Náš valach začal v kroku překusovat udidlo-má 2x lomené.Volala jsem zubaře, zoubky mu obrousil, našel i po špičatých zubech mozoly na dásni.Prý se to bude hojit cca 6 týdnů.Prý může normálně na tréninky (chodíme na halu).Nyní už jen překusuje udidlo, když stojí.Hojí se to fakt 6 týdnů?Nebo mám koupit bezudidlovku?Pomáhá to i problémovějším koním?Jezdí na něm mladá slečna.
A co je špatného na tom, že žvýká udidlo a nemá nečinou nehybnou hubu? Moje taky překusuje, každý rok děláme zuby a nikdy žádný problém nebyl, že by to dělala ze zdravotního důvodu.
Tak ono záleží, jestli jen brousil nebo tam dělal i něco víc. Pokud jen brousil, tak je to standart nechat tuším 3 dny bez udidla a pak normálně může koník fungovat dál. Spíš si myslím, že ty mozoly se budou léčit těch 6 týdnů - přece jenom otlaky se neztratí ze dne na den. Proto nevidím důvod proč nepostupovat dle pokynů zubaře
Pokud se bojíte o záda, tak zavolejte fyzioterapeuta... To, že koně žužlou udidlo není první, ani poslední případ. Každý kůň to dělá. K čemu mi bude práce s koněm, který za celou dobu s hubou nepohne? To je akorát známka neuvolněného napjatého koně. Jsou různé druhy "žužlání" udidel. Někdo to dělá z nervů, nervozity (že musí třeba stát, chce běžet, ale nesmí,..), že ho to prostě baví, a samozřejmě i to souvisí s přilnutím, kdy kůň přežvykuje.
udidlo

XXX.XXX.187.14
Kobyla plnase mi to dela když je nervozní... A valach to dělá když dlouho stojí na uvazisti než vyjedeme... Ani jeden nema problemy se zuby, se zady,...mají to jen v hlavě :) pokud ti neprekusujou ruce a jsou zdravi neresila bych to :)