Prodat nebo ustájit? Jak by jste řešili situaci...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kejty

2.2.2015 22:10
kejty

XXX.XXX.29.235

Zdravím Vás. Potřebovala bych znás pár Vašich názoru. Ve zkratce - mám tři roky koníka, je mu skoro pět. Je nejlepší na světe. Povahově, vzhledobě. Klasika - slova každyho majitele. Nicméně jsem se dostala do situace, kdy se musim rozhodnout co dál. Na jaře jedu na rok z republiky. Co ted ? Prodat nebo na rok ustajit ? Zkuste se vžít do mé situace...co by jste udělali? Co se týče ustájení, měl by pastevnko s konskym kamošem. Tak jak byl doposud zvykly.

2.2.2015 22:50
elaphka

XXX.XXX.165.89

kejty napsal(a):
Zdravím Vás. Potřebovala bych znás pár Vašich názoru. Ve zkratce - mám tři roky koníka, je mu skoro pět. Je nejlepší na světe. Povahově, vzhledobě. Klasika - slova každyho majitele. Nicméně jsem se dostala do situace, kdy se musim rozhodnout co dál. Na jaře jedu na rok z republiky. Co ted ? Prodat nebo na rok ustajit ? Zkuste se vžít do mé situace...co by jste udělali? Co se týče ustájení, měl by pastevnko s konskym kamošem. Tak jak byl doposud zvykly.

To si musíte především Vy rozhodnout, zda si koně chcete nechat nebo ne.

Já osobně bych nikdy, nikdy, svého zvířecího parťáka neopustila, a vždy bych se snažila udělat to tak, abych si ho mohla nechat (samozřejmě neberu extrémy typu šílený dluhy a nemocný zvíře). Co jezdící kamarádka, že by ho sem tam vzala pod sedlo?

2.2.2015 23:00
jazzinka

XXX.XXX.35.182

Ve stáji kde jezdím je takhle jedna 6letá A1/1 kobča ustájena, majitelka též v zahraničí. Kobylka je v polovičním pronájmu, takže si na sebe i něco vydělá a zbytek času na ní jezdí majitelka stáje nebo holky z oddílu pod jejím dohledem. Zatím to tak klape bez problémů.

3.2.2015 06:45
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Já bych svůj poklad z domu nedala za žádnou cenu, kdyby nebyl extrém, což toto za extrém nepovažuji. Klidně ať je rok ve výběhu a nic nedělá, jen se fláká s kamarádem, koni to rozhodně nevadí. Raději toto, než mít poté výčitky, že jsem svého broučka dala pryč a bůhví komu, jak by dopadl..

kejty

3.2.2015 08:31
kejty

XXX.XXX.14.6

polárka.15 napsal(a):
Já bych svůj poklad z domu nedala za žádnou cenu, kdyby nebyl extrém, což toto za extrém nepovažuji. Klidně ať je rok ve výběhu a nic nedělá, jen se fláká s kamarádem, koni to rozhodně nevadí. Raději toto, než mít poté výčitky, že jsem svého broučka dala pryč a bůhví komu, jak by dopadl..

A výčitky z toho, že nic nedělá, že strádá? i tyto názory jsem právě slyšela. Dle mého mu to je přirozené, proste pohodovej život, nonstop venku...Achjo.

3.2.2015 08:50
marketka

XXX.XXX.179.3

Já bych ho pronajala.Nemáš tam nějakou kámošku, co by měla zájem?

3.2.2015 09:32
polárka.15

XXX.XXX.41.2

kejty napsal(a):
A výčitky z toho, že nic nedělá, že strádá? i tyto názory jsem právě slyšela. Dle mého mu to je přirozené, proste pohodovej život, nonstop venku...Achjo.

Rozhodně jsem žádné výčitky vůči koni neměla a nebudu mít, že nic nedělá, to jsou jen výroky hloupých lidí. Kůň strádá pouze v tom případě, kdy nemá zachovaný welfare (výběh, koňské kamarády, dostatek žrádla a vody). Stane se, že z pracovních důvodů, osobních důvodů, do toho ještě studijních, že přijedu za koněm jednou za měsíc - já mám výčitky, že nejsem schopná tam dojet - ale jsem naštvaná jen na sebe. Přijedu do stáje, vidím spokojeného koníka ve výběhu, potom slyším jak každej den zlobí ostatní koně, jak si hraje, lítá, dělá blbosti - toto je šťastnej a spokojenej kůň. Vím, že je maximálně spokojená a je o ni skvěle postarané a já ji jen svými příjezdy zpestřím den.

Navíc je to váš kůň, vaše rozhodnutí, názor ostatních vám může být jedno, ať si říkají co chtějí. Když mám koně, přece to neznamená, že musí bezpodmínečně chodit pod sedlo a makat. Vždyť se narodí i koně, kteří jsou od mala nevhodní na ježdění a tak slouží celý život jako "sekačka" na trávu a nic nedělají a vypadají nevyrovnaní a že jim sedlo a jezdec chybí? Ten pocit teda rozhodně nemám.

Když bych byla ve vaší situaci, dám koni rok bezstarostného života, dám do ustájení, které bude koni ve všech ohledech vyhovovat a budu klidu. Pro mě je horší představa dát koně do nájmu, polovičního pronájmu apod. A rok se stresovat, zda koni něco není, jestli se k němu chovají tak, jak jsem se k němu chovala já, jestli až přijedu toho koně vůbec poznám a bude to ten kamarád, kterého jsem nechávala. Každý člověk má trošku jiný přístup a tak kůň k tomu navykne - může to dopadnout velice dobře, nebo také velice špatně, já bych toto neriskovala a nenechala si potencionálně zkazit koně - kord když je to mladý a ne tak zkušený kůň.

3.2.2015 09:57
katkaa1

XXX.XXX.180.30

kejty napsal(a):

Pokiaľ by som vedela, že odchádzam len na rok a nie na trvalo tak by som ho dala na pastviny, ale dala by som si záležať na výbere miesta. Ak by som mala niekoho na jazdenie koho VEĽMI dobre poznám a dôverujem mu dovolila by som mu jazdiť zadarmo s tým, že sa bude o koňa starať ako o vlastného, cudziemu človeku by som ho nezverila ani náhodou. Rok flákania vydrží úplne v pohode :).

3.2.2015 12:34
anobbona

XXX.XXX.84.98

polárka.15 napsal(a):
Rozhodně jsem žádné výčitky vůči koni neměla a nebudu mít, že nic nedělá, to jsou jen výroky hloupých lidí. Kůň strádá pouze v tom případě, kdy nemá zachovaný welfare (výběh, koňské kamarády, dostatek žrádla a vody). Stane se, že z pracovních důvodů, osobních důvodů, do toho ještě studijních, že přijedu za koněm jednou za měsíc - já mám výčitky, že nejsem schopná tam dojet - ale jsem naštvaná jen na sebe. Přijedu do stáje, vidím spokojeného koníka ve výběhu, potom slyším jak každej den zlobí ostatní koně, jak si hraje, lítá, dělá blbosti - toto je šťastnej a spokojenej kůň. Vím, že je maximálně spokojená a je o ni skvěle postarané a já ji jen svými příjezdy zpestřím den.

Navíc je to váš kůň, vaše rozhodnutí, názor ostatních vám může být jedno, ať si říkají co chtějí. Když mám koně, přece to neznamená, že musí bezpodmínečně chodit pod sedlo a makat. Vždyť se narodí i koně, kteří jsou od mala nevhodní na ježdění a tak slouží celý život jako "sekačka" na trávu a nic nedělají a vypadají nevyrovnaní a že jim sedlo a jezdec chybí? Ten pocit teda rozhodně nemám.

Když bych byla ve vaší situaci, dám koni rok bezstarostného života, dám do ustájení, které bude koni ve všech ohledech vyhovovat a budu klidu. Pro mě je horší představa dát koně do nájmu, polovičního pronájmu apod. A rok se stresovat, zda koni něco není, jestli se k němu chovají tak, jak jsem se k němu chovala já, jestli až přijedu toho koně vůbec poznám a bude to ten kamarád, kterého jsem nechávala. Každý člověk má trošku jiný přístup a tak kůň k tomu navykne - může to dopadnout velice dobře, nebo také velice špatně, já bych toto neriskovala a nenechala si potencionálně zkazit koně - kord když je to mladý a ne tak zkušený kůň.

Tohle je velmi pěkně napsané.

3.2.2015 13:32
elizabetha

XXX.XXX.101.62

Jinak taky se prikláním k názoru že nechat ustájeného at se fláká. Taky něco podobného ted řeším ale já jsem si našla lidičky kterým jsem ho dala do bezplatného pronájmu a vím že se bude mít dobře.. Být tebou si najdu nějakou kamarádku která za ním občas příjde a alespon podrbe donese mnamku nebo něco takového.. Mám koně na pastevku a je tu několik koní za kterými přijde majitel jednou do roka a jsou to chuděry co vždycky přijdou a jsou takoví smutní že za nima nikdo nechodí a chtěli by taky pohladit Takže za mě bych poradila klidně at se fláká neježdění ještě nikomu neublížilo jen aby ho občas přišel někdo pohladit nebo vzít na chvilku na vodítko na procházku.. Určitě se i nějaká kamarádka najde co by byla jednou za čas ochotna přijítsmajlík

3.2.2015 14:39
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Pokud nemáte někoho, s kým se dlouho a dobře znáte, zná i koně a můžete se na něho 100% spolehnout, nechala bych ho na pastvě. On i to časté podrbání oželí... Víc to určitě mrzí Vás než jeho:).

3.2.2015 15:34
aggitta

XXX.XXX.65.76

Měli jsme dobrého sportovního valacha, poníka. Když už na něm dcera nemohla startovat, půjčili jsme ho známé a poté její známé. Zatímco v prvním případě to bylo dle našich představ, v druhém ne, a tak jsme si ho vzali zpět. Rok se flákal na našich pastvinách a flákal by se dosud, kdyby moc netloustnul. Nechtělo se nám dávat mu náhubek, tak toto vlastně bylo závažíčkem na ramenou vah našeho váhání, zda mu dopřát trvale předčasný "důchod", nebo dovolit využití jeho talentu jinými. Tak jsme nakonec koně prodali do sportu a on ve své kariéře pokračuje.
Chci tím říct, že koni neuškodí rok poflakování bez ježdění. Noví majitelé jej museli zhubnout tréninkem, to je jasné, ale určitě jim za koupi stál.
U nás prostě budoucí využití nebylo možné...

kejty

3.2.2015 16:12
kejty

XXX.XXX.45.6

polárka.15 napsal(a):

Super, super.Tohle jsem přesně potřebovala slyšet, respektive číst. Hlavne mám pocit, že je mi to psané z duše. Děkuji moc za ujasnění i za Váš čas stráveny nad slovy, které jste mi věnovala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík