Jak naučit koníka couvat ze sedla :/

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 20:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.146

Ahoj, mám menší problém. Ve stáji máme A 1/1 po dostihové kariéře, je pořádně zaučen na jízdarně a proto bych s nim chtěla zkusit i drezúru. Jelikož mám licenci, a koník chodí vážně hezky byla by blbost toho nevyužít :) ... akorát máme menší problém. Kůň odmítá couvat pod sedlem, na zatáhnutí je tupý, hlavu zvedá kroutí... na pobídku nereaguje smajlík. Prosím poraďte mi.smajlík

PROSÍM JEN ODBORNOU POMOC NE BLBÉ KECY! Děkuji

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 20:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.252

Zo začiatku budete potrebovať druhú osobu, ktorá koníka zo zeme trochu potlačí, aby vedel čo sa od neho chce. Vy budete zároveň dávať pomôcky na cúvanie a kôň postupne pochopí :)

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 20:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.146

Bohužel, to už jsme zkoušeli... :( a nicsmajlík

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 20:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.252

A zo zeme cúvať vie? :)

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.252

Zdravím, chtěl bych naučit 5 letou klisnu výborně zvládat terény. Chela bych aby si sama neměnila chody, aby zastavila nebo zrychlila pouze tehdy když budu já chtít, aby se nebála žádných překážek, aby dokázala klidně kráčet za cválajúcimi koňmi ... Prostě ideální kůň do terénu.

Moje klisna si momentálně chody mění ale pouze z pomalejšího do rychlejšího naopak ne. Když jsem sama, zastavení zvládáme docela dobře, ale když jsou s námi i jiné koně je to dost špatné. Klisna se chodem a rychlostí přizpůsobí ostatním. Když ji zadržím, znervózní, začne na místě poskakovat a snaží se ostatních doběhnout. Navíc když je sama bojí se všeho nového, co tam předtím nebylo a nechce jít do vody, do potoka. Ale jakmile je s ní druhý, odvážnější kůň, projde kolem všeho zcela klidně.

Prosím nějaké rady jak se v terénu zlepšovat aby byla klisna taková klidná a spolehlivá? :) Děkuji

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 21:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.252

Promiňte to nemělo být sem :D

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.217

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj, mám menší problém. Ve stáji máme A 1/1 po dostihové kariéře, je pořádně zaučen na jízdarně a proto bych s nim chtěla zkusit i drezúru. Jelikož mám licenci, a koník chodí vážně hezky byla by blbost toho nevyužít :) ... akorát máme menší problém. Kůň odmítá couvat pod sedlem, na zatáhnutí je tupý, hlavu zvedá kroutí... na pobídku nereaguje smajlík. Prosím poraďte mi.smajlík

A víte jistě,že víte co děláte?myslím,že drezura to nebude,,Vaše slova-

na zatáhnutí je tupý,

jědte do lesasmajlík to bude ve vašem případě jistě přínosem,

Neregistrovaný uživatel

29.11.2014 21:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.211

Rozdělte mu to na více kroků:

1) naučte koně couvat ze země když stojíte před ním - napřed zapůsobte na udidlo (jako když např. rovnáte koně do zootechnického postoje při předvádění) a pokud je potřeba podpořte to tušírkou na prsa. Až kůň dobře reaguje a tušírka už není nutná přistupte ke kroku 2.

2) naučte koně couvat ze země když stojíte vedle něj na úrovni sedla - zapůsobte na udidlo (otěže mějte jako byste na ně působila ze sedla) a v případě potřeby podpořte tušírkou na prsa. V nouzi, kdy kůň nereaguje nebo se rozchází vpřed, se přesuňte na okamžik dopředu a zacouvejte jak už to zná. Brzy by měl pochopit, že je to stejná věc. Až s jistotou reaguje bez nutnosti tušírky přejděte ke kroku 3.

3) naučte koně zacouvat ze sedla - zapůsobte na udidlo tak jako předtím ze země, pokud nereaguje podpořte tušírkou na prsa. U tohoto kroku je ideální mít zpočátku pomocníka na zemi, který koně pokud nereaguje, rozchází se apod. opraví, ale není to absolutně nutné. Pokud jste na to sama a kůň nerozumí, sesedněte a zopakujte couvání ze země, vzápětí znova nasedněte a dejte pokyn k couvání ze hřbetu. Koník pochopí, že je to pořád to samé, co už vlastně zná. Až kůň na lehký tlak (žádné přetahování!) ochotně couvá, přejděte k bodu 4.

4) přidejte pobídku k couvání holeněmi (přece nebudete couvat koně zbytek života za hubu, že). Když chcete couvat začněte pobídkou k couvání holeněmi, za dvě až tři vteřiny přidejte tlak na udidlo a pokud je potřeba podpořte tušírkou na prsa (nemělo by být potřeba, pokud jste zvládli bod 3).

Pokud po koni nikdo předtím couvání nechtěl, je potřeba chtít po něm napřed málo - odměnit jej okamžitým povolením tlaku zpočátku už např. při přenesení váhy na zadní nohy nebo jediný krok vzad. Požadavky zvyšovat postupně, přístup "jeden krok jsi už udělal, tak jich rovnou udělej ještě pět" není vhodný. Plnokrevník je inteligentní a citlivé plemeno, určitě nebude problém jej couvání za pár týdnů naučit, jen musí pochopit "vo co go" smajlík.

Neregistrovaný uživatel

30.11.2014 00:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.98

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

A nemá nějaké zdravotní problémy? Samovolně v ohradě jste ho někdy viděla couvat?
Pokud je po zdravotní stránce v pořádku, tak pomalu. Ze země, nastavit přiměřený tlak - na ohlávku, bičem a počkat na minimální náznak couvání - na poprvé bude stačit aspoň přenos váhy dozadu. Pak přes první krůček až více krokům až do sedla. Zkusit ho naučit na hlasový povel pro lepší upřesnění.

Tyfi

29.7.2019 18:11
Tyfi

XXX.XXX.21.16

Mně se kůň točil, tak jsme se napasovali mezi kavalety, nepustila jsem ho vpřed, pak pochopil, že jediná cesta je vzad. Stačilo pak jen vahou a jemným pohráním otěžemi a za týden couval docela odstojně i v prostoru. Musím dost hlídat zadek ,aby se nekroutil,zvládne rovně zatím tak 3kroky, hlavní myšlenku jsme ale do té jeho hlavy dostali . A

30.7.2019 00:26
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tyfi napsal(a):
Mně se kůň točil, tak jsme se napasovali mezi kavalety, nepustila jsem ho vpřed, pak pochopil, že jediná cesta je vzad. Stačilo pak jen vahou a jemným pohráním otěžemi a za týden couval docela odstojně i v prostoru. Musím dost hlídat zadek ,aby se nekroutil,zvládne rovně zatím tak 3kroky, hlavní myšlenku jsme ale do té jeho hlavy dostali . A

Myslím, že po pěti letech už asi couvají.

30.7.2019 06:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Myslím, že po pěti letech už asi couvají.

A nebo taky ne.

30.7.2019 08:05
lenacia

XXX.XXX.173.31

Mno jo, couvání... To nam chvíli trvalo naučit se ze sedla... Ale jak ze země tak ze sedla ta žlutá trubka couvá šejdrem. Podél stěny chvilku ok ale pak začne zadkem vybočovat. Tak sem zkusila udělat uličku z kavalet... Ta trubka se o ně raději přerazí a stejně jde šikmo 🤦‍♀️🤷‍♀️. Přímá korekce pomůže jen na chvíli (a nebo se trubka 'srovná' na druhou stranu šejdrem 🙈)
Takže jop... Couváme, ale rovně nám to nejde... 🙈😁
Se pak nedivím těm narážkám o tom jak blondýny neumí couvat 😂😂😂

30.7.2019 08:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud někdo neumí jezdit dopředu, nebude umět ani couvat.
Je potřeba pochopit, jak fungují pobídky a také znát nohosled koně, pak je couvání normální jízdárenský cvik.
Tahání za otěže a mlaskání ke korektnímu couvání nepovede.

Neregistrovaný uživatel

30.7.2019 11:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Naučit koně couvat je jako naučit ho chodit dopředu. Ostatně jako vše ostatní to chce vědět jak a trénovat, trénovat, trénovat, trpělivost a myslet.

30.7.2019 12:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Mno jo, couvání... To nam chvíli trvalo naučit se ze sedla... Ale jak ze země tak ze sedla ta žlutá trubka couvá šejdrem. Podél stěny chvilku ok ale pak začne zadkem vybočovat. Tak sem zkusila udělat uličku z kavalet... Ta trubka se o ně raději přerazí a stejně jde šikmo 🤦‍♀️🤷‍♀️. Přímá korekce pomůže jen na chvíli (a nebo se trubka 'srovná' na druhou stranu šejdrem 🙈)

Ta "žlutá trubka" umí perfektně couvat. Stačí se podívat, když v ohradě před něčím či od někoho couvá.
To jen Vy té "žluté trubce" neumíte říct,co po ní chcete.

30.7.2019 12:38
Viktora

XXX.XXX.192.196

Myslim, ze nemusime hned nekoho napadat ☺ treba zluta trubka vazne couvat neumi ☺

30.7.2019 12:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Viktora napsal(a):
Myslim, ze nemusime hned nekoho napadat ☺ treba zluta trubka vazne couvat neumi ☺

Nesmysl. Všichni koně umí couvat. Jediný důvod, pro který by couvat nemohla, je nemoc. Je Sára nemocná? Pokud není nemocná, trvám na tom, že Lenka neumí dát správné pobídky pro couvání.

30.7.2019 12:48
Viktora

XXX.XXX.192.196

Treba neumi, tak se nad tim pousmeju, neni preci Vasi povinnosti to hned ostre komentovat, ne? ☺

30.7.2019 13:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Viktora napsal(a):
Treba neumi, tak se nad tim pousmeju, neni preci Vasi povinnosti to hned ostre komentovat, ne? ☺

Je mi fuk, zda Lenka umí jezdit popř couvat. Naštvalo mě, že psala, že to neumí ta žlutá trubka, tedy Sára. To je všechno.

Neregistrovaný uživatel

30.7.2019 13:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Je mi fuk, zda Lenka umí jezdit popř couvat. Naštvalo mě, že psala, že to neumí ta žlutá trubka, tedy Sára. To je všechno.

Je jednodušší to svést na koně, než na svůj neum. Ale souhlasím s tím, že nikdo z nás neviděl dvojici pracovat, takže je zbytečné soudit 😉 a hlavně, nikdo se neptal, takže nechce radu, jen se.pochlubit, že to "taky nejde" 😁

30.7.2019 14:10
Arbora

XXX.XXX.192.218

lenacia napsal(a):

alebo len zle rozkladáte váhu a cúva krivo kvôli tomu.

30.7.2019 20:37
lenacia

XXX.XXX.168.82

Arbora napsal(a):
alebo len zle rozkladáte váhu a cúva krivo kvôli tomu.

přijímám vaši premisu, avšak závěr odmítám... že nám nejde couvat ze sedla může být 100% mojí chybou, a nijak vám neodporuji... nicméně ty kavalety a to rovnání zmiňuji v souvislosti s prací ze země.

Přidejte reakci

Přidat smajlík