Pronájem polností pro výběh

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KarolínnaS

5.2.2015 13:29
KarolínnaS

XXX.XXX.250.92

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pronájmem polnosti pro koňský výběh?..
Zemědělci mají tu část pole co chceme ( 5 000 m2 ) v pronájmu od majitelů ( asi 12 majitelů - každý tam má svůj pás ) do roku 2021. Jednala jsem se starostkou i s zemědělcem, co má v té dědině polnosti na starost a každý mi radil něco jiného. Mám prve obejít všechny ty majitele a přesvědčit je, aby vypověděli smlouvu těm zemědělcům a sepsali ji spolu, nebo to prve nějak domluvit se zemědělci? Ráda bych věděla nějaký přesný postup.
Předem děkuji.

5.2.2015 14:05
polárka.15

XXX.XXX.41.2

To je dobrá otázka, spíš by mě zajímalo, zda na to vůbec ti majitelé pozemků přistoupí a přeplatíte zemědělce, kde chrastí peníze, tak lidi slyší..

KarolínnaS

5.2.2015 14:13
KarolínnaS

XXX.XXX.250.92

polárka.15 napsal(a):
To je dobrá otázka, spíš by mě zajímalo, zda na to vůbec ti majitelé pozemků přistoupí a přeplatíte zemědělce, kde chrastí peníze, tak lidi slyší..

Tak tohle už zjištěné mám... Je to 2000 Kč za 1 hektar / ročně.. Takže za to co chci je 1000 Kč ročně rozdělit mezi těch 12 lidí, což je směšná částka.. Tudíž bych nabídla víc peněz a to už by ti lidé určitě kývli...

5.2.2015 14:36
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Primárně majitelé nemohou smlouvu vypovědět "jen tak", protože vy nabídnete víc. Musel by současný nájemce - zemědělci - porušovat svoje povinnosti, což v tomto případě by bylo asi jen neplacení.
Takže jako jedinou cestu vidím dohodnout se na tom nejprve se zemědělci.

5.2.2015 16:12
makki

XXX.XXX.36.237

Navíc s tím mohou souviset dotace a tam se to těžko mění. Taky jsem na to dojela a kvůli dotacím nemohu ani koupit, ani pronajmout. Hrozí pak vrácení dotace.

5.2.2015 16:29
aggitta

XXX.XXX.65.76

Proč myslíte, že ti zemědělci mají smlouvy do roku 2021? Protože musejí dodržet dotační závazek minimálně 5 let hospodaření na nahlášené výměře pozemků.
Takže - vlastníci vám dřív nemohou pozemek pronajmout (jsou vázáni smlouvou) a uživatel zemědělec taky nemůže, pokud už se na pozemku na 5 let zavázal.
Je možné tedy nabídnout vyšší nájemné ale počítat s uzavřením smlouvy od roku 2022 smajlík

6.2.2015 09:42
lizbeth

XXX.XXX.212.1

Řeším to samé...bohužel výše uvedené informace jsou správné. Jediná možnost je tedy se osobně dohodnout se zemědělci, že vám kus "pustí" mimo smlouvu ale samozřejmě i se souhlasy majitelů a pokud to dovolí dotace-takže spíše načerno...ale i tak pokud ten pozemek co chcete mají jako jeden z mála nebo by pak neměli jak přejíždět na další pole, jste v háji

6.2.2015 11:45
kivus

XXX.XXX.114.253

lizbeth napsal(a):
Řeším to samé...bohužel výše uvedené informace jsou správné. Jediná možnost je tedy se osobně dohodnout se zemědělci, že vám kus "pustí" mimo smlouvu ale samozřejmě i se souhlasy majitelů a pokud to dovolí dotace-takže spíše načerno...ale i tak pokud ten pozemek co chcete mají jako jeden z mála nebo by pak neměli jak přejíždět na další pole, jste v háji

No ale jestli to nemají ti zemědělci vedené jako pastvinu, tak se to stejně nesmí zahradit a pustit tam cizí zvířata, než jejich... Přišli by o dotace... Nebo jejich část.

6.2.2015 11:47
kivus

XXX.XXX.114.253

KarolínnaS napsal(a):
Tak tohle už zjištěné mám... Je to 2000 Kč za 1 hektar / ročně.. Takže za to co chci je 1000 Kč ročně rozdělit mezi těch 12 lidí, což je směšná částka.. Tudíž bych nabídla víc peněz a to už by ti lidé určitě kývli...

Jí jsem chtěla pronajmout od majitelů jen kousek na jízdárničku, dostávají teď ani né od zemědělce 500, - za rok... Já jim nabídla za ten kousek 4000, - a nechtěli to, že se jim nechce toho zemědělce obtěžovat a tak

6.2.2015 12:24
lizbeth

XXX.XXX.212.1

Tak tak bohužel máte pravdu. Za náma jsou lány pastvin a prostě tam mít koně ani my nemůžeme

6.2.2015 13:02
jazzinka

XXX.XXX.41.2

kivus napsal(a):
Jí jsem chtěla pronajmout od majitelů jen kousek na jízdárničku, dostávají teď ani né od zemědělce 500, - za rok... Já jim nabídla za ten kousek 4000, - a nechtěli to, že se jim nechce toho zemědělce obtěžovat a tak

On pak další důvod je právě to "obtěžování" - obvykle to jsou místní, majitelé i zemědělci se znají 30 let a prostě si vztahy nechtěj rozházet pár korunám a nějaké náplavě.. Což zas docela chápu.

6.2.2015 14:01
lizbeth

XXX.XXX.212.1

jazzinka napsal(a):
On pak další důvod je právě to "obtěžování" - obvykle to jsou místní, majitelé i zemědělci se znají 30 let a prostě si vztahy nechtěj rozházet pár korunám a nějaké náplavě.. Což zas docela chápu.

Přesně tak, ale jak pak my noví "zemědělci" co chceme mít zvířata u domu máme fungovat? je to smutné :( my máme po dědině známosti a stejně je nám to k ničemu :(.

6.2.2015 14:29
tlapinka

XXX.XXX.116.7

lizbeth napsal(a):
Přesně tak, ale jak pak my noví "zemědělci" co chceme mít zvířata u domu máme fungovat? je to smutné :( my máme po dědině známosti a stejně je nám to k ničemu :(.

Doporučuji počkat, zkoušet / vlastní zkušenost /. Změní se majitelé, podmínky...a tam kde to dřív nešlo, najednou není problém...a naopak . Za těch 15 let jsme střídavě pásli už kolem celé vesnice, jak se to měnilo...základ je mít aspoň něco svého, a zbytek řešit, operativně´´ podle situace.
A ještě k tomu plánku - myslím, skoro nejdůležitější je, jaké máte v místě podloží. Pokud je to propustná, třeba písčitá zemina, nebude to tak tragické. My třeba máme všude jíl, a to je něco, voda stojí i z kopce a stačí, aby kůň párkrát přešel a je to rozšlapané. Tam kde nejvíc chodí pomohla jen opravdu velká vrstva štěrku a na to panely, do přístřešku taky + tosiplast, teď je to konečně jakžtakž, ale cena...radši nepočítat.

6.2.2015 15:27
lizbeth

XXX.XXX.212.1

tlapinka napsal(a):
Doporučuji počkat, zkoušet / vlastní zkušenost /. Změní se majitelé, podmínky...a tam kde to dřív nešlo, najednou není problém...a naopak . Za těch 15 let jsme střídavě pásli už kolem celé vesnice, jak se to měnilo...základ je mít aspoň něco svého, a zbytek řešit, operativně´´ podle situace.
A ještě k tomu plánku - myslím, skoro nejdůležitější je, jaké máte v místě podloží. Pokud je to propustná, třeba písčitá zemina, nebude to tak tragické. My třeba máme všude jíl, a to je něco, voda stojí i z kopce a stačí, aby kůň párkrát přešel a je to rozšlapané. Tam kde nejvíc chodí pomohla jen opravdu velká vrstva štěrku a na to panely, do přístřešku taky + tosiplast, teď je to konečně jakžtakž, ale cena...radši nepočítat.

Tak bohužel, jsme na jílu jak vyšitém, takže noční můra no uvidíme, zatím jsem boj o pastviny nevzdala ale je to šílené...

7.2.2015 13:57
jbb

XXX.XXX.107.140

Karolíno,
s těmi dotacemi je to trošku jinak - každoročně se přihlašují SAPS platby, ty jsou jen vždy na jeden rok. Co se týče dotací "na pastviny" (správně LFA platby), tam je skutečně pětileté období, ovšem to letos doběhlo, takže se budou přihlašovat LFA pro období 2015 až 2020. Samozřejmě i naši zemědělci chtějí pětileté nájemní smlouvy (byť žádné LFA neberou), ovšem dělají to pro svoji jistotu a protože stejně žádný majitel neřeší, jak to s těmi dotacemi je.
Tudíž teď by to ten zemědělec mohl pustit, aniž by řešil dotační platby - ovšem proč by to dělal? A samozřejmě, těžko budete mezi 11 lidí dělit takový nájem z půlhektráku, aby jim na tom záleželo. Vždyť jde max o stokoruny.
I my jsme to řešili léta - důležité je koupit nějaký jiný pozemek, aby jste mohla buď měnit, nebo lehkou výhružkou typu "tak my si to vezmem a roztrhnem Vám lán" donutila zemědělce ke spolupráci.
Jde to, ale je to běh na několik let. A chce to mít trošku štěstí a nebát se do toho jít. A bohužel toho musíte získat dost - když jsme vypovídali první hektar, tak se s náma nikdo příliš nebavil...

7.2.2015 15:22
aggitta

XXX.XXX.65.76

Jo jo, ale počítejte s tím, že ten hektar může stát až 200 tisíc dle lokality...

9.2.2015 09:04
lizbeth

XXX.XXX.214.50

jbb napsal(a):
Karolíno,
s těmi dotacemi je to trošku jinak - každoročně se přihlašují SAPS platby, ty jsou jen vždy na jeden rok. Co se týče dotací "na pastviny" (správně LFA platby), tam je skutečně pětileté období, ovšem to letos doběhlo, takže se budou přihlašovat LFA pro období 2015 až 2020. Samozřejmě i naši zemědělci chtějí pětileté nájemní smlouvy (byť žádné LFA neberou), ovšem dělají to pro svoji jistotu a protože stejně žádný majitel neřeší, jak to s těmi dotacemi je.
Tudíž teď by to ten zemědělec mohl pustit, aniž by řešil dotační platby - ovšem proč by to dělal? A samozřejmě, těžko budete mezi 11 lidí dělit takový nájem z půlhektráku, aby jim na tom záleželo. Vždyť jde max o stokoruny.
I my jsme to řešili léta - důležité je koupit nějaký jiný pozemek, aby jste mohla buď měnit, nebo lehkou výhružkou typu "tak my si to vezmem a roztrhnem Vám lán" donutila zemědělce ke spolupráci.
Jde to, ale je to běh na několik let. A chce to mít trošku štěstí a nebát se do toho jít. A bohužel toho musíte získat dost - když jsme vypovídali první hektar, tak se s náma nikdo příliš nebavil...

Ta informace že dotace letos "končí" a nabíhají nové je pravdivá po celé čr? to by mi ulehčilo přesvědčování...ale je to info správné určitě?

9.2.2015 17:28
aggitta

XXX.XXX.65.76

Je pravdivá pro celou ČR, ale ruku na srdce - co z toho bude mít zemědělec, který svolí k tomu, aby vám půl hektaru pustil ze svého nájmu? Chápu, že vám se zdá, že když má hektarů v užívání třebas 100, že ho půl hektaru nevytrhne. Ale vytrhne - brzo by se mohl ozvat další zájemce.
Zkusila bych dojít za zemědělcem a domluvit si podnájem. Přesnějí dle NOZ - podpacht. Takže on zaplatí pachtovné svým smluvním partnerům a od vás zinkasuje podpachtovné.
Výhodou je, že budete jednat s 1 osobou.
Samozřejmě podpachtovné bude AŽ na úrovni odstupného z dotací, což může být až 12 tisíc/ha (jsou-li pozemky v LFA a EKO) - tedy 6000 Kč za půl hektaru.

