Dobrý den, chci se zeptat na váš názor - kůň bez udidla. Zná někdo koníka, který celý život neměl v hubě udidlo? Mám mladou klisničku a jak někteří možná znají, snažím se k ní být co nejjemnější a zbytečně jí neškodit. V budoucnu nemám v plánu jezdit závodně, jen rekreaci, a poslední dobou mě kouše myšlenka, neučit ji vůbec na udidlo, učit ji pouze např. Na bosal (jsem si vědomá, že na bosal se musí jemně). Má někdo takovou zkušenost, nebo může mi někdo poradit/napsat názor? Moc děkuji
Znám takto více koní - někteří začínali na udidle, pak si je koupil někdo jiný a přešli čistě na bezudidlovky. 2 koně (7-8 let) jsou u nás celou dobu bez udidla. Nevidím v tom problém. Pokud někdo umí koni, vysvětlit, vše bez udidla, kůň je bezproblémový, nemá před sebou sportovní kariéru, tak proč ne. Osobně jezdím do terénu bez udidla a na jízdárnu používám jemné udidlo. Zkoušela jsem to bez udidla, ale šlo to mnohem pomaleji, kobyla nechápala co po ní chci, nebylo to hladké, přesné, citlivé. Daleko lépe se mi složitější jízdárenské cviky provádějí a učí na udidle. Přijde mi to srozumitelnější pro koně :) Každopádně také záleží na čem budete jezdit, ve smyslu jestli provazovka, bosal, apod. To dělá kolikrát hodně. Bosal je super, ale musí se to s ním umět a hlavně musí koni přesně sedět
Ja si myslim, ze by kun mel udidlo znat. Pokud ho clovek nechce pak pouzivat, tak ok...ale podle me by v urcite casti vycviku mel byt kun s udidlem seznameny, naucit se ho prijmat a fungovat s nim- tedy proste par lekci s nim odjezdit.
Myslim si, ze nikdy nikdo nemuze zarucit, ze kone bude mit az do jeho smrti a i kdyz nekdo bude vykrikovat, ze by svwho kone nikdy neprodal, tak se muze stat vselicos, napriklad u holek se muze prihodit tehotenstvi a s nim nutnost kone nechat jezdit treba nekomu jinemu, kdy nebudeme mluvit o prodeji kone.
Myslim si, ze pro cloveka, co umi dobre (tedy ne nejak hrube) bouzivat bezudidlovku by nemel byt problem s konikem par hodin odjezdit na udidle aniz by mu nejak ublizil.
Podle me kun, ktery se s udidlem alespon seznami "za mlada" bude pak vic v pohode, kdyz by na jezdeni s udidlem pak chtel prechazet treba v jeho patnacti letech a on se s tim seznamil poprve. Taky si myslim, ze by kun mel zvladat mit nasazene vselijake kamase a bandaze a snasel deku... I kdyz mu to nikdo neplanuje davet, proste by mel byt "otrkanej"- to se pokdle me tyka i udidla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje kobyla udidlo neměla.Přiježďuju jí na Side Pullu od mala a nevím proč by měla udidlo znát, když bez udidla kůň funguje stejně jako s udidlem a mnohdy lépe.I kdybych kobylu prodala pak by její majitel neměl sebemenší důvod s udidlem jezdit, pokud by nechtěl závodit.A i kdyby udidlo chtěl někdo používat, tak koně není problém cokoli naučit i v pozdějším věku.Mám ráda bezudidlové uždění už jenom z toho důvodů že jezdec maximálně používá k vedení koně sed a to je super, když vidíte že kůň reaguje na neznatelný tlak ať už děláte obraty nebo couváte, prostě si víc vozíte zadek.
http://www.equistorm.cz/uzdecky/biothane-side-pull.html.
Nejsem zastánce ani udidla, ani bezudidlovky. Sama používám na koně jak udidlo (2x lomenný stihlo gumový), když jdu pracovat a když se jdeme jen protáhnout nebo do terénu, tak jí dávám ohlávku. Nezáleží ani tak na tom, co má kůň na čumáku, ale jak je s ním pracováno. Venku chodím dá se říci na zahozené otěži a na jízdárně s udidlem pracuji minimálně, dávám obrovskou přednost sedu a tlaku než hubě. Ale dejme si ruku na srdce, pokud chceme s koněm poctivě pracovat, tak to udidlo ten kůň prostě potřebuje - minimálně pro začátek ano. Žádné udidlo není zlo, pokud má jemnou a chápavou ruku. Takže dle mého názoru, by kůň udidlo měl znát, nikdy nevíte co v budoucnu nastane.