Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2015 19:14
lenka12

XXX.XXX.253.2

Chci se zeptat, zda máte nějakou zkušenost z koupí hříbě Shagya Araba?
Právě bych si chtěla kupovat 7mi měsíční klisnu Shagya Araba a ráda bych si přečetla vaše rady a zkušenosti ohledně tohoto. Rady uvítám jakékoli.., ať už ohledně práce s hříbětem nebo obsedání může být i ohledně koupi sedla a ostatních věcí. Spíše bych ji chtěla jezdit na westernu a převážně rekreačně do lesa.
Předem děkuji za odpověď.

5.1.2015 22:26
leina

XXX.XXX.140.236

Ahoj, s shagya arábky zkušenost nemám. Já se zbláznila do fríse a koupila si jako více méně začátečník odstávče tohoto plemene a co to mohu říci je, že ti to určitě nedoporučuji, pokud nemáš s hříbaty, obsedáním, atd. Zkušenost. Na 99% si budeš k výcviku někoho muset přizvat, začátečník sám, bez znalostí postupného výcviku mladého koně to prostě sám nedokáže. Pak to člověka stojí opravdu hodně peněz a nejen peněz, ale i času, fyzické a psychické námahy...
Já mám trenéra, protože sama jsem to prostě nezvládala. Takže teď se učíme oba dva, sice to jsou zkušenosti k nezaplacení, ale dají se získat i jinak než unáhlenou koupí vlastního hříběte. Člověk by neměl začínat tím nejtěžším u koní, ale opravdu si koupit koníka adekvátně svým schopnostem. Já byla tvrdohlavá a zjistila jsem, že to nebyla dobrá volba až byl koník doma. Nelituji ničeho, ale vědět co to obnáší, tak si raději našetřím a koupím si dospělého koně, protože to co do toho mláděte vrazím do jeho 3 let, by mi vyšlo na fríse, vynikajícího exteriéru, původu a na skvělé úrovni přiježděnosti.
Já jsme ambiciózní člověk, i přesto je to často velmi vyčerpávající. Koně mám ustájeného 10km od bydliště, chodím do práce, na jezdecké tréninky (abych se zlepšovala) a starám se o mladého koně. Volný čas už nemám skoro žádný
Co se týče výcviku, mám ho od jeho 7mi měsíců. Asi tak do 13. Měsíce byl velmi tvárný, hodně na mě uvázaný, s učením nového nebyl více méně problém (jen byl třeba trošku nervózní a funěl), jenže koníčci rostou velmi rychle, každým měsícem sílí a dospívají a po tom 13.měsíci už měl "svůj názor na věc". V praxi to vypadalo tak, že já jsem po něm něco chtěla (například naučit ho vyslání na kruh na krátkém vodítku v kroku a obejití ze 2 koleček na každou stranu), jenže on měl zrovna moc práce koukáním na ostatní koně ve výběhu a protože jsem ho "rušila", snažil se mě zbavit kopáním, stavěním se na zadní.¨Pokud člověk neumí pohotově zareagovat a koně umravnit, nenechat ho utéct, atd, tak se to časem nasčítá a najednou to bude velký problém. V koni se budou tyto bujné projevy utvrzovat, jako chování, které funguje "zbavit se člověka a jeho požadavků", nedejbože pokud se člověk začne bát, ztratí jistotu a kůň ho přestane respektovat.
Takže opravdu si to 2x rozmyslete než do toho půjdete smajlík Nechci Vás strašit, jen píši jak to skutečně je a chtěla jsem aby jste pochopila do čeho se hrnete, pokud s tím nemáte zkušenosti, podle stylu dotazu totiž předpokládám, že moc ne. Pokud se mýlím, tak se omlouvám smajlík

5.1.2015 22:30
leina

XXX.XXX.140.236

Ještě dodám, že než si hříbě člověk koupí, měl by mít přesnou představu o tom, jakým stylem ho chce trénovat a celý výcvikový plán znát. Existuje více druhů výcviku a člověk si musí přijít na to své a na to co sedí jemu i tomu koni Hodně štěstí.

6.1.2015 16:13
lenka12

XXX.XXX.253.2

leina napsal(a):
Ještě dodám, že než si hříbě člověk koupí, měl by mít přesnou představu o tom, jakým stylem ho chce trénovat a celý výcvikový plán znát. Existuje více druhů výcviku a člověk si musí přijít na to své a na to co sedí jemu i tomu koni Hodně štěstí.

Děkuji mockrát:).

26.1.2015 11:49
simca98

XXX.XXX.68.253

Ahoj, já si koupila hříbě shagya před 3 měsíci smajlík Dvouletá kobylka a i když ji mám chvilku, musím říct, že jsem za ten výběr ráda. Je šikovná, vylézt ze stáda nemá problém, rychle se zafixuje na člověka ( to mají arábci v krvi). Samozřejmě jako hříbě je prostě střelená :D poleká se všeho čeho může, ale na tom se přece dá pracovat. Je hodně temperamentní, když ji kobyla v ohradě naháněla přeskočila krmelec vysoký 120cm a brala to jako super zábavu. Ale naopak když s ní člověk chce pracovat, je skvělá! Je zvědavá co po ní člověk chce a je moc snaživá :) vydrží ji to sice tak 20 minut, ale po hříběti delší dobu tréninku chtít člověk nemůže smajlík hlavně na toto plemeno se musí jemně! Když se mi nad okem podřela a nechtěla se nechat ošetřit, veterinář dostal nervy a křičel, začala být z toho jen více ustrašená. Když jsem na ni půl hodiny tiše mluvila a hladila ji, uklinila se a šlo vše jako po másle smajlík sama jsem zvědavá na obsedání, bude to chtít trpělivost, zlaté nervy, a hlavně odvahu smajlík celkově se zkušenostmi s shagya bych řekla, že jsou velice temperamentní, ale ne nezvladatelní a jsou věrní smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík