Jak postupovat a nezkazit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2015 12:16
ancovicka

XXX.XXX.11.119

Dobrý den, ráda bych se zeptala zdejších zkušených na postup výchovy konika, než si najdu nějakého spolehlivého trenéra.
Dostal se mi do rukou čtyřletý valach hucula. Loni na jaře ho koupila jeho soucasna majitelka coby zacatecnice.Konik byl obsedly, prý se s nim pracovalo formou přirozené komunikace...já jsem klasický anglický jezdec, s tímto zatím nemám zkušenost.Dále konik už za svůj krátký život stihl být schvaceny. Už je nějaký čas o samotě s ovcemi, ale to se v brzké době změní v podobě jednoho konika, akorát mám hrůzu z toho, že seznamu něj stane zavislak.
Včera jsem na konikovi seděla poprvé, je relativně ochotný, šikovný, ale odmítá cválat - a to i na vyjizdce.Čím to může být?Nemá zatím rovnováhu?Nebo na něj můžeme být tezci? Konik má KVH kolem 140 cm, já mám 80 kg a ještě na něm jezdí jeden kluk, kterého jsem zatím neviděla, ale prý je lehčí než já. On by měl jezdit jednou až dvakrát týdně, já dvakrát až třikrát.
Dále jsem se chtěla zeptat - má nelomene gumové udidlo - je vhodné? Pokud ne, jaké by bylo lepší?
Z konika bych ráda vychovala rekreačního hobby koně na případné občasné sranda zavody, ale je dost mladý a já i po x letech ježdění nemám s prijezdovanim zkušenosti. Vím, že potřebuji trenéra, ale chviličku bude trvat, než seženu někoho vhodného a za tu dobu nechci nic pokazit.Děkuji za podnětné rady a omlouvám se za občasnou diakritiku, píši z tabletu.

2.2.2015 12:29
fortuna

XXX.XXX.85.42

Jako první: najděte co nejdříve trenéra. Ikdyž nejste úplný začátečník, každý potřebujeme občas porovnat a poradit.
Ad. Schvácení: proč byl schvácený? Z jádra nebo z trávy? Je potřeba mu hlídat příjem potravy, huculové nejsou stavěni na "naši" kvalitní a výživnou pastvu, proto se můžou schvátit i z ní. Je už schvácení vyléčeno?
Ad. Cval: neochota může souviset se schvácením, ale spíš se klaním k tomu, že ještě nemá rovnováhu. Nenuťte ho, choďte krok, klus. Na lonži ho učte cval na pobídku hlasem a když bude na lonži chodit perfektně, tak pak můžete zkusit venku dát pobídku hlasem+holení. Uvidíte, jestli vám vyhoví. Necválat není žádné zlo :) Připravte se, že to může trvat.
Ad. Udidlo: já nejvíc preferuju 2x lomené stíhlo. Tloušťka záleží na koni, nám ji poradil zubař (ono totiž neplatí, že čím užší tím ostřejší - pokud má kůň míň místa v hubě, tak pro něj naopak tlusté bude ostřejší). Zkuste pozvat zubaře, rovnou vám zkoukne zuby a případné otlaky v hubě, poradí.
Ad. Váha: najděte si na netu vzorec na výpočet maximální váhy a uvidíte :) Záleží na hodně faktorech, ale co jsem znala huculy tak s 80 kg neměli problém (ale záleží na nasvalení, stavbě těla, a taky na vašich jezdeckých schopnostech).

2.2.2015 12:39
ancovicka

XXX.XXX.11.119

Moc děkuji. Schvácený byl u předchozí majitelky, ta současná o tom ani nebyla poučena a zjistila to až díky kopytáři. Takže původ nevím. Každopádně teď je rok na pastevku a je klid, uvidíme, co udělá jaro, každopádně je ve výběhu s ovcemi, které vyžerou skoro všechno, takže to to trochu krot9:)
Trenéra určitě seženu, jezdím sice přes 10 let, ale zkušenost s mladými koňmi nula a sama se musím učit, a tohle je pro mně děsná výzva, jen potřebuji, aby na mně min, jednou týdně někdo kouknul, případně i poradil, co s koněm dělat, když jsem s ním sama.
Každopádně lonž je také problém, já lonžovala koně pouze školního a on z lonže zdrhá, takže to bude další práce.
Děkuji i za reakci k udidlu, taky mi přijde, že to nelomené není úplně ok, zatím jsem na koni seděla jen jednou, ale i tak jsem cítila, že mu spíš plechovatí hubu.
Jinak se sedem bych problém mít neměla, mám hromadu zlozvyků, ale zrovna sed a váhu mám relativně jistou. S tím nasvalením bude problém. Zatím jezdil jen jednou až davkrát týdně. Ale vzorec najdu. Moc děkuji:).

2.2.2015 16:15
ancovicka

XXX.XXX.11.119

Btw. Mohlo by to necválání souviset i s tím, že koníka prostě někdo obsedal a učil ho všechno moc zhurta? Jelikož v kroku a klusu zvládá náročné terény v klidu.

2.2.2015 16:44
fortuna

XXX.XXX.85.42

ancovicka napsal(a):
Btw. Mohlo by to necválání souviset i s tím, že koníka prostě někdo obsedal a učil ho všechno moc zhurta? Jelikož v kroku a klusu zvládá náročné terény v klidu.

To by mohlo. Každý kůň je jiný a každý hledá rovnováhu jinak dlouho. A pro koně je krok a klus něco úplně jiného než cval. Ten je na rovnováhu nejnáročnější a znám koně, kteří správnou rovnováhu chytli až v 6 nebo dokonce 8 letech. Určitě si aspoň vykolíkujte a páskem ohraničte kruhovku (velkou, co největší vám lonž dovolí abyste za ním nemusela běhat :) ) a pracujte s ním tam. Na kruhu se naučí pořádně nést sám, což je první základ pro to, aby nesl dobře jezdce. Až budete cválat spolu (tedy vy na něm :) ), tak nejdříve jen rovné linie. Ať se nenaučí to s vámi krosit do zatáček, pak je to těžké odnaučit.

3.2.2015 10:22
ancovicka

XXX.XXX.11.61

No každopádně na něm nechci jezdit častěji jak 2x týdně, dorumplovat záda mu doopravdy nechci...takže z mé strany jednou týdně jízdárna, jednou terén a jednou práce na lonži?I když na té také neumí...a nemělo by se popídit (třeba konzultovat s kopytářem apod.), jestli to schvácení nemůže doopravdy mít vliv na ten cval? Děkuji:).

3.2.2015 10:32
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Informací je tu už dost, pokud cválat nechce, cválat nebudu a budu pokračovat dál v kroku, klusu, až si bude kůň jistý, tak si nacválá. A to nemá s kopytem nic společného, kůň ví, že toto nezvládne, přece jenom cval s jezdcem na hřbetě je pro koně dosti náročný, ani ne tak z hlediska váhy jezdce, ale z hlediska stability a jistoty.

A dodám jednu věc, hucul je velice tvrdé, pracovité a odolné plemeno. V pohodě unese chlapa. Nejsou to žádná tintítka. Mají silné holeně a nohy celkově, silný a pevný hřbet tudíž nemají problém s větší zátěží ani po fyzické stránce ani po stránce "opotřebení".

Přidejte reakci

Přidat smajlík