9.2.2015 19:29
tlapinka

XXX.XXX.116.7

Určitě je to teoreticky možné, ale třeba já mám v nájemních smlouvách, že nesmím pozemek dál pronajímat třetím osobám bez souhlasu majitele = další komplikace, stačí, aby jeden majitel nesouhlasil a zemědělec se na to vykašle - proč si má přidělávat problémy?Kdysi jsem něco podobného absolvovala a připadala jsem si jako v té pohádce O kohoutkovi a slepičce

10.2.2015 08:59
aggitta

XXX.XXX.65.76

My tedy možnost podpachtování ve smlouvách máme - protože si třebas pronajmeme všechny zemědělské pozemky daného vlastníka, ale z 5 máme v blocích 4 a pátý má v bloku kolega, který nám zase podpachtuje náhradou jiný pozemek v našem bloku. Nemáme zde ještě hotové pozemkové úpravy.
Já jako zemědělec bych jinak další osobě nic nepodpachtovávala, každý hektar dobrý - živíme rodinu. Když má člověk stroje na x hektarů výměry hospodářství, tak rozfofrovat část výměry koňákům na pasení koní nikdo nechce. Jak už jsem napsala, leda s dobrým "odstupným", aby to zemědělci stálo za úvahu kousek louky pustit chovateli koní...
Nově podle NOZ je pacht, pachtovné, podpacht, ale samosebou ještě dlouho budeme mluvit o pronájmu smajlík

10.2.2015 09:57
tlapinka

XXX.XXX.116.7

Já si myslím, že to tam je spíš tak, ze setrvačnosti´´ nebo možná proto, že majitel nespí strachy, aby na tom nájemce / pachtýř mi fakt neleze z klávesnice / náhodou nevydělal o něco víc, než platí jemu...Já jsem s tím měla problém, zemědělec mi nechal na pasení podmáčený cca hektar, kde stejně nemohl sekat. Majitelé na to vlítli, hrozný scény, že porušil smlouvu - takže bohužel, bylo po pastvině. Výsledek: on tam neseká, já tam nepasu a majitelé to jezdí kontrolovat...někdy to prostě není jednoduchý.

10.2.2015 09:58
jbb

XXX.XXX.70.110

Lizbeth> Přesnou informaci ohledně LFA si jistě dokážete vyhledat sama. V jiném tématu jste o mne utrousila docela nepěkné věci, takže asi neočekáváte, že Vám to budu hledat já, že? ;-)

aggitta> Při součtu SAPS+LFA+EKO+pacht majiteli+úhrada daně z nemovitostí to může být i více, než "jen" 12tKč/Ha/rok... A naprosto Vám rozumím, že se člověk nechce vzdávat byť jen kousku pozemku. Proto také radím každému, že jedinou rozumnou cestou je nějaké pozemky nakoupit. Trvá to sice léta, ale to jediná jistota, jak se domoci vlastního a nebýt na nikom závislý. Nehledě k tomu, že pak dosáhnete alespoň na ten SAPS a nějaké drobánky se člověku vrátí.

Přičemž (a to mluvím z vlastní zkušenosti) tolik nezávisí na tom, kde konkrétně pozemky koupíte - v situaci, kdy takovéto pozemky trhají velký lán, tak je ještě rád zemědělec vymění za pozemky jiné. A je důležité zdůraznit, že člověk má právo na svoje pozemky, tedy na ty konkrétní z katastru (dá se toho využít při jemném nátlaku - buď mi pustíte tamty pozemky, nebo trvám na tom, že chci ten svůj a budete mít místo padesáti hektarů dva čtyřiadvaceti hektary).

10.2.2015 10:12
lizbeth

XXX.XXX.212.1

jbb napsal(a):
Lizbeth> Přesnou informaci ohledně LFA si jistě dokážete vyhledat sama. V jiném tématu jste o mne utrousila docela nepěkné věci, takže asi neočekáváte, že Vám to budu hledat já, že? ;-)

aggitta> Při součtu SAPS+LFA+EKO+pacht majiteli+úhrada daně z nemovitostí to může být i více, než "jen" 12tKč/Ha/rok... A naprosto Vám rozumím, že se člověk nechce vzdávat byť jen kousku pozemku. Proto také radím každému, že jedinou rozumnou cestou je nějaké pozemky nakoupit. Trvá to sice léta, ale to jediná jistota, jak se domoci vlastního a nebýt na nikom závislý. Nehledě k tomu, že pak dosáhnete alespoň na ten SAPS a nějaké drobánky se člověku vrátí.

