.2021 00:51
Tasyrka

XXX.XXX.41.134

MysMas napsal(a):
Docela souhlasím, spoustu informací najdeš na stránkách školy, nebo atlasskolstvi.cz a podobně. Vím že v prvním ročníku snad ani nejsou praxe, jen teorie a opravdu hodně učení. A není to o tom, že si řekneš... no tak já to zkusím, třeba to vyjde a co pak? Odejdeš v prvním ročníku a zabereš tak akorát místo lidem, kteří se tam chtěli opravdu dostat a byli ochotní pro to udělat hodně? Vem si, že po téhle škole už budeš vyučený veterinář, to není jak kadeřnice, je to hodně náročné na psychiku. Četla jsem hrozně moc diskuzí na tohle téma a každý potvrdil, že to bylo akorát 6 let prosezených v učebnicích a praxe si stejně museli sehnat vlastní, neboť tamty nebyly dostačující. A pak jaká je šance, že se dostaneš do ordinace, aspoň jako sestřička? Hodně malá, protože tyhle místa mnohdy zaberou i studenti střeních veterinárních, kteří se k tomu povolání hodně mají, jsou šikovní a snaží se. Nebylo by lepší jít na vysokou biologickou, kde máš i víc možností práce, potom? (tohle je jen názor malé holky, která v tomhle sedí od rána do večera, ale přeber si to jak chceš)

to by se asi moc nesnažili, kdyby se tam spíš dostala holka co to jde jenom zkusit. Když se snažím a chci něčeho dosáhnout, tak toho dosáhnu. Kdyby ne, snažila jsem se málo.

Qnsksirn

28.1.2021 12:43
Qnsksirn

XXX.XXX.129.244

K te VFU, nejsnazsi je se tam dostat (vim o cem mluvim), prvak ma hodne histologie a anatomie, takze zalezi i jak moc jsi schopna zapamatovat si plno nazvu a co jde zkama kam, na stredni je anatomie pohodicka, na vfu je zajima kazdy vybezek, drsnatina...pak zacina fyziologie (musis chapat co jak funguje) a biochemie (tam byt schopna se naucit presne co se meni na co) a az ve tretaku zacina nejaka praxe, ale ty jsou nedostatecne, je potreba si najit neco sveho-u nekoho. Clovek se uci o vsechn hospodarskych zviratech a navic jeste pak i o exotech, ale pokud za tyden zvladas naucit se klidne 60 a nebo 100 stranek, tak do toho klidne jdi. Pokud ne, tak spise vyber zemedelskou skolu-zootechnik na mendelu je fajn, tam jsem skoncila ja po pokusu s vfu

11.10.2021 21:10
Dave_Exot52

XXX.XXX.243.67

Ano máte pravdu, taky chci na veterinu jsem v 8B a půjdu do Hradce na střední a potom do Brna. Jsem ochoten dát do toho celý den, protože vím že mi za to stojí. Budu pomáhat zvířatům to je můj koníček a chovat je a ještě k tomu jsou slušný peníze.
Sice někdy musíš strčit ruku kam nechceš ale když víš že to děláš pro dobrotu a tomu zvířeti pomůžeš a zachráníš ho tak tam tu ruku strcim ještě dál😊

11.10.2021 22:08

Dave_Exot52 napsal(a):
Ano máte pravdu, taky chci na veterinu jsem v 8B a půjdu do Hradce na střední a potom do Brna. Jsem ochoten dát do toho celý den, protože vím že mi za to stojí. Budu pomáhat zvířatům to je můj koníček a chovat je a ještě k tomu jsou slušný peníze.
Sice někdy musíš strčit ruku kam nechceš ale když víš že to děláš pro dobrotu a tomu zvířeti pomůžeš a zachráníš ho tak tam tu ruku strcim ještě dál😊

veterina opravdu není o strkání rukou někam, tomu člověk velice rychle přivykne a vůbec to nevnímá

veterina je časově i psychicky náročná, špinavá a špatně placená práce s libovolně dlouhou pracovní dobou včetně nedělí a svátků.

jo, a člověk se naučí ta zvířata taky za peníze ve velkým zabíjet.

12.10.2021 07:44

Pozor, jak píše bodlinka, ono se může zdát, že "slušný peníze". Ale ono to vybavení ordinace a údržba výjezdního vozu se samy nezaplatí, ten spotřební materiál také ne, a nezapomeňte na to, že mnozí vám taky donesou třeba vajíčka nebo vlašáky místo platby (jestli vám teda aspoň zpočátku půjde o to, pomoci zvířeti i za tu cenu, že třeba peníze neuvidíte). Tady u nás máme tři veterináře, kteří se střídají na pohotovosti, takže mají celkem "normální" civilní život, ale pokud budete někde, kde vás tolik není, budete buď pohotovost držet sám a nebo během vypnutého telefonu prostě pár zvířat pomře. Samozřejmě to neříká nic o tom, že byste nemohl pracovat s normální pracovní dobou třeba na klinice a nebo vlastně s veterinárním vzděláním dělat něco trochu jiného, jako třeba sedět někde v nějaké komisi či dělat vědu, to už jsou ale zase jiné příběhy a málokdy zahrnují strkání rukou kamsi.

12.10.2021 08:13
lenacia

XXX.XXX.173.31

co je na tom skutečně pravdy možná zodpoví jiní, ale ideálně je fakt zaměřit se na specifický obor veteriny, kde je málo odborníků, je teda ale potřeba počítat s tím, že bude třeba přestěhovat se tam kde ten zájem je...
Třeba taková reprodukce- insemiace, sono.... Za mě napřílad Karlovarsko/Plzeňko můžu s jistotou o jejich kvalitách jmenovat pouze dvě veterinářky. A ty si za to nechají prostě zaplatit.
Jestli člověk čeká že bude jen u kočiček a pejsků sem tam očkování velkých zvířat, skončí na klinice udělaný z garáže a na oněch vlašácích.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík