Ahoj, mam doma 4 měsíce kobylku, brzy ji bude 5 let a chtěla bych ji pořídit kamaráda. Určitě ji společnost stáda chybí, ale objeví-li se ve výběhu jine zvíře, hned ho žene pryč. (Odzkoušeno se psy, ovcemi, kočkami) Myslíte, že pokud bych koupila ponika, taky by ho šikanovala? Dříve (u bývalé majitelky) v ohradě s jinou kobylkou a ta moje byla dominantní...
Diky za reakce a zkušenosti.
Gaba.
Ako môžeš porovnávať jej reakciu na kone so psami či mačkami to je niečo úplne iné!
Tým, že je tá chudera sama je frustrovaná tak sa jej nečuduj, že sa tak chová. Ak bude sama pridlho naozaj sa môže z nej stať asociál ktorý si už s inými koňmi rozumieť nebude. Zaobstaraj jej spoločnosť koňa čím skôr.
Proč jí tedy nepřídáte jednoho z těch koní přes ohradník, nač kupovat dalšího koně?
A jestli si koně nesedí? Pokud jsou nuceni být spolu jen dva koně a nikde široko daleko žádný další, tak si na sebe časem zvyknou. Nemusí se mít rádi, ale lepší nějaký koňský kamarád, než žádný.
Zkuste jí vybrat za společníka koníka, co v původním stádu není otloukánek. Ne nějakou piraňu, jen koně s určitým sebevědomím, co se nenechá tlouci, ale ani neútočí.
Původní majitel určitě bude vědět, jak je na tom vámi vybraný kůň ve stádu.
Já jsem si teď dovezla ke kobyle valáška a musela jsem je rozdělit, nebylo to dobré. Budu to zkoušet dál, snad budou časem kamarádi.
Ahoj,
◘ Aggita - jasně, se seznamovací honičkou se počítá. Jen aby to pokračovalo přátelstvím.
Děkuji za komentář.
◘ sisi58 - to je přesně o co mi jde, chci jí samozřejmě parťáka dopřát, ale nerada bych aby skončili odděleně, to by pak ani nesplnilo účel pořízení. Chtěla bych pro ní nějakého prcka, který si ale poradí s velkými a dominantnějšími koňmi. Přesně jak píšete, ne otloukánka. Na řeči původních majitelů už teď moc nedám, ze zkušenosti...
Přeji hodně štěstí s vašimi miláčky a díky za reakci.
V krajním případě se opravdu může stát, že si člověk pořídí 2 koně a ten druhý situaci spíš zkomplikuje, než vyřeší. K dominantní kobyle bych moc malého poníka nepřidávala - už jsem zažila, jak mi haflinga pod sebou rolovala minishetlandku (hafla šla nakonec z baráku...). Přeji hodně štěstí.
Mám taky kobču která byla vždy dominatní v menším stádu, přikoupila jsem jako společníka poníka ta ho šikanovala jak mohla (kopání, kousání, šklebení...) jejich první seznámení schytal poník pořádnou kopačkou do břicha. Oba jsem je přestěhovala na pastevko kde bylo cca kolem 30 koní a několik dominantních koní jí ukázalo co pro to a od té doby je klid, jiného koně nekopne, nekousne jen se třeba zašklebí. Potom jsem si je s poníkem nastěhovala domů a je klid sice sem tam mu u sena ukáže že ona má mít tu větší porci tak se zašklebí a třeba ho štípne zubama ale už není tak agresivní jak bývala a dokáže se sním i čumáčkovat takže zkuste třeba na nějaký ten měsíc jí šoupnout mezi více dominantních koní a uvidíte, chápu že to třeba nejde protože nemáte nikoho v okolí pak už jen zbývá to zkusit.
_janina_
napsal(a):
Mám taky kobču která byla vždy dominatní v menším stádu, přikoupila jsem jako společníka poníka ta ho šikanovala jak mohla (kopání, kousání, šklebení...) jejich první seznámení schytal poník pořádnou kopačkou do břicha. Oba jsem je přestěhovala na pastevko kde bylo cca kolem 30 koní a několik dominantních koní jí ukázalo co pro to a od té doby je klid, jiného koně nekopne, nekousne jen se třeba zašklebí. Potom jsem si je s poníkem nastěhovala domů a je klid sice sem tam mu u sena ukáže že ona má mít tu větší porci tak se zašklebí a třeba ho štípne zubama ale už není tak agresivní jak bývala a dokáže se sním i čumáčkovat takže zkuste třeba na nějaký ten měsíc jí šoupnout mezi více dominantních koní a uvidíte, chápu že to třeba nejde protože nemáte nikoho v okolí pak už jen zbývá to zkusit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

leaguna
napsal(a):
Ahoj,
◘ Aggita - jasně, se seznamovací honičkou se počítá. Jen aby to pokračovalo přátelstvím.
Děkuji za komentář.
◘ sisi58 - to je přesně o co mi jde, chci jí samozřejmě parťáka dopřát, ale nerada bych aby skončili odděleně, to by pak ani nesplnilo účel pořízení. Chtěla bych pro ní nějakého prcka, který si ale poradí s velkými a dominantnějšími koňmi. Přesně jak píšete, ne otloukánka. Na řeči původních majitelů už teď moc nedám, ze zkušenosti...
Přeji hodně štěstí s vašimi miláčky a díky za reakci.
No, vy si tiež nesadnete s každým, koho vo svojom živote stretnete...Nikto na svete vám nezaručí, že koňa ktorého domov donesiete vaša kobyla bude znášať. Preto by bolo fajn vedieť, ako sa kobyla chová ku iným koňom( porovnávať to so psami a mačkami je fakt hlúposť, nečudujte sa reakciám), či si skôr rozumie s kobylami, alebo valachmi, či je dominantná, priateľská, flegmatická... A podľa toho vyberte nového parťáka. Možné však je, že aj keď budete vyberať veľmi pozorne a opatrne, kone si skrátka nesadnú a budú prebiehať neustále konflikty.