jula

XXX.XXX.235.16
Dobrý den, jak silným roztokem modré skalice je dobré poprašovat kopyta při hnilobě?
Děkuji.
Při hnilobě střelky sypu normálně skalici do rýhy.Maximálně ji v kelímku lehce namočit, aby se při aplikaci nesypala.Zatlačuji gázovým čtvercem, nebo tvrdým papírem.
Jestli chcete něco s rozprašovačem, prodávají přípravky s různým podílem dřevitého dehtu.Dehet sám pak můžete mazat štětkou.Máte li hnilobu hluboko, do dehtu namočím opět gázové tampony a háčkem zatlačím do rýhy.
Nejlepší je modrou skalici vyžíhat na bílou - tedy vzít starý rendlík na vyhození, nasypat do něj pytlík modré skalice a zahřívat na sporáku, míchat. Připravit si vhodnou nádobu, do které skalici, až celá zbělá, nasypete a uzavřete, aby tam nemohl vzduch - a s ním vzdušná vlhkost (skalice by zase zmodrala). Touto bílou skalicí kopyto posypávejte, nebo aplikujte zatlačením jak popsáno výše.. Ona bude mít snahu brát vlhkost z okolí a znova se změnit na modrou skalici a tím se lépe ke kopytu přichytí.
Také jsem si myslela, když jsem dostala tuto radu, že je to zbytečná práce navíc se žíháním. Při aplikaci jsem nápad ocenila a tak dávám dál.