Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.9
Dobrý den, jsem mladší jezdkyně a přemýšlím o koupi tříletého valacha wpbr na westernové ježdění. Podle inzerátu se neleká, nebojí se klasických bubáků jako jsou auta, psi, plachty, atd... Kdyby se mi poštěstilo a rodiče mi ho koupili tak bych ho chtěla více méně na rekreaci, popřípadě s ním zkusit něco jako slalom nebo barely. A potřebovala bych vědět jestli by pro něj bylo lepší přijezdit se sedlem (udidlem) nebo jezdit bez sedla na parelce, popřípadě kombinovat. Jsem zastánkyně PK. Dále bych chtěla vědět nějaké typy na výchovu. Děkuji moc za odpovědi :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.70
přijezdit by bylo lepší se sedlem a uzdečkou... ať se nejdřív naučí pořádně to co bude potřebovat celý život a pak zkoušet parelku apod.
Když to nebude znát a Vy budete nucená ho třeba za 5let prodat kdy byste ho celou dobu jezdila na parelce tak co nový majitel? šoupne mu udidlo a průšvih může být na světě.
Od všech svých koní chci aby byli schopni pracovat na různých udidlech, bezudidlovkách, parelkách a nakonec aby byli schopni bezpečně znát a poslouchat na nákrčáku a pak i bez něj.
Pro ně to je změna, já se "nenudím" a vím že at se stane cokoli budou připraveni alespon z tohoto hlediska
Navíc pokud ho budete už jako takhle mladého neznalého koně jezdit na parelce může se Vám nakrásně stát, že se někde lekne (a to si piště že se to stane) a můžete mu těmi uzlíky akorát ublížit, z tohoto hlediska mám raději provazovou bezudidlovku, se udělaná tak aby se nepřetáčela a je relativně bezpečná (ale náhoda je blbec že...) na mladého koně kterého navíc neznám bych to nedávala na to bude mít dost času později
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.90
Můj názor je, že by pro tebe i koně bylo lepší kdyby jsi si pořídila spíše staršího a přiježděného koně. Ono totiž to, že žádáš nějaké typy na výchovu, svádí k dojmu, že nejsi dostatečně zkušená na práci s mladým koněm. Pokud nemáš někoho zkušeného, kdo by na tebe dohlédl, tak mladý kůň neni ta nejšťastnější volba. Ono totiž přijezdit si koně, byť jen na rekreaci není lehké. Doporučuji toto rozhodnutí ještě zvážit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, jsem mladší jezdkyně a přemýšlím o koupi tříletého valacha wpbr na westernové ježdění. Podle inzerátu se neleká, nebojí se klasických bubáků jako jsou auta, psi, plachty, atd... Kdyby se mi poštěstilo a rodiče mi ho koupili tak bych ho chtěla více méně na rekreaci, popřípadě s ním zkusit něco jako slalom nebo barely. A potřebovala bych vědět jestli by pro něj bylo lepší přijezdit se sedlem (udidlem) nebo jezdit bez sedla na parelce, popřípadě kombinovat. Jsem zastánkyně PK. Dále bych chtěla vědět nějaké typy na výchovu. Děkuji moc za odpovědi :)
Vzhľadom na Tvoje otázky, bude rozumnejšie kúpiť koňa, ktorý už obsadnutý a vychovaný je. Neber to zle, ale človek, ktorý ide kupovať mladého koňa by sa nemal na internete pýtať na "rady a tipy na výchovu koní"...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.253
Děkuji za odpověď. Moc jste mi pomohla :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.26
Dobrý den. Své rozhodnutí jsem zvažovala už kolikrát... vím že to s mladým koněm nebude jednoduché ale na ranči kam bych ho chtěla dát ustájit je přátelský kolektiv se kterým si rozumím a už jsem se s nimi domlouvala na připadné pomoci. Znají moji situaci a s mladými koňmi mají zkušenosti... dokázali by mi pomoct a připadné chyby doučit. Kdybych je neměla tak bych si také radši vybrala staršího přiježděného koně. Děkuji za názor :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.26
Vím že to zní hloupě když si chci pořídit mladého koně a žádám o rady... ale jak jsem již psala, ani bych o tom neuvažovala kdybych neměla kolem sebe lidi kteří tomu rozumí a pomohli by. Děkuji za názor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.116.222
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ze začátku přiježďovat určitě pod sedlem, potom klidně bez. A na výchovu podle toho co umí a neumí. Než na něm začneš jezdit, tak bys ho měla naučit stát na místě (aby nežral, nechodil,...)
A potom, když ho budeš přiježďovat, tak samozřejmě si jakýmkoliv způsobem získávat důvěru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.251
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ze začátku přiježďovat určitě pod sedlem, potom klidně bez. A na výchovu podle toho co umí a neumí. Než na něm začneš jezdit, tak bys ho měla naučit stát na místě (aby nežral, nechodil,...)
A potom, když ho budeš přiježďovat, tak samozřejmě si jakýmkoliv způsobem získávat důvěru.
Děkuji za odpověď. Pomohl/a jste mi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Své rozhodnutí jsem zvažovala už kolikrát... vím že to s mladým koněm nebude jednoduché ale na ranči kam bych ho chtěla dát ustájit je přátelský kolektiv se kterým si rozumím a už jsem se s nimi domlouvala na připadné pomoci. Znají moji situaci a s mladými koňmi mají zkušenosti... dokázali by mi pomoct a připadné chyby doučit. Kdybych je neměla tak bych si také radši vybrala staršího přiježděného koně. Děkuji za názor :)
Pokud máš teda zkušené lidi ve své blízkosti, proč se nezeptáš jich? Když tě znají, tak ti poradí lépe než na anonymní internetové diskuzi.
Jinak...přiježďovat rozhodně se sedlem (dopře padnoucím). Bez sedla můžete koni způsobit vážné zdravotní potíže se zády. A jestli uzdečka nebo ohlávka je věc každého. Záleží, co chceš dělat. Na rekre postačí bezudidlová uzdečka velmi dobře. Třeba sidepull, který má stejné působení jako udidlo (působí ze stran hlavy koně). Pro koně pak bude případný přechod na udidlo srozumitelný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.77.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě mě k tomu napadá - na vyzkoušení koně si udělej čas. Hooodně času, a přesvědč majitele, ať Ti dovolí si s koněm vyjet s doprovodem na vyjížďku, ať si můžeš všechny jeho slibované benefity vyzkoušet.
Myslím, že bychom se tu na iFauně nedopočítali lidí, co si koupili koně, který dle inzerátu "byl vhodný na všechno" a ve skutečnosti, když si ho přivezli, zjistili, že "není vhodný v tomto stavu na nic"....
Co se týče dotazu, za mě bych to viděla asi takto: mladý jezdec (co není asi až tak bravurní jezdec) jezdit mladého koně určitě se sedlem. Na place možno bez udidla, ven pro začátek s udidlem..
Good luck.
Hhipp
Určitě bych začala se sedlem. Až se koník přestane vyvíjet ( kolem 7 let ) klidně bych jezdila i bez sedla ale teď ze začátku je sedlo vhodné.
Nejprve bych ho jezdila s jednoduchým udidlem ( stihlo neno olivka ) a až budete zvládat různé cviky ve všech chodech naučit ho jezdit i bez udidla, popřípadě na páce kvůli závodům.
Určitě je fajn když je koník zvyklý jezdit s udidlem i bez a se sedlem i bez v případě že by byl v budoucnu nutný prodej.
RýšaW
napsal(a):
Je to realita je tam mnoho užitečných věcí o koních.
Jak je ochočit nebo spíš jak si u něj udělat důvěru.⛅🌈❄☀⚡🌀🌸🌸🌸
Prosím tě, tohle je naprostá blbost. Pokud se chceš naučit jak si získat důvěru koně podívej se do knížek a na nějaké videa. Z filmů se opravdu nic nenaučíš 😂
Lol jasněěěě.... film, kde holka vživotě vpodstatě nejezdila, a najednou se s koně záááázračně skamarádí?
Promi%n princezno, ale takhle to nefunguje... jedinej film, kterej ti fakt nějakou radu o té důvěře dá je tak možná Zaříkávač koní, ne film dke přijde pipka z města a zázračně se dá dohromady s problematickým koněm a zázračně sou skvělí a kdyby jim nedělali naschvály tak vyhrajou všechny závody na celým širým světě a ještě půjdou po kopytě někam daleko aniž by se kůň lekl atd atd atd...
Filmy o koních jsou absolutní odpad! Všechny sou na jedno brdo se stejnou příběhovou linkou, jak teen school filmy...
lenacia
napsal(a):
Lol jasněěěě.... film, kde holka vživotě vpodstatě nejezdila, a najednou se s koně záááázračně skamarádí?
Promi%n princezno, ale takhle to nefunguje... jedinej film, kterej ti fakt nějakou radu o té důvěře dá je tak možná Zaříkávač koní, ne film dke přijde pipka z města a zázračně se dá dohromady s problematickým koněm a zázračně sou skvělí a kdyby jim nedělali naschvály tak vyhrajou všechny závody na celým širým světě a ještě půjdou po kopytě někam daleko aniž by se kůň lekl atd atd atd...
Filmy o koních jsou absolutní odpad! Všechny sou na jedno brdo se stejnou příběhovou linkou, jak teen school filmy...
Sorry a nejsem žádná princezna to si zapiš.
lenacia
napsal(a):
Bacha na genderové vyvážení! Ví Bůh, kdo se za RýšaW skrývá!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tvl. meifi se reinkarnoval...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Ono to žije! It's alive!
kapička
napsal(a):
Meifi nepsal hrubky a měla jasno o pohlaví (viz. jiná diskuze s kamarádkou jsme byli a v dalším příspěvku zase všude ve shodě podmětu s přísudkem byly), i když v první chvíli mi to v hlavě zablikalo
Takový nesmysl, že kůň se bojí tmy, by meifi určitě nenapsal.
Vedlejší diskuze o útěku poníka.
kapička
napsal(a):
Meifi nepsal hrubky a měla jasno o pohlaví (viz. jiná diskuze s kamarádkou jsme byli a v dalším příspěvku zase všude ve shodě podmětu s přísudkem byly), i když v první chvíli mi to v hlavě zablikalo
No dotyčný jedinec pravopis viděl asi jen ve filmu a pochybuji, že zaznamenal něco jako je shoda podmětu s přísudkem ;-)