Přičemž (a to mluvím z vlastní zkušenosti) tolik nezávisí na tom, kde konkrétně pozemky koupíte - v situaci, kdy takovéto pozemky trhají velký lán, tak je ještě rád zemědělec vymění za pozemky jiné. A je důležité zdůraznit, že člověk má právo na svoje pozemky, tedy na ty konkrétní z katastru (dá se toho využít při jemném nátlaku - buď mi pustíte tamty pozemky, nebo trvám na tom, že chci ten svůj a budete mít místo padesáti hektarů dva čtyřiadvaceti hektary).

Opravdu se nedívám, kdo píše každý příspěvek a pokud se nedokážete povznést nad kritikou, tak mi prostě neodepisujte a je to ne?

jinak souhlasím, že v ruce s částí pozemku, který jim roztrhne lán se už dá něco dělat-já to tak mám, tak mě čeká vyjednávání.

10.2.2015 10:29
jbb

XXX.XXX.139.122

Lisbeth-pokud o někom napíšete, že píše žblebty, tak to není kritika, ale projev nevychovaného spratka... Ale možná se takhle chováte k okolí normálně? Já každopádně poradím pouze lidem, kteří splňují mou normu slušného vychování...Takže příště se buď omluvte, nebo se ptejte těch, co jste ještě nestihla urazit!

10.2.2015 10:34
lizbeth

XXX.XXX.212.1

jbb napsal(a):
Lisbeth-pokud o někom napíšete, že píše žblebty, tak to není kritika, ale projev nevychovaného spratka... Ale možná se takhle chováte k okolí normálně? Já každopádně poradím pouze lidem, kteří splňují mou normu slušného vychování...Takže příště se buď omluvte, nebo se ptejte těch, co jste ještě nestihla urazit!

Prosím vás, zameťte si napřed před svým prahem. Podívejte se, co jste mi tam napsala a komentáře ostatních lidí, ne jen mě. A vůbec, napsat o někom, že píše žblebty (když to jsou) mi nepřijde tak urážlivé, jako když vy mě nazvete nevychovaným spratkem. Přeberte si to sama a i ostatní co to budou číst. Já vás neznám, nevím kdo jste a je mi upřímně jedno, co si o mě myslíte, ale slušně se tady nechováte vy.

A prosím nespamujte diskuzi vašimi osobními problémy.

10.2.2015 10:44
jbb

XXX.XXX.70.110

Vidíte, mně naopak přijde velmi urážlivé, když někdo o někom prohlásí, že píše žblebty...

A co se týká spamování - zjevně jsem v tomto tématu napsal k věci mnohem více, než Vy - což ale není divu, protože Vy žádné praktické zkušenosti s tímto tématem zjevně zatím nemáte. Nechcete si své suverénní chování a hodnocení ostatních nechat až na dobu, až bude také mít k tématu co říci?

10.2.2015 11:00
lizbeth

XXX.XXX.212.1

jbb napsal(a):
Vidíte, mně naopak přijde velmi urážlivé, když někdo o někom prohlásí, že píše žblebty...

A co se týká spamování - zjevně jsem v tomto tématu napsal k věci mnohem více, než Vy - což ale není divu, protože Vy žádné praktické zkušenosti s tímto tématem zjevně zatím nemáte. Nechcete si své suverénní chování a hodnocení ostatních nechat až na dobu, až bude také mít k tématu co říci?

Nevidím důvod, od toho je tady diskuze. A buďte tak laskav a nepište o někom informace, které máte absolutně nepodložené a vymyšlené z vaší hlavy.

Suverénem jste se zde ukázal vy svou jistotou v názorech a hodnocení ostatních taky náleží vám, podle vás jsem nevychovaný spratek, to by se manžel posmál

a ještě jednou prosím, nespamujte diskuzi osobními názory ale raději pomožte lidem na co se ptají.

Přidejte reakci

Přidat smajlík